22 October 2016

// // Leave a Comment

ANSWER KEY OF LD CLERK BEVERAGES CORPORATION EXAM 2016-22 OCTOBER 2016

SOLVED PAPER OF LOWER DIVISION CLERK KERALA STATE BEVERAGES 22-10-2016

22/10/2016 Saturday 01.30 PM to 03.15 PM
Category Number:561/14
LOWER DIVISION CLERK
KERALA STATE BEVERAGES(MANUFACTURING & MARKETING)
CORPORATION LIMITED
Syllabus:An Objective Type Test(OMR Valuation)based on the qualification prescribed for the post
Part I:General Knowledge,Current Affairs & Renaissance in Kerala,Part II:General English,Part III:Mental Ability & Simple Arithmetic,Part IV:Regional Language(Malayalam/Tamil/Kannada)
Medium of Questions(Malayalam/Tamil/Kannada)
Downolad Admission Tickets from 07/10/2016
22/10/2016 Saturday 01.30 PM to 03.15 PM
Category Number:416/15
LOWER DIVISION CLERK(BY TRANSFER)
KERALA STATE BEVERAGES(MANUFACTURING & MARKETING)
CORPORATION LIMITED
(By Transfer from among Lower Grade Employees working in Kerala State Beverages
(Manufacturing and Marketing)Corporation Limited)
Download Admission Tickets from 07/10/2016
LDC BEVERAGES CORPORATION QUESTION AND ANSWERS AVAILABLE
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
LD CLERK BEVERAGES
EXAM DATE:22-10-2016
1.Business has now become very dog eat dog.Choose the meaning for the idiom ‘dog eat dog’.
A.Dogs quarrel each other
B.Competitive for profit*
C.Competitive for advertising
D.Quarrel for profit
Ans:B
2.Hundred dollars--------a high price to pay
A.Is*
B.Are
C.Has
D.Have
Ans:A
3.Mr.John--------letters every day.
A.Has written
B.Is writing
C.Writes*
D.Wrote
Ans:C
4.What is the comparative form of the adjective ‘bad’
A.More bad
B.Better
C.Badder
D.Worse*
Ans:D
5.Tom received rich--------for his recitation
A.Complements
B.Compliance
C.Complimance
D.Compliments*
Ans:D
6.”We were enchanted by him”Choose the active voice of the sentence
A.He enchanted us*
B.He was enchanted us
C.He is enchanted us
D.He has enchanted us
Ans:A
7.Prince-Princess:Duke------
A.Dukes
B.Duchess*
C.She duke
D.Queen
Ans:B
8.Children hardly ever speak English,-----?
A.Don’t they?
B.Didn’t they?
C.Do they?*
D.Did they?
Ans:C
9.Write the plural form of the compound word’son in law’
A.Sons-in-laws
B.Sons-in-laws
C.Son’s-in-laws
D.Sons-in-law*
Ans:D
10.Choose the word with correct spelling
A.Pneumonia
B.Pnumonia
C.Pneumonia*
D.Nuemonia
Ans:C
11.One of the Pupils--------selected for the competition
A.Are
B.Were
C.Is*
D.Have
Ans:C
12.The postman—lives in the village is very old.
A.Who*
B.Which
C.That
D.Whom
Ans:A
13.Sam is very good—Mathematics
A.In
B.At*
C.With
D.On
Ans:B
14.Choose the meaning of the Latin word’Viva voce’
A.Literally
B.Carefully
C.Legibly
D.Orally*
Ans:D
15.A student who stays away from school without telling his/her parents
A.Liar
B.Fraunt*
C.Escapist
D.Dreamer
Ans:B
16.Teacher said to Jack:”Don’t be late again tomorrow”.Choose the suitable sentence in indirect speech
A.Teacher said to jack that don’t be late again the next day
B.Teacher warned Jack that not to be late again tomorrow
C.Teacher warned jack not to be late again the next day*
D.Teacher told Jack not to be late again tomorrow
Ans:C
17.Mrs.Nalini-her children to be truthful
A.Brought about
B.Brought up*
C.Brought down
D.Brought out
Ans:B
18.Pick out the Word which is not a synonym of”enormous”
A.Huge
B.Immense
C.Giant
D.Tiny*
Ans:D
19.If the computer --------on,he would send emails
A.Was*
 B.Has
C.Be
D.Is
Ans:A
20.You’d better-----in time
A.Reach*
B.Reaches
C.Reached
D.To reach
Ans:A

KPSC LDCLERK BEVERAGES CORPORATION SOLVED PAPER DOWNLOAD NOW
BEVERAGES CORPORATION LD CLERK PREVIOUS QUESTIONS CLICK DOWNLOAD LINK .
LDC BEVERAGES SOLVED PAPER 2010
EXAM DATE:27-11-2010
QUESTION PAPER OF KERALA PSC BEVERAGES LD CLERK EXAMINATION PUBLISHED BELOW

1.The first Chairperson of the National Women’s Commission:
A.Girija Vyas
B.Jayanthy Patnaik
C.Fathima Beevi
D.D.Sreedevi
Ans:B

2.In which year the National Human Rights Commission came into effect?
A.2000
B.1995
C.1991
D.1993
Ans:D

3.When did the Right for Information Act came into effect?
A.2005
B.2006
C.2004
D.2007
Ans:A

4.Who is the authority to appoint Chief Information Commission?
A.Prime Minister
B.President
C.Information Department
D.Governor
Ans:B

5.Name the State having no scheduled Caste Community:
A.Orissa
B.Bihar
C.Nagaland
D.Meghalaya
Ans:C

6.The present Central Vigilance Commissioner:
A.C.J.Mathew
B.Alexander C.J
C.Hormis Tharakan
D.P.J.Thomas
Ans:D


7.The first Malayalee appeared in the Postal Stamp:
A.Mother Theresa
B.Alphonsama
C.Sreenarayana Guru
D.K.Kelappan
Ans:C

8.Which of the following is the space expedition to Mars?
A.Genesis
B.Dawn
C.Rosta
D.Phoenix
Ans:D


9.In 1956 kerala State was formulated with how many districts?
A.5
B.6
C.7
D.8
Ans:A

10.Which place is known as the Mecca of Kerala?
A.Kodungallur
B.Mankada
C.Ponnany
D.Manjery
Ans:C

11.Which is the head quarters of Kerala Forest Research Station?
A.Palode
B.Peechi
C.Lakkidy
D.Munnar
Ans:B

12.The famous folk dance ‘Padayani’is originated at:
A.Kadammanitta
B.Chovva
C.Bekal
D.Cheruthuruthy
Ans:A

13.The first Malayalee who got ‘Padmavibhusan’:
A.Vallathole Narayana Menon
B.V.K.Krishna Menon
C.V.R.Krishna Iyer
D.A.K.Gopalan
Ans:B

14.The Lion Safari Park in Kerala is situated at:
A.Silent Valley National Park
B.Thekkady
C.Peppara
D.Marakkunnam Island
Ans:D

15.The Kerala Kalamandalam was established in the year:
A.1930
B.1830
C.1950
D.1925
Ans:A

16.National University of Advanced Legal Studies is at:
A.Bangalore
B.Kochi
C.Delhi
D.Chennai
Ans:B

17.The Kerala villages selected by UNDP for local self tourism development:
A.Aranmula and Kumbalangy
B.Peerumedu and Munnar
C.Mannarkkad and Malampuzha
D.Kovalam and Vely
Ans:A

18.’Galsa’progrmme is associated with:
A.Art
B.Culture
C.Agriculture
D.Literature
Ans:C

19.In which year ‘Kudumbasree’programme was started:
A.1982
B.1998
C.2000
D.2005
Ans:B

20.Which is latest Wild life Sanctuary in Kerala?
A.Eravikulam
B.Silent Valley
C.Periyar
D.Malabar
Ans:C

21.The instrument used for measuring the density or relative density of liquids:
A.Hydrometer
B.Hygrometer
C.Multimeter
D.Fathometer
Ans:A

22.Nuclides with the same atomic number ,but different mass number are called
A.Isotopes
B.Isotones
C.Isobar
D.Isosteres
Ans:A

23.The techniques of estimating the age of the remains of a once –Living organization:
A.Uranium dating
B.Nuclear fusion
C.Transmutation
D.Carbon dating
Ans:D

24.Solid Carbon dioxide is known as:
A.Dry Ice
B.Carbon monoxide
C.Soda water
D.Solid carbon
Ans:A

25.The disorder characterized by the absence of melanin
A.Hemophilia
B.Fabry’s disease
C.Albinism
D.Anemia
Ans:C

26.Thomas cup is associated with
A.Badminton
B.Cricket
C.Snooker
D.Chess
Ans:A

27.Who designed the new symbol for Indian Rupees?
A.Ramesh Varma
B.G.U.Sreekumar
D.D.Udayakumar
Ans:D

28.Right to Education Act(RTA)has become a legally enforceable law from
A.Since Independence
B.1st April 2010
C.1st January 2010
D.26th January 1950
Ans:B

29.Pankaj Advani is associated with:
A.Politics
B.Film
C.Culture
D.Sports
Ans:D

30.Who won 2010 ICC world Twenty/20 Cricket championship?
A.India
B.England
C.Sri  Lanka
D.Australia
Ans:B

31.Next Solar eclipse is likely to occur in the year
A.2020
B.3043
C.3020
D.2989
Ans:---------

32.Kirit Parikh Committee was set up to review:
A.Petroleum pricing
B.Parliamentary affairs
C.Telecommunications
D.Centre-State relations
Ans:A

33.M.F.Hussain the famous Indian painter accepted the citizenship of
A.Qatar
B.KSA
C.U.K
D.U.S.A
Ans:A

34.Oscar Award 2010 for the best actor was awarded to:
A.Christographer Walts
B.James Cameron
C.Jeff Bridges
D.Nicolas Cage
Ans:C

35.The place known as’Ground Zero’ is in:
A.Antartica
B.Moon
C.U.S.A
D.Australia
Ans:C

36.Which gas was leaked during the Bhopal gas tragedy?
A.Cholorofluro Carbon
B.Methyl isocyanate
C.Carbon monoxide
D.Phosgene
Ans:B

37.India’s first female shooting champion to clinch gold at world shooting championship:
A.Tejaswini Sawant
B.Mallam Karneswary
C.Sinah Agarwal
D.Arjun Atwal
Ans:A

38.Who won Australian Open women’s singles 2010?
A.Venus Williams
B.Justin Henin
C.Cara Black
D.Serena Williams
AnsD

39.Temple entry Proclamation Act of Travancore was in:
A.1925
B.1833
C.1936
D.1825
Ans:C

40.Temple entry Proclamation Act of Travancore was in:
A.1925
B.1833
C.1936
D.1825
Ans:C

41.The poem ‘Gajendra Moksham Vanchippattu’was formulated by:
A.Kumaranasan
B.Sreenarayana Guru
C.Ramapurathu Warrier
D.Chattampy Swamy
Ans:B

42.Name the President of India who addressed the Kerala Assembly firstly:
A.Neelam Sanjeeva Reddy
B.Dr.A.P.J.Abdul Kalam
C.Prathibha Patil
D.Dr.K.R.Narayanan
Ans:D

43.The length of the sea shore of Kerala is:
A.680 km
B.580 km
C.700 km
D.750 km
Ans:B

44.Which Amendment brought the fundamental duties as part of the Constitution?
A.42
B.36
C.83
D.24
Ans:A

45.The 73rd and 74th Amendment of the Constitution was about:
A.Fundamental Rights
B.Right for personal property
C.Panchayathi Raj
D.Rajya Sabha Members
Ans:D

46.Which Article exempts Jammu and Kashmir from the category of ordinary states?
A.161
B.152
C.173
D.184
Ans:B

47.Which organization was led by the “Ten Principles”?
A.Buddhism
B.Jainism
C.Christanity
D.Arya Samaj
Ans:D

48.Drain of wealth theory was propounded by:
A.Alfred Marshal
B.Sarojini Naidu
C.Dadabhai Naoroji
D.Amartya Sen
Ans:C

49.NH 17 connects:
A.Punvel and Karngaur
B.Salem and Kanyakumari
C.Nasik and Pune
D.Agra and Mumbai
Ans:-----------

50.Who was the real force behind Prarthana Samaj?
A.Raja Ram Mohan Roy
B.M.G.Ranade
C.Ramakrishna Paramahamsa
D.Sridharalu Naidu
Ans:B

51.Central Tuber Crops Research Institute is located at:
A.Palakkad
B.New Delhi
C.Kozhikode
D.Thiruvanathapuram
Ans:D

52.Which energy source listed below comes under the Non-conventional energy?
A.Hydel Power
B.Tidal Power
C.Atomic Power
D.Thermal Power
Ans:B

53.In which river is the major irrigation project Prochampad Project is?
A.Tapi
B.Gandak
C.Godavari
D.Koyna
Ans:C

54.In which state the ‘Balga’tribals are found?
A.Kerala
B.Uttar Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Karnataka
Ans:--------------

55.The Supreme authority for telecommunication in Inida is:
A.TRIPS
B.BSNL
C.TISCO
D.TRAI
Ans:D

56.Name the river which divides the region into two plateaus Malwa and Deccan?
A.Ganga
B.Brahmaputra
C.Narmada
D.Godavari
Ans:C

57.The soil that can be found in Kottayam and Alleppey Districts:
A.Peaty soil
B.Lacerite soil
C.Marshy soil
D.Black soil
Ans:C

58.In which National Park the one horned rhinoceros are commonly found:
A.Hazaribagh
B.Kanha
C.Khaziranga
D.Bandipur
Ans:C

59.The plant disease ‘Green ear’ affects which of the crops?
A.Banana
B.Rice
C.Cotton
D.Bajra
Ans:D

60.In which state is the tourist destination ‘Ghoom Monastry ‘located?
A.Andhra Pradesh
B.Madhya Pradesh
C.Meghalaya
D.West Bengal
Ans:D

61.If they really tried ,they -------------the prize
A.Will win
B.Can win
C.Could win
D.Could have won
Ans:C

62.The prisoner begged ----------mercy
A.To
B.For
C.From
D.With
Ans:B

63.When----------------you usually have tea?
A.Do
B.Does
C.Did
D.Are
Ans:B

64.It was--------------unanimous decision
A.The
B.An
C.A
D.None
Ans:C

65.Time and Tide-----------for no man
A.Wait
B.Waits
C.Is waiting
D.Are waiting
Ans:B

66.I haven’t seen you----------leaving school
A.To
B.From
C.For
D.Since
Ans:D

67.Many people in India are-----------
A.Pour
B.Pore
C.Pure
D.Poor
Ans:D

68.The United States ----------------a  super power
A.Is
B.Are
C.Were
D.Have
Ans:A

69.Scientists hope to achieve a break ----------------- in the search for a cure for cancer
A.Up
B.Out
C.In
D.Through
Ans:D

70.I am pale,---------------?
A.Amn’t I
B.Isn’t I
C.Aren’t I
D.Isn’t it
Ans:C

71.He is too tired-----------------walk
A.To
B.Not to
C.He will not
D.He cannot
Ans:A

In  which part of the sentence(72 and 73) is the mistake?
72.At what time(A)/you will(B)/come back(C)/from office?(D)
Ans:B

73.The Pudding(A)/you have prepared(B)/is fasting(C)/delicious(D)
Ans:C

74.What is the passive voice form of:
People elected him leader.
A.He is elected leader by people
B.He was elected leader by people
C.He elected leader of people
D.Leader was elected by people
Ans:B

75.Report:”I am going out”,he said
A.He said   I am going out
B.He said I was going out
C.He said he is going out
D.He said he was going out
Ans:D

76.Genial:
A.Cordial
B.A person of exceptional skill and ability
C.Not detailed
D.Giving freely
Ans:A

77.Impundent:
A.Hindrance
B.Unwise
C.Not likely to be true
D.Disrespectful
Ans:D

Find the antonyms of(78 and 79):
78.Sharp:
A.Blunt
B.Weak
C.Powerful
D.Strong
Ans:A

79.Convict:
A.Punish
B.Imprison
C.Acquit
D.Release
Ans:C

80.Which of the following is the correct spelling?
A.Aeroplain
B.Aeroplane
C.Aroplain
D.Aroplane
Ans:B

81.The average of a school cricket team is 16.Two members of age 14 and 17 are replaced by other two players of age 16 and 15.What will be the average of the new team?
A.14
B.15
C.16
D.17
Ans:C

82.If A=B/2,B=C(Square)/2 and C=2 Square root of 3 which is A of the following?
A.Square root of 3
B.3
C.6
D.2 Square root of 2
Ans:B

83.Which is the next in the series?
3,13,31,57,-----
A.75
B.68
C.91
D.89
Ans:C

84.If the diameter of a circle is doubled.Its area is increased by -----------times
A.4
B.2
C.3
D.1/2
Ans:A

85.When a number’x’is divided  by’4’ we get the cube of another number y.Find x if y(Cube)<10
A.116
B.24
C.32
D.64
Ans:C

86.The master bedroom of area 256 sq.ft of a new building has been completely paved with 16 vitrified square tiles.What is the length of the tile used?
A.4 feet
B.2 feet
C.3 feet
D.None of the above
Ans:A

87.If a+b=7 and Square root of  b(Square)-9=4 find’a’
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

88.324 ½ /64 ½=---------------
A.7/4
B.7/8
C.2 ¼
D.2  1/8
Ans:C

89.If 5x-3x=2x(Square)/7,find x
A.7
B.9
C.14
D.21
Ans:A

90.Find the missing number in the given series:
11,33,55,----,99
A.66
B.77
C.88
D.44
Ans:B

91.What is the simple interest on Rs.8000 at 8% per annum?
A.64
B.640
C.160
D.1600
Ans:B

92.IF’BANK’is coded as’CAMP’in a language,how is ‘RAMP’ coded in that language?
A.SALU
B.SONU
C.BALU
D.GOPU
Ans:A

93.’DOCTOR’is related to ‘PATIENT’in the sense as’PUPIL’is related to:
Find the correct word from the following
A.FATHER
B.MOTHER
C.TEACHER
D.PEOPLE
Ans:C

94.While introducing a girl in a party,Ramesh said,”She is the daughter-in –law of the only son of my father.”How is ramesh related to the girl?
A.Father-in-law
B.Brother-in –law
C.Brother
D.Father
Ans:A

95.Pick the odd one out:
A.Blue
B.Green
C.Red
D.Yellow
Ans:D

96.Complete the series in the given order
Ag,B(Square)h,C(Cube)I,--------
A.E(raise to 4)j
B.D(raise to 4)j
C.D(Cube)J
D.J(Cube)d
Ans:B

Questions 97-98.If a,b,c,d,e,f,g,h,I,j correspond to 0,1,2,3,4,5,6,7,8 and 9 respectively,solve the following:
97.c(raise to e)  x e(raise ro d)=--------------
A.2 raise to 8
B.2 raise to 7
C.4 raise to 3
D.4 raise to 5
Ans:D

98.df+fg/jf-da=--------------
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:A

99.If’RAT’is ‘MAT’and ‘MAT’is ‘HAT’,then what is’HAT’
A.FAT
B.BAT
C.CAT
D.EAT
Ans:C

100.If x/2=(x-1)Square.Find X
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email