25 May 2016

// // Leave a Comment

Answer Key of University Assistant Exam 2016 - 24 May 2016

ASSISTANT UNIVERSITIES IN KERALA
EXAM DATE:24-05-2016
1.If 4 taps can fill a tank in 10 hours.Then how many hours can 6 taps fill the same tank?
A.6 2/3 hours*
B.2 2/5 hours
C.6 3/2 hours
D.15 hours
Ans:A

2.A and B together can do a piece of work in 12 days and A alone can complete the work in 18 days.How long will B alone take to complete the job?
A.6 days
B.30 days
C.36 days*
D.21 days
Ans:C
3.A garden is 90 m long and 75m broad.A path 5 m wide is to be built outside around it.Find the area of the path:
A.850 m2
B.6750 m2
C.1750 m2*
D.7600 m2
Ans:C
4.Which of the following numbers is divisible by 33?
A.1333
B.1375
C.2133
D.2145*
Ans:D
5.H.C.F of 36 and 264 is:
A.6
B.36
C.792
D.12*
Ans:D
6.In how many years will a sum of money triple itself the rate of interest being 10%?
A.15 years
B.20 years*
C.10 years
D.18 years
Ans:B
7.Manu’s age is 6 times Binu’s age.15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu.Find Binu’s age:
A.60 years
B.10 years*
C.45 years
D.50 years
Ans:B
8.Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform:
A.4 seconds
B.12 seconds*
C.30 seconds
D.15 seconds
Ans:B
9.What number should be substracted from each of the numbers 23,30,57 and 78 so that the remainders are in proportion?
A.4
B.3
C.6*
D.7
Ans:C
10.If y-x/x=3/8 Find y:x:
A.11:8*
B.8:11
C.8:5
D.5:8
Ans:A
11.’Flower’is related to Petal in the same way as’Book’is related to:
A.Author
B.Content
C.Page*
D.Library
Ans:C
12.Find the missing numbers in this series:
2,6,18,54,-,486,1458
A.152
B.182
C.162*
D.108
Ans:C
13.Find out the missing letter:
B,E,H,K,N,-----
A.P
B.O
C.R
D.Q*
Ans:D
14.If ‘A’is in the north of B and C is in the west of B.In what direction is A with respect to C?
A.South
B.East
C.South-West
D.North-East*
Ans:D
15.Statement:All the students passed the examination.Some students are girls.
Conclusion:
I.Some boys passed the Examination
II.All the girls failed the Examination
III.None of the boys passed the Examination
IV.None of the girls failed the Examination
A.I and II follow
B.II and III follow
C.I,II and III follow
D.None of the above*
Ans:D
16.If EDUCATION is coded as NOITACUDE,then REDFORT will be coded as:
A.TROFDER*
B.FORTRED
C.TROFRED
D.FORTDER
Ans:A
17.Find out the pair which  is different from the other given pairs:
A.Cow and Buffalo*
B.Cock and Hen
C.Horse and Mare
D.Dog and Bitch
Ans:A
18.Find the odd one among  these:
A.Lake
B.River
C.Pool*
D.Sea
Ans:C
19.If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY then,BOBBY is coded as:
A.BOBY
B.COBY*
C.NOBY
D.OOBY
Ans:B
20.If I=9 YOU=61 then WE=---
A.28*
B.32
C.65
D.50
Ans:A
21.The transformer works on which principle:
A.Electrostatic force
B.Magnetostatic force
C.Snell’s law
D.Electromagnetic induction*
Ans:D
22.Which is the most effective test to determine AIDS?
A.Lipid profile test
B.Angiograph
C.Western blot test*
D.MRI scan
Ans:C
23.Minamata disease is due to:
A.Arsenic
B.Lead
C.Copper
D.Mercury*
Ans:D
24.An alloy used in making heating elements for electric heating device is:
A.German silver
B.Alloy steel
C.Nichrome*
D.Solder
Ans:C
25.Phenomenon behind the formation of rainbow:
A.Diffraction of light
B.Scattering of light
C.Interference of light
D.Dispersion of light*
Ans:D
26.What is the name of the pigment which helps animal to see in dim light?
A.Rhodopsin*
B.Haemoglobin
C.Photopsin
D.Chromatin
Ans:A
27.What is oil of vitriol?
A.Sodium Chloride
B.Nitric Acid
C.Sulphuric Acid*
D.Hydrochloric Acid
Ans:C
28.What is manufactured using Bessemer process?
A.Steel*
B.Gold
C.Zinc
D.Silver
Ans:A
29.A person suffering from bleeding gum need in his food:
A.Carotene
B.Citrus*
C.Vitamin K
D.Cod-liver oil
Ans:B
30.Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles?
A.Dryopithecus
B.Archaeopteryx*
C.Australopithecus
D.Ardipithecus
Ans:B
31.Which of the following work won the ‘Odakkuzhal Award’to S.Joseph?
A.Manyshyanu Oru Aamukham
B.Chandranodoppam*
C.Chakkarappandhal
D.Unnikuttante Lokam
Ans:B
32.Who got the ‘Dr.Sukumar Azhikode Thatwamsi Endowment’ for this year?
A.Dr.T.M.Thomas Issac*
B.V.S.Achuthanandan
C.Ramesh Chennithala
D.V.M.Sudheeran
Ans:A
33.Present Jnanpeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in ----language
A.Marathi
B.Gujarati*
C.Bengali
D.Telugu
Ans:B
34.Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games?
A.Pakistan
B.Afghanistan
C.Kasakistan
D.Kirgistan
Ans:-----
35.Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
A.P.Sadasivam
B.C.Sankara Narayanan
C.Raghuram Rajan*
D.Ajith Dowal
Ans:C
36.Recently dead Mufti Muhammed Sayyid was the Chief Minister of-------- state
A.Delhi
B.Assam
C.Jammu-Kashmir*
D.Mizoram
Ans:C
37.Who scored 1009 runs in one innings,in the Bhandari Trophy under-16  Inter School Cricket?
A.Praveen Dhanvade
B.Prakash Dhanvade
C.Pratheesh Dhanvade
D.Pranav Dhanvade*
Ans:D
38.’Miss World’,Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country?
A.Span*
B.France
C.Indonesia
D.Japan
Ans:A
39.Who among the following was appointed as CEO of NITIAYOG?
A.Amithabh Bachan
B.Saniya Mirza
C.Amithabh Kanth*
D.Arun Jaitly
Ans:C
40.World’s largest Bird statue is built in Jatayu Nature Park.In which place of Kerala,it is built?
A.Chennamangalam
B.Kothamangalam
C.Kaipamangalam
D.Chatayamangalam*
Ans:D
41.The literacy rate of India is:
A.61%
B.75%
C.80%
D.50%
Ans:-----
42.Which is the tree generally grown for forestation?
A.Mango Tree
B.Coconut Tree
C.Banniyan
D.Teak*
Ans:D
43.Who was the first martyr in First Indian Independence War 1857?
A.Jhansi Rani
B.Mangal Pande*
C.Savarkar
D.None
Ans:B
44.Who was the Chairman of Nehru Committee Report?
A.Jawaharlal Nehru
B.Motilal Nehru*
C.Arun Nehru
D.None
Ans:B
45.What is a Republic?
A.In a democracy the head of the state is a nominated one
B.The government is directly elected by the people
C.The head of the state is hereditary and legislative  is constituted by the representatives of people
D.In a democracy,the head of the state is either directly or indirectly elected by the people*
Ans:D
46.What is the official name of India?
A.Democratic State of India
B.Republic of India*
C.Socialist State of India
D.Socialist Secular India
Ans:B
47.Which was the first linguistic state in Independent India?
A.Karnataka
B.Tamil Nadu
C.Andhra Pradesh*
D.None of the above
Ans:C
48.In which river Bhakra-Nangal Dam is situated?
A.Sutlej*
B.Godavari
C.Narmada
D.Krishna
Ans:A
49.Swami Vivekananda delivered his famous Chickago Speech in:
A.1872 January 12
B.1892 September 11
C.1882 October 2
D.1867 November 1
Ans:-----
50.What is the total length of NH49(Kochi to Dhanushkodi)?
A.500 km
B.550 km
C.600 km
D.440 km*
Ans:D
51.Kochi Rajya Praja Mandalam was formed in the year:
A.1940
B.1941*
C.1942
D.1943
Ans:B
52.The original name of Vagbhatanandan,the famous social reformer in Kerala?
A.Kelu Kuruppu
B.Kunji Kannan*
C.Krishnan-Ayyan
D.Kutt Krishnan
Ans:B
53.Gayathripuzha is the tributary of which river?
A.Periyar
B.Bharatha Puzha*
C.Chaliyar
D.Pampa
Ans:B
54.K.S.E.B. was formed in the year:
A.1957*
B.1956
C.1958
D.1959
Ans:A
55.What is the name of rain water harvest programme organized by Kerala Government?
A.Jalanidhi
B.Harita
C.Varsha*
D.Anugraha
Ans:C
56.Who founded Ananda Mahasabha’in 1918?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Vagbhatanandan
C.Brahmananda Sivayogi*
D.Agamananda Swami
Ans:C
57.Who wrote the famous book ’A Short History of the Peasant Movement ‘in Kerala?
A.E.M.S.Namboothirippad*
B.C.Achutha Menon
C.P.K.Vasudevan Nair
D.Pattom Tanupillai
Ans:A
58.Who founded Jatinasini Sabha?
A.Anandatheerthan*
B.Chattampi Swamikal
C.Pandit Karuppan
D.Thycaud Ayya
Ans:A
59.In which district Mangalavanam,the smallest wild life sanctuary in Kerala situated?
A.Ernakulam*
B.Trissur
C.Wayanad
D.Idukki
Ans:A
60.Where is Kerala coconut research station situated?
A.Kayamkulam*
B.Sadanandapuram
C.Mannuthi
D.Vellayani
Ans:A
61.The authority to issue’writs’ for the enforcement of Fundamental Rights rests with:
A.The Parliament
B.The President
C.The Supreme Court and High Courts*
D.The CBI
Ans:C
62.Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
A.The President
B.The Vice-President*
C.Lok-Sabha Speaker
D.The Governor
Ans:B
63.The Public Service Commission in India,as the Union Public Service Commission was first called,was established in the year:
A.1919
B.1926
C.1947
D.1950*
Ans:D
64.Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental right?
A.73rd
B.86th*
C.52nd
D.74th
Ans:B
65.Who is the present CAG?
A.Shashi Kant Sharma*
B.Vinod Rai
C.Agarwal
D.H.K.Khanna
Ans:A
66.The Fundamental Rights of the Indian Citizens are enshrined in:
A.The Preamble
B.Part III of the constitution*
C.Part IV of the constitution
D.Part V-A of the constitution
Ans:B
67.Which of the following Article of the constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens?
A.Article 51-A*
B.Article 29-B
C.Article 21-A
D.Article 39-C
Ans:A
68.In which year the National Development Council(NDC)was established?
A.1948
B.1950
C.1952*
D.1957
Ans:C
69.The National Human Rights Commission was established in the year:
A.1993*
B.1975
C.2001
D.1996
Ans:A
70.Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission?
A.K.Ajitha
B.Sugathakumari
C.C.K.Janu
D.K.C.Rosakutty*
Ans:D
71.The passive form of ‘This shop sells all the vegetables’is:
A.All the vegetables are sold by this shop
B.All the vegetables are sold in this shop*
C.All the vegetables have been sold by this shop
D.All the vegetables are being sold by this shop
Ans:B
72.I was going-------the documents last evening.
A.On
B.In
C.Through*
D.About
Ans:C
73.The problem was --------difficult that I could not solve it.
A.Very
B.So*
C.Too
D.Much
Ans:B
In which part of the questions 74 and 75 is the mistake?
74.A.It was Shakespeare
B.and not no one else*
C.who wrote this play
D.at the beginning of the sixteenth century
Ans:B
75.A.The film
B.that I saw yesterday
C.was about an old man
D.who was living a long time ago*
Ans:D
76.The indirect form of ‘Do you like comics?’she asked me is:
A.She asked me whether I like comics
B.She asked me whether I have liked comics
C.She asked me whether I liked comics*
D.She asked me did I like comics
Ans:C
77.Let us go for a walk,:
A.Do we?
B.Shall we?*
C.Don’t we?
D.Didn’t we?
Ans:B
78.It was raining when I-------home yesterday
A.Had reached
B.Has reached
C.Had been reaching
D.Reached*
Ans:D
79.Germany is ---------European country
A.A*
B.An
C.The
D.No article required
Ans:A
80.Milk is ------------in proteins and minerals
A.Good
B.Large
C.Big
D.Rich*
Ans:D
81.Anganwadi centres are functioning under the programme:
A.IRDP
B.NRDP
C.KUDUMBASHREE
D.ICDS*
Ans:D
82.The --------------was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter.
A.Valmiki Ambedkar Awas Yojana*
B.Bharat Nirman
C.Samaga Awas Yojana
D.PMRY
Ans:A
83.This is a comprehensive housing scheme launched with a view to ensure the integrated provision of shelter,sanitation and drinking water.The basic objective of the programme is to improve the quality of life of the people as well as the overall habitat in rural areas:
A.Samagra Awas Yojna*
B.Antyodaya Anna Yojana
C.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
D.Adarsh Gram Yojana
Ans:A
84.Which programme is launched on the lookout for the ‘poorest of the poor’by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs.3 and Rs.2 per kg.respectively?
A.National Food for work programme
B.Adarsh Gram Yojana
C.Antyodaya Anna Yojana*
D.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
Ans:C
85.Which plan was called as Mehalnobis plan named after the well-known economist?
A.First Plan 1951 to 56
B.Second Plan 1956 to 61*
C.Third plan 1961 to 66
D.Fourth plan 1969 to 74
Ans:B
86.Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme?
A.District industrial officer
B.District collector*
C.District civil supplies officer
D.District Information officer
Ans:B
87.Jawahar Rozgar Yojna was launched in April 1st 1989,by combining the two programmes:
A.RLEGP,NRDP
B.IRDP,NREP
C.NREP,RLEGP*
D.NRDP,IRDP
Ans:C
88.Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister,
A.Sri.Narasimha Rao
B.Sri.Manmohan Singh
C.Sri.AB.Vajpai*
D.Sri.SR.Devagouda
Ans:C
89.Mahila Samridi Yojana was started in 1998 on the day of:
A.Women’s day
B.Gandhi Jayanthy*
C.Independence day
D.Republic day
Ans:B
90.To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of:
A.Integrated Child Development Scheme
B.Mahila Samridhi Yojana
C.Indira Awas Yojana
D.Balika Samridhi Yojana*
Ans:D
91.Name the Act that governs the internet usage in India:
A.The IT Gazette of India Act,2004
B.The Information Technology Act,2000*
C.The Internet Usage Act,2002
D.The Right to Information Act,2005
Ans:B
92.An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information,such as usernames,passwords and credit card details,by masquerading as a trust worthy entity in an electronic communication is termed as:
A.Spooling
B.Tracking
C.Bugging
D.Phishing*
Ans:D
93.A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information:
A.Modem*
B.Decoder
C.Encoder
D.Modulator
Ans:A
94.’mpg’extension refers usually to what kind of file?
A.Text/Document file
B.Image file
C.Animation/movie file*
D.All the above
Ans:C
95.The brain of any computer system is:
A.Memory
B.Peripheral Unit
C.CPU*
D.Control Unit
Ans:C
96.An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:
A.Malware attack
B.Worms attack
C.Denial-of-service attack*
D.Adware attack
Ans:C
97.Who is considered to be the first programmer?
A.Ada Lovelace*
B.Alan Turing
C.Charles Babbage
D.Von Neumann
Ans:A
98.A computer  program that is used to convert an assembly language to machine language is:
A.Compiler
B.Assembler
C.Interpreter*
D.Comparator
Ans:C
99.Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as:
A.Operand
B.Bar code*
C.Decoder
D.Op code
Ans:B
100.The inventor of world wide web:
A.Tim Berner’s Lee*
B.Marc Andreessen
C.James H.Clark
D.Robert Cailliau
Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email