13 May 2016

// // Leave a Comment

VOCATIONAL TEACHER-CIVIL CONSTRUCTION & MAINTENANCE(VHSE) EXAM :07-05-2016

VOCATIONAL TEACHER-CIVIL CONSTRUCTION & MAINTENANCE(VHSE)
1.The first staff reading is taken after the level is setup is called
A.Back sight*
B.Fore sight
C.Intermediate sight
D.None of these
Ans:A

2.In coastal region minimum grade of concrete for RCC as per IS 456-2000:
A.M15
B.M20
C.M25
D.M30*
Ans:D
3.The number of plastic hinges necessary to convert a beam fixed at one end and propped at other end is:
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
4.The bitumen grade 80/100 indicates:
A.Viscosity
B.Specific gravity
C.Penetration*
D.None of these
Ans:C
5.The maximum limit of super elevation for plain terrain as per IRC recommendations is:
A.1 in 10*
B.1 in 15
C.1 in 20
D.1 in 30
Ans:A
6.A simply supported beam carries a working live load of 2.5 kN/m and dead load is 3.5 kN/m.The design load for limit state of collapse is:
A.6 kN
B.7 kN
C.9 kN*
D.12 kN
Ans:C
7.Standard EDTA solution is used to determine:
A.Hardness in water*
B.Acidity in water
C.Chlorides in water
D.All of these
Ans:A
8.For a bar of diameter ‘d’ the anchor age value of hook is:
A.8d
B.10d
C.16d*
D.20d
Ans:C
9.The ability of material to absorb large amount of energy is:
A.Elasticity
B.Ductility
C.Hardness
D.Toughness*
Ans:D
10.The unit in which both sedimentation and digestion process of sludge take place simultaneously is:
A.Digestion tank
B.Skimming tank
C.Imhoff tank*
D.Detritus tank
Ans:C
11.In the theory of plastic bending of beams,the ratio of plastic moment to yield moment is:
A.Shape factor*
B.Plastic section modulus
C.Bulk modulus
D.Shear modulus
Ans:A
12.Camber on highway pavement is provided to take care of:
A.Centrifugal force
B.Drainage*
C.Sight distance
D.Off tracking
Ans:B
13.Fine aggregate confirming of which zone is not recommended for making reinforced concreate:
A.Zone I
B.Zone II
C.Zone III
D.Zone IV*
Ans:D
14.The quantity of Gypsum added in cement varies from 2 to 3% will depend upon the quantity of:
A.C3A in cement*
B.C4AF in cement
C.C3S in cement
D.C2S in cement
Ans:A
15.Strain Energy per unit volume is called:
A.Resilience
B.Proof resilience
C.Bulk resilience
D.None of these*
Ans:D
16.Bond between steel and concrete ensures:
A.Stress compatibility
B.Strain compatibility*
C.Both (A) and(B)
D.None of these
Ans:B
17.Rapid curing cutback bitumen is produced by lending bitumen with:
A.Benzene*
B.Kerosine
C.Diesel
D.Petrol
Ans:A
18.The relationship between the length(I)and radius(r)of an ideal transition curve is given by:
A.la r
B.I a 1/r
C.I a r2
D.I a 1/r2*
Ans:D
19.The minimum dissolved oxygen content(ppm)in a river necessary for the survival of aquatic life is:
A.0
B.2
C.3
D.4*
Ans:D
20.Spire test is used for adjustment of:
A.Line of sight
B.Adjustment of altitude bubble
C.Horizontal axis*
D.Vertical axis
Ans:C
21.The ratio of shear stress to shear strain is constant within elastic limit is called
A.Torsional rigidity
B.Modulus of rigidity*
C.Young’s modulus
D.Volumetric strain
Ans:B
22.In trigonometric leveling,combined correction is:
A.0.0673 D2m*
B.0.0112 D2m
C.0.0785 D2m
D.None of these
Ans:A
23.The increase in metacentric height:
A.Increase stability *
B.Decrease stability
C.Increase comfort for passengers
D.All of these
Ans:A
24.What is the angle between two plane mirrors of an optical square?
A.150
B.300
C.450*
D.900
Ans:C
25.Characteristic compressive strength of concrete is:
A.The same as the average cylinder strength
B.The same as the average cube strength*
C.Lower than the average cylinder strength
D.Higher than the average cube strength
Ans:B
26.Distances are measured with instruments that rely on propagation,reflection and subsequent reception of either radio,visible light or infra red waves by:
A.Geodimeter
B.Telluro meter
C.Distomat
D.All of these*
Ans:D
27.Coagulation-flocculation with alum is performed:
A.Before screening
B.After rapid sand  filteration
C.Before rapid sand filteration*
D.Immediately before chlorination
Ans:C
28.Three  point problem can be solved by:
A.Graphical method
B.Tracing paper method
C.Trial and error method
D.All of these*
Ans:D
29.The mass production of railway sleepers can be done with:
A.Hoyer system*
B.Magnel system
C.Gifford udall system
D.None of these
Ans:A
30.A pre-stressed concrete beam is loaded with two point loads.The profile of cable is laid based on the load balancing concept,the shape of profile is:
A.Paraboli
B.Triangular
C.Trapezoidal*
D.None of these
Ans:C
31.For a station to be free of local attraction:
A.Fore and back bearings of the line should be exactly same
B.Fore and back bearings of line should differ by exactly 1800*
C.Fore and back bearings of line should be measured accurately
D.None of these
Ans:B
32.Closed contours with higher  value inside represent a:
A.Hill*
B.Valley
C.Plain surface
D.None of these
Ans:A
33.Consistency index for a clayey soil is[Liquid limit=LL,Plastic limit=PL,Plasticity index=PI and natural water content=WJ:
A.LL-PL
B.(W-PL)/PI
C.(LL-W)/PI*
D.All of these
Ans:C
34.In a cantilever beam,if the length is doubled while keeping the cross section and the concentrated load acting at the free end is same,the deflection at the free end will increase by:
A.2 times
B.4 times
C.6 times
D.8 times*
Ans:D
35.In  leveling height of instrument is:
A.Height of leveling staff
B.Elevation of plane of collimation*
C.Height of Tripod
D.Sum of reduced level of BM and foresight
Ans:B
36.Roof truss is provided when the span is:
A.Less than 4 m
B.More than 5 m*
C.Between 4 m and 5m
D.All of these
Ans:B
37.A 10 cm theodolite means that:
A.Diameter of the graduated circle of its lower plate is 10 cm*
B.Length of its telescope is 10 cm
C.Height of the telescope is 10 cm
D.Diameter of the graduated circle of its vertical circle is 10 cm
Ans:A
38.A column of length L,one end fixed,at other end lateral displacement and partial rotation.The effective length of column is:
A.0.5 L
B.0.7 L
C.L
D.1.5 L*
Ans:D
39.The expected life of cement concrete floor is taken as:
A.10 years*
B.25 years
C.50 years
D.100 years
Ans:A
40.The boundaries between the pavement and shoulder or foot paths are called:
A.Kerbs*
B.Burrow pit
C.Berms
D.None
Ans:A
41.Vertical windows built on sloping sides of a pitched roof:
A.Corner window
B.Bay window
C.Dormer window*
D.Glazed window
Ans:C
42.If 20 m arc length is the basis for the degree of curve then radius of curve is:
A.573/D metres
B.1146/D metres*
C.1600/D metres
D.5730/D metres
Ans:B
43.A pin jointed plane frame with’n’ number of member and ‘j’number of joints will be stable:
A.n=2j-3*
B.n>2j-3
C.n<2j-3
D.None of these
Ans:A
44.The permissible shear stress in concrete for beams without shear reinforcement depends upon:
A.Grade of concrete
B.Percentage of tension reinforcement
C.Both(A)and (B)*
D.None
Ans:C
45.The minimum grade of concrete used for post-tensioning system is:
A.M20
B.M30*
C.M40
D.M60
Ans:B
46.A thin cylindrical vessel of internal diameter’d’ and thickness ‘t’ subjected to fluid pressure’p’ longitudinal stress is:
A.pd/2t
B.pd/t
C.pd/4t*
D.pd/8t
Ans:C
47.Reciprocal leveling eliminates the effect of:
A.Errors due to curvature of earth
B.Errors due to atmospheric refraction
C.Errors due to line of collimation
D.All of these*
Ans:D
48.Pile caps are used on a group of piles to:
A.Increase the load bearing of each pile
B.Protect the piles from lateral displacement
C.Protect in case of offshore structure
D.Spread the vertical and horizontal loads to all the piles*
Ans:D
49.According to IS 456-2000,maximum compressive stress in concrete for design purpose is taken as:
A.0.380 fck
B.0.416 fck
C.0.446 fck*
D.0.670 fck
Ans:C
50.The relative density of a soil having maximum dry density rd(max)=2 minimum dry density 1.2 and normal density is 1.6:
A.75%
B.62.5%*
C.66.67%
D.50%
Ans:B
51.If the uniformity coefficient Cu=9 and coefficient of curvature Cc=1 for a soil then D30/D10 for the soil is:
A.1
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
52.The whole circle bearings of line AB and BC and 60015’ and 150030’.What is the included angle ABC between the lines AB and BC:
A.90015’
B.210045’
C.149015’
D.89045’*
Ans:D
53.The distance from two point on a photographic point to the principal line are 68.24 mm to left and 58.48 mm to the right.The angle between the two points measured with a transit  theodolite is 44030’.Focal length of the lens is equal to:
A.150 mm
B.154.7 mm*
C.160 mm
D.180 mm
Ans:B
54.It is proposed to put in a circular curve of 20 chains radius with transition curves 3 chains long at each end.The total deflection angle of the combined curve is 40030’.The total tangent length in chains is:
A.8.882*
B.10.98
C.15
D.18.50
Ans:A
55.Which of the following figure are equal to one acre?
A.43560 sq.ft
B.40 Gunthas
C.10 sq.Gunter’s chain*
D.All of these
Ans:C
56.A cylindrical shell is 3 m long and 1000 mm internal diameter and 15 mm thickness is subjected to an internal pressure of 1.5 N/mm2.The maximum shear stress developed in N/mm2is:
A.12.5*
B.15.5
C.16
D.18.3
Ans:A
57.Slenderness ratio of a 5 m long column fixed at both ends and having a circular cross section with dia 10 cm is:
A.100*
B.125
C.150
D.200
Ans:A
58.The shape factor of rectangular section:
A.1
B.1.5*
C.2
D.2.5
Ans:B
59.Negative float can occur in case of:
A.Normal activity
B.Critical activity
C.Sub-critical activity
D.Super critical activity*
Ans:D
60.Sea water has a total dissolved solids concentration of about:
A.360 mg/litre
B.3,600 mg/litre
C.36,000 mg/litre*
D.3,60,000 mg/litre
Ans:C
61.Maximum value of strain hardening modulus occurs:
A.At the beginning of strain hardening curve
B.During first half of strain-hardening curve*
C.During second half of strain hardening curve
D.At the end of strain hardening curve
Ans:B
62.A 30 m metric chain is found to be 10 cm too short throughout a measurement.If the distance measured is recorded as 300m.What is the actual distance?
A.300.1 m
B.299 m*
C.301 m
D.304 m
Ans:B
63.The unknown multiplies or independent constants used for finding most probable values of unknown are known as:
A.Correlates*
B.Matching value
C.Adjustment factors
D.None of these
Ans:A
64.The photographic coordinates of pt A is +8.48 mm and -16.38 mm.The focal length of the lens is 120.80 mm.Azimuth of the camera axis is 10053’.Azimuth of B is:
A.32040’
B.11053’
C.18048’
D.14053’*
Ans:D
65.The void ratio and specific gravity of a soil are 0.65 and 2.72 respectively.The degree of saturation in percent corresponding to water content of 20% is:
A.65.3
B.83.7*
C.20.9
D.54.4
Ans:B
66.Auxiliary theodolite station near an inaccessible main triangulation station:
A.Change point
B.Benchmark
C.Satellite station*
D.None of these
Ans:C
67.The maximum and minimum number of steps in a flight is equal to:
A.12 and 1
B.18 and 2
C.24 and 3
D.12 and 3*
Ans:D
68.What is the angle of intersection of a contour and a ridge line?
A.00
B.900*
C.1800
D.2700
Ans:B
69.If stiffness of a metal increases its ductility:
A.Decreases*
B.Increases
C.Remains same
D.None of these
Ans:A
70.Temporary hardness in water is caused by the presence of:
A.Chlorides of Ca and Mg
B.Nitrates of Ca and Mg
C.Bicarbonates of Ca and Mg*
D.Sulphates of Ca and Mg
Ans:C
71.A header bond is usually used for
A.Half brick wall
B.One brick wall*
C.One and a half brick wall
D.Two brick wall
Ans:B
72.Endurance limit of a metal is determined by:
A.Hardness test
B.Torsion test
C.Impact test
D.Fatigue test*
Ans:D
73.An instrument is used to measure distance,horizontal angle and vertical angle:
A.Theodolite
B.Distomat
C.Total station*
D.Tacheometer
Ans:C
74.For steel grade fy=415 N/mm2 the value of xu max/d is:
A.0.48*
B.0.46
C.0.43
D.0.53
Ans:A
75.A depression formed in a surface layer longitudinal to the road by the wheels of travelling vehicles is called:
A.Depression
B.Blow hole
C.Pothole
D.Rut*
Ans:D
76.Two and a half brick thickness of wall is roughly equal to:
A.10 cm
B.20 cm
C.40 cm
D.50 cm*
Ans:D
77.In this process the soil particles are forced to move closer together by pounding action:
A.Rolling
B.Ramming*
C.Kneading
D.Vibrations
Ans:B
78.White cement contains the following ingredient in least amount?
A.Lime
B.Silica
C.Iron oxide*
D.None of these
Ans:C
79.Brick should have a minimum compressive strength of:
A.5.5 N/mm2
B.8 N/mm2
C.10 N/mm2*
D.12.5 N/mm2
Ans:C
80.According to limit state of collapse values of partial safety factor for steel and concrete are
A.1 and 1
B.1 and 1.2
C.1 and 2
D.1.15 and 1.5*
Ans:D
81.The author of the novel ‘Agnisakshi’:
A.V.T.Bhattathiripad
B.Lalithambika Antharjanam*
C.Arya Pallam
D.Lalitha Prabhu
Ans:B
82.Who established Ananda Mahasabha:
A.Brahmananda Sivayogi*
B.Vagbhadananda
C.Swami Agamananda
D.Swami Ananda Theerthan
Ans:A
83.KP.Keshavan Menon is the founder of which popular news paper in Kerala:
A.Deshabhimani
B.Kerala Kaumudi
C.Madhyamam
D.Mathrubhumi*
Ans:D
84.Which among the following award was not received by Vaikom Muhammed Basheer?
A.Vallathol Award
B.Padmashri Award
C.Jnanpith Award*
D.Muttathu Varkey Award
Ans:C
85.Which among the following  is not the work of S.K.Pottekkad?
A.Oru Deshathinte Katha
B.Kayar*
C.Naadan Premam
D.Oru Theruvinte Katha
Ans:B
86.From which country India borrowed the concept of preamble of Indian Constitution:
A.Germany
B.U.S.A*
C.Canada
D.Spain
Ans:B
87.’Right to Education Act’included,in which article:
A.Article 22
B.Article 23
C.Article 51(A)
D.Article 21(A)*
Ans:D
88.In which year Dr.A.P.J.Abdul Kalam received Bharat Ratna:
A.1981
B.1990
C.1997*
D.1998
Ans:C
89.Who was the Indian shuttler to win silver medal in 2015 World Badminton Championship?
A.Saina Nehwal*
B.P.V.Sindhu
C.Jwala Gutta
D.Kidembi Srikanth
Ans:A
90.The programme aims to provided housing for the rural poor in India:
A.Samagra Awaas Yojana
B.Bharat Nirman
C.Indira Awaas Yojana*
D.Antyodaya Anna Yojana
Ans:C
91.In which year university of Travancore established?
A.1937*
B.1875
C.1930
D.1957
Ans:A
92.Who prepared the first authentic book in Malayalam Grammar?
A.Rev.Mead
B.Herman Gundert*
C.Dawson
D.Twinkle Tab
Ans:B
93.The scheme aims at opening a zero balance bank account for every  Indian family:
A.Samagra Awaas Yojana
B.Valmiki Ambedkar Awass Yojana
C.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
D.Jan Dhan Yojana*
Ans:D
94.Who founded the organization vaala samudaya parishkarani sabha?
A.Pandit K.P.Karuppan*
B.Ayya Vaikundar
C.Kumara Guru
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A
95.Which among the following was the organization of vaikunta swami?
A.Prathyaksha Raksha Daiva
B.Samatva Samajan*
C.Yogakshema Sabha
D.SNDP Yogam
Ans:B
96.Kuttamkulam Sathyagraha associated with which temple:
A.Guruvayur temple
B.Chottanikara temple
C.Koodalmanikyam temple*
D.Vaikom Temple
Ans:C
97.The protest against the policy of appointing outsiders to Travancore service known as:
A.Paliyam Satyagraha
B.Abstention Movement
C.Ezhava Memorial
D.Malayali Memorial*
Ans:D
98.The news paper started by Vakkom Maulavi in 1905:
A.Al-Ameen
B.Prabhatham
C.Kesari
D.Swadeshabhimani*
Ans:D
99.The father of the library movement in Kerala:
A.KM Panikkar
B.P.Kesavadev
C.P.N.Panicker*
D.P.C.Kuttikrishnan
Ans:C
100.The first woman in India to became a high court judge:
A.Annachandy*
B.Fathima Beevi
C.Akkama Cheriyan
D.Sujatha Manohar

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email