21 September 2016

// // Leave a Comment

PSC ONLINE EXAM SOLVED PAPER STAFF NURSE,GRADE II-AYURVEDA 05-09-2016

STAFF NURSE,GRADE II-AYURVEDA(ONLINE EXAMINATION)
EXAM DATE:05-09-2016


1.Editor of Daily Madras standard
A.G.P.Pillai*
B.Annie Besant
C.B.P.Wadia
D.G.Subramania Ayyer
Ans:A

2.Keralopakari was published
A.1874
B.1910
C.1847*
D.1879
Ans:C
3.The article Smaranamadhuri was written by
A.P.Kunhiraman Nayar
B.Kumaranasan
C.Ulloor*
D.O.Chandu Menon
Ans:C
4.The Problem of the Rupee:
Origin and Solution is a work of
A.Bimal Jalan
B.Raghuram G.Rajan
C.Dada Bhai Naoroji
D.B.R.Ambedkar*
Ans:D
5.The Objective Resolution was moved by Nehru on
A.9th December 1946
B.13th December 1946*
C.29th December 1947
D.22nd July 1947
Ans:B
6.Who wrote the poem Keralam?
A.Swami Ananda Theertham
B.Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran*
C.K.Kelappan
D.A.K.Gopalan
Ans:B
7.Mariyamma Nadakam
A.S.K.Pottakkad
B.M.C.Joseph
C.Kandathil Varghese Mappila
D.Kocheeppan Tharakan*
Ans:D
8.Name the leader of Samyuktha Rashtreeya Sabha Agitation
A.K.Kelappan
B.N.V.Joseph*
C.Vakkam Abdul Khadar Moulavi
D.T.K.Madhavan
Ans:B
9.The first women member in the Kochin Legislative assembly
A.Thotayakat Madhavi Amma*
B.Akkammma Cheriyan
C.Mary Punnan Loukose
D.Ammu Swaminath
Ans:A
10.Which article of Indian constitution provisions the joint session of the Parliament?
A.Article 226
B.Article 284
C.Article 368
D.Article 108*
Ans:D
11.Lakkadavala Committee is related to
A.Durand Line
B.Poverty Line*
C.Share Market
D.Globalisation
Ans:B
12.In which year Tamilnadu introduced the Right to Information Act?
A.2005
B.2002
C.2000
D.1996*
Ans:D
13.The National Rural Employment Guarantee Scheme introduced in Kerala
A.Palakkad
B.Malappuram
C.Kannur
D.Wayanad*
Ans:D
14.The author of the book Speaker Rules
A.P.D.T.Achari*
B.Somanatha Chatterji
C.Vakkom Purushothaman
D.A.C.Jose
Ans:A
15.Father of Indian Library Science
A.S.R.Ranganathan*
B.Rabindranath Tagore
C.Acharya Rama Moorthy
D.C.V.Raman
Ans:A
16.Article 371(i)a special provision is given to the state of
A.Arunachal Pradesh
B.Sikkim
C.Goa*
D.Mizoram
Ans:C
17.Sandishtavati was published in
A.1864
B.1860
C.1867*
D.1848
Ans:C
18.Kalyanadayini Sabha
A.Sahodaran Ayyappan
B.Pandit Karuppan*
C.K.P.Vallon
D.Kumara Guru Devan
Ans:B
19.In which year Lokamanyan was published?
A.1920*
B.1921
C.1915
D.1928
Ans:A
20.Which district of Kerala started the Mobile Court?
A.Calicut
B.Thiruvanathapuram*
C.Ernakulam
D.Kannur
Ans:B
21.International nurses day is observed on
A.January 11
B.March 8
C.July 1
D.May 12*
Ans:D
22.Which among the following is not regarded as a vital sign?
A.Temperature
B.Pulse
C.Respiration
D.None of the above*
Ans:D
23.Which among the following is an instrument used for measuring specific gravity of urine?
A.Urometer
B.Urinometer*
C.Spirometer
D.None of the above
Ans:B
24.Name the test for detection of urine sagar
A.Benedict’s test*
B.Hay’s test
C.Rothera’s test
D.Benzidine test
Ans:A
25.Nasal feeding may be indicated in
A.Unconscious patients
B.Mental patients
C.Premature babies
D.All of the above*
Ans:D
26.Stiffening of the body after death is called
A.Livor mortis
B.Algor mortis
C.Rigor mortis*
D.None of the above
Ans:C
27.The smallest bone in the body is
A.Stapes*
B.Patella
C.Sesamoid
D.Hyoid
Ans:A
28.Average time duration for placing the clinical thermometer for recording body temperature orally
A.<1 mt
B.2-4 mts
C.<5 mts
D.2-3 mts*
Ans:D
29.Which among the following is the last sense to leave the dying body?
A.Vision
B.Audition*
C.Gestation
D.Olfaction
Ans:B
30.Normal ESR value by Westergren’s method in males
A.3-7 mm in 1 hr*
B.0-5 mm in 1 hr
C.5-10 mm in 1 hr
D.None  of the above
Ans:A
31.Most common complication in the usage of IUCD is
A.Menorrhagia*
B.Ectopic pregnancy
C.Vaginal infections
D.Uterine perforation
Ans:A
32.Which among the following does not belong to  Ashtanga yoga?
A.Asana
B.Samadhi
C.Pratyahara
D.None of the above*
Ans:D
33.Which among the following is known as the ‘King of Asanas’?
A.Suryanamaskara
B.Shirshasana*
C.Vajrasana
D.Sarvangasana
Ans:B
34.The proportion of dravya and drava in the mantha as per Sarngadhara
A.1:4*
B.1:6
C.1:10
D.1:16
Ans:A
35.Generally the Kriyakarma,’Tala’is done for a time period of
A.30 mts
B.45 mts
C.1-2 hrs*
D.2-3 hrs
Ans:C
36.All among the following food substances are advised to be taken as daily routine except
A.Saindava
B.Sarpi
C.Matsya*
D.Madhu
Ans:C
37.The disease declared as eradicated by WHO is
A.Small pox*
B.Whooping cough
C.Diphtheria
D.None of the above
Ans:A
38.Which among the following vaccination is given to the new born baby at the time of birth?
A.BCG
B.DPT
C.OPV
D.Both 1 and 3*
Ans:D
39.Which among the following is the laboratory test done for the detection of AIDS?
A.ELISA test
B.Western blot
C.Mantoux test
D.Both 1 and 2*
Ans:D
40.Chicken pox is caused by
A.Varicella virus*
B.Variola virus
C.Myxo virus
D.None of the above
Ans:A
41.Which among the following disease is caused by a virus?
A.Dysentry
B.Typhoid
C.Polio*
D.None of the above
Ans:C
42.Which among the following is the first National Health Programme launched?
A.National Anti Malaria Programme*
B.National Leprosy Eradication Programme
C.National Filarial Control Programme
D.None of the above
Ans:A
43.Sabin vaccine is given in the immunization of
A.Polio*
B.Diphtheria
C.Measies
D.None of the above
Ans:A
44.Which of the following is a fungal disease?
A.Candidiasis*
B.Ascariasis
C.Leptospirosis
D.None of the above
Ans:A
45.Which among the following is not a  ‘barrier method’in family planning?
A.Vaginal sponge
B.Vaginal diaphragm
C.Condom
D.None of the above*
Ans:D
46.Disinfectant action of sunlight is due to
A.Heating effect
B.Infra red rays
C.Ultra violet rays*
D.All of the above
Ans:C
47.All of the following are live vaccines except
A.BCG
B.OPY
C.Measles
D.None of the above*
Ans:D
48.New vaccine which has been included in WHO immunization schedule
A.HBV*
B.Measles vaccine
C.OPV
D.TT
Ans:A
49.Types of rasayana prayoga mentioned by Vagbhata
A.1
B.2*
C.3
D.4
Ans:B
50.Lasuna rasayana prayoga is contraindicated in
A.Pitha avaranam
B.Raktha avarana
C.Sudha vata
D.Both 1 and 2*
Ans:D
51.Number of pulmonary veins is
A.2
B.4*
C.5
D.6
Ans:B
52.Pacemaker of the heart is
A.Bundle of His
B.Purkinje fibres
C.SA node*
D.AV node
Ans:C
53.Nasya is indicated in morning during
A.Sarat
B.Greeshmam
C.Vasantham
D.Both 1 and 3*
Ans:D
54.Urine is yellow due to the presence of ---------pigment
A.Urochrome*
B.Bile pigment
C.Urochromogen
D.None of the above
Ans:A
55.Centre in the brain which regulates respiration and cardio vascular activities
A.Cerebral cortex
B.Cerebellum
C.Pons
D.Medullar oblongata*
Ans:D
56.Maintenance of posture and equilibrium is the function of
A.Cerebellum*
B.Cerebrum
C.Medulla oblongata
D.Pons
Ans:A
57.Adhishtana for swasa roga as per Vaghbata is
A.Amasaya*
B.Yakrit
C.Phuphusa
D.Pleeha
Ans:A
58.Embedded in the eyelids are
A.Meibomian glands*
B.Lacrimal glands
C.Sebaceous glands
D.Ceruminous glands
Ans:A
59.Maximum limit up to which rakta can be expelled in raktamosha
A.1 Anjali
B.1 Pala
C.1 Prastha*
D.1 Kutava
Ans:C
60.All panchakarmas are contra indicated in
A.Hridroga
B.Krisha
C.Vridha
D.Ajeerna*
Ans:D
61.Proper functioning of indriyas is under the control of
A.Vata dosha*
B.Pitha dosha
C.Kapha dosha
D.Tridosha
Ans:A
62.The food which is given for doshotklesha before vamana
A.Tila
B.Masha
C.Matsya
D.All of the above*
Ans:D
63.The anti insulin hormone is
A.Adrenaline
B.Vasopressin
C.Oxytocin
D.Glucagon*
Ans:D
64.After panchakarma,’parihara kala’is------times to the time taken to the time taken for panchakarma
A.Equal time
B.Three
C.Two*
D.Four
Ans:C
65.The most powerful fat digesting enzyme in the body
A.Pancreatic lipase*
B.Intestinal lipase
C.Gastric lipase
D.None of the above
Ans:A
66.Main utility of Chikitsa is
A.Srodho sodhana
B.Doshakshaya
C.Mala sodhana
D.Dhatu satmayata*
Ans:D
67.Anuvasana can be given on----------------day of virechana as per Charaka
A.10th
B.9th*
C.8th
D.7th
Ans:B
68.Among the pancha kashaya kalpana,most potential is
A.Swarasa*
B.Kalka
C.Srita
D.Phanta
Ans:A
69.Snehavasthi is done at the end of the day in
A.Sisira
B.Vasantha
C.Varsha*
D.None of the above
Ans:C
70.Quantity of drug in  kashyavasthi
A.24 pala*
B.20 pala
C.26 pala
D.30 pala
Ans:A
71.Vastidravya should be  expelled out in snehavasthi within
A.3 muhurtha
B.2 yama
C.3 yama*
D.None of the above
Ans:C
72.Snehapaka for abhyanga and vasthi as per Charaka are respectively
A.Khara,Madhyama
B.Khara,mridu*
C.Mridu,Khara
D.None of the above
Ans:B
73.Alpasveda is indicated over
A.Hridayam
B.Drik
C.Mushkam
D.All of the above*
Ans:D
74.In Krurakoshta,achapana is indicator for --------days
A.3
B.5
C.6
D.7*
Ans:D
75.Ghrita is given in pithaja vikaras at
A.Night*
B.Day time
C.Early morning
D.None of the above
Ans:A
76.Abhyanga is contra indicated in
A.Kaphagrastha
B.After sodhana
C.Ajeerna
D.All of the above*
Ans:D
77.Maximum sarrerabala is in
A.Hemanta
B.Sisira
C.Vasantha
D.Both 1 and 2*
Ans:D
78.The best samana oushadha for vatha
A.Ghrita
B.Taila*
C.Ksheera
D.Madhu
Ans:B
79.Which doshakopa causes teekshnarni?
A.Pitha*
B.Vata
C.Kapha
D.Sannipatha
Ans:A
80.Type of snehapana indicated in visha
A.Sarpi*
B.Vasa
C.Taila
D.None of the above
Ans:A
81.The time period mentioned for sirovasthi in swastha is-------matra
A.1000*
B.500
C.800
D.600
Ans:A
82.Which of the following is indicated for Gandusha as dinacharya?
A.Taila*
B.Madhu
C.Ksheera
D.None of the above
Ans:A
83.Oushadhakala for chardi
A.Samudga
B.Ananna
C.Annadi
D.Muhur-muhur*
Ans:D
84.Which among the following is not a bahiparimarjana chikitsa?
A.Swedana
B.Parisheka
C.Abhyanga
D.None of the above*
Ans:D
85.Which among the following is a type of anagnisweda?
A.Tapa
B.Upanaha
C.Drava
D.None of the above*
Ans:D
86.Marma-sandhi samasrita roga is
A.Yapya*
B.Krichra sadhya
C.Anupakrama
D.Sukha sadhya
Ans:A
87.Vamana is indicated mainly in which doshakopa
A.Kapha*
B.Vatha
C.Pitha
D.None of the above
Ans:A
88.’Agrya Chikitsa’ among the following is
A.Vamana
B.Virechana
C.Vasthi*
D.None of the above
Ans:C
89.Yojana karma of dravya in niruha is
A.Makshika,Lavana,Sneha,Kalka,Kwatha*
B.Lavana,Makshika,Kwatha,Kalka,Sneha
C.Makshike,Lavana,Kalka,Kwatha,Sneha
D.Kwatha,Kalka,Sneha,Makshika,Lavana
Ans:A
90.Type of vasti which can be administered after taking food is
A.Anuvasana
B.Matravasti
C.Vaitharana vasthi
D.All of the above*
Ans:D
91.Sleep during day time is indicated in-------ritu
A.Greeshma*
B.Sarat
C.Varsha
D.All of the above
Ans:A
92.Netranga gourava is seen in
A.Majjavridhi*
B.Asthivridhi
C.Asthikshaya
D.Majjakshaya
Ans:A
93.First kriyakrama prescribed in eye diseases is
A.Aschyotana*
B.Seka
C.Pindi
D.Bidalaka
Ans:A
94.Souveeranjana is prescribed
A.Daily*
B.Once a week
C.Twice a week
D.Thrice a week
Ans:A
95.Best dravya indicated for vamana as per Vaghbhata
A.Kutaja
B.Ikshwaku
C.Tilwaka
D.Madana*
Ans:D
96.Total number of marmas mentioned by Vaghbhata is
A.105
B.100
C.107*
D.101
Ans:C
97.Best murdha taila mentioned by Vaghbhata is
A.Abhyanga
B.Pichu
C.Seka
D.Sirovasthi*
Ans:D
98.The hormone antagonist to calcitonin
A.Aidosterone
B.Epinehrine
C.Parathormoner*
D.Glucagon
Ans:C
99.Agnimandya is specifically mentioned as the main cause of
A.Udara*
B.Pandu
C.Jwara
D.Rajayakshma
Ans:A
100.Trayo upastambas are
A.Ahara,nidra,brahmacharya*
B.Ahara,Vyayama,Abrahmacharya
C.Ahara,bhaishajya,brahmacharya
D.None of the above
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email