3 August 2016

// // Leave a Comment

JUNIOR INSTRUCTOR INFORMATION TECHNOLOGY,INDUSTRIAL TRAINING EXAM DATE:30-05-2014

JUNIOR INSTRUCTOR INFORMATION TECHNOLOGY,INDUSTRIAL TRAINING
EXAM DATE:30-05-2014
1.Firefox,Opera,Chrome,Safari and Explorer are types of what?
A.Web browser*
B.Server
C.Client
D.OS
Ans:A

2.World Computer Security Day:
A.November 30*
B.December 15
C.September 11
D.November 4
Ans:A
3.Along with whom did Bill Gates found Mircrosoft?
A.Charles Babbage
B.Paul Allen*
C.Dennis Ritchie
D.Steve Jobs
Ans:B
4.The Gateway Internet Access Service(GIAS)of India is situated in:
A.Delhi
B.Mumbai*
C.Chandigarh
D.Madurai
Ans:B
5.A type of memory chip whose contents can be quickly changed by the computer at any time is called:
A.VDT
B.RUM
C.ROM
D.RAM*
Ans:D
6.Which of the following has decided to dins Satya Elementary schools from underprivileged children in rural India?
A.Apple
B.Google
C.Microsoft
D.Oracle*
Ans:D
7.Which of the following is not a type of Database Management System?
A.Hierarchical
B.Network
C.Relational
D.Sequential*
Ans:D
8.In what manner coding and testing are done?
A.Top-down*
B.Bottom-up
C.Cross-sectional
D.Adhoc
Ans:A
9.The variables which can be accessed by all modules in a program are known as?
A.Local variables
B.Internal variables
C.External variables
D.Global variables*
Ans:D
10.The number of functional keys in a keyboard:
A.13
B.9
C.12*
D.10
Ans:C
11.In decimal system the base or radix is:
A.1
B.2
C.10*
D.None of these
Ans:C
12.Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
A.COBL
B.PROLOG*
C.C
D.PASCAL
Ans:B
13.Which logic gate is similar to the function of two parallel switches?
A.NAND
B.AND
C.OR*
D.NOR
Ans:C
14.Which of the following is the ascending order of data hierarchy?
A.Bit-byte-record-field-database-file
B.Bit-byte-field-record-file-database*
C.Bit-byte-file-field-record-database
D.Bit-file-field-record-byte-database
Ans:B
15.Fork is a:
A.The dispatching a task
B.The creation of a new job
C.The creation of a new process*
D.Increasing the priority of a task
Ans:C
16.The time required for fetching and execution of one simple machine instruction is:
A.Delay time
B.CPU Cycle*
C.Real time
D.Seek time
Ans:B
17.Types of validation testing is:
A.Alpha and Beta Testing*
B.Top down and bottom up testing
C.Both(A)and (B)
D.Recovery and integrated testing
Ans:A
18.Which of the following commands is used to display your working directory?
A.Prompt $p$g
B.Dir
C.Pwd*
D.Path
Ans:C
19.Example of SDI Application:
A.MSPAINT*
B.MS Excel
C.Word pad
D.None of the above
Ans:A
20.Toolbar displays:
A.One single menu item
B.Collection of button*
C.Collection of menu item
D.None of the above
Ans:B
21.Data warehouse are intended as:
A.Static data collection
B.Database
C.Large collection of data*
D.Storage of records
Ans:C
22.A single packet on a data link is know,as:
A.Path
B.Frame*
C.Group
D.Block
Ans:B
23.The access method used for cassette tape is:
A.Direct
B.Random
C.Sequential *
D.All the above
Ans:C
24.Which of the following TCP/IP protocol is used for transferring files from one machine to another?
A.RARP
B.ARP
C.HTTP
D.FTP*
Ans:D
25.The principle of locality of reference justify the use of:
A.Interrupts
B.Cache*
C.DMA
D.Polling
Ans:B
26.Which of the following uses the least power?
A.ECL
B.CMOS chip*
C.TTL
D.None of these
Ans:B
27.A logic gate is an electronic circuit which:
A.Alternates between 0 and 1 values
B.Works on binary algebra
C.Allows electron flow only in one direction
D.Makes logic decisions*
Ans:D
28.The Data Flow Diagrams(DFD)shows:
A.The areas where they are stored
B.The processes
C.The flow of data
D.All of the above*
Ans:D
29.A flip-flop can store:
A.1 bit of data*
B.2 bit of data
C.3 bit of data
D.4 bit of data
Ans:A
30.Out of LCD and LED which display consumes the least power?
A.LCD*
B.LED
C.Both consume same power
D.None of these
Ans:A
31.ASCII stands for:
A.American Standard Code for Information Inter change*
B.All purpose Scientific Code for Information Interchange
C.American Security Code for Information Interchange
D.American Scientific Code for Information interchange
Ans:A
32.Which of the following is not a transmission medium?
A.Coaxial cable
B.Telephone lines
C.Modem*
D.Microwave systems
Ans:C
33.Which of the following is still useful for adding numbers?
A.EDSAC
B.ENIAC
C.UNIVAC
D.Abacus*
Ans:D
34.The average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is:
A.Down time
B.Rotational delay*
C.Seek time
D.Access time
Ans:B
35.What type of computer programming is used for airplane ticket reservation system?
A.Multiprogramming
B.Real time programming*
C.Time Sharing
D.Batch Programming
Ans:B
36.Communication between computers is always:
A.Serial*
B.Parallel
C.Series parallel
D.Direct
Ans:A
37.The string containing certain required formatting information is called:
A.Character array
B.Argument
C.Control string*
D.Character string
Ans:C
38.SNMP is a protocol used for:
A.E-mail
B.Network management*
C.Messaging
D.File transfer
Ans:B
39.Which algorithm design technique is used in merge sort algorithm?
A.Dynamic programming
B.Back tracking
C.Divide and conquer*
D.Greedy method
Ans:C
40.The operation which is commutative but not associative is:
A.AND
B.EX-OR
C.OR
D.NAND*
Ans:D
41.A software program stored in a ROM that can not be changed easily is known as:
A.Firmware*
B.Editor
C.Linker
D.Hardware
Ans:A
42.Which data structure is needed to convert infix notations to post fix notations?
A.Queues
B.Stacks*
C.Linear lists
D.Strings
Ans:B
43.When the mouse pointer is positioned on a---------it is shaped like a hand
A.Hyperlink*
B.Hypertext
C.Tex
D.All the above
Ans:A
44.The process of communicating with a file from a terminal is:
A.Heuristic
B.Interactive
C.Interrogation*
D.None of the above
Ans:C
45.The top most bar in any application window is the ---------which displays the name of the document or application
A.Menu bar
B.Title bar*
C.Tool bar
D.All the above
Ans:B
46.The language which is used by terminal user to retrieve and update data in a managed database is known as:
A.High level language
B.Hardware design language
C.Query language*
D.Assembly language
Ans:C
47.A hashing scheme is used with:
A.Sequential file organization
B.Direct file organization*
C.Indexed sequential file organization
D.Partitioned file organization
Ans:B
48.A program that converts computer data into some code system other than the normal one is known as:
A.Simulation
B.Emulator
C.Coding
D.Encoder*
Ans:D
49.The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is:
A.Surface*
B.Cylinder
C.Cluster
D.All of the above
Ans:A
50.UNIVAC is:
A.Universal Automatic Computer*
B.Unique Automatic Computer
C.Universal Array Computer
D.Unvalued Automatic Computer
Ans:A
51.Which of the following program is not a utility?
A.Debugger
B.Editor
C.Spooler*
D.All of the above
Ans:C
52.A software package to perform calculations on data arranged in an array is:
A.System software
B.Utility programs
C.Application programs
D.Electronic spread sheet*
Ans:D
53.In MODEMS:
A.Several digital signals are multiplexed
B.A digital signal changes some characteristics of a carrier wave*
C.Digital signal is amplified
D.All of the above
Ans:B
54.FORTRAN is:
A.File translation
B.Format Translation
C.Formula Translation*
D.Floppy Translation
Ans:C
55.A device for converting handwritten impressions into coded characters and positioned coordinates for input to a computer is:
A.Touch panel
B.Mouse
C.Wand
D.Writing tablet*
Ans:D
56.A list of named integer constant that once defined can be used in the place of an integer is called a:
A.Enumeration*
B.Register
C.Argument
D.Modifier
Ans:A
57.Error detection at that link level is achieved by:
A.Bit stuffing
B.Hamming codes
C.Cyclic redundancy code*
D.Equalization
Ans:C
58.VGA is:
A.Video Graphics Array*
B.Visual Graphics Array
C.Volatile Graphics Array
D.Video Graphics Adapter
Ans:A
59.Which of the following terms refers to the degree to which data in a database system accurate and correct?
A.Data security
B.Data validity
C.Data independence
D.Data integrity*
Ans:D
60.Which of the following file name extension suggests that the file is a back up copy of another file?
A.COM
B.BAK*
C.BAS
D.TXT
Ans:B
61.The EXCLUSIVE _NOR gate is equivalent to an ----------gate followed by an inverter.
A.OR
B.AND*
C.NAND
D.XOR
Ans:B
62.A compound statements does not consists of :
A.Control statements
B.Other compound statements
C.A single statement*
D.Expression statement
Ans:C
63.In OSI network architecture,the routing is performed by:
A.Network layer*
B.Data link layer
C.Session layer
D.Transport layer
Ans:A
64.With MSDOS which command will divided the surface of blank floppy disk into sectors and assign a unique address to each one?
A.FORMAT command*
B.FAT command
C.VER command
D.CHKDSK command
Ans:A
65.Non modifiable procedure are called:
A.Concurrent procedures
B.Serially usable procedures
C.Re-entrant procedures*
D.Top down procedures
Ans:C
66.In which of storage placement strategies a program is placed in the smallest available hole in the main memory?
A.Best fit*
B.Worst fit
C.First fit
D.Buddy
Ans:A
67.Which command is used to display the top of file?
A.Cat
B.Head*
C.More
D.Grep
Ans:B
68.Errors can be found by “Outsiders”during:
A.Structural walk through
B.Alpha testing
C.Beta testing*
D.Debugger
Ans:C
69.Data mining is:
A.Storing data when in need
B.Automatic extraction of patterns of information*
C.Searching data in Internet
D.None of the above
Ans:B
70.-----------is the set programs necessary to carry out operations for a specified application?
A.System software
B.Operating system
C.Application software*
D.All of the above
Ans:C
71.First high level language:
A.ALGOL
B.PASCAL
C.COBOL
D.BASIC*
Ans:D
72.A computer program that converts assembly language to machine language is:
A.Compiler
B.Interpreter
C.Assembler*
D.Comparator
Ans:C
73.The memory which is ultra violet erasable and electrically programmable is:
A.EPROM*
B.ROM
C.PROM
D.RAM
Ans:A
74.Which device of computer operation dispenses with the use of the keyboard?
A.Joystick
B.Mouse*
C.Light pen
D.Touch
Ans:B
75.A variable that holds the memory address of another object is called a:
A.Integer
B.Pointer*
C.Constant
D.Memory variable
Ans:B
76.A central computer surrounded by one or more satellite computers is called a:
A.Bus network
B.Ring network
C.Star network*
D.All the above
Ans:C
77.The microcomputer,Intel MCS-80 is based on the widely used Intel:
A.8080 microprocessor*
B.8085 microprocessor
C.8086 microprocessor
D.8082 microprocessor
Ans:A
78.A technique used by codes to convert as analogue signal into a digital bit stream is known as:
A.Pulse code modulation*
B.Pulse stretcher
C.Query processing
D.Queue management
Ans:A
79.The complete picture of a data stored in database is known as:
A.Record
B.Schema*
C.System flow chart
D.DBMS
Ans:B
80.Devices on one network can communicate with devices on another network via a:
A.File server
B.Printer server
C.Utility server
D.Gateway*
Ans:D
81.How many districts will be there in the proposed state of’Telengana’?
A.15
B.13
C.12
D.10*
Ans:D
82.In which ocean,the Surgaso sea is situated?
A.Indian Ocean
B.Antartic Ocean*
C.Pacific Ocean
D.Arctic Ocean
Ans:B
83.The venue of 2014 winter Olympics:
A.Russia*
B.America
C.Japan
D.England
Ans:A
84.The state which was firstly adopted the right to information act?
A.Gujarat
B.Kerala
C.Tamil Nadu*
D.Delhi
Ans:C
85.Which of the following social reformer of Kerala became the Minister of Thiru Kochi Mantrisabha?
A.Pandit K.P.Karuppan
B.Sahodaran K.Ayyappan*
C.Ayyankali
D.Dr.Palpu
Ans:B
86.The world’s first petroleum and energy studies university was launched at:
A.Uttaranchal*
B.Uttar Pradesh
C.Jharkhand
D.Maharashtra
Ans:A
87.The term ‘Tiger wood’s is related to:
A.Tennis
B.Volleyball
C.Golf*
D.Boxing
Ans:C
88.Father of Indian nuclear science:
A.Homi.J.Bhaba*
B.J.R.D.Tata
C.Dr.Raja Ramanna
D.A.P.J.Abdul Kalam
Ans:A
89.The committee appointed by British government to investigator into the Jallian Wallabagh massacre:
A.Asok Metha Committee
B.MuhiRam Saikia Committee
C.Hunter Committee*
D,Simon Commission
Ans:C
90.Lira is the coin of:
A.Germany
B.Italy*
C.France
D.Russia
Ans:B
91.The social reformer of India who was honoured with the title Mahatma:
A.E.V.Ramaswami Naicker
B.Veerasalingam
C.Ishwara Chandra Vidya Sagar
D.Jyoti Rao Phule*
Ans:D
92.’Ekisma’ affected which part of our body?
A.Brain
B.Lungs
C.Eye
D.Skin*
Ans:D
93.The district which was firstly started the Akshaya project?
A.Ernakulam
B.Kottayam
C.Malappuram*
D.Thiruvanathapuram
Ans:C
94.Which Congress session decided to follow 26th January as Independent Day of India?
A.Lahore*
B.Lucknow
C.Nagpur
D.Surat
Ans:A
95.’Yugantar Ashramam is the headquarters of:
A.Indian Independence League
B.India Home Rule Society
C.Ghadar Party*
D.Abhinav Bharat Society
Ans:C
96.June 5th ,the environmental day is celebrated on the memory of the environmental summit held by UNO in:
A.1980
B.1978
C.1972*
D.1982
Ans:C
97.The first river valley project started India is:
A.Damodar Valley
B.Narmada Surovar
C.Hirakud
D.None of these
Ans:A
98.’Uber cup’is associated with:
A.Tennis
B.Hockey
C.Cricket
D.Badminton*
Ans:D
99.Who is known as  Sivayogi?
A.Ayyankali
B.Thyeand Ayyaguru*
C.Sahodaran Ayyappan
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
100.Olympic Airways is the air service of:
A.France
B.Japan
C.Italy
D.Greece*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email