10 May 2016

// // Leave a Comment

SCIENTIFIC ASSISTANT –CHEMISTRY 26-04-2016 PSC ANSWER PAPER

SCIENTIFIC ASSISTANT –CHEMISTRY(NCA-SC),POLICE(FORENSIC SCIENCE LABORATORY)
EXAM DATE:26-04-2016
1.Who was the leader of Karivallor struggle?
A.Accamma Cheriyan
B.Kaumudi Teacher
C.K.Devayani*
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:C

2.The first female Judge in India
A.Lalitha Prabhu
B.Anna Chandy*
C.Margaret Pavamani
D.Koothattukulam Mary
Ans:B
3.In Indian constitution Directive principles of state policy are adapted from which constitution?
A.Irish Constitution*
B.French Constitution
C.Canadian Constitution
D.United States Constitution
Ans:A
4.P.K.Thungan Committee related which of the following?
A.Planning Commission
B.Panchayath Raj*
C.Federalism
D.Judiciary
Ans:B
5.Savarna Jatha organized under the leadership of
A.K.P.Kesava Menon
B.T.K.Madhavan
C.Mannath Padmanabhan*
D.K.Kelappan
Ans:C
6.Who wrote the drama ‘Pattabakki’?
A.V.T.Bhattatiripad
B.M.P.Bhattatiripad
C.K.Damodaran*
D.N.Krishna Pillai
Ans:C
7.A parliamentary executive means
A.Executive where there is a Parliament*
B.Executive elected by the Parliament
C.Where the Parliament functions as the Executive
D.Executive that is dependent on support of the Majority in the Parliament
Ans:A
8.Female Oriented Poverty Reduction Scheme is
A.Kudumbasree*
B.Antyodaya Anna Yojana
C.Mahila Samridhi Yojana
D.Balika Samridhi Yojana
Ans:A
9.’Pakanarcharitham’a social drama written by
A.Kelu Nair*
B.Kannan Nair
C.P.Kunhiraman Nair
D.K.A.Keraleeyan
Ans:A
10.The ‘12(th)’South Asian Games will be conducted the city of
A.Bangalore
B.Guwahati*
C.Agarthala
D.Patna
Ans:B
11.Indian Press Act passed  in which year?
A.1908
B.1909
C.1910*
D.1911
Ans:C
12.Shahmal led the revolt against British at
A.Kanpur
B.Lucknow
C.Barout*
D.Delhi
Ans:C
13.Who was elected the first Indian Women President of the UN General Assembly?
A.Sarojini Naidu
B.Vijayalakshmi Pandit*
C.Suchetha Kripalani
D.Indira Gandhi
Ans:B
14.The First Governor of Reserve Bank of India
A.C.D.Deshmukh*
B.B.Rama Rao
C.S.Jagannathan
D.P.C.Bhattacharya
Ans:A
15.The Head Quarters of UNESCO
A.Newyork
B.Paris*
C.Janeeva
D.Britain
Ans:B
16.The first Head of the National Commission for women was
A.Jayanti Patnaik*
B.Dr.V.Mohini Giri
C.Mamata Sharma
D.Lalitha Kumaramangalam
Ans:A
17.Who was founded the Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Sangam?
A.Chattambi Swamikal
B.Sree Narayana Guru
C.Dr.Velukutty Arayan*
D.Vagbhatananda
Ans:C
18.East India Association was established by
A.Dadabhai Naoroji*
B.Surendranath Banarjee
C.W.C.Banarjee
D.Mahadev Govind Ranade
Ans:A
19.The first President of All India Muslim League was
A.Nawab Salim Ullah Khan
B.Aga Khana*
C.Maulana Muhammadali Jauhar
D.Muhammad Ali Jinnah
Ans:B
20.The largest District in Kerala
A.Idukki
B.Malappuram
C.Palakkad*
D.Ernakulam
Ans:C
21.Mycene is a
A.Monocyclic terpenoid
B.Bicyclic terpenoid
C.Acyclic terpenoid*
D.Sesqul terpenoid
Ans:C
22.Geometrical isomer of geraniol is
A.Nerol*
B.Linalool
C.Citranellol
D.Citranellal
Ans:A
23.Gutta-Percha is
A.cis-polyisoprene
B.trans-polyisoprene*
C.cis-polyisobutylene
D.trans-polyisobutylene
Ans:B
24.Which one of these is a quinoline alkaloid?
A.Nicotine
B.Cocaine
C.Atropine
D.Cinchonine*
Ans:D
25.Mercerised cotton is
A.Cotton treated with NaOH*
B.Cotton treated with KOH
C.Cotton treated with ‘HNO_(3)’
D.None of these
Ans:A
26.Oil of winter green
A.Acetyl salicylic acid
B.Ethyl salicylate
C.Methyl salicylate*
D.None of these
Ans:C
27.The temperature at which second virial coefficient of a gas is zero is
A.Boyle temperature*
B.Critical temperature
C.Boiling point
D.Critical temperature
Ans:A
28.A crystal having unit cell dimensions,’a’’!=’’b’’!=’’c’,’alpha’’=’’beta’’=’’Gamma’=’900is
A.Cubic
B.Tetragonal
C.Orthorhombic*
D.Monoclinic
Ans:C
29.Wavelength corresponding to maximum energy is inversely proportional to temperature.The law is
A.Wein displacement law*
B.Stefan’s law
C.Boltzmann law
D.Rayleigh Jean’s law
Ans:A
30.NQR is observed in the region
A.UV-Visible
B.X-ray
C.Microwave
D.Radiofrequency*
Ans:D
31.The ground term symbol of Lithinum atom
A.’I_S_O’
B.’2_5_(1/2)’*
C.’2_5_1’
D.’3_5_1’
Ans:B
32.Optical rotation and circular dichroism together are known as
A.Cotton effect*
B.ORD
C.Frank Condon principle
D.Stark effect
Ans:A
33.The intensity of rotational spectral line depends on
A.Relative population of rotational levels
B.Degeneracy of rotational level
C.Both 1 and 2*
D.None of these
Ans:C
34.Symmetric top molecules have
A.Two moments of inertia equal and third different*
B.All the three moments of inertia equal
C.All the three moments of inertia different
D.None of these
Ans:A
35.The vibrating stretching frequency of a diatomic molecule depends on
A.Force constant
B.Masses of two atoms
C.Both 1 and 2*
D.None of these
Ans:C
36.Identify the spectra corresponds to the frequency 15000’cm-1’
A.Visible*
B.IR
C.NMR
D.Microwave
Ans:A
37.Raman lines on the low frequency side of the excitation frequency are called
A.Stokes lines*
B.Antistokes lines
C.Rayleigh line
D.None of these
Ans:A
38.The shift of an absorption maximum towards longer wavelength  is known as
A.Hyposochromic effect
B.Bathochromic effect*
C.Hyperchromic effect
D.Hypochromic effect
Ans:B
39.In Mossbauer spectroscopy,the main hyperfine interaction/s is/are
A.Isomer shift
B.Quadrupole splitting
C.Nuclear Zeeman splitting
D.All*
Ans:D
40.A naturally occurring dye
A.Indigo*
B.Malachite green
C.Aniline yellow
D.Methyl orange
Ans:A
41.An antimalarial drug is
A.Chloramphenicol
B.Pamaquin*
C.Equanil
D.Veronal
Ans:B
42.Heat capacity of species is independent of temperature if it is
A.Tetratomic
B.Triatomic
C.Diatomic
D.Monatomic*
Ans:D
43.Gold number gives
A.The number of gold atoms present in 1 g of gold
B.The number of gold atoms required to coagulate 1 g of the colloidal solution
C.The number of gold atoms present in 1 g of gold alloy
D.None of these*
Ans:D
44.Which of the following is incorrect?
A.Chemisorption is caused  by bond formation
B.Chemisorption doesnot extend beyond a monolayer
C.Chemisorption is reversible*
D.Chemisorption increases with increase in temperature
Ans:C
45.Reversible adiabatic expansion of an ideal gas is an example of
A.Isoenthalpic process
B.Isoentropic process*
C.Isothermal process
D.Isobaric process
Ans:B
46.Which of the following is a spontaneous process associated with negative entropy change?
A.Evaporation of a liquid
B.Decomposition of ‘AgClO_2’
C.Dissolution of HCL gas in water*
D.Acid-base neutralization reaction
Ans:C
47.What happens to the equilibrium constant of a reaction if the stochiometric coefficient in the balanced chemical equation is doubled?
A.Twiced
B.Squared*
C.Halved
D.No change
Ans:B
48.The maximum number of phases possessed by an invariant system consisting of three components is
A.3
B.2
C.5*
D.4
Ans:C
49.The solution of the radial wave function of a hydrogen atom can be obtained from
A.Legendre polynomial
B.Associated laguerre polynomial*
C.Hermite polynomial
D.Associated legendre polynomial
Ans:B
50.The number of ‘^13C_’signals in naphthalene is
A.5
B.2
C.7
D.3*
Ans:D
51.Which one of the following shows the highest bascicity?
A.La(OH)_3*
B.Nd(OH)-3
C.Eu(OH)_3
D.Lu(OH)_3
Ans:A
52.In the vibrational spectrum of ‘CO_2’the number of fundamental vibrational modes common in both infrared and Raman are
A.3
B.2
C.1
D.0*
Ans:D
53.The electronegativity difference is highest for the pair
A.Li,Cl
B.K,F*
C.Na,Cl
D.Li,F
Ans:B
54.The correct set of biologically essential element is
A.Fe,Mo,Cu,Zn*
B.Fe,Cu,Co,Ru
C.Cu,Mn,Zn,Ag
D.Fe,Ru,Zn,Mg
Ans:A
55.The molecule that has ‘S_4’symmetry element is
A.’C_6H_6’
B.’CH_4’*
C.’C0_2’
D.’C_2H_2’
Ans:B
56.Identify the point group of ‘PCI_5’
A.’C_3_V’
B.’C_3_h’
C.’D_3_h’*
D.None of these
Ans:C
57.Which is an abelian group?
A.Cyclic group*
B.Acyclic group
C.Square planar group
D.Octahedral group
Ans:A
58.Which of the following molecules have center of symmetry?
A.’CH_4’
B.’SO_2’
C.’C_6H_6’*
D.’SF_4’
Ans:C
59.Sum of squares of the dimensions of the irreducible representation of a group will be equal to
A.Order of the group*
B.Character of the group
C.Square of the group
D.None of these
Ans:A
60.The stable end product of Uranium series is
A.’_83Bi^209’
B.’_82Pb^206””*
C.’_82Pb^207’
D.’_82Pb^209’
Ans:B
61.Intersystem crossing is essential for
A.Phosphorescence*
B.Fluroscence
C.Photosensitisation
D.Chemiluminescence
Ans:A
62.The lowest lattice energy among the following crystals is
A.NaCl
B.KCl
C.RbCl
D.CsCl*
Ans:D
63.Improper rotation axis contains
A.Reflection and refraction
B.Rotation and reflection*
C.Inversion and refraction
D.Center of symmetry and rotation
Ans:B
64.Which among the following state functions is an extensive property of the system?
A.Temperature
B.Volume*
C.Viscosity
D.Refractive index
Ans:B
65.The splitting of spectral lines in an electric field is called
A.Zeeman effect
B.Photoelectric effect
C.Stark effect*
D.Thomson effect
Ans:C
66.Which is true about the isobars?
A.They have same mass number and same atomic number
B.They have same mass number and different atomic number*
C.They have different mass number and same atomic number
D.They have different mass number and different atomic number
Ans:B
67.’CO_2’is isostructural with
A.’H_20’
B.’N0_2’
C.’H_2S_’
D.’C_2H_2’*
Ans:D
68.According to Wade’s rule,’C_2B_4H_8’adopts
A.Closo-structure
B.Arachno-structure
C.Nido-structure*
D.Hypho-structure
Ans:C
69.Which is more basic?
A.Pyridine
B.Pyrimidine
C.Pyrrole
D.Piperidine*
Ans:D
70.Chloropicrin is
A.’CH_3NO_2’
B.’Cl_3CNO_2’*
C.’CHCl_3’
D.None of these
Ans:B
71.Which one of the following is a vat dye?
A.Alizarin
B.Indigo*
C.Malachite green
D.Martius yellow
Ans:B
72.Patterno-Buchi reaction is
A.Rearrangement of ‘alpha’,’beta’-unsaturated ketone
B.Photosensitisation of butadiene
C.Photochemical oxidation
D.Cycloaddition of carbonyl compound to alkene*
Ans:D
73.An antiredeposition agent in detergents
A.STPP
B.CMC*
C.SDS
D.Sodium perborate
Ans:B
74.p-azoxyanisole is an example of
A.Semiconductor
B.Super conductor
C.Liquid crystal*
D.None of these
Ans:C
75.Which of the following will occur farthest downfield in ‘^|H’-‘NMR’spectrum?
A.Benzene
B.Ethyne
C.Dimethyl ether
D.Formaldehyde*
Ans:D
76.One mole of sugar is dissolved in three mole of water.The relative lowering of vapor pressure is
A.1/2
B.1/3
C.1/4*
D.1/5
Ans:C
77.Which one of the following solutions would produce maximum elevation in boiling point?
A.0.1 M glucose
B.0.2 M sucrose
C.0.1 M ‘Ba’(NO_3_)_2*
D.0.1 M’MgSO_4’
Ans:C
78.Isotonic solutions have
A.Same freezing point
B.Same boiling point
C.Same viscosity
D.Same osmotic pressure*
Ans:D
79.The metal iron present in phosphotranferase enzyme is
A.Mg*
B.Fe
C.P
D.Ni
Ans:A
80.The number of metal meta bonds present in
‘Cu_2’’(RCOO)_4’.’2H_(2)o’
A.1*
B.2
C.4
D.0
Ans:A
81.Which of the following is used as an anaesthetic?
A.’N_2 O’*
B.’NO’
C.’N_2O_3’
D.’N_2O_5’
Ans:A
82.Which of the following pairs has the highest difference in their first ionization energy?
A.Xe,Cs
B.Kr,Rb
C.Ar,K
D.Ne,Na*
Ans:D
83.The ligand in chromocene
A.C5H52-*
B.C8H82-
C.C6H6
D.C4H42-
Ans:A
84.Calculate the number of micro states for 5 identical paricles with their occupation numbers(1,2,3)in three states
A.6
B.12
C.10*
D.720
Ans:C
85.The aggregation of surfactant molecules is known as
A.Micelles*
B.Clustures
C.Gel
D.Colloid
Ans:A
86.In the Lindmann mechanism of uni molecular reactions,the observed order at very high pressure is
A.0.5
B.2
C.1.5
D.1*
Ans:D
87.Which of the following is not a fermion?
A.Proton
B.Electron
C.Neutron
D.Photon*
Ans:D
88.An aqueous solution of NaCl and HCl is exactly neutralized  by an aqueous NaOH solution.The number of components in the final mixture is
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
89.The inter planar distance (A0)for a(100)plane in a cubic structure with the lattice parameter of 4A0 is
A.1
B.2
C.4*
D.8
Ans:C
90.The heterocyclic ring present in the amino acid histidine is
A.Pyridine
B.Tetrahydropyrrol
C.Indole
D.Imidazole*
Ans:D
91.The biosynthetic precursor of cholesterol is
A.Shikimic acid
B.Mevalonic acid*
C.Gutaric acid
D.Cinnamic acid
Ans:B
92.In the IR spectrum,the absorption band due to carbonyl group in phenyl acetate appears at
A.1760 ‘cm^-1’*
B.1800’cm^-1’
C.1710’cm^-1’
D.1660’cm^-1’
Ans:A
93.The compound that will behave as an acid in liquid HF is
A.’CH 3’’COOH’
B.’HNO_(3)’
C.’BF_(3)’*
D.’H_(2)SO_(4)’
Ans:C
94.Among the oxidesofnitrogen’N_(2)”0_(3)’,’N_(2)”O_(4) and ‘N_(2)”O_(5)’,the compound(s)having N-N bond is/are
A.’N_(2)O_(4) and N_(2)O_(5)
B. N_(2)O_(3) and N_(2)O_(5)
C. N_(2)O_(3) and N_(2)O_(4)*
D. ‘N_(2)O_(5)’’only’
Ans:C
95.A triclinic crystal is
A.’KNO_(3)’
B.’CuSO_(4).5H_(2)’’O’*
C.’NaCl’
D.’CsCl’
Ans:B
96.The  liquid crystals have
A.Properties of supercooled liquids
B.Properties of amorphous solids
C.The fluidity of a liquid and optical properties of a solid*
D.None of these
Ans:C
97.X-ray diffraction does not give any structural information for
A.Metallic solids
B.Ionic solids
C.Molecular solids
D.Amorphous solid*
Ans:D
98.Among the following,an example of a green synthesis is
A.Synthesis of malachite green
B.Friedal-Craft’s acylation of anisole with’Ac_(2)”0’/ anhydrous ‘AlCl_(3)’
C.Jone’s oxidation of benzyl alcohol to benzoic acid
D.Diel’s-Alder reaction of furan and maleic acid in water*
Ans:D
99.Monosaccharide is not react with
A.Tollern’s reagent
B.Sodium bisulphate*
C.Acetic anhydride
D.Hydroxylamine
Ans:B
100.Select the polar aprotic solvent from the following
A.DMF
B.DMSO
C.THF
D.All of these*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email