28 July 2016

// // Leave a Comment

SCHEDULED CAST DEVELOPMENT OFFICER GRADE I(SC/ST) KERALA PSC EXAM PAPER ANSWER KEY 26-04-2014


SCHEDULED CAST DEVELOPMENT OFFICER GRADE I(SC/ST)SCHEDULED CASTE DEVELOPMENT
EXAM DATE:26-04-2014

1.Ram bought a computer with 15% discount on the labeled price and sold it with 10% profit on the labeled price.Approximately,what was his percentage of profit on the price he bought.
A.29%*
B.31%
C.28%
D.35%
Ans:A


2.A large tank filled with water is to be emptied by removing 1/5th of the water present in it everyday.After how many days will there be closest to 25% of the water left in the tank
A.7th day
B.6th day*
C.5th day
D.3rd day
Ans:B
3.If  15 persons can do a work in 16 days.After 4 days 3 more people joined in the work.In how many days the remaining work will complete
A.10*
B.9
C.14
D.12
Ans:A
4.Rs.2400/- is divided among the three persons P,Q and R respectively in the ratio 3:4:5.If an amount Rs.200/-is added to each of their shares,what is the new respective ratio of their share amount
A.6:5:4
B.5:4:6
C.5:6:4
D.4:5:6*
Ans:D
5.The compound interest on a certain sum for 2 years at 8% per annum is Rs.1040/-The simple interest on it at the same ratio for 2 years is
A.1000*
B.980
C.1200
D.990
Ans:A
6.If “POLICE”is coded as “GEKNQR”.Find the code of “OFFICER”
A.QHHKEGT
B.TGEKHHQ*
C.SFDJGEP
D.SEDTGGP
Ans:B
7.What is the next term in the sequence 30,21,39,30,57,-----------?
A.30
B.60
C.48*
D.49
Ans:C
8.Sum of ‘n’term of the series
Square root of 3+Square root of 12+Square root of 27+Square root of 48+------is given by
A.n(n+1)/2
B.Square root of 3/2*n(n+1)*
C.n(n+1)/Square root of 3
D.n(n+1)/3
Ans:B
9.If P means addition,Q means subtraction ,R means multiplication,s means division,what is the value of 30P20S5Q4R3
A.38
B.40
C.22*
D.28
Ans:C
10.What will be the maximum number of Sundays and Mondays in a leap year?
A.104
B.106*
C.105
D.103
Ans:B
11.The number of ways in which 5 different beads can be arranged to form a necklace is
A.24
B.120*
C.12
D.18
Ans:B
12.Anu starts walking from home towards East.After walking for 20 m he turns right and goes for 10 m.He then turns left and goes for 20m.He then turns right and go for 20m.What is his position with respect to his starting point with magnitude and direction?
A.30m north-west
B.30 m South-East
C.50 m North-West
D.50 m South-East*
Ans:D
13.In the given series one number is wrong.Find the number
3,6,24,72,144,576,1152,3456
A.516
B.144
C.3456
D.1152*
Ans:D
14.In a triangle ABC angle A is larger than angle C and smaller than angle B by the same amount.If angle B is 700 what is the value of angle A
A.600*
B.530
C.580
D.700
Ans:A
15.In a class of 15 students,4 failed in English,6 failed in mathematics and 3 failed in both.How many passed in both the subject?
A.1
B.0
C.7
D.8*
Ans:D
16.The age of  father is equal to the sum of the age of his 4 children.After 20 years sum of the ages of the children will be twice the age of the father.What is the age of the father now?
A.50
B.40*
C.45
D.48
Ans:B
17.The length of a rectangle is decreased by 50% What percentage the width have to increased so as to maintain the same area
A.100*
B.50
C.75
D.120
Ans:A
18.The speed of a boat in still water is 15 km/hr.It can go 30 km upstream and return down stream to the original point in 4 hrs and 30 minutes.Find the speed of the stream
A.4 km/hr
B.8 km/hr
C.4.5km/hr
D.5 km/hr*
Ans:D
19.Find the largest number that will divide 398,436 and 542 leaving remainder 7,11 and 15 respectively?
A.77
B.85
C.17*
D.15
Ans:C
20.The angle between hour hand and minute hand of a clock when the time is 7.25
A.720
B.1500
C.72.50*
D.1800
Ans:C
21.What is the scientific phenomenon behind the working of bicycle reflector
A.Reflection*
B.Refraction
C.Total internal reflection
D.Defraction
Ans:A
22.Ionisation energy is lowest for
A.Halogens
B.Inert gases
C.Alkaline earth metals
D.Alkali metals*
Ans:D
23.Oxytocin hormone is secreted by
A.Adrenal
B.Ovary
C.Thyroid
D.Pituitary*
Ans:D
24.Graphite is used in nuclear reactors
A.As a lubricant*
B.As a fuel
C.For lining inside of the reactor as an insulator
D.For reducing the velocity of neutrons
Ans:A
25.Rickets and Kwashiorker are:
A.Deficiency disease*
B.Hereditary disease
C.Infectious disease
D.Communicable disease
Ans:A
26.What is the force of attraction between two bodies when one of the masses is doubled?
A.Halved
B.Doubled
C.Increased 3 times
D.Decreased to ¼ th
Ans:----------
27.Ripening of fruit is associated with the hormone:
A.Auxin
B.Cytokinin
C.Ethylene*
D.None
Ans:C
28.Which is the form of energy present in the compressed spring?
A.Potential energy*
B.Kinetic energy
C.Electrical energy
D.Heat energy
Ans:A
29.Eutrophic lakes means:
A.Lake poor in nutrients*
B.Lake rich in nutrients
C.Lake poor in flora and fauna
D.Lake lacking water
Ans:A
30.An emulsion is a colloidal system consisting of:
A.Two solids
B.Two liquids
C.One gas and one solid
D.One gas and one liquid
Ans:----------
31.India’s lowest temperature was recorded in:
A.Srinagar
B.Jammu
C.Dras*
D.Leh
Ans:C
32.Which football players wins FIFA Ballon d’ or Award 2013?
A.Chrisiano Roanaldo*
B.Frank Ribery
C.Lionel Messi
D.Zlatan Ibrahimovie
Ans:A
33.The name congress was suggested to the organization by:
A.Gopalakrishna Gokhale
B.Dadabai Navoroji*
C.Gandhiji
D.A.O.Home
Ans:B
34.Longest river of Kerala is:
A.Bharatapuzha
B.Pamba
C.Periyar*
D.Chaliyar
Ans:C
35.’Salt suddenly became a mysterious word,a word of power’.There words were spoken by:
A.Tagore
B.Mahatma Gandhiji
C.K.Kelappan
D.Jawaharlal Nehru*
Ans:D
36.Winner of Noble Prize of Literature 2013 Alice Munro belongs to which country:
A.Canada*
B.USA
C.Germany
D.Denmark
Ans:A
37.Identify the state which is also known as “The City of Nizams and the City of Pearls”
A.Assam
B.Andra Pradesh*
C.Arunachal Pradesh
D.Karnataka
Ans:B
38.The length of the coast line of kerala is:
A.780 km
B.680 km
C.580 km*
D.480 km
Ans:C
39.The motto of which journal was “awake,pray to the lord of the universal Arise now itself and oppose injustice”:
A.Kerala vilambaram
B.Kerala Sabdham
C.Kerala bharatham
D.Abinava keralam*
Ans:D
40.The 39th G8 summit,2013 was held in:
A.Northern Ireland*
B.Switzerland
C.Finland
D.Germany
Ans:A
41.Who called Jinnah ‘the prophet of Hindu Muslim Unity’?
A.Ravidranath Tagore
B.Sarojini Naidu*
C.Jawaharlal Nehru
D.Sir Sayyid Ahmed Khan
Ans:B
42.The important physical divisions of India formed by the rivers are:
A.The Himalayas
B.The Deccan Plateau
C.The Great Indian Plain*
D.The Coastal Plains
Ans:C
43.The wettest Region of Kerala is:
A.Idukki*
B.Pathanamthitta
C.Ernakulam
D.Kollam
Ans:A
44.Which state become first in India to implement electronic GPF in March 2013?
A.Madhya Pradesh
B.Punjab
C.Arunachal Pradesh*
D.Mizoram
Ans:C
45.In which year was the Aruvippuram Sivalinga Prathishta?
A.1886
B.1887
C.1888*
D.1889
Ans:C
46.Nation wide surveys on socio economic issues are conducted by:
A.CSO
B.RGI
C.DGCIS
D.NSSO*
Ans:D
47.The Kaziranga National Park is in:
A.Manipur
B.Arunachal Pradesh
C.Meghalaya
D.Assam*
Ans:D
48.Which great poet of Kerala set up a tile factory in Aluva?
A.Vallathole
B.Ulloor
C.Vailoppilli
D.Kumaranasan*
Ans:D
49.Dowry Probition Act was passed in the year:
A.1961*
B.1971
C.1951
D.1964
Ans:A
50.Which date is observed as’Malala’day by United Nation in 2013?
A.5th June
B.13th June
C.2nd July
D.12th July*
Ans:D
51.The physiographic division lies in the eastern part of Kerala is:
A.Highland*
B.Midland
C.Lowland
D.Kayals
Ans:A
52.India has more than 65% of its population below the age of a:
A.25
B.45
C.35*
D.55
Ans:C
53.Who said Political freedom is the life breath of a nation?
A.Aurobindo Gosh*
B.Mahatma Gandhi
C.Balagangadhar Tilak
D.K.Kelappan
Ans:A
54.Which launch vehicle is used during India’s first mars mission?
A.PSLV-C8
B.PSLV-C12
C.PSLV-C25*
D.PSLV-C28
Ans:C
55.India’s only and first hospital for fish will come up in which of the following state:
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Goa
D.Kerala*
Ans:D
56.The third highest peak in the world is:
A.Mt.K2
B.Mt.Kanchenjunga*
C.Mt.Nandadevi
D.Mt.Nangaparbat
Ans:B
57.The libert bill controversy related to:
A.Lord Dufferin
B.Lord Wellesly
C.Lord Rippon*
D.Lord Mayo
Ans:C
58.The most extensive of the soil groups found in Kerala:
A.Alluvial soil
B.Black soil
C.Red soil
D.Laterite soil*
Ans:D
59.Who has been chosen for Sahitya Academic award 2013?
A.Chinu Modi*
B.Hiren Battacharya
C.Vattacharya Chandan
D.Prasoon Joshi
Ans:A
60.Who was the author of Mokohapradeepam?
A.Sreenaryana Guru
B.Brahmananda Sivayogi*
C.Vagbadananda
D.Vaikunta Swamikal
Ans:B
61.According to the constitution of India,who certifies whether a particular bill is a money bill or not:
A.The President of India
B.The Finance Minister
C.Speaker of Lok Sabha*
D.The Prime Minister
Ans:C
62.Most members of the constituent Assembly commented that ‘it is the very soul of the constitution and very heart of it’ Under which Article of the constitution of India,this statement is commented:
A.Article 14
B.Article 356
C.Article 370
D.Article 32*
Ans:D
63.Who have the power to summon a joint sitting of both Lok Sabha and Rajya Sabha in case of a dead lock between them is ?
A.Speaker of Lok Sabha
B.The President of India*
C.The Prime Minister
D.The Vice-President
Ans:B
64.The Fundamental Duties are incorporated in the constitution of India by-------Constitutional Amendment act
A.42nd Amendment*
B.44th Amendment
C.73rd Amendment
D.97th Amendment
Ans:A
65.The commission appointed to study the question of re-organisation of states on linguistic basis was under the Chairmanship of:
A.K.M.Panikkar
B.Sardar Vallabhai Patel
C.Jusice Fazal Ali*
D.V.K.Krishna Menon
Ans:C
66.The First Chairman of Human Rights Commission of India was:
A.Justice K.G.Bala Krishnan*
B.Justice Altamas Kabir
C.Justice Ranganadha Mishra
D.Justice V.R.Krishna Iyyer
A.A
67.Certain parts of the constitution of India were taken from foreign constitutions.The Directive Principles of State Policies of the constitution of India was taken from---------constitutional
A.British Constitution
B.American Constitution
C.Canadian Constitution
D.Irish Constitution*
Ans:D
68.The Present Speaker of Kerala State Legislative Assembly is:
A.M.Vijaya Kumar
B.G.Karthikeyan*
C.K.Radhakrishnan
D.Terambil Ramakrishnan
Ans:B
69.The first person from a Minority Community to occupy the post of Prime Minister of India is:
A.Chandra Shekhar
B.P.V.Narasimha Rao
C.Charan Singh
D.Dr.Manmohan Singh*
Ans:D
70.The power of Judiciary of India to check and determine the validity of a law or an order may described as the power of:
A.Judicial review*
B.Writ
C.Appellate Jurisdiction
D.Original Jurisdiction
Ans:A
71.Which part of the sentence given below is wrong?
A.When I turn  forty five
B.I would*
C.Have been
D.A coal miner for twenty two years
Ans:B
72.Good and prompt service----------customer loyality
A.Ensures*
B.Insures
C.Reassures
D.Assures
Ans:A
73.What is the opposite of ANOMALY?
A.Recurrence
B.Aberration
C.Consistency*
D.Recapitulation
Ans:C
74.He--------his grandson daily
A.Is calling
B.Calling
C.Calls*
D.Have been calling
Ans:C
75.The study of ancient societies is:
A.History
B.Anthropology*
C.Ethnology
D.Archeology
Ans:B
76.This room is ------than the other
A.Same
B.Worst
C.Worse*
D.Worser
Ans:C
77.What is the correct passive voice from of :”Do the hounds kill the fox”?
A.Is the fox killed by the hounds?*
B.Are the hounds to kill the fox?
C.Is it the hounds that kill fox?
D.Is the fox being killed by the  hounds?
Ans:A
78.Neither of us-----going for the marriage
A.Are
B.Were
C.Am
D.Is*
Ans:D
79.I will meet you-------Delhi
A.On
B.At
C.Inside
D.In*
Ans:D
80.You can avail----------15 casual leave in a year
A.In
B.Of *
C.Out
D.None
Ans:B
81.Who are the beneficiaries of VAMBAY?
A.Rural women
B.SC/ST
C.Urban women
D.Urban slum dwellers*
Ans:D
82.Nirmal Bharath Abhiyan is a component of---------scheme
A.PMRY
B.NREGP
C.VAMBAY*
D.BSY
Ans:C
83.Eligibility criteria for mahila Samridhi Yogana:
A.The rural women above 18 years*
B.Employed urban woman
C.Women below age of 18 years
D.SSLC pass
Ans:A
84.Find out the odd one:
A.PMRY
B.VAMBAY*
C.NREP
D.NREGP
Ans:B
85.Name of the Prime Minister who announces the Sampoorna Grameen Rozgar Yogana scheme:
A.Atal Bihari Vajpayee*
B.Dr.Manmohan Singh
C.Narasimha Rao
D.Indira Gandhi
Ans:A
86.Who was the implementing agency of PMRY scheme?
A.State Government through District Panchayat
B.State Government through District Industrial Office*
C.Central Government
D.Central Government through NGO’s
Ans:B
87.National Rural Employment Guarantee Act introduced in the year:
A.2001
B. 1995
C.2009
D.2005*
Ans:D
88.Indira Awas Yogana aimed to support:
A.Urban Poor
B.Rural poor*
C.Both Rural and Urban poor
D.None of the above
Ans:B
89.What is BSY?
A.Babies Swasthi Yogana
B.Balika Swasthi  Yogana*
C.Bala Swasthi Yogana
D.Bharath Swasthi Yogana
Ans:B
90.Jawahar Rozgar Yogana(JRY)is formed by amalgamating other programmes.Which are they?
A.NREP and RLEGP
B.PMRY and NREP
C.NREGP and JSY
D.LAY and RLEGP
Ans:-------
91.Where is India’s first cyber forensic laboratory has been set up?
A.Tripura*
B.Orissa
C.Maharashtra
D.Delhi
Ans:A
92.Which of the following short cut key can be used to cut text in  a document?
A.Ctrl+V
B.Ctrl+X*
C.Ctrl+X
D.Ctrl+T
Ans:B
93.Find out the correct one:
A.1024 KB=1 GB
B.1024 GB=1 TB*
C.1024 MB=1 KB
D.1024 TB=1 GB
Ans:B
94.Buying and selling of products using computer and network is called:
A.E-business
B.E-market
C.E-tender
D.E-commerce*
Ans:D
95.--------is the process of acquiring information such user name,passwords and credit card details without permission
A.Bombing
B.Spoofing
C.Phishing*
D.Stuffing
Ans:C
96.World Computer Security day is on:
A.November 30*
B.December 30
C.January 30
D.October 30
Ans:A
97.The cyber terrorism comes under------of IT Act 2000.
A.Section 67 B
B.Section 67 A
C.Section 66 F*
D.Section 72
Ans:C
98.--------Controls and co-ordinates the overall operation performed by the computer
A.Motherboard
B.Central Processing Unit*
C.Bus Controller
D.Random Access Memory
Ans:B
99.An illegal Intrusion into a computer system or network is called
A.Stalking
B.Halking
C.Hacking*
D.Stealing
Ans:C
100.-----------is not a web browser
A.Mosai
B.Mozilla Firefox
C.Opera
D.Netscape composer*
Ans:D

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email