13 May 2016

// // Leave a Comment

HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER-HOMESCIENCE,HIGHER SECONDARY EDUCATION 04-05-2016

HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER-HOMESCIENCE,HIGHER SECONDARY EDUCATION
ONLINE EXAM DATE:04-05-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which of the following incidents marked the beginning of Civil Disobedience Movement in India?
A.Chauri-Chaura Incident
B.Gandhi-Irwin Pact
C.Dandi-March*
D.Boycott Simon Commission
Ans:C

2.Name the place where the Great Revolt of 1857 broke out.
A.Delhi
B.Lucknow
C.Kanpur
D.Meerut*
Ans:D
3.Who among the following gave leadership to Bardoli Satyagraha?
A.Gopalakrishna Gokhale
B.Lala Lajpat Rai
C.Vallabhai Patel*
D.Bal Gangadhar Tilak
Ans:C
4.Who is the author of ‘Keralasimham’,the historical novel in Malayalam?
A.Ambadi Narayana Poduval
B.C.V.Raman Pillai
C.E.V.Krishna Pillai
D.Sardar K.M.Panikkar*
Ans:D
5.Where did the historic session of the Indian National Congress take place in 1929?
A.Bombay
B.Lahore*
C.Calcutta
D.Karachi
Ans:B
6.Who amongst the following was nominated by the Travancore Government as a member of the Sri Mulam Praja Sabha in recognition of his services to the Harijan community?
A.Vaikunda Swami
B.Chattampi Swamikal
C.Sri Narayana Guru
D.Ayyankali*
Ans:D
7.Who was the owner of the newspaper ‘Swadesabhimani’?
A.K.Ramakrishna Pillai
B.Vakkam AbdulKhadar Maulavi*
C.Vaikom Muhammad Basheer
D.G.Parameswaran Pillai
Ans:B
8.In whih year SriChittira Tirunal Balarama Varma,the Maharaja of Travancore issued his famous Temple Entry Proclamation?
A.November 12,1936*
B.Septmeber 21,1932
C.October 2,1936
D.November 2,1936
Ans:A
9.Which of the following kept alive the Indian National Movement during the period of the First World War?
A.Home Rule Movement*
B.Civil Disobedience Movement
C.Anti-Partition Agitation
D.Quit India Movement
Ans:A
10.Name the British Indian Viceroy who won the title “The father of Local Self-Government”in India
A.Lord Cornwallis
B.Lord Ripon*
C.Lord Lytton
D.Lord Mayo
Ans:B
11.Reasonable restrictions can be imposed on the ground of security of state on
A.Freedom of Movement
B.Freedom of association
C.Freedom of speech and expression*
D.Freedom of peaceful assembly
Ans:C
12.The rule of ‘ex-post facto law’is embodied in which Article?
A.Art.20(1)*
B.Art.20(2)
C.Art.20(3)
D.Art.22(1)
Ans:A
13.Match the following
Table I
A.Doctrine of pleasure
B.Financial bill
C.Advisory jurisdiction of President
D.Pardoning power of Governor
E.Inter State water dispute
Table II
I.Art.143
II.Art.262
III.Art.530
IV.Art.310
V.Art.151
A.A-I,B-II,C-III,D-IV,E-V
B.A-V,B-III,C-II,D-I,E-IV
C.A-IV,B-III,C-I,D-V,E-II*
D.A-III,B-V,C-IV,D-II,E-I
Ans:C
14.Who is the head of the household for the purpose of ration cards under National Food Security Act,2013?
A.Woman with 21 years or above
B.Woman with 18 years or above*
C.Man with 18 years or above
D.Man with 21 years or above
Ans:B
15.The UNEP
A.Deals with education of children
B.Is a forum of economic development
C.Is an organization of UNICEF
D.In the environmental arm of UN*
Ans:D
16.The Right to information was passed in the year
A.2003
B.2004
C.2005*
D.2006
Ans:C
17.The committee which functions at district level under the protection of women against Sexual Harassment at work place Act,2010 is
A.Local Complaints Committee *
B.Disciplinary Committee
C.Anti Sexual Harassment Committee
D.Internal Complaints Committee
Ans:A
18.Which committee recommended the insertion of fundamental duties in the Indian Constitution?
A.Cohen Committee
B.Ashok Mehta Committee
C.Sarkaria Committee
D.Santhanam Committee*
Ans:D
19.The Supreme Court held that an amendment of the constitution under act 368 was ‘law’within the meaning of’law’under Art.13 in
A.Chembakam Dorairajan Case
B.Saijan Singh Case
C.Golaknath Case*
D.Sankari Prasad Case
Ans:C
20.The Social Welfare Board in 1953 was set up with the object of protecting
A.Child
B.Child and women*
C.Scheduled Caste and Scheduled Tribe
D.All the above
Ans:B
21.Understanding the meaning of the word is known as
A.Phonology
 B.Morphology
C.Semantics*
D.Syntax
Ans:C
22.Which one of the following is not coming under the category of descriptive research?
A.Survey research
B.Assessment research
C.Historical research
D.Action research*
Ans:D
23.Kohiberg’s theory of moral development is based on the works of
A.Bruner
B.Piaget*
C.Vygotsky
D.Ausubel
Ans:B
24.Naturalistic observation is widely accepted as an effective tool in the conduct of
A.Quantitative research
B.Ex-post-facto research
C.Exploratory research*
D.Mixed research
Ans:C
25.The mental age of a boy is 12 years and chronological age is 10 years.What is the IQ of this boy?
A.100
B.120*
C.85
D.140
Ans:B
26.The process of determining the authenticity of a source,while conducting historical research is known as
A.Expert criticism
B.External criticism*
C.Internal criticism
D.Secondary criticism
Ans:B
27.”Free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years in such a manner as the state may by law,determine”-Which Article of our Constitution states this?
A.Article 45*
B.Article 46
C.Article 15
D.Article 21
Ans:A
28.From the following ,which one is not an important Section of the research report?
A.Introduction and review of related literature
B.Theoretical background and methodology
C.Analysis of data and conclusions
D.Footnotes and quotations*
Ans:D
29.The most important pedagogical implication of Gagne’s stress learning hierarchy is
A.Maintaining all the eight steps while teaching
B.Starting learning with the creation of S-R bonds
C.Ensuring at each stage,that all the pre-requisites for learning a new material are available*
D.Aiming at the highest level of learning,so that the learner is motivated to the fullest possible level and that the maximum learning outcomes are ensured.
Ans:C
30.Which of the following is true about the relationship between validity and reliability?
A.If validity is high,reliability also will be high*
B.If reliability is high,validity also will be high
C.There exists no relation between the two
D.As reliability increases,validity gradually decreases
Ans:A
31.A method to improve nutrient availability
A.Freeze-drying
B.Fermentation*
C.Smoking
D.Dehydration
Ans:B
32.The unique number 330 mentioned in a food label as ‘Acidity regulator 330’indicates
A.The additive used*
B.The category of additive used
C.The percentage of additive used
D.The permitted level of additive
Ans:A
33.Disodium EDTA is an example of
A.Sequestrant*
B.Emulsifier
C.Stabilizer
D.Humectant
Ans:A
34.The lower limit for bacterial growth in food is about
A.180C
B.-40C
C.-40C
D.-100C*
Ans:D
35.An antibiotic permitted to be used as food preservative within specified limits
A.Chloromphenicol
B.Sorbate
C.Tetracycline*
D.Potassium meta bisulphate
Ans:C
36.Which among the following is a thermophile?
A.Salmonella
B.E.Coli
C.Bacilius*
D.Staphylococcus
Ans:C
37.Bifidobacteria is an example of a
A.Probiotic*
B.Prebiotic
C.Virus
D.Pathogen
Ans:A
38.A preventive system of food controls involving identification and control over those processing parameters whose loss of control would result in an unacceptable risk
A.GMP
B.HACCP*
C.HSAP
D.GMT
Ans:B
39.FSSAI stands for
A.Food Standards and Safety Authority of India
B.Food Safety and Standards Authority of India*
C.Food Science Systems Authority of India
D.Food Service Systems Authority of India
Ans:B
40.Which among the following has the highest water activity?
A.Sugar
B.Rice Flour
C.Milk powder
D.Egg*
Ans:D
41.Effective space management in a kitchen positions the three major appliances,so that the sum of the three sides of the ideal work triangle in the kitchen is between
A.10-20 feet
B.12-22 feet*
C.15-25 feet
D.17-30 feet
Ans:B
42.Which among the following does not create an illusion of space?
A.Low lying furniture
B.Careful colour rhythom
C.Dim light*
D.Strategically spaced mirrors
Ans:C
43.’Dovetailling’is a term related to
A.Time management*
B.Money Management
C.Animal husbandary
D.Poultry management
Ans:A
44.The Stream of goods and services available to a family over a given period of time
A.Money income
B.Psychic income
C.Real income*
D.Direct income
Ans:C
45.Which among the following accessories best support the flexible use of space?
A.Folding partition*
B.Fixed furniture
C.Dim light
D.Cool colour
Ans:A
46.Benefits given to an employee in addition to their salary
A.Direct income
B.Fringe benefits*
C.Subsidy
D.Loan
Ans:B
47.The act of hiding or private stocking of goods to create artificial scarcity and to raise the orice
A.Glut
B.Subsidy
C.Food security
D.Hoarding*
Ans:D
48.A person who accepts risks,is alert and explores new avenues.
A.Entrepreneur*
B.Manager
C.Capitalist
D.Financier
Ans:A
49.’Therbligs’was given by
A.Mundell
B.Prang
C.Gilbreth*
D.Ross
Ans:C
50.False advertisements results in
A.Giving right information to the customer
B.Assuring quality of the product
C.Giving good services to the customer
D.Consumer getting disillusioned*
Ans:D
51.The Community Development Programme was launched in India on
A.2nd Oct.1952*
B.20th Oct.1952
C.2nd Oct.1950
D.20th Oct.1950
Ans:A
52.The standard of living in a country is represented by its
A.Poverty ratio
B.Per-capita income*
C.National income
D.Unemployment rate
Ans:B
53.The implementation of Jawahar Rozgar Yojana rests with
A.District Collector
B.Gram Panchayat*
C.State Government
D.Central Government
Ans:B
54.NREGP is the abbreviated form of
A.National Rural Employment Guarantee Programme*
B.National Rural Educational Guarantee Programme
C.National Rapid Education Guarantee Programme
D.National Rapid Employment Generation Programme
Ans:A
55.The landmark Constitutional Amendment to establish  Panchayati Raj
A.The Constitution Seventy –fifth Amendment Act,1994
B.The Constitutino Fifty-second Amendment Act,1994
C.The Constitution Seventy-third Amendment Act,1992*
D.The Constitution Fifty-second Amendment Act,1992
Ans:C
56.SGSY aims at providing
A.Self-employment*
B.Supplementary food
C.Primary education
D.Housing facilities
Ans:A
57.PMAY stands for
A.Pradhan Manthri Adhar Yojana
B.Pradhan Manthri Abhiyan Yojana
C.Pradhan Manthri Antyodaya Yojana
D.Pradhan Manthri Awas Yojana*
Ans:D
58.Co-ordination achieved through the mechanism  of organizational hierarchy
A.Purposive co-ordination
B.Automatic co-ordination
C.Coercive co-ordination*
D.Voluntary co-ordination
Ans:C
59.The National nodal point for the co-ordination of all efforts at development and dissemination of innovative technologies relevant for rural areas
A.CART
B.CAPART*
C.PADI
D.ICAR
Ans:B
60.In States having a population of less than 20 lakhs,Panchayats are not constituted at the
A.Village level
B.Block level*
C.District level
D.Municipality
Ans:B
61.”Rorschach”ink blot test is an attempt to study
A.The IQ level of subjects
B.The visual ability
C.Personality characteristics*
D.Numerical ability
Ans:C
62.The type of play where two children play side by side without showing interest or concern for one another
A.Parallel play*
B.Solitary play
C.Role play
D.Group play
Ans:A
63.According to Piaget,the stage of cognitive development of a pre-school child
A.Sensory-motor stage
B.Concrete operations stage
C.Formal operations stage
D.Pre-operational thought stage*
Ans:D
64.Experiences which prepare the child in learning the 3 R’s are called
A.Readiness activities*
B.Childhood experiences
C.Preparatory activities
D.Home experiences
Ans:A
65.An important Landmark Act in India in the direction of ensuring equal opportunities for people with disabilities
A.Multiple Disabilities Act,1998
B.Persons with Disabilities Act,1995*
C.Act on School Education Act,1991
D.Individuals with Disabilities Education Act,1990
Ans:B
66.Which among the following is not a common form of social behavior observed during pre-school age?
A.Desire for Social Approval
B.Friendliness
C.Negativism
D.Developing a conscience*
Ans:D
67.Poor attention span,easy distractability,excessive activity levels are seen in children with
A.Attention deficit disorder
B.Cerebral palsy
C.Attention distraction disorder
D.Attention deficit hyperactivity disorder*
Ans:D
68.Assessment of development in children does not involve the measurement of
A.Abilities
B.Incidental infections*
C.Development tasks they can carry out
D.Aptitude
Ans:B
69.The most distinguishing trait of autistic child is
A.Echolalia*
B.Inadequate motor development
C.Inability to relate to parents
D.Low IQ
Ans:A
70.Montessori system of  pre-school does not emphasize
A.Independence
B.Freedom within limits
C.Same age group of children in a classroom*
D.Natural psychological development
Ans:C
71.VAD is more prevalent among
A.Young children*
B.Adult women
C.Girls
D.Adolescent
Ans:A
72.Which among the following is not a method of nutritional anthropometry?
A.Waist circumference measurement
B.Estimation of blood pressure*
C.Skin fold measurement
D.Mid upper arm circumference measurement
Ans:B
73.Anaemia in rural population may be due to infestation with
A.Tape worm
B.Pin worm
C.Hook worm*
D.Round worm
Ans:C
74.Iodine deficiency does not cause
A.Miscarriage
B.Mental retardation
C.Dermatitis
D.Vision impairment*
Ans:D
75.Angular stomatitis and cheilosis are symptoms of the deficiency of
A.Niacin*
B.Calcium
C.Iron
D.Thiamin
Ans:A
76.Infant Mortality Rate in Kerala as per the SRS 2014 is
A.12*
B.13
C.14
D.15
Ans:A
77.The food law amended in 2006 to ban the sale of un-iodised salt for human consumption in India.
A.Fruit Products Order
B.Food Products order
C.HACCP
D.Prevention of Food Adulteration Act*
Ans:D
78.Which among the following is not an essential element of food security?
A.Adequate availability of food
B.Efficient distribution
C.Supplementary feeding*
D.Availability of adequate purchasing power with people
Ans:C
79.The best enhancer of iron absorption in the body
A.Oxalic acid
B.Ascorbic acid*
C.Phytic acid
D.Tannins
Ans:B
80.Which among the following is a form of Vitamin D?
A.Phytosterol
B.Cholecalciferol*
C.Ergosterol
D.Phytoergoesterol
Ans:B
81.RDA of dietary folate for a pregnant woman is
A.300 mcg
B.500 mcg*
C.400 mcg
D.600 mcg
Ans:B
82.Aetiological factor for peptic ulcer
A.H.Pylori
B.Eating habits
C.Stress
D.All of above*
Ans:D
83.Which of the following is a rich source of omega-3 fatty acids?
A.Fatty fish*
B.Butter
C.Sunflower oil
D.Lard
Ans:A
84.Tube feeding is also known as
A.Parental feeding
B.Bolus feeding
C.Gavage feeding*
D.Supplementary feeding
Ans:C
85.To reduce the risk of CVD,the LDL and HDL levels should be
A.LDL less than 200 mg/dL and HDL less than 40 mg/dL
B.LDL less than 200 mg/dL and HDL more than 40 mg/dL*
C.LDL less than 240 mg/dL and HDL more than 60 mg/dL
D.LDL less than 240 mg/dL and HDL less than 60 mg/dL
Ans:B
86.In Kidney failure patients,the GFR will be
A.90 ml or more/min
B.15 ml or less/min*
C.60 ml or more/min
D.60 ml or less/min
Ans:B
87.Antioxidants present in fruits and vegetables
A.Vit.C*
B.Vit.K
C.Vit.’B_(12)’
D.Vit.’B_(1)’
Ans:A
88.Fat soluble Vitamins are mainly stored in
A.Kidney
B.Stomach
C.Liver *
D.Blood
Ans:C
89.A source of soluble fibre
A.Wheat bran
B.Sugars
C.Honey
D.Oats*
Ans:D
90.An example of conditionally  essential fatty acid
A.Butyric acid
B.Stearic acid
C.Arachidonic acid*
D.Palmitic acid
Ans:C
91.The iron requirement of an NPNL adult woman is
A.21 mg/dL*
B.28 mg/dL
C.31 mg/dL
D.38 mg/dL
Ans:A
92. A specific teaching style preferred by an innovative learner
A.Questioning
B.Discussion
C.Independent project*
D.Audio listening
Ans:C
93.An example of non-conventional novel food developed for nutrition  security
A.Soya chunks*
B.Bengal gram flour
C.Egg
D.Vegetables
Ans:A
94.Which among the following is not produced using gene technology?
A.Alpha amylase
B.Chymosin
C.Protease
D.Ptyalin*
Ans:D
95.Functional additives are incorporated into food processing operations that make use of
A.Low-level technologies
B.High-level technologies*
C.Middle-level technologies
D.Home-scale methods
Ans:B
96.Which of the following is not an application of nanotechnology in food industry?
A.Genetic recombination*
B.Antimicrobial packing
C.Enhanced nutrient delivery
D.Improved texture
Ans:A
97.Probiotic bacteria taken together with prebiotics that support their growth are called
A.Symbiosis
B.Synbiotics*
C.Neobiotics
D.Prebiotics
Ans:B
98.The sub-mission of National Health Mission launched in May 2013 to expand health coverage to urban areas
A.EAG
B.JSY
C.NUHM*
D.NRHM
Ans:C
99.The National Mission launched in 2010 with the aim to strengthen overall process that promote all-round development of women
A.Mission Pooma Shakti*
B.DWCRA
C.NRLM
D.National Rural Women Mission
Ans:A
100.An example of a probiotic food
A.Milk
B.Apple
C.Carrot
D.Kefir*

Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email