1 April 2016

// // Leave a Comment

SUPREND-GOVERNMENT COMMERCIAL INSTITUTE,21-08-2014

SUPREND-GOVERNMENT COMMERCIAL INSTITUTE,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:21-08-2014
1.Allowances from U.N.O is:
A.Fully taxable income
B.Fully exempted allowance*
C.Allowances exempted upto a specified limit
D.None of these
Ans:B

2.------means buying and selling of shares simultaneously or within a short period of time with a view to rise the price of the shares.
A.Kerb trading
B.Insider trading
C.Wash sales*
D.None of these
Ans:C
3.Out of the following classes of goodwill,which class of goodwill is having high value?
A.Dog goodwill
B.Cat goodwill*
C.Rat goodwill
D.Rabbit goodwill
Ans:B
4.Which of the following is not a discounted cash flow method?
A.Net present value method
B.Internal rate of return
C.Profitability index method
D.Average rate of return method*
Ans:D
5.Expansion and contraction of currency takes place through the………… of RBI
A.Banking department*
B.Currency department
C.Credit department
D.None of these
Ans:A
6.Income Tax is shared among centre and states based on the recommendations of:
A.Finance ministry
B.Finance commission*
C.Planning commission
D.None of these
Ans:B
7.----------was established in 1990 with an objective to provide an alternate market for the securities of smaller companies.
A.OTCEI*
B.NSE
C.BOLT
D.SHCIC
Ans:A
8.Which system of note issue is followed by R.B.I?
A.Minimum reserve system*
B.Proportional reserve system
C.Maximum fiduciary system
D.None of these
Ans:A
9.-------consist of a put and call option on the same security for the same period at different exercise price
A.Strip
B.Straddle
C.Spread*
D.Strap
Ans:C
10.---------is defined as the improper performance of a lawful act or doing lawful act in an unlawful manner.
A.Misfeasance*
B.Misrepresentation
C.Fraud
D.None of these
Ans:A
11.Salary of M.P.and M.L.A are taxable under the head:
A.Income from salaries
B.Profit and gains of profession
C.Income from other sources*
D.None of these
Ans:C
12.---------are always issued in favour of Reserve Bank of India only.
A.Accomodation bill
B.Ad-hoc treasury bill*
C.Certificate of deposits
D.Inter-bank participation certificate
Ans:B
13.Buy back of shares is permitted on the basis of sections:
A.67A,67B
B.77A,77B*
C.87A,87B
D.None of these
Ans:B
14.The measures adopted to solve the problems of fluctuation in demand according to seasons is called:
A.Meta marketing
B.Synchro marketing*
C.Remarketing
D.None of these
Ans:B
15.The listing of the accessible population from which the sample is drawn is called the:
A.Sample design
B.Sample block
C.Sampling frame*
D.Sampling premises
Ans:C
16.Which of the following ratio is not used for determining the solvency of the concern?
A.Debt-equity ratio
B.Proprietary ratio
C.Debt-service ratio
D.Creditors turnover ratio*
Ans:D
17.At Break Even Point,contribution is:
A.Above fixed cost
B.Below fixed cost
C.Equal to fixed cost*
D.None of these
Ans:C
18.Who is the author of the book “The End of  Economic Man”?
A.F.W.Taylor
B.Robert.F.Hoxie
C.Henry Fayol
D.Peter Drucker*
Ans:D
19.Convenience goods are also called as:
A.Yellow goods
B.Orange goods
C.Red goods*
D.None of these
Ans:C
20.What is load charges?
A.Commission charged by OTCEI
B.Commission charged by mutual fund company*
C.Commission charged by BSE
D.None of these
Ans:B
21.Managerial Grid is developed by:
A.Mc Gregor
B.Porter-Lawler
C.Henry Fayol
D.Blake and Mouton*
Ans:D
22.A cheque is treated as stale cheque after the expiry of ------months from the date of cheque.
A.1
B.3*
C.6
D.None of these
Ans:B
23.--------is the bailment of movable property to secure payment of debt or performance of contract.
A.Lien
B.Mortgage
C.Hypothecation
D.Pledge*
Ans:D
24.--------tries to widen the horizons of marketing by covering non-business organisations like schools,hospitals,religious bodies etc.
A.Mega marketing
B.Remarketing
C.Demarketing
D.Meta marketing*
Ans:D
25.The Consumer Protection Act was passed by The Parliament in the year:
A.1969
B.1986*
C.1999
D.2002
Ans:B
26.Apportionment of overhead is called:
A.Primary distribution
B.Secondary distribution*
C.Supplementary distribution
D.None of these
Ans:B
27.’Caveat emptor’means:
A.Let the buyer beware*
B.Let the seller beware
C.Let the buyer and seller beware
D.None of these
Ans:A
28.’Novation’means:
A.Cancellation of the existing contract
B.Change in one or more terms of the contract
C.Substitution of existing contract for a new one*
D.None of these
Ans:C
29.Income elasticity is negative for a:
A.Positive good
B.Normal good
C.Elastic good
D.Inferior good*
Ans:D
30.Who wrote the book “General and industrial Management”?
A.Peter Drucker
B.Elton Mayo
C.Louis Allen
D.Henry Fayol*
Ans:D
31.Gutter position can be set in the following positions:
A.Left and right
B.Left and bottom
C.Left only
D.Left and top*
Ans:D
32.Which American compute company is called Big Blue:
A.Microsoft
B.Compaq Corp
C.IBM*
D.Tandy Svenson
Ans:C
33.VIRUS stands for:
A.Virtual Interchange Recurrence Unicode System
B.Vital Information Resource Under Seize*
C.Varying Information Research Utillity Session
D.Visible Intense Research Unauthorized Software
Ans:B
34.Background colour and effects applied on a document is not visible in:
A.Web layout view
B.Print layout view
C.Print preview*
D.Reading view
Ans:C
35.The first computer mouse was built by:
A.William English
B.Douglas Engelbart*
C.Oaniel Cougher
D.Robert Zawacki
Ans:B
36.What is the shortcut key to split a table?
A.Ctrl+Shift+Enter*
B.Ctrl+Alt+Enter
C.Alt+Shift+Enter
D.Alt+Space+Enter
Ans:A
37.Maximum number of lines you can set for a Drop Cap is:
A.3
B.10*
C.15
D.20
Ans:B
38.What is the file name extension for Microsoft Word Document Template?
A..doc
B..docx
C..dot*
D..dotx
Ans:C
39.Who invented Integrated Circuit(IC)?
A.Herman Hollerith
B.Semen Korsakov
C.Bill Gates
D.Jack Kilby*
Ans:D
40.By default,on which page the Header and footer is printed?
A.On ever page*
B.On first page
C.On alternate page
D.None of the above
Ans:A
41.Auto text and Auto correct are---------tools.
A.Styling
B.Designing
C.Formating
D.Editing*
Ans:D
42.In word the mailing list is known as the:
A.Data source*
B.Data sheet
C.Source
D.Sheet
Ans:A
43.What is the shortcut key for”Sub-script”the selected text?
A.Ctrl+Shift+=
B.Ctrl+Shift+-
C.Ctrl+=*
D.Ctrl+-
Ans:C
44.USB stands for:
A.Unique Sequential Bus
B.Universal Sequential Bus
C.Unique Serial Bus
D.Universal Serial Bus*
Ans:D
45.To convert a hyperlink E-mail address to regular text,right click the selected E-mail address and then click---on the shortcut menu.
A.Remove hyperlink*
B.Edit hyperlink
C.Select hyperlink
D.Open hyperlink
Ans:A
46.A set of 4 bit is called:
A.Terabit
B.Yottabit
C.Zettabit
D.Nibble*
Ans:D
47.Microprocessor was introduced in which generation of computers?
A.Second generation
B.Third generation
C.Fourth generation*
D.Both(a)and(b)
Ans:C
48.What is the use of Bookmark in Microsoft Word?
A.To easily correct the spelling errors
B.To quickly jump to a specific location in the document*
C.To quickly jump to the ending of the document
D.To create a link within the document
Ans:B
49.What is the shortcut key for creating a Copyright symbol©?
A.Alt+Ctrl+C*
B.Alt+C
C.Ctrl+C
D.Ctrl+Shift+C
Ans:A
50.Which word processing utility could you use to find the synonym of a word?
A.Spell check
B.Thesaurus*
C.Outliner
D.Grammar check
Ans:B
51.The nearest of’M’ affixed in a computer keyboard is:
A.O
B.L
C.N*
D.None of these
Ans:C
52.Number of columns in a worksheet are:
A.250
B.252
C.254
D.256*
Ans:D
53.Pick out the odd one from the following:
A.Wrap text
B.Fill*
C.Merge
D.Shrink to fit
Ans:B
54.In drop cap option maximum lines can be set up are:
A.10*
B.8
C.15
D.3
Ans:A
55.The key used to move the cursor by a fixed number of space is:
A.Alt key
B.Ctrl key
C.Shift key
D.Tab key*
Ans:D
56.Date and times is in----tool bar.
A.Menu bar
B.Tool bar
C.Task bar*
D.Status bar
Ans:C
57.To auto fit the width of coloumn:
A.Double click the left border
B.Double click the right border*
C.Double click the top border
D.Double click the bottom border
Ans:B
58.What is the default font size when opening a new word document?
A.12*
B.14
C.10
D.8
Ans:A
59.Changing the appearance of a document is:
A.Formating*
B.Editing
C.Proofing
D.Checking
Ans:A
60.You can close MS Word application by:
A.Alt+F4*
B.Alt+F5
C.Alt+F6
D.Alt+F7
Ans:A
61.Which finger is used to type the letter’E’?
A.Left middle finger*
B.Left index finger
C.Right middle finger
D.Right index finger
Ans:A
62.To find an alternative word in a document,which tool can be opted?
A.Find and replace
B.Thesaurus*
C.Search
D.None of the above
Ans:B
63.Default tab shows--------inch space.
A.1
B.5
C.0.5*
D.0.1
Ans:C
64.Before a question mark------------space should be left.
A.1
B.2
C.No*
D.None of these
Ans:C
65.By using -------------option,one can easily reach to a specific text.
A.Text alignment
B.Text direction
C.Auto Text
D.Book Mark*
Ans:D
66.You can take any word styles from:
A.Clip art gallery
B.Style gallery
C.Auto text
D.Word Art gallery*
Ans:D
67.What will happen while pressing tab in the last cell of a table?
A.Add a column at the beginning
B.Add a column at the end
C.Add a row at the beginning
D.Add a row at the end*
Ans:D
68.The default page set up that prints the document vertically is:
A.Landscape
B.Orientation
C.Portrait*
D.None of these
Ans:C
69.’Rotate’command also the graphic to:
A.Resize
B.Turn right or left*
C.Turn top or bottom
D.All of the above
Ans:B
70.To access the paragraph indent features use:
A.The formatting tool bar
B.The paragraph dialog box
C.The ruler
D.All of the above*
Ans:D
71.There are------options for adjusting line spacing.
A.6*
B.7
C.8
D.9
Ans:A
72.The ------margin helps to format margins back to back in printing.
A.Mirror margin*
B.Top margin
C.Gutter margin
D.None of these
Ans:A
73.To insert a non breaking space,hold------when you press the space bar.
A.Ctrl and Alt
B.Shift and Alt
C.Ctrl and Shift*
D.None of these
Ans:C
74.When pressing Shift key and 7 what sign will appear in the monitor?
A.@
B.%
C.&*
D.*
Ans:C
75.In the -----method of envelope addressing,all lines will commence from the same point.
A.Indented
B.Block*
C.Both(a)and(b)
D.None of these
Ans:B
76.Ctrl+Home results in a word document:
A.Beginning of a line
B.UP one paragraph
C.Beginning of a document*
D.UP one screen
Ans:C
77.To hide or show gridlines in a cell --------menu helps
A.Tools
B.Table*
C.Format
D.None of these
Ans:B
78.Concordance file is related with:
A.Troubleshooting
B.Thesaurus
C.Pivot table
D.Index*
Ans:D
79.Usually---------have only one series of data
A.Pie charts*
B.Bubble charts
C.Scatter charts
D.Bar charts
Ans:A
80.The expanded form of GIF is:
A.Graphic image File
B.Graphic interchange File
C.Graphic image Format
D.Graphic interchange Format*
Ans:D
81.Which of the following is not a tax free perquisites under income Tax Act?
A.Laptop and computers provided to the employee by the employer
B.Family planning expenses
C.Health club facility
D.Sweat equity shares allotted by the employer*
Ans:D
82.Which is the first rating agency established in India to rare credit worthiness of individual and non- corporate borrowers?
A.CRISIL
B.ONICRA*
C.KRA
D.None of these
Ans:B
83.Prospectus is:
A.An offer
B.An invitation to an offer*
C.Neither an offer nor an invitation to an offer
D.None of these
Ans:B
84.-----------is a speculator who applies for new issue with an intention of selling his allotted shares at a premium.
A.Stag*
B.Lame duck
C.Wolf
D.None of these
Ans:A
85.The threat to commit suicide is:
A.Coercion*
B.Under influence
C.Fraud
D.Misrepresentation
Ans:A
86.Which scheme is more beneficial to the workers at lower levels of efficiency?
A.Rowan*
B.Halsey
C.Halsey-Weir
D.None of these
Ans:A
87.Margin of safety at Break Even Point is:
A.Higher
B.Lower
C.Nil*
D.None of these
Ans:C
88.The concept of Total Quality Management was originated in:
A.USA
B.Japan*
C.England
D.None of these
Ans:B
89.Which of the following is not a feature of forward contract?
A.No down payment
B.Settlement at maturity
C.No secondary market
D.None of these*
Ans:D
90.------------published the first social audit report in India?
A.SAIL
B.ONGC
C.TISCO*
D.None of these
Ans:C
91.The first Income Tax Act was passed  in India in the year:
A.1961
B.1932
C.1886*
D.None of these
Ans:C
92.Shares of giant companies that are faster than slow growers,but are able to surpass the growth rate of Gross National Product of a country are known as:
A.Stalwarts*
B.Defensive shares
C.Turn around
D.None of these
Ans:A
93.Which mode of dissolution of firm is described in section 44 of Partnership Act?
A.Dissolution by agreement
B.Compulsory dissolution
C.Dissolution by court*
D.None of these
Ans:C
94.’Kolkhoz’was associated with which country?
A.USSR*
B.China
C.Japan
D.None of these
Ans:A
95.--------is a statement of the minimum acceptable human qualities necessary to perform a job properly.
A.Job specification*
B.Job description
C.Job classification
D.Job enrichment
Ans:A
96.Which of the following method is used in control of spare parts?
A.ABC analysis
B.HML analysis
C.JIT analysis
D.VED analysis*
Ans:D
97.---------price method could be used for a product which is new in all aspects.
A.Skimming*
B.Penetrating
C.Dual
D.Customary pricing
Ans:A
98.”Management is what management does”Whose definition is this?
A.Henry Fayol
B.Peter Drucker
C.Louis Allen*
D.None of these
Ans:C
99.Which is the first growth fund launched in India?
A.Master grow
B.Master gain
C.Master shares*
D.None of these
Ans:C
100.Section 80 GGC of the Income  Tax Act refers to:
A.Deduction in respect of contribution given by any person to political parties*
B.Deduction in respect of rent paid
C.Deduction in respect of donation to certain fund,charitable institution etc
D.None of these

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email