7 July 2016

// // Leave a Comment

PSC EXAM ANSWER KEY ASSISTANT CHEMIST,PLANTATION CORPORATION 20-12-2013

ASSISTANT CHEMIST,PLANTATION CORPORATION
EXAM DATE:20-12-2013
1.Internal energy of a system is:
A.State function*
B.Path function
C.Both state and path function
D.None of the above
Ans:A

2.Born equation can be used for calculating:
A.Made lungs constant
B.Lattice energy of an ionic crystal
C.Potential energy of an ionic crystal
D.All the above*
Ans:D
3.Which of the following is correct for lyophilic sols?
A.They are irreversible
B.They are formed by inorganic substances
C.They are readily coagulated by addition of electrolytes
D.They are self stabilized*
Ans:D
4.Which of the following is a fully fluorinated polymer?
A.Neoprene
B.Teflon*
C.Thiokol
D.PVC
Ans:B
5.On hydrolysis one molecule of sucrose is converted in to:
A.Two molecules of glucose
B.Two molecules of fructose
C.Two molecules of glucose and one molecule of fructose
D.One molecule of glucose and one molecule of  fructose*
Ans:D
6.According to Fajan’s rule a covalent bond is favoured by
A.Small cation and small anion
B.Large cation and large anion
C.Small cation and large anion*
D.Large cation and small anion
Ans:C
7.The Dipole moment of carbon dioxide molecule is:
A.Zero*
B.One
C.Two
D.Three
Ans:A
8.Which of the following metals can occur in nature in the free state?
A.Potassium
B.Gold*
C.Titanium
D.Aluminium
Ans:B
9.An alloy containing nickel is:
A.German silver*
B.Brass
C.Gun metal
D.Bronze
Ans:A
10.Ultra pure metal can be prepared by:
A.Electrolytic refining
B.Zone refining*
C.Oxidative refining
D.Smelting
Ans:B
11.Which among the following does not belong to the category of science?
A.Astronomy
B.Astrology*
C.Geology
D.Computer Science
Ans:B
12.Hydrogen was discovered by:
A.Henry Cavendish*
B.Joseph Black
C.G.N.Lewis
D.Antoine Lavoisier
Ans:A
13.The first known organic compound synthesized was:
A.Acetic acid
B.Urea*
C.Cane sugar
D.Glucose
Ans:B
14.Cyclo hexane is a --------compound
A.Aliphatic
B.Aromatic
C.Hetero cyclic
D.Alicyclic*
Ans:D
15.The most electro negative element is:
A.Oxygen
B.Nitrogen
C.Flourine*
D.Boron
Ans:C
16.On moving down a group first ionization energy:
A.Increases
B.Decreases*
C.Increases then decreases
D.Remains the same
Ans:B
17.Which among the following has maximum ionizing power?
A.Alpha rays
B.Beta rays
C.Gamma rays*
D.Cathode rays
Ans:C
18.Which is not an oxygen carrier?
A.Haemoglobin
B.Haemerythrin
C.Haemocyanin
D.Myoglobin*
Ans:D
19.Radiant energy of Sun is due to:
A.Disintegration
B.Combustion
C.Nuclear Fission
D.Nuclear fusion*
Ans:D
20.From left to right along the second period in the long form of the periodic table the electronegativity
A.Increases*
B.Decreases
C.Fluctuates
D.Remains the same
Ans:A
21.The nuclear magnetic resonance spectra lies within:
A.Infra red region
B.Visible or ultra violet region
C.Radio wave region*
D.Micro wave region
Ans:C
22.The isotones contains the same number of:
A.Neutrons*
B.Protons
C.Electrons
D.Both A and B same
Ans:A
23.Alkyl halides may be prepared from alcohols by the action of:
A.Phospherous halides
B.Halogen acids
C.Thionyl chlorides
D.All of these*
Ans:D
24.Intermediate in a percyclic reaction is:
A.Carbocation
B.Radical
C.Carbanion
D.None of these*
Ans:D
25.Which of the following can act as a phase transfer catalyst?
A.Pinacol
B.Pinacolone
C.Crown ether*
D.Ethylene oxide
Ans:C
26.A species which can both absorb and transfer rediant energy for activation of the reactant molecule is called:
A.Radio active substance
B.An ionizer
C.A photo chemical substance
D.A photo sensitizer*
Ans:D
27.Ziesels method is used for the estimation of:
A.Hydroxyl group
B.Methoxy group*
C.Phenoxy group
D.Ethyl group
Ans:B
28.Shift of Absorption to longer wavelength is called:
A.Hyposochromic shift
B.Hyper chromic shift
C.Hypochromic shift
D.Batho chromic shift*
Ans:D
29.That part of a molecule which absorbs electro magnetic radiation is called
A.Chromophore*
B.Auxochrome
C.Absorber
D.Activator
Ans:A
30.The ESR spectrum of methyl radical contains -------lines
A.2
B.3
C.4*
D.6
Ans:C
31.When some non volatile solute is added to a volatile solvent there is an increase in its:
A.Vapour pressure
B.Boiling point*
C.Freezing point
D.Osmotic pressure
Ans:B
32.Which one of the following IM solutions will show the highest freezing point?
A.Urea*
B.Ammonium sulphate
C.Sodium chloride
D.Copper sulphate
Ans:A
33.Pattinsons process is used for the profitable removal of:
A.Lead from lead monoxide
B.Silver from argentiferrous lead*
C.Lead from silver ore
D.None of the above
Ans:B
34.A system consisting of one phase only is said to be:
A.Monovarient
B.Monomeric
C.Homogeneous*
D.Heterogeneous
Ans:C
35.Which among the following make use of Tyndall effect?
A.Ultra Microscope*
B.Dialyser
C.Ultra Centrifuge
D.Ultra filter
Ans:A
36.Zeolites are used as:
A.Ion exchangers
B.Molecular sieves
C.Shape selective catalyst
D.All the above*
Ans:D
37.The number of atoms per unit cell in a simple cubic,FCC and BCC arrangement are respectively:
A.8,14,9
B.1,4,2*
C.1,2,4
D.4,1,2
Ans:B
38.Every colloidal system is:
A.Homogeneous
B.Heterogeneous*
C.Contains one phase
D.Homogeneous and Heterogeneous
Ans:B
39.Following is an Emulsifier:
A.Oil
B.Water
C.Sodium Chloride
D.Soap*
Ans:D
40.The sky appears blue.It is due to:
A.Reflection
B.Absorption
C.Scattering*
D.Refraction
Ans:C
41.In the hydrogenation of oils the catalyst used is:
A.Iron
B.Platinum
C.Nickel*
D.Molybdenum
Ans:C
42.Starch is converted into disaccharide in the presence of:
A.Diastase*
B.Maltase
C.Lactase
D.Zymase
Ans:A
43.With rise in temperature surface tension of the liquid:
A.Increases
B.Decreases*
C.Remains constant
D.Sometimes increases and sometimes decreases
Ans:B
44.The temperature at which second virial coefficient of a real gas is zero is called:
A.Critical temperature
B.Eutectic temperature
C.Boyle temperature*
D.Boiling point
Ans:C
45.Which among the following is a chelating ligand?
A.Oxalate ion*
B.Carbon monoxide
C.Pyridine
D.Cyanide ion
Ans:A
46.Which is not a zinc containing enzyme?
A.Carboni anhydrase
B.Carboxy peptidase
C.Alcohol dehydrogenase
D.Ribo nucleotide reductase*
Ans:D
47.Which among the following constitute a nano system confined in one dimension?
A.Nano layer*
B.Nano wire
C.Nano tube
D.Nano particle
Ans:A
48.Nutrients required by plants in relatively large amounts are called:
A.Macro nutrients *
B.Micro nutrients
C.Indirect fertilizers
D.Manure
Ans:A
49.The secondary valency of a metal ion in Werner’s theory corresponds to:
A.Oxidation state
B.Charge
C.Co-ordination number*
D.None of these
Ans:C
50.Which among the following is used for estimating nickel?
A.Pottasium ferrocyanide
B.Dimethyl glyoxime*
C.Sodium polymeta phosphate
D.Methyl orange
Ans:B
51.Which among the following is regenerated cellulose?
A.Rayon*
B.Glycogen
C.Dacron
D.Glyptal
Ans:A
52.Which among the following is most stable conformer of cyclohexane?
A.Boat
B.Chair*
C.Gauche
D.Eclipsed
Ans:B
53.Geraniol is a :
A.Monoterpenoid*
B.Sesqui terpenoid
C.Diterpenoid
D.Triterpenoid
Ans:A
54.Bakelites are------polymers.
A.Linear
B.Branched chain
C.Cross linked*
D.Natural
Ans:C
55.Which among the following is an aromatic amino acid?
A.Glycine
B.Alanine
C.Phenyl alamine*
D.Aspartic acid
Ans:C
56.Which among the following bases is not commonly found in DNA?
A.Uracil*
B.Thymine
C.Adenine
D.Cytosine
Ans:A
57.Water molecule can have --------number of modes of vibration
A.2
B.3*
C.4
D.0
Ans:B
58.The chief constituents of essential oils are:
A.Terpenes*
B.Alkaloids
C.Steroids
D.Esters
Ans:A
59.The solvent used in dry cleaning clothes is:
A.Alcohol
B.Acetone
C.Carbontetra chloride*
D.Freon
Ans:C
60.Chemically banana oil is:
A.Iso amyl acetate*
B.Ethyl butyrate
C.Octyl acetate
D.Mixture of hydrocarbons from banana leaves
Ans:A
61.Electrophilic reagents are:
A.Electron pair donars
B.Lewis acids*
C.Odd electron molecules
D.None of above
Ans:B
62.Carbonion is isostructural with:
A.Free radicals
B.Carbonium ion
C.Ammonia*
D.Carbene
Ans:C
63.The latest technique used for purification of organic compounds is:
A.Chromatography*
B.Vaccum distillation
C.Fractional distillation
D.Crystallization
Ans:A
64.The technique of gas chromatography is suitable for compounds which are:
A.Liquids
B.Highly volatile
C.Soluble in water
D.Vapourise with decomposition*
Ans:D
65.The laughing gas is:
A.Nitrous oxide*
B.Nitric oxide
C.Nitrogen trioxide
D.Nitrogen pentoxide
Ans:A
66.In the manufacture of iron from hematite limestone acts as:
A.Slag
B.Gangue
C.Flux*
D.Reducing agent
Ans:C
67.Deep sea divers used to respirate in a mixture of:
A.Oxygen and Nitrogen
B.Oxygen and helium*
C.Hydrogen and nitrogen
D.Oxygen and hydrogen
Ans:B
68.Nuclear fusion produces:
A.Argon
B.Deuterium
C.Helium*
D.Krypton
Ans:C
69.If a refrigerator door is opened,then we get:
A.Room heated*
B.Room cooled
C.More heat is passed out
D.No effect on room
Ans:A
70.Upon mixing pure water with sodium carbonate its pH becomes:
A.Increases*
B.Decreases
C.Remains constant
D.First increases then decreases
Ans:A
71.The pH value of a buffer solution after dilution:
A.Decreases
B.Increases
C.No change*
D.First increases then remains constant
Ans:C
72.Glow of phosphorus is due to:
A.Chemiluminescence
B.Photo sensitization
C.Fluroescence
D.Phosphorescence*
Ans:D
73.Rust is chemically:
A.Hydrated ferrous oxide
B.Hydrated ferric oxide*
C.Ferrous carbonate
D.Ferrous oxide
Ans:B
74.The experimental evidence for the particle nature of light was provided by:
A.Reflection
B.Diffraction*
C.Photoelectric effect
D.All of these
Ans:B
75.The ring system in cyano cobalamine is called:
A.Pophyrin
B.Tetra pyrrole
C.Corrin*
D.Purine
Ans:C
76.Which of the following is phenolic acid?
A.Carbolic acid
B.Salicylic acid*
C.Cinnamic acid
D.Stearic acid
Ans:B
77.The hydroxyl  acid among the following is:
A.Citric acid*
B.Phthalic acid
C.Malonic acid
D.Succinic acid
Ans:A
78.Which of the following does not undergo Cannizaro’s reaction?
A.Benzaldehyde
B.2-methyl propanal*
C.p-methoxy benzaldehyde
D.Formaldehyde
Ans:B
79.Tertiary alkyl halides are practically inert to substitution by SN2 mechanism because of:
A.Insolubility
B.Instability
C.Inductive effect
D.Steric hinderance*
Ans:D
80.Williamson’s synthesis is used for the synthesis of:
A.Aldehyde
B.Acids
C.Ehers*
D.Alcohols
Ans:C
81.The greater-----------of the carbon-metal bond,the greater the reactivity of the organometallic compound.
A.Bond strength
B.Bond length
C.Polarity*
D.Covalent character
Ans:C
82.Solutions with same osmotic pressure at a given temperature are called
A.Ideal solutions
B.Saturated solutions
C.Isotropic solutions
D.Isotonic solutions*
Ans:D
83.A liquid rises in a capillary tube.It is due to:
A.Surface tension*
B.Osmosis
C.Effusion
D.Viscosity
Ans:A
84.The third law of thermodynamics helps in the calculation of:
A.Enthalpy changes
B.Free energy changes
C.Internal energy changes
D.Absolute entropies*
Ans:D
85.Which obey Max Well-Boltz mann distribution?
A.Electronics in an atom
B.Molecules in an ideal gas*
C.Protons and neutrons in the nucleus of an atom
D.Beta particle emerging from a radioactive substance
Ans:B
86.Which compound is considered as anti aromatic?
A.Cyclo octa tetraene
B.Azulene
C.Ferrocene
D.Cyclo butadiene*
Ans:D
87.Acidity of chloro acetic acid is greater than that of acetic acid due to:
A.Inductive effect*
B.Electrometric effect
C.Mesomeric effect
D.Sterric effect
Ans:A
88.Which of the following imparts brick red colour to the flame?
A.Calcium *
B.Barium
C.Stroncium
D.None of these
Ans:A
89.The hemolytic fission of a chemical bond result in the formation of:
A.Carbo cation
B.Carbanion
C.Free radicals*
D.Carbenes
Ans:C
90.Which among the following has highest energy?
A.UV radiations
B.X-rays*
C.IR radiations
D.Visible radiations
Ans:B
91.The uncertainity principle was first stated by:
A.Albert Einstein
B.Max Planck
C.W Heisenberg*
D.Neils Bohr
Ans:C
92.A molecule is said to be chiral if it has:
A.Plane of symmetry
B.Centre of symmetry
C.Axis of symmetry
D.No element of symmetry*
Ans:D
93.Which of the following is a sandwich compound?
A.Tetra ethyl lead
B.Try methyl Arsine
C.Ethyl magnesium bromide
D.Ferrocene*
Ans:D
94.Conformational isomerism arises because of:
A.Restricted rotation
B.Free rotation about carbon single bond*
C.Clockwise rotation
D.Anti clockwise rotation
Ans:B
95.The number of optical isomers in the case of glucose are:
A.8
B.12
C.16*
D.20
Ans:C
96.Amino acids are the binding blocks of:
A.Proteins*
B.Carbohydrates
C.Vitamins
D.Fats
Ans:A
97.Natural fibre among the following is:
A.Starch
B.Cellulose*
C.Nylon-6
D.Teflon
Ans:B
98.As temperature increases the rate of the reaction:
A.Decreases then increases
B.Decreases
C.Increases*
D.Stays the same
Ans:C
99.Square root of the mean of the squares of the different velocities of the gas molecules is called:
A.Average velocity
B.Root mean square velocity*
C.Most probable velocity
D.None of the above
Ans:B
100.Evaporation of water from a beaker represents an example for:
A.Closed system
B.Open system*
C.Isolated system
D.Macroscopic system
Ans:B



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email