2 June 2016

// // 1 comment

PSC EXAM ANSWER WOMEN SUB INSPECTOR OF POLICE(TRAINEE)28-05-2016

WOMEN SUB INSPECTOR OF POLICE(TRAINEE)
EXAM DATE:28-05-2016
1.John makes a profit of 12% by selling the article for Rs.448.Calculate the cost price.
A.100
B.200
C.300
D.400*
Ans:D

2.Find the value of ‘p’ for which 3,5,p+5,25 are in proportion:
A.15
B.20
C.10*
D.30
Ans:C
3.’A’can complete a piece of work in 10 days.’B’can complete the same piece of work in 15 days.If they work together in how many days will the work be completed?
A.6*
B.8
C.10
D.9
Ans:A
4.Sachin runs at 5/4 the of his usual speed and reaches the playground 5 minutes earlier.What is the usual time?
A.20
B.25*
C.35
D.None
Ans:B
5.The capacity of a cubical mug is 1 litre.The length of its edge is:
A.1 cm
B.10 cm*
C.1 m
D.10 m
Ans:B
6.Find the compound interest on Rs.8,000 for 1 ½ years at 10% per annum if interest is being calculated half yearly:
A.1200
B.1220
C.1241
D.1261*
Ans:D
7.My mother is twice as old as my brother.I am 5 years younger to my brother,but 3 years older to my sister.If my sister is 12 years of age how old is my mother?
A.30
B.54
C.40*
D.46
Ans:C
8.The price of an article has been increased by 25%.By how much percent must this new price be decreased to retain its former price?
A.20*
B.25
C.50
D.30
Ans:A
9.The HCF and LCM of two numbers are 12 and 216 respectively.If one of number is 108,find the other number
A.36
B.48
C.24*
D.9
Ans:C
10.Which one of the following is a prime number?
A.2*
B.6
C.9
D.1
Ans:A
11.Find the odd man out:
5,9,17,35,65,129
A.9
B.65
C.17
D.35*
Ans:D
12.Pointing towards a lady,Leela said’She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother’.How is the lady related to Leela?
A.Daughter
B.Aunt*
C.Grand daughter
D.Sister
Ans:B
13.Give the antonym of the word ‘adversity’:
A.Extremity
B.Affiction
C.Prosperity*
D.Distress
Ans:C
14.If PROSE is coded as PPOQE,how is LIGHT coded?
A.LGGFT*
B.LIGFT
C.JIEHR
D.LLGFE
Ans:A
15.A boy goes south,turns right,then right again and then goes left.In which direction he is now
A.Fast
B.North
C.West*
D.South
Ans:C
16.Arrange the given words in the sequence they occur in the dictionary:
1.Precede
2.Precision
3.Precise
4.Precept
5.Preach
6.Prelude
A.5,3,1,4,2,6
B.5,1,3,4,2,6
C.5,1,4,2,3,6
D.5,1,4,3,2,6*
Ans:D
17.If it was Saturday on 17th December 1982,what will be the day on 22nd December 1984?
A.Monday
B.Sunday*
C.Saturday
D.Friday
Ans:B
18.A lady drives a car for 15 km to  the west from the radio station.Then she turns left and goes 10 km.After this she turns right and goes for 18 km.Now in which direction is she going:
A.West*
B.South-West
C.South
D.East
Ans:A
19.Find the next number in the series:
4,7,10,11,22,17,46,25,---
A.56
B.69
C.94*
D.86
Ans:C
20.Identify the missing term:TYU,NSO,HMI,-----
A.GBC
B.BGC*
C.CGD
D.AGB
Ans:B
21.The minimum number of geostationary satellites needed for global communication coverage is:
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
22.The working principle of Optical Fibre Cable(OFC)is:
A.Scattering
B.Dispersion
C.Total internal reflection*
D.Interference
Ans:C
23.The concept of radio transmission was first demonstrated by the famous Indian scientist:
A.J.C.Bose*
B.C.V.Raman
C.Vikram Sarabai
D.Homi J.Baba
Ans:A
24.Which of the following unit is a fundamental unit?
A.Joule
B.Watt
C.Meter/Second
D.Second*
Ans:D
25.One’Pico meter’equal to:
A.10-6
B.10-15m
C.10-12m*
D.10-9m
Ans:C
26.The image of an object formed on the retina of human eye is:
A.Virtual and inverted
B.Virtual and erect
C.Real and inverted*
D.Real and erect
Ans:C
27.On which of the following scales of  temperature,the temperature is never negative?
A.Celsius
B.Kelvin*
C.Fahrenheit
D.None of these
Ans:B
28.A person is comfortable while sitting near a fan in summer because:
A.Rate of evaporation increases*
B.The fan provides free ventilation
C.The fan circulates air
D.None of these
Ans:A
29.A fuse wire is characterized by:
A.Low resistance and low melting point
B.Low resistance and high melting point
C.High resistance and low melting point*
D.High resistance and high melting point
Ans:C
30.A man pushes a metal block and fails to displace it.He does:
A.Maximum work
B.No work at all*
C.Postive work
D.Negative work
Ans:B
31.Who is the Brand Ambassador of the programme ‘Make in Kerala’?
A.Mammotty*
B.Mohanlal
C.Sureshgopi
D.Dileep
Ans:A
32.Which Article recently dismissed from the I.T.Act?
A.66B
B.66A*
C.66D
D.65A
Ans:B
33.Which country is the 123rd member country in the International Criminal Court?
A.Pakistan
B.India
C.Israel
D.Palestine*
Ans:D
34.The newly formulated International Front to fight against global warming:
A.V 20*
B.V 21
C.V 22
D.V 23
Ans:A
35.The Indian Scientist who won the Japan’s highest honour ‘Order of the Rising Son Gold and Silver Star’:
A.Dr.Kiran Kumar
B.Prof.C.N.R.Rao*
C.Dr.Ayyankar
D.Dr.G.Madhavan Nair
Ans:B
36.Who wrote the theme song of ‘Run Kerala Run’in connection with National Games?
A.P.K.Gopi
B.Murukan Kattakada
C.O.N.V.Kurup*
D.V.Madhusoodan Nair
Ans:C
37.The name of Single Window Portal started by India for Educational loan and Scholarships:
A.Vidya Lakshmi*
B.Vidya Bharathi
C.Vidya Nikethan
D.Vidya Abiyan
Ans:A
38.The third greatest attraction in the world as per the survey conducted by famous Travel website’Trip Advisor’:
A.Taj Mahal*
B.Burg Dubai
C.Pisa Tower
D.Great Wall of China
Ans:A
39.Who among these politicians use an adapted motor vehicle dubbed as the ‘Chaitanya Ratham’?
A.L.K.Advani
B.Lalooprasad Yadav
C.N.T.Rama Rao*
D.M.G.Ramachandran
Ans:C
40.With reference to Educational Degree,what does Ph.D.stand for?
A.Diploma of Philosophy
B.Diploma in Psychology
C.Doctor of Philosophy*
D.Drama in Philosophy
Ans:C
41.Boundary demarcation line between India and Pakistan is known as the:
A.Durant Line
B.Radcliffe Line*
C.Line of Control
D.Actual Line of Control
Ans:B
42.Srirangapattana is a river island located on the river:
A.Krishna
B.Kaveri*
C.Netravati
D.Sharavati
Ans:B
43.Black soil is seen in -------district of Kerala
A.Palakkad*
B.Kannur
C.Kollam
D.Wayanad
Ans:A
44.Bhagat Singh was convicted to death in ---------case.
A.Saunders Murder
B.Meerut Conspiracy
C.Lahore Conspiracy*
D.Central Legislative Assembly Bomb Throwing
Ans:C
45.The British introduced Dyarchy in major Indian Provinces by the Act of:
A.1891
B.1909
C.1919*
D.1935
Ans:C
46.The main venue of the Salt Satyagraha in Kerala was:
A.Payyannur*
B.Kozhikode
C.Ponnani
D.Guruvayur
Ans:A
47.The Indian National Congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic policy at its-----------session.
A.Lahore
B.Nagpur
C.Karachi*
D.Bombay
Ans:C
48.Who among the following was involved with the foundation of the Deccan Education Society?
A.Gopala Krishna Gokhale
B.Bal Gangadhar Tilak*
C.Sardar Vallabhai Patel
D.V.D.Savarkar
Ans:B
49.Gandhi wrote Hind Swaraj in Gujarati in:
A.1909*
B.1919
C.1921
D.1931
Ans:A
50.The narrow stretch of land that connects peninsular  India with north eastern states of India is called:
A.Siliguri Corridor*
B.Sikkim Corridor
C.Darjeeling Corridor
D.Gangtok Corridor
Ans:A
51.Who was the founder of Ananda Maha Sabha?
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Dayananda Saraswathi
C.Sree Narayana Guru
D.Swami Sivayogi*
Ans:D
52.Which was the original name of Thycaud Ayya Swamikal?
A.Subbarayan*
B.Ayyappan
C.Gurudevan
D.Vasudevan
Ans:A
53.Who wrote the song Koottiyoor Ulsavapattu?
A.Chattambi Swamikal
B.Chavara Kuriakose Elias
C.Vakkom Maulavi
D.Vaghbhattananda*
Ans:D
54.Who wrote the famous work Jathikummi?
A.Kellappan
B.E.M.S
C.Pandit Karuppan*
D.O.N.V.Kurup
Ans:C
55.Name the place in which Narayana Guru founded a Advaita Ashramam in 1904 for dedicating to the principle of Om Sahodaryam Sarvatra:
A.Varkala
B.Aluva*
C.Trichur
D.Trivandrum
Ans:B
56.Who wrote the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?
A.V.T.Bhattathiripad*
B.Swami Vivekananda
C.Poykayil Yohannan
D.Eluthachan
Ans:A
57.In which year Ayya Vaikundar was born in Swamithoppu?
A.1809*
B.1815
C.1850
D.1875
Ans:A
58.Name the work written by Kumaranasan from  the inspiration of Edwin Arnold’s Light of Asia:
A.Veena Poovu
B.Sakunthalam
C.Buddha Charitha*
D.Swanthanam
Ans:C
59.Name the river mentioned by Kautilya in his Arthasasthra:
A.Bharathapuzha
B.Churni*
C.Pamba
D.Kaveri
Ans:B
60.Puralimala was situated in which Taluk?
A.Tellicherry*
B.Thamarassery
C.Meppadi
D.Manathavady
Ans:A
61.The Chairman of the National Human Rights Commission in India:
A.K.G.Balakrishnan
B.G.P.Mathur
C.J.S.Anand
D.Raghunath Mishra
Ans:-----(Correct Answer:H.L.Dattu)
62.The Protector of the rights of citizens in a democracy:
A.Judiciary*
B.Political Parties
C.Legislative
D.Executive
Ans:A
63.Who said ‘Man is born free but he is everywhere in chains’?
A.Locke
B.Grotius
C.Hobbes
D.Rousseau*
Ans:D
64.Article lays down that there shall be a Public Service Commission for the union and a Public Service Commission for each states:
A.Article 280
B.Article 324
C.Article 315*
D.Article 356
Ans:C
65.The Chairman of the Constituent Assembly of India:
A.Dr.B.R.Ambedkar
B.Dr.Rajendra Prasad*
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.Nehru
Ans:B
66.The Comptroller and Auditor General of India is appointed by:
A.Prime Minister
B.President*
C.Parliament
D.Supreme Court
Ans:B
67.The present Home Minister of  India is:
A.P.Chidhambaram
B.A.K.Antony
C.S.M.Krishna
D.Kapil Sibal
Ans:-----Correct Answer(Rajnath Singh)
68.Which schedule of the Indian Constitution is dealing with Panchayath Raj System?
A.9th
B.10th
C.11th*
D.12th
Ans:C
69.The Article of the Indian Constitution that deals with Right to Constitutional Remedies is:
A.Article 28
B.Article 30
C.Article 31
D.Article 32*
Ans:D
70.The International Human Rights Day is observed on:
A.26th January
B.1st May
C.10th December*
D.24th October
Ans:C
71.You must attend------his instructions.
A.Of
B.On
C.To*
D.For
Ans:C
72.We have plenty of time---------
A.Isn’t it
B.Haven’t we*
C.Don’t we
D.Didn’t we
Ans:B
Direction(Q.No.73 & 74):Which part of the sentence is wrong?
73.Do you think(A) he is getting (B)more worser(C) day by day?(D)
Ans:C
74.Kolkata(A)is standing(B)on(C)the river Hooghly(D)
Ans:B
75.What is the antonym of predecessor?
A.Descendant
B.Successor*
C.Ancestor
D.Ascendant
Ans:B
76. Reported speech:”Which country do you come from?”said Ram.
A.Ram asked which country you came from
B.Ram asked which country I am coming from
C.Ram asked which country are you coming from
D.Ram asked which country I came from*
Ans:D
77.Yesterday I met--------European at the beach
A.An
B.The
C.A*
D.Two
Ans:C
78.What is the active form of:The criminal was arrested by the police
A.The criminal was being arrested by the policy
B.The criminal is being arrested by the police
C.The police arrested the criminal*
D.The criminal is arrested by the police
Ans:C
79.We shall go for a walk when it------raining.
A.Stopped
B.Stops*
C.Stopping
D.Stop
Ans:B
80.The burglars entered the house ------the owner’s absence
A.On
B.After
C.During*
D.While
Ans:C
81.The Balika Samridhi Yojana will cover girl children who are born or after:
A.1 April 1999
B.15 August 1997*
C.26 January 2005
D.2 October 1993
Ans:B
82.Kudumbasree was introduced by the Government of:
A.India
B.Tamil Nadu
C.Kerala*
D.Andhra Pradesh
Ans:C
83.A scheme introduced under the name of Indira Gandhi is:
A.Indira Balika Yojana
B.Indira Mahila Yojana
C.Indira Awaas Yojana*
D.Indira Grameen Rozgar Yojana
Ans:C
84.Pradhan Mantri Adharsh Gram Yojana was launched by ------government
A.UPA*
B.NDA
C.BJP
D.Congress
Ans:A
85.Which colour of ration card is issued to Antodaya beneficiaries?
A.Blue
B.Pink
C.Green*
D.White
Ans:C
86.PMAGY implements which type of village?
A.Mathruka gram
B.Bharat gram
C.Samridhi gram
D.Adarsh gram*
Ans:D
87.Which Yojana aims to assist educated unemployed youth to set up Self Employment ventures?
A.SRGY
B.NRDP
C.NFFWP
D.PMRY*
Ans:D
88.Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme:
A.6*
B.10
C.5
D.4
Ans:A
89.Antyodaya Anna Yojana was launched by NDA Government on:
A.15 August 1997
B.25 December 2000*
C.2 October 1975
D.1 April 1999
Ans:B
90.Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana is previously known as
A.IRDP*
B.ICDS
C.AAY
D.NREP
Ans:A
91.Internet works on:
A.Circuit switching
B.Packet switching*
C.Both(a)and (b)
D.None of the mentioned
Ans:B
92.Cyberslacker is:
A.A person securing access to a computer system without permission of the owner
B.Using Internet,email or other electronic communication devices to stalk
C.Member of an organization using its internet resources for non work purpose*
D.Person who introduces computer virus to any computer
Ans:C
93.Speed of the modem is measured in:
A.Bytes per minute
B.Bytes per second
C.Bits per millisecond
D.Bits per second*
Ans:D
94.Which of the following Languages is used for Artificial Intelligence?
A.Fortran
B.Prolog*
C.C
D.Cobol
Ans:B
95.GUI refers to:
A.Graphical User Interface*
B.Guaranteed User Interface
C.Graphics Utilized Internally
D.None of the above
Ans:A
96.Computers use the --------number system to store data and perform calculations.
A.Decimal
B.Octal
C.Hexadecimal
D.Binary*
Ans:D
97.Spim is:
A.Fraudulent way of getting confidential information
B.Unwanted instant messages*
C.Unsolicited e-mails
D.None of the above
Ans:B
98.What protocol is used between e-mail servers?
A.FTP
B.POP3
C.SNMP
D.SMTP*
Ans:D
99.The first generation computers used-------------for circuitry.
A.Vacuum Tubes*
B.Transistors
C.Integrated Circuits
D.Large Scale Integration
Ans:A
100.A byte consists of how many bits?
A.Nine
B.Four
C.Eight*
D.Sixteen
Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email