23 June 2016

// // Leave a Comment

ANSWER PAPER KERALA PSC INSPECTOR LEGAL METROLOGY :27-05-2016

INSPECTOR LEGAL METROLOGY
EXAM DATE:27-05-2016
1.’Atmanutapam’written by:
A.Chattambi Swamikal
B.Vakbadananda
C.Markuriakose Elias Chavara*
D.Vaikunda Swamikal
Ans:C

2.Who is regarded as ‘Kerala Hemingway’?
A.M.T.Vasudevan Nair*
B.Thakazhi Sivasankara Pillai
C.C.V.Raman Pillai
D.Kurisseri Gopala Pillai
Ans:A
3.Who is called the Legal Adviser of Indian Government?
A.Attorni General*
B.Advocate General
C.Controller and Auditor General
D.Planning Commission
Ans:A
4.The first women speaker of Lok Sabha,Meerakumar was elected from which constituency?
A.Thoothukudi
B.Sasaram*
C.Amaravati
D.Indore
Ans:B
5.The aim of ‘Rajiv Awaz Yojana’:
A.Rural housing
B.Urban housing
C.Slum free India*
D.Housing for SC,ST
Ans:C
6.The Constitution Assembly firstly summoned in Constitution Hall,Which is recently known as
A.Constituent Assembly hall
B.Central Hall of Parliament*
C.Assembly Hall of Parliament
D.Assembly Hall of Rajya Sabha
Ans:B
7.Which article of Indian Constitution deals about citizenship?
A.Article 14-18
B.Article 36-51
C.Article 5-11*
D.Article 6-12
Ans:C
8.The Untouchability Offence Act passed by Indian parliament in
A.1955*
B.1956
C.1961
D.1972
Ans:A
9.The Right to Information Act came to exist on
A.2005 sep.16
B.2005 Aug 18
C.2005 Nov 13
D.2005 Oct 12*
Ans:D
10.The first Echo Tourism Centre in India
A.Thattekkad
B.Thenmala*
C.Pampadupara
D.Odakkali
Ans:B
11.’Veenapoov’of Kumaranasan firstly published in:
A.Vivekodayam
B.Swaraj
C.Malayalee
D.Mithavadi*
Ans:D
12.The Newspaper Al-Ameen was started by
A.Muhammed Abdul Rahman*
B.Vakkam Abdul Khader Moulavi
C.Moulana Abdul Kalam Azad
D.Moulana Shoukathali
Ans:A
13.The headquarter of Kerala Sahitya Akkadami transferred from Thiruvanathapuram to Thrissur in:
A.1958
B.1956
C.1957*
D.1961
Ans:C
14.Who was Inaugurated Kerala Sangeetha Nadaka Akkadami in 1958?
A.Chithira Thirunal Bala Rama Varma
B.Pattam Thanu Pilla
C.Jawaharlal Nehru*
D.E.M.S.Namboothiripad
Ans:C
15.Who is regarded as ‘John of Arch’of Kerala
A.Akkamma Cheriyan*
B.Anna Chandi
C.Parvathi Nenmenimangalam
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:A
16.The real name of Brahmananda Siva Yogi?
A.Karatt Achuthha Menon
B.Karatt Govinda Menon*
C.Krishnan Nambiadiri
D.Kunchi Kannan
Ans:B
17.Who got the ‘Njanapita Award’of 2014?
A.O.N.V.Kurup
B.Thara Sankar Bandopadyay
C.Balachandra Nomade*
D.Amritha Preetham
Ans:C
18.Who wrote the first biography of Sree Narayana Guru?
A.Moorketh Ramanunni
B.Kumaranasan
C.Moorkoth Kumaran*
D.Dr.Palppu
Ans:C
19.The Association formed by Poykayil Yohannan:
A.PRCS
B.PRDA
C.PADS
D.PRDS*
Ans:D
20.Who was the first Non-Brahmin man who ring the temple bell of Guruvayoor Temple?
A.P.Krishna Pillai*
B.T.K.Madhavan
C.K.Kelappan
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:A
21.The dimension of scattering cross section is that of:
A.Velocity
B.Volume
C.Area*
D.None of these
Ans:C
22.The  work done in blowing a bubble of surface tension T,having radius r is
Ans:8( Pie)r2T
23.If l is the moment of inertia,w is the angular velocity and m is the mass of a rotating body then kinetic energy is
Ans:K=1/2 lw2
24.In CE amplifier emitter current=6 mA,base current=0.1 mA,then current gain is:
A.59*
B.65
C.60
D.50
Ans:A
25.A galvanometer having 30 divisions and a current sensitivity of 20 meu A/div and it has a resistance of 25 Ohm.To convert it into an ammeter up to 1 amp,the shunt required is:
Ans:0.105 Ohm
26.The additional term introduced by Maxwell to remove the inconsistency of Ampere’ law is:
Ans:-------
27.The efficiency of a network when it transfer maximum power to the load is:
A.25%
B.50%*
C.75%
D.100%
Ans:B
28.Skieter,the dog weighs exactly 36.5 kg.When weighed on a defective scale he weighed 38 kg.The percentage of error in measurement of defective scale to the nearest tenth is:
A.4.1%*
B.4.3%
C.4.2%
D.4.0%
Ans:A
29.When a plane polarized light incident on a  rotating analyser,in one complete rotation one finds:
A.One complete extinction
B.One brightness and two complete extinction
C.Two brightness and one complete extinction
D.Two brightness and two complete extinction*
Ans:D
30.Sky is blue because of:
A.Raman Scattering
B.Raylength scattering*
C.Brillouin scattering
D.Meiser scattering
Ans:B
31.Which of the logic gate is represented by the following combination?
(Picture given AND gate)
Ans:AND
32.A Uniform electric field pointing in positive by direction exists in a region.Let A be the origin,B be the point on x axis at x=2cm and C be the point on y axis at y=2 cm,the potential at the points A,B and C satisfy:
Ans:VA>VC
33.A cricket hall is thrown at a speed of 28 m/s in a direction 300 above the horizontal ,the distance from the thrower to the point where the ball returns to the same level is:
A.72 m
B.69 m*
C.70 m
D.58 m
Ans:B
34.The escape velocity of a body depends on:
A.Mass of the body
B.The direction of projection
C.The location from where it is projected
D.The height of the location from where it is projected*
Ans:D
35.The unit of power of lens is:
A.Dioptre*
B.Square metre
C.N/m2
D.Decibel
Ans:A
36.The dimension of gravitational field intensity is:
A.LT-2*
B.MLT2
C.L2MT
D.None of these
Ans:A
37.The wavelength of light,when the angle of minimum deviation is 300for the second order and the number of lines per cm of the grating is 5000,is:
Ans:5.176x10-7m
38.The Spherical aberration of the lens can be minimised:
A.By using a crossed lens
B.By using two lenses separated by a distance
C.By using a planable lens
D.All of these*
Ans:D
39.A bullet of mass 0.04 kg moving with a speed of 90 m/s enters a heavy wooden block and stopped after distance of 60 cm.The retardation of the bullet is:
Ans:   -6750 m/s2
40.The percentage in the measurement of mass and velocity is 1% and 2% respectively.Then the percentage error in Kinetic energy is:
Ans:5%.
41.The measured value of a quantity is 75.5 and the expected value is 80.0.Then the relative error is:
Ans: ---5.6%
42.Which property of zener diode is used to regulate supply voltage?
A.At break down voltage there is a large in the reverse current
B.The large reverse current will change the reverse voltage
C.The zener voltage is independent of the current through the diode*
D.None of these
Ans:C
43.The density of atmosphere at sea level is 1.29 kg/m3.Assume that it does not change with altitude,the atmosphere extended up to:
A.8 km*
B.9.5 km
C.12.5 km
D.18 km
Ans:A
44.The least count of screw gauge is given by:
A.Pitch/number of division on main scale
B.Magnitude of one main scale division/number of division on head scale
C.Pitch/number of division on head scale*
D.Magnitude of one pitch scale division/number of division on vernier scale
Ans:C
45.In Newton’s ring experiment the diameter of mth ring changes from 1.2 cm to 1 cm when the air space between the lens and the plate is replaced by some transparent liquid.The refractive index of the liquid is:
A.1.45
B.1.44*
C.1.33
D.1.35
Ans:B
46.The expression which indicates the units of a physical quantity in terms of fundamental units is:
A.Homogenous equation
B.Dimensional equation*
C.Analysis equation
D.None of these
Ans:B
47.The maximum permissible error in a difference z=x-y is:
Ans:---
48.The threshold frequency corresponds to the wavelength of radiation incident on certain metal with work function 3.31 x 10-19 J is:
(h=6.62x10-34Js)
Ans:---------
49.Which of the following schemes does not produce lasing action?
A.Two level*
B.Three level
C.Four level
D.Five level
Ans:A
50.A person sitting inside a car is safe because:
A.The electric field inside the car is equal to the field outside
B.The electric field inside the car is zero*
C.The electric field inside the car will be cancelled by lightning
D.The electric field inside the car is infinity
Ans:B
51.The differential form of Gauss’s theorem is:
Ans:---
52.Change in entropy when 0.2 kg water falls in temperature from 360 K to 340 K is
Ans:  -0.482 J/K
53.The Mayer’s relation is:
Ans:Cp-Cv=R
54.At terminal velocity,the acceleration of the body is:
A.Maximum
B.Same as that of the velocity
C.Square of the velocity
D.Zero*
Ans:D
55.The velocity of the particle is given by the relation v=at2+bt+c.The dimension of a,b and c are:
Ans:LT-3,LT-2,LT-1
56.The Young’s Modulus Y=MgL/(Pie)r2l,it is given that L=2.890 m,M=3.00 kg,g=9.81 m/s2,r=0.041 cm,l=0.087 m.The possible percentage of error is:
Ans:6.360%
57.Of the five spectrum series of hydrogen,which one lies in ultraviolet region?
A.Balmer series
B.Lyman series*
C.Pfund series
D.Bracket series
Ans:B
58.A quarter wave plate produces a path difference of:
Ans:----
59.The force F experienced by a moving charge with speed v in electric and magnetic field is:
Ans:F=q[E+(vxB)]
60.The frequency of oscillation of charging LCR circuit is:
Ans:-------
61.In a chromatography experiment the distance travelled by the solvent measured is 10 cm.If the distance travelled by the sample is 5 cm,what is the Rf –value of the sample?
Ans:5/10
62.An X-ray diffraction pattern is a plot of:
Ans:-
63.Which one of the following is correct about TGA(Thermogravimetric analysis)?
A.Used to find out the melting point
B.Used to find out the enthalpy of phase transitions
C.It is a plot of heat flow Vs temperature
D.It is a plot of percentage weight loss against temperature and helps to find out decomposition temperature of a sample*
Ans:D
64.Which one of the following is correct about DTA(Differential thermal analysis)?
A.It provides information about the weight loss of a compound upon heating
B.Helps to find out the dissociation temperature of a compound
C.It is a plot of Triangle T against temperature and provides information about the exothermic and endothermic events happening in a sample*
D.None of the above
Ans:C
65.Which one of the following is correct about TEM(Transmission electron microscopy)?
A.Used to findo out the morphology of hard objects
B.Used to find out the morphology of hollow objects
C.Used to find out the structure of nano objects
D.Options B and C are correct*
Ans:D
66.How one can prepare a p-type conducting polymer from
A.Doping with Na+
B.Doping with Ca2+
C.Doping with Naphthalene
D.Doping with I-*
Ans:D
67.The fact that differentiate a conducting polymer from a conventional metallic conductor is:
A.Conducting polymer exhibits metallic luster
B.Conducting polymer possesses a valance band and
C.The charge carriers in conducting polymers are electrons
D.In conductinig polymers the conductance increases with increase in temperature*
Ans:D
68.Monomer unit of Neoprene is:
A.Chloroprene*
B.Isoprene
C.Acetylene
D.Caprolactum
Ans:A
69.Find out the odd one among the following polymers:
Polyethylene,Polystyrene,Teflon,Nylon 6,6
A.Polyethylene
B.Polystyrene
C.Teflon
D.Nylon 6,6*
Ans:D
70.Which one of the following is a method for the preparation of carbon nanotubes?
A.High pressure carbon monoxide
B.Chemical vapour deposition method
C.Arc discharge method
D.All the above*
Ans:D
71.What is the hybridization of carbon in carbon nanotube?
A.sp
B.dsp2
C.sp2*
D.sp3
Ans:C
72.Which of the following is related with carbon nanotubes?
A.Single walled
B.Chiral
C.Arm chair
D.All the above*
Ans:D
73.Which one of the following is an example for a thermosetting plastic?
A.Polypropylene
B.Polystyrene
C.PVC
D.Bakelite*
Ans:D
74.The parameter which is measured experimentally in a bomb calorimeter is:
Ans:--
75.The process inside a bomb calorimeter is assumed to be:
A.Isenthalpic
B.Isobaric
C.Adiabatic*
D.Isothermal
Ans:C
76.Beer Lambert law shows deviation of higher concentrations because:
A.Wavelength of incoming radiation experiences a variation at higher concentrations
B.Intermolecular interactions becomes significant at higher concentrations*
C.Path length measurements errs at higher concentrations
D.None of the above
Ans:B
77.A substance which absorbs the wavelengths at the red end of the visible spectrum appears:
A.White
B.Blue*
C.Black
D.Red
Ans:B
78.The internal standard used in proton NMR spectroscopy to calibrate chemical shift is:
A.D2O
B.COCl2
C.Tetramethyl silane*
D.DMSO-D6
Ans:C
79.Unit of chemical shift is:
A.nm
B.ns
C.MHz
D.ppm*
Ans:D
80..Paper chromatography is an example for
A.Adsorption chromatography
B.Ion exchange chromatography
C.Partition chromatography*
D.None of the above
Ans:C
81.—
82.The radius of a cylinder increasing at the rate 5 cm/sec in such a way that the volume remains as a constant.When radius is 5 cm and height is 3 cm,the rate of change of height with respect to time is:
Ans:  -6 cm/sec
83.The area of the curve y=sin x between x=0 and x=Pie is:
Ans:4
84.A ball is thrown vertically upwards with an initial velocity of 128 ft/sec and the ball’s height after t seconds is given by 8(t)=128t-16 t2.At what time the velocity is 48 ft/sec?
Ans:2.5 sec
85.If sum of two numbers is k,then the minimum value of the sum of their cubes is:
Ans:1/4
86.A and B can do a piece of work in 12 days;B and C can do it in 20 days while C and A can do it in 15 days.In how many days will they all working together can finish the work
Ans:10 days
87.In a certain code BADE is coded as 12 and BYE is coded as 32.Then how will GOOD be coded in the same language?
A.41*
B.16
C.28
D.56
Ans:A
88.The angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 30 minutes past 4’0 clock:
Ans:45 degree
89.If the new year day (1st January)of the year 2013 was a Tuesday then which year immediately after 2013 will have new year day Tuesday itself?
Ans:2019
90.The area of a triangle is 216 cm2and its sides are in the ratio 3:4:5.The perimeter of the triangle is:
A.60 cm
B.100 cm
C.56 cm
D.72 cm*
Ans:D
91.A person incurs a loss of 5% by selling a watch for Rs.1,140.At what price should the watch be sold to earn a profit of 5%?
A.1260*
B.1280
C.1300
D.1320
Ans:A
92.The next term in the series 1,3,7,15,31,--is:
A.52
B.63*
C.56
D.66
Ans:B
93.If a man travels at the rate of 40 Km/hr he misses the flight by 11 minutes and if he travels at the rate of 50 km/hr he reaches the airport 4 minutes earlier.The distance travelled by him to reach the airport is:
Ans:50 Km
94.When simplified the expression
10/1.2+10/2.3+10/3.4+-+10/n(n+1),for any natural number is:
A.10 n/n+1*
B.10 n2/n+1
C.10(n-1)/n+1
D.10(n+1)/n(n+1)
Ans:A
95.If a certain sum of money amounts to Rs.1,008 in 2 years and to Rs.1,164 in 3 ½ years at a certain simple interest rate the amount deposited(Principal)is Rs.
A.1000
B.900
C.800*
D.850
Ans:C
96.If x2+2xy+2y2=1,then dy/dx at the point where y=1 is equal to:
Ans:0
97.-
98.How many four digit numbers ‘ahed’exist such that a is odd,b is divisible by 3,c is even and d is prime?
A.380
B.360
C.400*
D.620
Ans:C
99.The system of linear equations 3x+y-z=2,x-z=1,2x+2y+az=5 has a unique solution when:
Ans:a not equal to 2
100.-




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email