12 October 2016

// // Leave a Comment

ACCOUNTANT GRADE III,KERALA STATE COIR CORPORATION 29-09-16

ACCOUNTANT GRADE III,KERALA STATE COIR CORPORATION
EXAM DATE:29-09-16
1.Ownership expressed in terms of money is called:
A.Property Account
B.Capital Account*
C.Real Account
D.Asset Account
Ans:B

2.A product was sold for Rs.448 at a profit of 12%.What is the cost?
A.Rs.502
B.Rs.448
C.Rs.400*
D.Rs.394
Ans:C
3.Capital profit is transferred to
A.Capital Reserve*
B.Reserve Capital
C.General Reserve
D.Specific Reserve
Ans:A
4.Depreciation on fixed asset is provided in compliance with the accounting concept of
A.consistency
B.Accrual
C.Cost*
D.Going Concern concept
Ans:C
5.Which of the following items is recorded in the sales journal?
A.Only cash sales
B.Only credit sales*
C.Both cash and credit sales
D.None of these
Ans:B
6.Capital A/c is a
A.Personal Account*
B.Real Account
C.Nominal Account
D.None of these
Ans:A
7.Quick ratio is also called
A.Acid test ratio
B.Near money ratio
C.Liquid ratio
D.All of these*
Ans:D
8.A method of costing in which the fixed costs are added for inventory valuation
A.Absorption costing
B.Marginal costing
C.Direct costing
D.Deferred costing
Ans:
9.Indirect material cost is  a part of
A.Prime cost
B.Produce cost
C.Variable cost
D.Factory cost
Ans:
10.BEP is worked at
A.Fixed cost+P/V ratio
B.Fixed cost+Selling price
C.Fixed cost/Contribution per unit
D.Fixed cost/Variable cost per unit
Ans:
11.Research and Development cost is
A.Production cost
B.Pre-production cost
C.Variable cost
D.Works cost
Ans:
12.Cost reduction is achieved through
A.Value analysis
B.Inventory control
C.Production,planning and control
D.All of these
Ans:
13.Margin of safety x P/V ratio=
A.Sales
B.Variable cost
C.Fixed cost
D.Profit
Ans:
14.The auditor of a public limited company is appointed by the
A.Government
B.Board of Directors
C.Shareholders
D.CAG
Ans:
15.Duties of a company auditor are defined by
A.The Articles of Association
B.The Memorandum of Association
C.The Companies Act,1956
D.The agreement of the company with the auditor
Ans:
16.The second important function of management is
A.Organising
B.Staffing
C.Directing
D.Controlling
Ans:
17.The book ‘The Practice of Management ‘was authored by
A.P.F.Drucker
B.F.W.Taylor
C.Oliver Sheldon
D.Douglas McGregor
Ans:
18.Stratagic Planning means
A.Short term planning
B.Corporate planning
C.Decision making
D.None of these
Ans:
19.Which of the followings is imaginary?
A.Mission
B.Vision
C.Goal
D.Objectives
Ans:
20.POSDCORB was coined by
A.F.W.Taylor
B.Prahlad
C.Maslow
D.Gullick
Ans:
21.The Consumer Protection Act was passed in
A.1956
B.1964
C.1986
D.1992
Ans:
22.Which are synonymous?
A.Market mix and marketing mix
B.Marketing mix and product mix
C.Product mix and market mix
D.None of these
Ans:
23.The term product concept was developed by
A.Theodore Levit
B.Kotler
C.Peter Drucker
D.None of these
Ans:
24.Which of the following is not included in the function of physical supply?
A.Standardisation
B.Transportation
C.Storage
D.Packaging
Ans:
25.After sales service is a part of
A.Core product
B.Augmented product
C.Tangible product
D.Fundamental product
Ans:
26.The word ‘positioning’was coined by
A.Kotler
B.Peter Drucker
C.Al Reis and Jack Trout
D.Rosser Reeves
Ans:
27.Products that consumers buy regularly with little effort are called
A.Shopping products
B.Convenience products
C.Impulse products
D.Consumer products
Ans:
28.Income Tax Act was passed in
A.1956
B.1961*
C.1966
D.1968
Ans:B
29.Remuneration paid to an MLA is taxed under the head
A.Income from salary
B.Capital gains
C.Income from profession
D.Income from other sources*
Ans:D
30.PAYE in income tax stands for
A.Advance payment of tax
B.Payment of tax by the employer*
C.Exemption from payment of tax
D.None of these
Ans:B
31.Which of the following is not an indirect tax?
A.Sales tax
B.Estate duty*
C.Customs duty
D.Entry tax
Ans:B
32.Burden of tax can be reduced by
A.Tax avoidance
B.Tax evasion
C.Tax planning*
D.None of these
Ans:C
33.For income tax purpose, an Indian company is always
A.Resident*
B.NRI
C.Not ordinarily resident
D.None of these
Ans:A
34.The method where data are collected for each item in the population is known as
A.Census method*
B.Sampling method
C.Survey method
D.Observation method
Ans:A
35.Data taken from the ‘visitors list’is
A.Cluster sampling
B.Quota sampling
C.Random sampling
D.Judgement sampling*
Ans:D
36.The concept of regression was developed by
A.King
B.Jacques
C.Galton*
D.Pearson
Ans:C
37.Which of the followings is a positional average?
A.Mean
B.Mode
C.Median*
D.Standard Deviation
Ans:C
38.In a sample based research work,the data collected for analysis are called
A.Primary data*
B.Secondary data
C.Field data
D.Standard deviation
Ans:A
39.In pie diagram,1%=?
A.1.8 degrees
B.0.9 degrees
C.3.6 degrees*
D.1.1 degrees
Ans:C
40.Mode is
A.3 median+2 mean
B.2 median-1
C.3 median-2
D.3 median+3
Ans:No right answer
41.The degree of relationship between two variables is called
A.Correlation*
B.Regression
C.Variance
D.Probability
Ans:A
42.IDBI Bank Ltd.is
A.Development bank
B.Commercial bank*
C.NBFI
D.None of these
Ans:B
43.NABARD was established in
A.1972
B.1982*
C.1984
D.1986
Ans:B
44.India has the system of
A.Branch banking*
B.Unit banking
C.Chain banking
D.None of these
Ans:A
45.One who deposits money in a back becomes -------of the bank
A.Agent
B.Debtor
C.Creditor*
D.None of these
Ans:C
46.Barter system means
A.Goods sold on credit
B.Goods sold on cash
C.Goods sold for no consideration
D.Exchange of goods for goods*
Ans:D
47.The largest commercial bank in India is
A.SBI*
B.PNB
C.ICICI
D.HDFC
Ans:A
48.A cheque becomes ‘stale’after a period of
A.Two years
B.One year
C.Six months
D.Three months*
Ans:D
49.The modern quantity theory of money was developed by
A.Friedman*
B.Keynes
C.Fisher
D.Malthus
Ans:A
50.Who does issue the rupee one note/coin in India?
A.SBI
B.RBI
C.Finance commission
D.Secretary of finance affairs*
Ans:D
51.The RBI is not concerned with
A.Framing the Fiscal Policy*
B.Framing the Monitory Policy
C.Note issue
D.Control of credit
Ans:A
52.The central Bank keeps 100% gold reserves against the notes is called
A.Special paper money
B.Managed paper money
C.Fiduciary paper money
D.Representative paper money*
Ans:D
53.It’s best to float the equity shares in the market during
A.Boom*
B.Recession
C.Recovery
D.Depression
Ans:A
54.Capital loss arises due to
A.Sale of current assets at a price lesser than book value
B.Sale of capital Asset at a price lesser than book value*
C.Depreciation
D.All of the above
Ans:B
55.Who is the father of Financial Mangement?
A.Harold Koontz
B.Ezra Solomon*
C.Peter F.Drucker
D.Joseph and Mazzie
Ans:B
56.What is the operating leverage if fixed cost is Rs.90,000 and contribution is Rs.1,00,000?
A.0.10
B.0.90
C.9.00
D.10.00*
Ans:D
57.Watered stock leads to
A.Over capitalisation*
B.Under capitalisation
C.Fair capitalization
D.None of the above
Ans:A
58.The Capital structure which maximizes the value of the firm is called------capital structure
A.Maximum
B.Minimum
C.Optimum*
D.None of these
Ans:C
59.When equity is more than long term debt,the firm is said to be------geared
A.High
B.Low*
C.Even
D.Moderate
Ans:B
60.Find the odd one out
A.Investment decision
B.Finance decision
C.Profitability decision*
D.Dividend decision
Ans:C
61.--------approach is also known as matching approach
A.Hedging*
B.Conservative
C.Trade off
D.None of these
Ans:A
62.The main objective of a firm is
A.Sales management
B.Inventory management
C.Profit maximization
D.Wealth maximization*
Ans:D
63.Agreement is
A.Consideration
B.Offer
C.Acceptance
D.Both (b)and(c)*
Ans:D
64.An agreement to buy stolen goods is
A.Void*
B.Voidable
C.Valid
D.Illegal
Ans:A
65.Stepping into a line bus creates
A.Valid contract*
B.Void contract
C.Voidable contract
D.Unenforceable contract
Ans:A
66.Pledge is a part of
A.Consignment
B.Bailment*
C.Partnership
D.Lease
Ans:B
67.General Lien is available for
A.Banker*
B.Bailor
C.Tailor
D.None of these
Ans:A
68.A Minor cannot be a an
A.Agent
B.Partner*
C.Payee
D.None of these
Ans:B
69.An agreement in restraint of the marriage of a minor is
A.Void
B.Voidable
C.Valid*
D.Illegal
Ans:C
70.Indian Partnership Act was enacted in
A.1932*
B.1948
C.1956
D.1964
Ans:A
71.Principle of indemnity is not applicable to
A.Life insurance*
B.Marine insurance
C.Fire insurance
D.All of these
Ans:A
72.On payment of Insurance policy,the insurer is put into the shoes of the insured.This principle is called
A.Mitigation of loss
B.Subrogation*
C.Causa proxima
D.Contribution
Ans:B
73.Bancassurance in the insurance product of
A.LIC
B.Private Insurance companies
C.Banks*
D.None of these
Ans:C
74.In India,the whole life insurance business is administered by
A.LIC
B.IRDA*
C.RBI
D.None of these
Ans:B
75.The law diminishing  marginal utility was first stated by
A.H.H.Gossen
B.J.R.Hicks
C.J.B.Say
D.Marshall*
Ans:D
76.Under perfect competition,short run equilibrium of a firm will be
A.MC=MR*
B.MC
C.MC>MR
D.None of these
Ans:A
77.The shape of demand curve is
A.Upper sloping curve from right to left
B.Down sloping curve from right to left
C.Down sloping curve from left to right*
D.Upper sloping curve from left to right
Ans:C
78.The salient features of Indian Economy are
A.Predominance of agriculture
B.Rapid growth of population and unemployment
C.Low per capita income and capital scarcity
D.All of these*
Ans:D
79.Which industry is the second largest provider of employment in India after agriculture?
A.Textiles*
B.Chemicals
C.Transports
D.Iron and steel
Ans:A
80.Who is the Chairman of’NITI AYOG’?
A.Miniser for Finance
B.Minister for planning
C.Chairman of Finance Commission
D.Prime Minister*
Ans:D
81.Malayavilasam which marked the beginning of modern Malayalam poetry was composed by
A.Kunjikuttan Thampuran
B.Ulloor S.Parameshwaran Nair
C.Vallathol Narayana Menon
D.None of these*
Ans:D
82.In India the Environment Protection Act came into operation in
A.1986*
B.1984
C.1987
D.1985
Ans:A
83.One of the longest roads in Kerala NH 47 is currently renamed as
A.NH 44
B.NH 66
C.NH 544*
D.NH 766
Ans:C
84.The Asian Nation that has joined the WTO recently as the 164th member
A.Pakistan
B.Afghanistan*
C.Myanmar
D.Nepal
Ans:B
85.The First Girl’s School of the BEM in Kerala was opened in 1839 at
A.Vadakara*
B.Kallyai
C.Kasargod
D.Nettur
Ans:A
86.The First International Festival on Birds was held in December 2015 at
A.Rajastan
B.Uttar Pradesh*
C.Kerala
D.West Bengal
Ans:B
87.Who Proclaimed Akkamma Cherian as the Jhansi Rani of Travancore?
A.K.Kelappan
B.Sri Chithira Thirunal Balarama Varma
C.Pattom Thanur Pilla
D.None of these*
Ans:D
88.The women’s Malayalam magazine Sreemathi was published from Travancore
A.K.V.Kuttimalu Amma
B.Anna Chandi*
C.Ammu Swaminathan
D.Parukutti Amma
Ans:B
89.The Return of Red Roses is the biography of
A.Captain Lakshmi
B.Vijayalakshmi Pandit
C.Indira Gandhi*
D.Anna Chandi
Ans:C
90.The Magazine Sadhujana Dootan was published by
A.Pampadi John Joseph*
B.K.P.Vellon
C.Pandit K.Karuppan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A
91.The newspaper Prabhatham began to be published in 1944 by
A.Moorkkoth Kumaran
B.T.K.Joseph
C.C.Krishnan
D.None of these*
Ans:D
92.The Commission which recommended for the establishment of inter state Council
A.Sarkaria Commission*
B.N.N.Vohra Commission
C.K.C.Niyogi Commission
D.Balwant Rai Mehta Commission
Ans:A
93.The 14th Finance Commission was constituted under the Chairmanship of
A.Vijay Kelkar
B.A.M.Khusro
C.K.C.Pant
D.Y.V.Reddy*
Ans:D
94.The 100th Amendment Act of Indian Constitution relate to
A.Boundary Agreement*
B.Black money
C.Judicial Appointment Commission
D.Tax on Goods and Services
Ans:A
95.The State which declared as the first E-panchayat State in India
A.Gujarat
B.Maharashtra*
C.Punjab
D.Uttar Pradesh
Ans:B
96.The Suguna Vardhini was an organization established by
A.Arattupuzha Velayudha Panikkar
B.Agamananda Swamikal
C.Kumbalathu Sanku Pillai
D.Ayyathan Gopalan*
Ans:D
97.-----------translated Taming of the Shrew the drama of Shakespeare in Malayalam
A.K.C.Kesava Pillai
B.Kandathil Varghese Mappila*
C.Ikkavu Amma
D.C.V.Raman Pilla
Ans:B
98.The Kerala vanitha Commission bill was passed in
A.1991
B.1996
C.1997
D.1992
Ans:
99.The social welfare scheme Annadayini related to policy of giving nutritious
A.Tribal people*
B.Pregnant tribal women
C.School children
D.Enosulphan Victims
Ans:A
100.Which day is observed as Temple entry Day all over kerala as Temple Entry Movement
A.1 October 1931
B.1 November 1931*
C.1 January 1932
D.None of these
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email