2 August 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR DATAENTRY OPERATOR KERALA PSC ANSWER PAPER 28-05-2014

JUNIOR INSTRUCTOR DATA ENTRY OPERATOR
Exam Date:28-05-2014

1.-------------is the shortcut key used to run macro in MS Excel
A.Alt+F8*
B.Ctrl+F8
C.Alt+F9
D.Ctrl+F9
Ans:A

2.Increasing/Decreasing the space between the word is known as:
A.Leading
B.Tracking
C.Kerning*
D.Spacing
Ans:C
3.The attributes of file or folder in DOS is:
A.3
B.1
C.4*
D.2
Ans:C
4.Any software stored in Read Only Memory is called as:
A.System Software
B.Software
C.Live ware
D.Firm ware*
Ans:D
5.What does Ctrl+=key effects?
A.Uppercase
B.Superscript
C.Subscript*
D.Lowercase
Ans:C
6.Which of the following memories need refresh?
A.SRAM
B.ROM
C.DRAM*
D.All of the above
Ans:C
7.Which feature helps to insert the contents of the clipboard as text without any formatting?
A.Format Painter
B.Page Setup
C.Styles
D.Paste Special*
Ans:D
8.What happens to RAM on computer being shut down?
A.Bootstrap leader
B.Booting
C.BIOS*
D.POST
Ans:C
9.Who gave the definition of Computer virus at first?
A.Kohan*
B.Billgates
C.Jerry Young
D.David Filo
Ans:A
10.Symbol used to denote cell reference is:
A.S*
B.&
C.%
D.@
Ans:A
11.Which access method is used to access cassette tape?
A.Direct
B.Sequential*
C.Both(A)and (B)
D.None of these
Ans:B
12.Expansion of FPI
A.Fonts Per inch
B.Frames Per inch*
C.Files Per inch
D.Fields Per inch
Ans:B
13.In which year the symbol”@”is used in E-mail?
A.1972
B.1962*
C.1872
D.1862
Ans:B
14.Colours  can be applied to characters in increments of ---------in Pagemaker
A.4% tint
B.6% tint
C.3% tint
D.5% tint*
Ans:D
15.The dimension of a letter in portrait is:
A.8.5”x8.5”
B.11”x8.5”
C.8.5”x11”*
D.11”x11”
Ans:C
16.MS Word’s largest formatting unit is:
A.Paragraph
B.Line
C.Character
D.Page*
Ans:D
17.Which Computer Virus will not reproduce by infecting other files or by self-replicating?
A.Trojan*
B.Spam
C.Macro
D.Worm
Ans:A
18.The shortcut key for full screen view is:
A.Ctrl+U+V
B.Alt+U+V
C.Ctrl+V+U
D.Alt+V+U*
Ans:D
19.Which bar contains messages and prompts in MS Excel?
A.Formula Bar
B.Title Bar
C.Status Bar*
D.Menu Bar
Ans:C
20.Which is the unit of Internet accessing speed?
A.Mbps
B.Kbps*
C.MHz
D.None of these
Ans:B
21.The term used to refer to an individual,who gains unauthorized access to Computer system for the purpose of stealing and corrupting data is:
A.Hacker
B.Cracker*
C.Both(A)and (B)
D.None of these
Ans:B
22.Safari is a:
A.Network Software
B.Anti virus
C.Virus
D.Web browser*
Ans:D
23.The duplicate copy of a document created in Word is called:
A.Redundant Copy
B.Backup Copy
C.Soft Copy
D.Duplicate Copy*
Ans:D
24.Excel will add the new worksheet to the selected worksheet tabs:
A.Top
B.Middle
C.Left*
D.Right
Ans:C
25.What is the keyboard shortcut for switching between the page layout and story editor?
A.Ctrl+K
B.Alt+K
C.Alt+E
D.Ctrl+E*
Ans:D
26.Which is valid?
A.1 GB=1024 Bytes
B.1 MB=1024 Bytes
C.1 KB=1024 Bytes*
D.1 TB=1024 Bytes
Ans:C
27.To place something in the same position on every slide of presentation automatically,insert in to:
A.Notes Master
B.Slide Master*
C.Handout Master
D.None of these
Ans:B
28.What is the shortcut key to hide entire row in a work sheet?
A.Ctrl+H
B.Ctrl+R
C.Ctrl+-
D.Ctrl+9*
Ans:D
29.If 4/6 entered in a cell without applying any formats,Excel will treat this as:
A.Text
B.Fraction
C.Date*
D.Number
Ans:C
30.To select more than one slide in the presentation:
A.Shift+Click on slide
B.Alt+Click to slide
C.Just click on slide
D.Ctrl+Click on slide*
Ans:D
31.What is the default left margin in Word-2010?
A.1.25”
B.1”
C.2.54”*
D.2”
Ans:C
32.The shortcut key used to insert a page break:
A.Alt+Enter
B.Shift+Enter
C.Ctrl+Enter*
D.Shift+Ctrl+Enter
Ans:C
33.The hardware used in  second generation is:
A.IC’s
B.Transistors*
C.Vacuum Tubes
D.Valves
Ans:B
34.Which one of the following is correct address for E-mail?
A.ntw.org.abc
B.@abc.ntw.org
C.abc.ntw.org@
D.abc@ntw.org*
Ans:D
35.The very small and relatively inexpensive computer is called:
A.Main frame
B.Micro*
C.Mini
D.Super
Ans:B
36.If particular workbooks have to open each time excel started,where that Workbook should be placed:
A.AUTOEXEC Folder
B.AUTOSTART Folder
C.EXCEL START Folder
D.XLSTART Folder*
Ans:D
37.A background image that appears behind the text on a page is:
A.Template
B.Bookmark
C.Design
D.Water mark*
Ans:D
38.In Word the mailing list is known as:
A.Data sheet
B.Source
C.Data source*
D.Main Source
Ans:C
39.What is the shortcut key to open the Font dialog box?
A.Ctrl+F
B.Alt+Ctrl+D
C.Ctrl+Shift+D
D.Ctrl+D*
Ans:D
40.Which of the following symbol sets would be most likely to contain a Greek or mathematical symbols such as a degree sign,greater than or equal to
A.Windings
B.Windings 3
C.Webdings
D.Symbol*
Ans:D
41.We can choose up to a maximum line weight of ---------points in Pagemaker 7.0
A.500
B.800*
C.600
D.700
Ans:B
42.---------is recognized World Wide as the best Web based E-mail service.
A.Yahoo
B.Alta vista
C.Hothot
D.Hotmail*
Ans:D
43.Protection of a worksheet by a password can be longed up to
A.266
B.267
C.255*
D.256
Ans:C
44.Search engine
A.Internet Explorer
B.Myspace
C.Mozila Firefox
D.Infoseek*
Ans:D
45.A clearly printed MS Word document scanned by a least scanner can be converted to MS Word using:
A.MICR Software
B.Acrobat Reader
C.OCR Software*
D.MOS Software
Ans:C
46.The Word Processing task associated with changing the appearance of a document is:
A.Editing
B.Typing
C.Formatting*
D.All the above
Ans:C
47.The name given to the process of initializing a micro-computer with its operating system:
A.Bootstrap loader
B.BIOS
C.Booting*
D.None of these
Ans:C
48.Minimum zooming percentage supported by MS Word 2007 is:
A.10%*
B.15%
C.25%
D.4%
Ans:A
49.The chat used to show the trends over time:
A.Pie chart
B.Column chart
C.Line chart*
D.Bar chart
Ans:C
50.Hotmail offers users-------------to send funs,colourful messages to friends
A.SSL
B.Emotions
C.RTF
D.Stationary*
Ans:D
51.What is the information code for worksheet name?
A.&[Tab]*
B.&[File]
C.&[Page]
D.&[Page]
Ans:A
52.Which protocol helps to remotely login to other network system?
A.FTP
B.HTTP
C.TCP/IP
D.Telnet*
Ans:D
53.The process of unlinking threaded text blocks is known as:
A.Text block
B.Unthreading*
C.Threading
D.Blocks
Ans:B
54.In RJ-45 connector the number of contact pins:
A.8*
B.4
C.1
D.16
Ans:A
55.The memo data type field is used to:
A.Add table
B.Store objects created in other programmes
C.Long text entries*
D.Short text entries of less than 255
Ans:C
56.The PS/2 keyboard connector has --------pins:
A.4
B.7
C.6*
D.8
Ans:C
57.PPD stands for:
A.Postscript Point Document
B.Postscript Printer Document
C.Postscript Printer Description*
D.Postscript Point Description
Ans:C
58.Router works at the --------layer of OSI model
A.4th
B.5th
C.3rd*
D.7th
Ans:C
59.What field type is used to store picture in a table?
A.Hyperlink
B.Object
C.OLE*
D.BMP
Ans:C
60.The modulator and demodulator is otherwise called as
A.Modulator
B.Demodulator
C.Modem*
D.Multiplexer
Ans:C
61.The switch used in DIR command for displaying in ascending order is:
A.OA
B.ON*
C.O-A
D.O-N
Ans:B
62.The output quality of a printer is measured by:
A.Dot per inch*
B.Dot per sq.inch
C.Dots printed per unit time
D.All of these above
Ans:A
63.Who designed the first electronics computer-ENIAC?
A.Van-Neumann
B.Joseph M.Jacquard
C.J.Presper Eckert and John W.Muchly*
D.None of the above
Ans:C
64.Human beings are referred to as Homosapinens,which device is called Silico Sapiens?
A.Monitor
B.Hardware
C.Robot
D.Computer*
Ans:D
65.What is the Computer language used for artificial intelligence?
A.FORTRAN
B.PROLOG*
C.JAVA
D.COBOL
Ans:B
66.Which are the Arabic numerals?
A.1,2,3…….*
B.i,ii,iii………..
C.a,b,c…………
D.I,II,III…………….
Ans:A
67.Which function is used to divide two numbers?
A.=DIV()
B.=DIVIDE()
C.=MOD()
D.=QUITENT()*
Ans:D
68.In MS Access to insert a user’s voice in a table field the data type should be:
A.Voice field
B.Sound field
C.Memo
D.OLE*
Ans:D
69.Which of the following is invalid field name in MS Access?
A.Student Address*
B.Student _Address
C.Student’s Address
D.Student Address
Ans:A
70.Which of the following is the largest manufacturer of hard disk drives?
A.IBM
B.Seagate*
C.Microsoft
D.3M
Ans:B
71.The --------------can be programmed on time by either the manufacturer or the computer user.Once programmed,it cannot be modified
A.RAM
B.ROM
C.PROM*
D.EPROM
Ans:C
72.In DOS the function file and record management is done by:
A.DOS Shell
B.Bootstrap loader
C.Command processor
D.DOS Kernel*
Ans:D
73.The time required to position the head over the proper track is called:
A.Latency time
B.Access time
C.Seek time*
D.Transfer time
Ans:C
74.The DOS command FDISK is used to:
A.Copy the disk
B.Directory manipulation
C.Partition the disk*
D.Format the disk
Ans:C
75.A coding structure in which characters are represented by means of a series of parallel bar is:
A.Numeric Bar
B.Bar Code*
C.Menu Bar
D.None of these
Ans:B
76.A method of providing virtual memory is:
A.Paging*
B.Segmentation
C.De-fragmentation
D.None of these
Ans:A
77.The template file extension of MS Word 2010 is:
A..dot
B..text
C..doc
D..dotx*
Ans:D
78.IBM-4381 is an example of:
A.Mini Computer
B.Micro Computer
C.Super Computer
D.Mainframe Computer*
Ans:D
79.Which is the shortcut key used to see the print preview of Power Point 2007?
A.Shift+F2
B.Ctrl+F2*
C.Alt+F2
D.Shift+Ctrl+F2
Ans:B
80.Which is not a network?
A.Internet
B.Intranet
C.Telnet*
D.Extranet
Ans:C
81.Who was the first Indian in Pre-Independent India to discuss the concept of a Poverty Line?
A.Bala Gangadhara Tilakan
B.Mahatma Gandhi
C.Dadabhai Naoroji*
D.Subash Chandra Bose
Ans:C
82.Who amount the following was the first person determine the circumference of the Earth?
A.Plato
B.Aristotle
C.Eratostenes*
D.Ptolemy
Ans:C
83.Who is the first Indian Woman Player to clinch an Individual medal at the world Badminton Championship?
A.Saina Nehwal
B.P.V.Sindhu*
C.Ashwin Ponnappa
D.Jwala Gutta
Ans:B
84.Where is the Malayalam Research Centre located?
A.Thrissur
B.Kuttipuram
C.Edappal
D.Thirur*
Ans:D
85.Who announced American Model Constitution for Travancore?
A.C.P.Ramaswami Iyer*
B.C.Rajagopalachari
C.Pazhassi Raja
D.Veluthampi Dalawa
Ans:A
86.The famous Edakkal caves is located in which district of Kerala?
A.Malappuram
B.Kozhikode
C.Kannur
D.Wayanad*
Ans:D
87.Which one of the following Islands is a source of dispute between Spain and Britain?
A.Cayman Islands
B.Gibralter Islands*
C.Falkand Islands
D.Diego Garcia Islands
Ans:B
88.Who has won the Dronacharya award of 2013 from Kerala?
A.K.P.Thomas*
B.Nambiar
C.Shiny Wilson
D.P.T.Usha
Ans:A
89.’Lumbering’is associated with:
A.Sheerprearing
B.Hunting
C.Forest activities*
D.Bee-keeping
Ans:C
90.Which of the following metal is the best conductor of electricity?
A.Copper
B.Aluminium
C.Iron
D.Silver*
Ans:D
91.Photosynthesis takes faster in:
A.Yellow light
B.Green light
C.Red light*
D.Darkness
Ans:C
92.The slogan ‘Jain Hind’is associated with:
A.Lal Bahadur Shastri
B.Indira Gandhi
C.Sardar Vallabhai Patel
D.Subash Chandra Bose*
Ans:D
93.Which of the followingg is a folk dance?
A.Bangra*
B.Kuchipudi
C.Kathak
D.Krishnattaom
Ans:A
94.Study of insects is known as:
A.Etymology
B.Phonology
C.Phonetics
D.Entomology*
Ans:D
95.What is the expansion of URL?
A.Universal Resouce Locator
B.Uniform Resource Locator*
C.Unit Resource Locator
D.Unit Regional Locator
Ans:B
96.Which district of Kerala is the first polio free district in India?
A.Wayanad
B.Pathanamthitta*
C.Idukki
D.Kottayam
Ans:B
97.Where is the first Woman Police Station in Kerala?
A.Kozhikode*
B.Kannur
C.Punaloor
D.Thrissur
Ans:A
98.Which state is associated with Gandhian Anna Hazare?
A.Goa
B.Andhra Pradesh
C.Maharashtra*
D.Karnataka
Ans:C
99.Which chemical is responsible for the aroma of Perfume?
A.Esters*
B.Toluene
C.Benzene
D.Cyclo propane
Ans:A
100.When was Suez Canal opened?
A.1864
B.1863
C.1865
D.1869*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email