3 June 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM PAPER ASSISTANT ENGINEER-CIVIL/HYDROLOGY 25-05-2016

ASSISTANT ENGINEER-CIVIL/HYDROLOGY
EXAM DATE:25-05-2016
1.Wet sieve analysis of fine particles is done if nearly all soil particles pass through square sieve openings of:
A.0.075 mm*
B.0.045 mm
C.0.212 mm
D.0.300 mm
Ans:A

2.The plasticity index is equal to:
A.Liquid limit-Shrinkage limit
B.Liquid limit-Plastic limit*
C.Plastic limit-Liquid limit
D.Plastic limit-Shrinkage limit
Ans:B
3.If during a permeability test on a soil sample with a falling head permeameter equal time intervals are noted for drop of head from h1 to h2 and again from h2 to h3 then which one of the following relation would hold good?
A.(h1-h2)=(h2-h3)
B.h32=h2h3
C.h12=h1h3
D.h12=h1h2*
Ans:D
4.The soils most susceptible to liquefaction are:
A.Saturated dense sand
B.Saturated fine and medium sands of uniform particle size*
C.Saturated clays of uniform size
D.Saturated gravel and cobbles
Ans:B
5.The angle between the horizontal and the maximum slope that a soil assumes through natural process is called:
A.Angle of internal friction
B.Cohesiveness
C.Angle of repose*
D.Hydraulic gradient
Ans:C
6.A saturated clay layer with single drainage face takes 4 years to attain 50% degree of consolidation.If the clay layer had double drainage,then the time taken to attain 50% degree of consolidation is:
A.1 year*
B.2 years
C.4 years
D.8 years
Ans:A
7.A comparatively sudden reduction in volume of a soil mass under an applied load is called:
A.Primary compression
B.Secondary compression
C.Initial consolidation*
D.Initial compaction
Ans:C
8.The law that states that laminar flow in a saturated soil,the velocity is directly proportional  to the hydraulic gradient is called:
A.Reynold’s law
B.Bligh’s law
C.Lacey’s law
D.Darcy’s law*
Ans:D
9.A foundation is considered as shallow if its depth is:
A.Equal to or less than its width*
B.Less than 1 meter %
C.Greater than its width
D.Greater than 1 meter
Ans:A
10.A grillage foundation is essentially a:
A.Shallow foundation*
B.Deep foundation
C.Spread foundation*
D.Pile foundation
Ans:A,C
11.Maximum bearing capacity can be expected from:
A.Laminated rocks
B.Compact coarse sand
C.Soft rocks
D.Granite rocks*
Ans:D
12.The type of foundation suitable for under water structures is
A.Cast in situ concrete piles
B.Pier foundation*
C.Continuous footing
D.Stepped foundation
Ans:B
13.The most common sampler used for obtaining a disturbed sample of soil is:
A.Split spoon sampler*
B.Thin wall shel by tube sampler
C.Open drive sampler
D.Piston sampler
Ans:A
14.The ultimate bearing capacity of a surface strip footing on clay,according to Terzaghi’s theory is:
A.5.7 C*
B.5.14 C
C.quB
D.9c
Ans:A
Where C=unit cohesion,qu=unconfined compressive strength,and B=width of footing
15.Negative skin friction on a pile under vertical compressive load acts:
A.Downwards and increases the load carrying capacity of the pile
B.Downwards and reduces the load carrying capacity of the pile *
C.Upwards and increases the load carrying capacity of the pile
D.Downwards and maintains the same load carrying capacity of the pile
Ans:B
16.An ideal fluid is one which:
A.Obeys Newton’s law of viscosity
B.Flows through pipes with least friction
C.Is frictionless and incompressible*
D.Satisfies continuity equation
Ans:C
17.For a fluid in motion,if pressure at a point is same in all directions,then the fluid is said to be:
A.A real fluid
B.A non Newtonian fluid
C.An ideal fluid*
D.A Newtonian fluid
Ans:C
18.The point at which the resultant pressure on an immersed surface acts on it is known as:
A.Centre of gravity
B.Centre of depth
C.Centre of immersed surface
D.Centre of pressure*
Ans:D
19.A flow in which the velocities of liquid particles at all sections of the pipe or channel are equal is called as:
A.Uniform flow*
B.Laminar flow
C.Turbulent flow
D.Unsteady flow
Ans:A
20.Bernoulli’s theorem deals with the principal of conservation of:
A.Momentum
B.Energy*
C.Mass
D.Force
Ans:B
21.Pitot tube is a device used in the Flowing fluid for measurement of:
A.Discharge
B.Pressure
C.Velocity*
D.Kinetic energy
Ans:C
22.A hydrograph is a plot of:
A.Precipitation against time
B.Surface run off against time
C.Recorded run off against time*
D.Stream flow against time
Ans:C
23.Unit hydrograph method for flood estimation is applied to:
A.Large basins
B.Hilly areas
C.Small and medium sized basin
D.All of the above*
Ans:D
24.An aquifer that is confined at bottom and top is:
A.Partially confined aquifer
B.Confined aquifer*
C.Unconfined aquifer
D.Semi-confined aquifer
Ans:B
25.Weirs constructed on permeable foundation are likely to fail due to
A.Piping or uplift*
B.Cracking
C.Crushing
D.Sliding
Ans:A
26.Rabi crops pertain to:
A.Monsoon season
B.Summer season
C.Winter season*
D.Autumn season
Ans:C
27.Duty of a canal water is expressed in:
A.Cumecs
B.Centimeters
C.Millimetre
D.Hapercumec*
Ans:D
28.Elementary profile of a gravity dam is:
A.Trapezoid
B.Right angled triangle*
C.Square
D.Pyramid
Ans:B
29.The measure of the amount,to which light is adsorbed or scattered by the suspended material in water,is called:
A.Colour
B.Turbidity*
C.pH
D.Acidity
Ans:B
30.Blue baby disease is caused in infants due to drinking water,containing higher concentrations of:
A.Nitrates*
B.Cadmium
C.Sulphides
D.Chlorides
Ans:A
31.The commonly used indicator for measuring iron concentration in water is:
A.Sodium thiosulphate
B.Silver nitrate
C.Eriochrome black T
D.1,10 phenanthraline*
Ans:D
32.The suitable method for distribution system for a city with haphazard growth pattern is:
A.Ring system
B.Grid system
C.Tree system*
D.Reticulated system
Ans:C
33.The settling of particles in a sedimentation tank depends upon:
A.Length of tank
B.Width of tank
C.Depth of tank
D.Length and width of tank*
Ans:D
34.A floatation unit is usually provided to remove:
A.Suspended solids
B.Oil and grease*
C.Grit
D.Stones
Ans:B
35.A commonly used coagulant is:
A.Sodium
B.Chlorine
C.Alum*
D.Lime
Ans:C
36.From septic tank the effluents are discharged into:
A.Soak pit*
B.Drainage
C.Oxidation pond
D.Public sewer
Ans:A
37.The maximum efficiency of BOD removal is achieved in:
A.Aerated lagoons
B.Trickling filters
C.Digestion tank
D.Oxidation ditch*
Ans:D
38.Biochemical oxygen demand of wastewater represent:
A.Total concentration of biochemical matter
B.Total organic matter
C.Concentration of biodegradable organic matter*
D.Concentration of chemically degradable organic matter
Ans:C
39.Bulking of sludge can be controlled by:
A.Denitrification
B.Aeration
C.Coagulation
D.Chlorination*
Ans:D
40.An underground passage used by pedestrians,vehicular traffic etc is known as:
A.Sub-way*
B.Service road
C.Fly over
D.Sidewalk
Ans:A
41.An ideal horizontal transition curve should be a:
A.Hyperbola
B.Circle
C.Spiral*
D.Parabola
Ans:C
42.A road connecting one town with another town is known as:
A.Main road*
B.Highway
C.Country road
D.Ring road
Ans:A
43.The maximum allowable super elevation is:
A.1 in 12
B.1 in 15*
C.1 in 18
D.1 in 30
Ans:B
44.The best example of a rigid pavement is:
A.Concrete road*
B.Bitumen road
C.Gravel road
D.Water bound macadam road
Ans:A
45.First operation during the detailed survey of a hill road is:
A.Hydrological and soil survey
B.Longitudinal survey and cross sectioning
C.Adjustment of alignment
D.Fixation of bench marks*
Ans:D
46.The maximum design gradient for vertical profile of a road is:
A.Ruling gradient*
B.Limiting gradient
C.Minimum gradient
D.Maximum gradient
Ans:A
47.Bearing plates are used to fix:
A.Double headed rails to wooden sleepers
B.Single headed rails to wooden sleepers
C.Flat footed rails to wooden sleepers*
D.Flat footed rails to cast iron sleepers
Ans:C
48.Arrangement made to divert trains from one track to another is called:
A.Railway point
B.Turnout*
C.Railway crossing
D.Railway junction
Ans:B
49.Distance between inner faces of the flanges is kept:
A.Equal to gauge distance
B.Slightly less than gauge distance*
C.Double amount of gauge distance
D.Slightly more than gauge distance
Ans:B
50.The place where a railway line and a road cross each other at the same Level:
A.Cross over
B.Railway junction
C.Level crossing*
D.Road junction
Ans:C
51.Gauge of a permanent way is:
A.Minimum distance between running face of rails*
B.Width of formation
C.Distance between centres of rails
D.Distance between outer faces
Ans:A
52.The kind of survey work in which curvature of earth is ignored is called:
A.Aerial survey
B.Geological survey
C.Geodetic survey
D.Plane survey*
Ans:D
53.As per Indian standard specification,the length of one link in 30 metre chain is:
A.20 cm*
B.30 cm
C.40 cm
D.10 cm
Ans:A
54.Example for an obstacle that obstructs both chaining and ranging:
A.River
B.Hillock
C.Lake
D.Building*
Ans:D
55.The instrument that is used for measurement of angles:
A.Geodimeter
B.Tellurometer
C.Sextant*
D.Telescope
Ans:C
56.The magnetic bearing of a line is 62020 and the magnetic declination at that place is 2050east,then the true bearing of that line will be:
A.64070
B.60030
C.59030
D.65010*
Ans:D
57.In a plane table survey the plotting of inaccessible points can be done by:
A.Method of intersection*
B.Method of interpolation
C.Method of radiation
D.Method of traversing
Ans:A
58.Mean sea level MSL is established after analyzing the tidal fluctuations over a period of:
A.10 years
B.16 years
C.19 years*
D.50 years
Ans:C
59.A star is observed at its upper culmination when it is north of zenith.The latitude of the place of observation is 300N and declination of the star is 500N.The zenith distance of the star is:
A.100
B.200*
C.400
D.800
Ans:B
60.The method of leveling in,which the heights of mountains are found by observing the temperature at which water boils is known as:
A.Hypsometry*
B.Barometric leveling
C.Reciprocal leveling
D.Check leveling
Ans:A
61.The length of a line measured with a 20m chain was found to be 634.4 m.If the chain was 5 cm too long throughout the measurement,then the true length of the line is:
A.632.420 m
B.635.986 m*
C.634.420 m
D.634.425 m
Ans:B
62.The vertical distance between any two consecutive contours is known as:
A.Contour line
B.Contour gradient
C.Horizontal equivalent
D.Contour interval*
Ans:D
63.Spire test is used in permanent adjustment of a theodolite for:
A.Adjusting the line of sight
B.Adjusting the horizontal axis*
C.Adjusting the vertical axis
D.Adjusting the plate levels
Ans:B
64.The highest value of coefficient of refraction occurs during:
A.Early morning
B.Evening
C.At noon*
D.Afternoon
Ans:C
65.The curve having varying radii and introduced in between a straight and a circular curve is:
A.Vertical curve
B.Transition curve*
C.Compound curve
D.Super elevation
Ans:B
66.Hooke’s law is valid:
A.Only above elastic limit
B.Only within elastic limit*
C.Only within plastic limit
D.Till breaking of substance
Ans:B
67.The bending moment on a section is maximum where shear force is:
A.Zero*
B.Minimu
C.Changing sign*
D.Maximum
Ans:A,C
68.The bending moment diagram for a cantilever carrying uniformly distributed load will be:
A.A triangle
B.A parabola*
C.A cubic parabola
D.A rectangle
Ans:B
69.The moment of inertia of a circular section,about
a.Pie(D)4/64*
B.PIE(D)4/32
C.PIE(D)4/16
D.PIE(D)4/8
Ans:A
70.A plane which is not subjected to shear stress is known as:
A.Compound plane
B.Simple plane
C.Non-shear plane
D.Principal plane*
Ans:D
71.The unit of torque in SI units is
A.kg cm
B.Newton-metre(Nm)*
C.Kg/cm2
D.None
Ans:B
72.In a cantilever beam tensile reinforcement is provided:
A.On top of beam*
B.On bottom of beam
C.At middle of beam
D.On top and bottom of beam
Ans:A
73.Enter’s formula is not valid for mild steel column when slenderness ratio is:
A.More than 80
B.More than 120
C.Less than 80*
D.More than 30
Ans:C
74.The thickness of cylindrical shell is designed on the basis of:
A.Longitudinal stress
B.Bending stress
C.Circumferential stress*
D.Hoop stress*
Ans:C,D
75.The stress at which a material fractures under large number of reversal of stresses is called:
A.Residual stress
B.Creep
C.Endurance limit*
D.Ulitmate stress
Ans:C
76.In a closed coiled helical spring subjected to axial load,other quantities remaining the same,if the wire diameter is doubled,then the stiffness of the spring when compared to the original one,will become:
A.Twice
B.4 times
C.8 times
D.16 times*
Ans:D
77.A soil having uniformity coefficient less than 4 is called:
A.Uniform*
B.Fine
C.Coarse
D.Well graded soil
Ans:A
78.The maximum size of clay particle is:
A.0.1mm
B.0.03mm
C.0.002mm*
D.0.0002mm
Ans:C
79.The ratio between the total volume of voids and the total volume of solids is called:
A.Void ratio*
B.Porosity
C.Void fraction
D.Solid fraction
Ans:A
80.The most accurate method of determining the water contents in a sample of soil is:
A.Sand hath method
B.Calcium carbide method
C.Oven drying method*
D.Alcohol method
Ans:C
81.Who says that”every Judge is an activitst,either on the forward gear or on the reverse”?
A.Justice Hidayathulla
B.Justice Malimath
C.Justice Krishna Iyer*
D.Justice Dipak Misra
Ans:C
82.When a non-member of parliament is inducted into the council of ministers he must become a member of parliament within?
A.Three months
B.Six months*
C.Five months
D.Seven months
Ans:B
83.Who was the first Chief Minister of Thiru-Kochi?
A.A.J.John
B.C.Kesavan
C.T.K.Narayana Pillai*
D.Panambilli Govinda Menon
Ans:C
84.Which of the following committee suggested the inclusion of a separate chapter on fundamental duties in the constitution of India?
A.M.R.Srivastava Committee
B.Swaran Singh Committee*
C.M.K.Kaw Committee
D.Rajinder Sachar Committee
Ans:B
85.”Sadhu Jana Paripalana Yogam”was founded by:
A.Sree Narayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Chattambi Swamikal
D.Ayyankali*
Ans:D
86.Who said “Give me blood and I will give you freedom”?
A.Bagat Singh
B.Subash Chandra Bose*
C.Lala Lajpat Rai
D.Dadabhai Naoroji
Ans:B
87.Who is the Chairman of the National Farmers Commission in India?
A.Goswamy
B.T.S.Batra
C.MS.Swaminathan*
D.Ashok Mehta
Ans:C
88.We have borrowed the concept of “Directive principles of state policy”from the constitution of:
A.U.S.A
B.Canada
C.U.K
D.Ireland*
Ans:D
89.Who is the President of France?
A.Laurent Fabius
B.Fancois Hollande*
C.Jean Yves Le  Drain
D.Anne Hidalgo
Ans:B
90.The Jallianwala Bagh massacre took place on:
A.14th August 1918
B.6th March 1920
C.13th April 1919*
D.10th September 1921
Ans:C
91.The festival ‘Mamankam’was celebrated once in twelve years at the bank of the river:
A.Periyar
B.Bharathapuzha*
C.Pampa
D.Chaliyar
Ans:B
92.Dr.B.R.Ambedkar had described which of the fundamental right as “the heart and soul”of the constitution?
A.Right to equality
B.Right to freedom
C.Right to religion
D.Right to constitutional remedies*
Ans:D
93.The financial relation between union govt,and states are discussed in the Indian constitution under article:
A.266-273
B.265-270
C.268-281*
D.270-278
Ans:C
94.The name associated with “Misrabhojanam”in Kerala:
A.Sahodaran Ayyappan*
B.T.K.Madhavan
C.R.Sankar
D.Mannath Padmanabhan
Ans:A
95.”If God were to tolerate untouch ability I would not recognise him as God at all”.Who said it
A.Dr.Rajendraprasad
B.Lokmanya Tilak*
C.Vinoba Bhave
D.Mahatma Gandhi
Ans:B
96.Who proposed ‘the preamble’before the Drafting Committee of the constitution of India?
A.B.R.Ambedkar
B.K.M.Munshi
C.Sir Krishnaswami Ayyangar
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
97.”Privy Purse”was abolished by which one of the following constitution Amendment Acts?
A.25th
B.26th*
C.42nd
D.44th
Ans:B
98.The Lokayukta and Upalokyukta Act was first passed in:
A.Maharastra*
B.Kerala
C.Karnataka
D.Odisha
Ans:A
99.The concept of public Interest litigation in India relates to:
A.Greater Federation
B.Judicial Supramacy*
C.Accountability
D.Parliamentary Sovereignty
Ans:B
100.Who raised the slogan “Do or Die”?
A.Bhagath Singh
B.Mahatma Gandhi*
C.Badruddin Tyabjii
D.Sardar Pattel
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email