28 June 2016

// // Leave a Comment

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II PSC EXAM ANSWER PAPER 20-06-2016

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II/POULTRY ASSISTANT/MILK RECORDER/STORE KEEPER/ENUMERATOR(NCA-SIUC NADAR,ST,DHEEVARA,HINDU NADAR)
ONLINE EXAM:20-06-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The Jalianwala Bagh massacre place on:
A.April 13,1919*
B.April 13,1920
C.March 13,1919
D.March 15,1918
Ans:A

2.Which section of the IT Act was squashed by the Supreme Court in the Shreya Singhal Versus Union of India case?
A.Section 66B
B.Section 66A*
C.Section 69A
D.Section 79A
Ans:B
3.The leader of the Guruvayur Satyagraha was:
A.T.S.Tirumumbu
B.P.Krishna Pillai
C.K.Kelappan*
D.A.K.Gopalan
Ans:C
4.The amount allocated for the ‘Make in Kerala’ initiative in the state budget-2015-16 is:
A.10 crore
B.20 crore
C.15 Lakh
D.15 Crore*
Ans:D
5.The Vedic name for the river Jhelum was
A.Jalasa
B.Vitasta*
C.Vipasa
D.Asikni
Ans:B
6.Mount Everest was named after:
A.Thomas K.Everest
B.George J.Everest
C.Sir George Everest*
D.Sir David George Everest
Ans:C
7.The evacuation mission of the Indian nationals from the war hit Yemen is named as:
A.Operation Sanaa
B.Operation Exit
C.Operation Djibouti
D.Operation Raahat*
Ans:D
8.Which neighbouring country shares the shortest land frontier with India?
A.Afghanistan*
B.Bhutan
C.Nepal
D.Myanmar
Ans:A
9.The Vice-Chairman of NITI Aayog is:
A.C.S.Khullar
B.Narendra Modi
C.Arun Jaitley
D.Arvind Panagariya*
Ans:D
10.The second smallest river in Kerala is:
A.Ayoor*
B.Manjeshwar
C.Kallai
D.Pambar
Ans:A
11.Chattampi Swamikal attained Samadhi in 1924 at
A.Thenmala
B.Panmana*
C.Thoppil
D.Venganur
Ans:B
12.Who won the Dadasaheb Phalke Award for 2014:
A.Pran Krishan Sikand
B.Dilip Kumar
C.Shashi Kapoor*
D.Gulzar
Ans:C
13.’Darsanamala’is a work of:
A.Sree sankaracharya
B.Kumaranasan
C.V.T.Bhatathiripad
D.Sree Narayana Guru*
Ans:D
14.The Cripps Mission arrived in India on:
A.March 22,1942*
B.April 29,1942
C.April 20,1942
D.April 25,1941
Ans:A
15.’Mokshapradipam’is a work of:
A.Vaikunda Swamikal
B.Brahmananda Sivayogi*
C.Chattampi Swamikal
D.Ayyankali
Ans:B
16.The journal started by S.A.Dange in 1922 was:
A.The Communist
B.The Revolution
C.The Socialist*
D.The peasant
Ans:C
17.The Simon Commission was consisted of:
A.8 Members
B.3 Members
C.6 Members
D.7 Members*
Ans:D
18.On March 4,1929,Mahatma Gandhi launched a campaign for the public burning of foreign cloths at:
A.Calcutta*
B.Bombay
C.Madras
D.Delhi
Ans:A
19.Ayyankali founded the Sadhu Jana Paripalana Yogam in
A.1903
B.1914
C.1907*
D.1908
Ans:C
20.On September 15,1942,Who described the Quit India Movement as a “Rebellion”?
A.Sir Reginald Maxwell*
B.Lord Linlithgow
C.Mahatma Gandhi
D.Subhas Chandra Bose
Ans:A
21.The period from the date of calving to the date of next conception is
A.Intercalving period
B.Dry period
C.Lactation period
D.Service period*
Ans:D
22.As per the breeding policy of Kerala,the preferred exotic inheritance of cross bred cattle is:
A.95%
B.75%
C.50%*
D.25%
Ans:C
23.Colostrum is fed to the calves based on the body weight at the rate of:
A.1/4
B.1/15
C.1/10*
D.1/8
Ans:C
24.Dairy utensils should be made preferably of
A.Iron
B.Copper
C.Aluminium*
D.Bronze
Ans:C
25.The diluents used in deep freezing semen preservation technique is:
A.EYC
B.CME
C.Liquid Nitrogen
D.Tris*
Ans:D
26.Artificial insemination was first attempted in India by
A.Dr.Sampath Kumar*
B.Dr.Varghese Kurian
C.Dr.Banerjee
D.None
Ans:A
27.The length of standing space provided for cattle in a cattle shed is:
A.1m
B.1.5 to 1.7 m*
C.1 to 1.02 m
D.1.8 m
Ans:B
28.The toxic content present in subabul is
A.Hydrocyanic acid
B.Mimosin*
C.Gossypol
D.Afflatoxin
Ans:B
29.The temperature time combination of LTLT method of pasteurization is
A.600C,30 sec
B.720C,15 min
C.720C,15 sec
D.630C,30 min*
Ans:D
30.The moisture content of hay is about
A.65%
B.85%
C.15%*
D.25%
Ans:C
31.The special concentrate feed rich in protein given to piglets is
A.Concentrate
B.Calf starter
C.Kid starter
D.Creep feed*
Ans:D
32.Young one of a rabbit whose eyes are not opened is
A.Buck
B.Kit*
C.Kid
D.Bunny
Ans:B
33.Goat meat is called
A.Mutton
B.Pork
C.Chevon*
D.Lamb
Ans:C
34.In backyard poultry rearing,the satisfactory size of the night shelter for 10 layers is
A.120 x 90x60 cm*
B.100 x70 x 40 cm
C.75 x75 x75 cm
D.150 x 120 x90 cm
Ans:A
35.A strong tendon attached to the point of hock
A.Stifle
B.Hind cannon
C.Hamstrung*
D.Coronet
Ans:C
36.Group of animals coming under the family Bovidae are
A.Cattle
B.Sheep
C.Goat
D.All*
Ans:D
37.The  average body temperature of dairy cow
A.37.60C
B.39.10C
C.38.60C*
D.37.80C
Ans:C
38.The tough,inelastic structures which helps the muscles to attach the bones are
A.Fibres
B.Cartilage
C.Fascia
D.Tendons*
Ans:D
39.Identity the group of draught breeds of Indian cattle
A.Amritmahal,Malvi,Siri,Kangayam*
B.Halikar,Khillari,Deoni,Ongole
C.Siri,Ongole,Hariana,Malvi
D.Amritmahal,Kankrejj,Deoni,Siri
Ans:A
40.In calves,colostrums by passes rumen and reticulum to reach abomasums through
A.Rumino reticular fold
B.Oesophagial groove*
C.Reticulo omasal orifice
D.Cardia
Ans:B
41.Temperature required for brooding the chicks is:
A.1 watt/chick*
B.3 watt/chick
C.0.5 watt/chick
D.None
Ans:A
42.Identify the breed of rabbit which evolved in England,fur is white and skin is albino,eye is red,adult weight is 4.5 to 5 kg
A.Soviet chinchilla
B.Grey giant
C.Angora
D.Newzealand white*
Ans:D
43.The presence of starch in milk can be tested using
A.Iodine solution*
B.Selivanoff’s reagent
C.Resorcinol
D.Con.Hydrochloric acid
Ans:A
44. A grass which thrives well in water logged area is:
A.Para grass*
B.Guinea grass
C.Congo signal
D.Signal grass
Ans:A
45.Duck eggs selected for hatching should be stored in an atmosphere of
A.200C,80% humidity
B.140C,80% humidity*
C.150C,75%  humidity
D.100.C,75% humidity
Ans:B
46.A new breed of cattle eveolved by NDDB,Karnal is
A.Tharparkar
B.Sunandini
C.Karan Swiss*
D.None
Ans:C
47.Dubbing is the process of removal of:
A.Beak
B.Wing
C.Voice box
D.Comb*
Ans:D
48.Biogas contains
A.Methane
B.’CO_2’
C.’H_25’,’N_2’
D.All*
Ans:D
49.An example for a feed rich in bypass protein
A.Cereals
B.Groundnut cake
C.Coconut cake*
D.Tapioca
Ans:C
50.In young chicks,the mineral likely to be deficient is
A.Calcium
B.Manganese*
C.Magnesium
D.Selenium
Ans:B
51.The precursor of vitamin D in plant tissue is
A.Ergosterol*
B.Carotene
C.Cellulose
D.Provitamin
Ans:A
52.A substance used to inhibit or destroy microbes on a living tissue
A.Disinfectant
B.Antiseptic*
C.Sanitiser
D.Miscellaneous agent
Ans:B
53.According to PFA standards,cowmilk should contain minimum
A.3.5% fat,9% SNF
B.3.5%fat,8.5% SNF*
C.5% fat,9% SNF
D.4.5% fat,8% SNF
Ans:B
54.Animal which have all teeth fallen off are
A.Gummers*
B.Broken mouthed
C.Aged animals
D.Full mouth
Ans:A
55.The process of forcing milk under pressure for subdividing the fat globules is
A.Condensation
B.Pasteurisation
C.Homogenisation*
D.Sterilisation
Ans:C
56.Ideal calf starter should contain
A.20% DCP
B.18% DCP
C.70% TDN
D.Both 1 and 3*
Ans:D
57.The 24 hour allowance of a feed given to animals is
A.Balanced diet
B.Ration*
C.Concentrates
D.Maintenance ration
Ans:B
58.The total dry matter requirement of cattle based on body weight is
A.2 to 3 %*
B.0.1 to 0.2%
C.1 to 1.5%
D.4 to5%
Ans:A
59.Duration of oestrous cycle in cattle is
A.12 to 14 days
B.18 to 21 days*
C.10 to 35 days
D.12 to 25 days
Ans:B
60.In goats,for natural service the ratio of buck to does is
A.1:20*
B.1:25
C.1:5
D.1:30
Ans:A
61.The vitamin which is absent in egg
A.b
B.c*
C.a
D.k
Ans:B
62.The hatch weight of a day old quail chick is
A.10 gram
B.5 gram
C.7 gram*
D.2 gram
Ans:C
63.Curled toe paralysis in poultry is due to the deficiency of
A.Vitamin K
B.Pantothenic acid
C.Vitamin B1
D.Riboflavin*
Ans:D
64.Testosterone is produced by
A.Vas deferens
B.Leydig cells*
C.Epididymis
D.Seminiferous tubules
Ans:B
65.In ruminants the end product of carbohydrate digestion is
A.Glucose
B.Energy
C.Volatile fatty acid*
D.Amino acid
Ans:C
66.The process of bringing frozen semen to atmospheric temperature is
A.Insemination
B.Ejaculation
C.Pasteurisation
D.Thawing*
Ans:D
67.The sphincter muscle seen around the tip of the teat is
A.Furstenburg’s rosette*
B.Teat siphon
C.Teac cistern
D.Streak canal
Ans:A
68.An example for zoonotic disease
A.Bruceliosis
B.Anthrax
C.Tuberculosis
D.All*
Ans:D
69.An example for a nutrient which contain Nitrogen Free Extract and Fibre is
A.Fat
B.Lipid
C.Carbohydrate*
D.Protein
Ans:C
70.In cattle maternal and foetal cotyledons unite firmly to form placenta by about
A.30 to 36 days*
B.22 days
C.2 months
D.5 to 6 days
Ans:A
71.An example for a host specific self limiting disease of poultry
A.New castle disease
B.Coccidiosis*
C.Gapeworm
D.Marek’s disease
Ans:B
72.The accessory sex organ which contribute fructose and citric acid to semen in
A.Prostate
B.Seminal vesicle*
C.Testes
D.Cowper’s gland
Ans:B
73.INherbivorous non-ruminants the roughages are digested in
A.Caecuum*
B.Small intestine
C.Stomach
D.Rumen
Ans:A
74.An organ which is called the Neck of the Womb
A.Uterus
B.Vagina
C.Cervix*
D.Vulva
Ans:C
75.The membrane that covers the brain proper is
A.Duramater
B.Meninges
C.Arachnoid
D.Piamater*
Ans:D
76.A poultry breed having  yellowish beak,shank and toes;single comb in males stand erect with 5 points and in females only the front point stand erect;origin Italy,white ear lobe
A.White Leghorn*
B.Australorp
C.RIR
D.Brahma
Ans:A
77.The ‘p^H’ of rumen is
A.1 to 2
B.5.8 to 6.8*
C.3 to 4
D.7.4
Ans:B
78.Sweat glands are present in all livestock except
A.Cattle
B.Sheep
C.Goat*
D.Pig
Ans:C
79.The movement of spermatozoa from sertoli cell to the epididymis is
A.Spermatogenesis
B.Spermiogenesis
C.Elaculation
D.Spermeation*
Ans:D
80.The artificial vagina currently used for collection of semen from bull is
A.Danish model*
B.English model
C.Russian model
D.American model
Ans:A
81.Phyllotaxy refers to the arrangement of
A.Leaves on a branch*
B.Flowers on a branch
C.Veins in a leaf
D.Axillary buds in a plant
Ans:A
82.Flame cells are found in
A.Coelenterates
B.Molluscs
C.Flat worms*
D.Protozoans
Ans:C
83.The ozone layer is present in
A.Stratosphere*
B.Mesosphere
C.Thermosphere
D.Troposphere
Ans:A
84.When an abnormal egg without sex chromosome is fertilized by a sperm with X chromosome,the resulting individuals is affected by
A.Down ‘s syndrome
B.Turner’s syndrome*
C.Kline felter’s syndrome
D.Patau’s syndrome
Ans:B
85.Transcription is the formation of
A.DNA
B.Protein
C.Enzyme
D.RNA*
Ans:D
86.Which of the following is not present in bacteria?
A.Cell wall
B.Mitochondria*
C.Mesosome
D.Ribosome
Ans:B
87.Which of the following acts as a bio-indicator of air pollution?
A.Alga
B.Fern
C.lichen*
D.Pinus
Ans:C
88.An example of sex linked inheritance is
A.AIDS
B.Haemophilia*
C.Cancer
D.Hepatitis
Ans:B
89.Development of fruit without fertilization is called
A.Parthenogenesis
B.Autogamy
C.Pseudogamy
D.Parthencarpy*
Ans:D
90.Entemorphily is
A.Pollination by insects*
B.Pollination by wind
C.Pollination by bat
D.Pollination by water
Ans:A
91.Tendon connects
A.Muscle to muscle
B.Bone to bone
C.Muscle to bone*
D.Muscle to nerve
Ans:C
92.Which of the following is not an enzyme?
A.Secretin*
B.Chymotrypsin
C.Ptyalin
D.Pepsin
Ans:A
93.Haemozoin is related with
A.Gambein fever
B.Yellow fever
C.Malaria fever*
D.All the above
Ans:C
94.The pH of human blood is
A.7.9
B.7.4*
C.7.6
D.6.8
Ans:B
95.Organism having characters of both plants and animals is
A.Bacterium
B.Paramecium
C.Mycoplasma
D.Euglena*
Ans:D
96.Survival of the fittest and struggle for existence is related to
A.Lamarckism
B.Oparin’s theory
C.Weismann’s theory
D.Darwinism*
Ans:D
97.Which element is necessary for translocation of sugar in plants?
A.Iron
B.Boron*
C.Manganese
D.Molybdenum
Ans:B
98.An organism used as biofertilizer is
A.Azolla*
B.Volvox
C.Ulothrix
D.Chlamydomonas
Ans:A
99.Which of the following plant hormones is used as weedicide?
A.IAA
B.NAA
C.Kinetin
D.2,4-D*
Ans:D
100.The valve which guards the right atrio-ventricular aperture in human heart is
A.Semilunar valve
B.Bicuspid valve
C.Tricuspid valve*
D.None of these
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email