21 October 2016

// // Leave a Comment

ANSWER KEY PSC GODOWN MANAGER,CONSUMERFED 28-09-2016

GODOWN MANAGER,CONSUMERFED
EXAM DATE:28-09-2016
1.ICDP is founded by
A.NDDB
B.NCDC*
C.NCCT
D.NCCF
Ans:B

2.Capitalisation of Reserve is done through
A.Issue of Bonus Shares*
B.Issue of Right Shares
C.Issue of Sweat Equity
D.Redemption of preference shares
Ans:A
3.The accrued interest on investment is taken into account while preparing the final accounts by following
A.Materiality principle
B.Cost concept
C.Concept of conservatism
D.Matching principle*
Ans:D
4.Registration certificate of a Co-operative society is issued under
A.Section 6
B.Section 7
C.Section 8*
D.Section 8A
Ans:C
5.Which of the following is not a trade/brand name of a Co-operative organization?
A.Indian Coffee House
B.Sabari*
C.Ladder
D.Triveni
Ans:B
6.The headquarters of RUBCO is at
A.Thiruvanathapuram
B.Kottayam
C.Kannur*
D.Ernakulam
Ans:C
7.An officer appointed under Section 33 of KCS Act,1969 is called
A.Liquidator
B.Arbitrator
C.Sale officer
D.Administrator*
Ans:D
8.Coir Co-operatives are exempted from audit fee for ---------years
A.3
B.5
C.6*
D.8
Ans:C
9.The authority to take disciplinary action against the misconduct of the employee of a Co-operative society.
A.Board of Directors*
B.Registrar
C.President
D.Secretary
Ans:A
10.Scale of finance is fixed by
A.State Co-operative Bank
B.District Co-operative Bank*
C.NABARD
D.Regional Rural Banks
Ans:B
11.Co-operative Auditor is appointed by
A.Board of Directors
B.Secretary
C.Director of Co-operative Audit *
D.Registrar
Ans:C
12.The trade name of Handloom Co-operatives in Kerala
A.Surabhi
B.Co-optex
C.Hanveev
D.Hantex*
Ans:D
13.Kerala Gramin Bank is an example of
A.Apex Bank
B.Regional Rural Bank*
C.Urban Bank
D.Lead Bank
Ans:B
14.CAMPCO is a joint venture of
A.Kerala and Karnataka*
B.Kerala and Tamil Nadu
C.Tamil Nadu and Karnataka
D.Kerala,Karnataka and Tamil Nadu
Ans:A
15.The maximum term of Administrator/Administrative Committee appointed by the Registrar
A.2 years
B.3 months
C.6 months
D.1 year*
Ans:D
16.The secretary of Taluk level administrative body of Co-operative department is
A.Joint Registrar(General)
B.Joint Registrar(Audit)
C.Assistant Registrar(Audit)
D.Assistant Registrar(General)*
Ans:D
17.Kerala Co-operative Employees Self Financing Pension Scheme was introduced in the year
A.2004
B.2005
C.1995
D.1994*
Ans:D
18.Who recommended the creation of Co-operative Education Fund by Co-operative?
A.R.L.Mirdha
B.V.L.Mehtha
C.S.C.Mishra*
D.A.D.Gorwala
Ans:C
19.The area of operation of a primary Co-operative Agricultural and Rural Development Bank is a
A.Village
B.Taluk*
C.District
D.Block
Ans:B
20.NABARD was formed as per the recommendations of
A.CRAFICARD*
B.All India Rural Credit Survey  Committee
C.Royal Commission on Agriculture
D.Committee on Co-operative Credit
Ans:A
21.The audit fees of a primary Credit Co-operative  is calculated on the basis of
A.Working Capital*
B.Total Capital
C.Total sales
D.Gross income
Ans:A
22.When Registrar issued an order for convening a special General body,the committee must execute the same
A.Within 15 days
B.Within one month*
C.Within two months
D.Within 90 days
Ans:B
23.The amount to be set apart to Agricultural Credit Stabilization Fund shall be
A.7% of Net Profit*
B.5% of Net Profit
C.10% of Net Profit
D.4% of Net Profit
Ans:A
24.Co-operative Risk Fund Scheme is instituted for
A.Meeting the unforeseen contingencies of the society
B.Writing off bad debts of default members
C.Meeting the loan liability of decreased members*
D.To write off non recoverable amount from affiliated societies
Ans:C
25.The website of NDDB is
A.www.nddb.org*
B.www.nddb.nic.in
C.www.nddb.in
D.www.nddb.com
Ans:A
26.The milk brand of Tamil Nadu Co-operative Milk Producers Federation Ltd is
A.Arunima Milk
B.Arokya Milk
C.Nandini Milk
D.Aavin Milk*
Ans:D
27.Who among the following enjoys a right to vote for election of office bearers Co-operative of a society?
A.Person nominated by the Government*
B.A nominal or associate member
C.A member admitted within sixty days immediately prior to the date of Election
D.An ex-officio member of the committee
Ans:A
28.The Regional Rural Bank is expected to serve
A.A village
B.A Taluk
C.One Revenue District
D.One or more Revenue Districts*
Ans:D
29.Kerala Co-operative ombudsman scheme is constituted by means of
A.Section 68A
B.Section 69A*
C.Section 66A
D.Section 70A
Ans:B
30.RAIDCO belongs to which category?
A.Agricultural Credit
B.Non Agricultural Credit
C.Agricultural Non Credit*
D.Non Agricultural Non Credit
Ans:C
31.International Day of Co-operative is celebrated on
A.14th November
B.1st July
C.1st Saturday of July*
D.1st Saturday of November
Ans:C
32.The amount recovered by the Registrar from a person responsible for the money or property lost due to negligence,mismanagement etc.is called
A.Penality
B.Surcharge*
C.Fine
D.Fee
Ans:B
33.Which of the following is denoted by legal tender money?
A.Currency Notes*
B.Bill of Exchange
C.Promissory Notes
D.Cheques
Ans:A
34.The Co-operative Arbitration Court is constituted as per------of the KCS Act.
A.Section 70
B.Section 77
C.Section 70A*
D.Section 77A
Ans:C
35.IFSC stands for
A.Indian Financial System Code*
B.Indian Financial Service Code
C.Indian Financial Statutory Code
D.Indian Federation of Scheduled Co-operatives
Ans:A
36.’Neethi Stores’ in Kerala started in the year
A.1995
B.1997*
C.1998
D.1999
Ans:B
37.K.F.is associated with the Co-operative movement of
A.England
B.China
C.Israel
D.Sweden*
Ans:D
38.Deposit Mobilization Campaign was started in the year
A.1975
B.1976*
C.1985
D.1986
Ans:B
39.Which country started the Credit Co-operatives in the World?
A.France
B.England
C.Germany*
D.America
Ans:C
40.The amount available as Principal State Partnership fund can be ultimately  utilized for
A.Subscribing shares of Apex societies
B.Subscribing shares of District Co-operative Banks
C.Writing off bad debts of Apex societies
D.Subscribing shares of primary societies with limited liability*
Ans:D
41.The nodal agency focusing on Co-operative Education,Training and Propaganda in Kerala
A.State Co-operative Union*
B.Circle Co-operative Union
C.Institute of Co-operative Management
D.Co-operative Academy of Professional Education
Ans:A
42.The apex society of Rubber Co-operatives in Kerala
A.RUBCO
B.Rubber Mark*
C.Rubber Board
D.RAIDCO
Ans:B
43.Gehan is not applicable to
A.PACS
B.Primary Housing Society
C.District Co-operative Banks
D.Regional Rural Banks*
Ans:D
44.Which of the following societies is not functioning a three tier structure in Kerala?
A.Consumer Co-operatives
B.Agricultural Credit Co-operatives
C.Marketing Co-operatives*
D.Diary Co-operatives
Ans:C
45.’Cess Fund’is meant for extending assistance to
A.Marketing Societies
B.Handloom Societies*
C.Housing Societies
D.Fishery Societies
Ans:B
46.Bye-Law amendment should be passed with------majority of members present and voting
A.2/3*
B.3/5
C.2/5
D.3/4
Ans:A
47.Double Compartment system is associated with
A.Housing Societies
B.Consumer Societies*
C.Marketing Societies
D.Hospital Co-operatives
Ans:B
48.The number of members in the Representative General body should not exceed
A.250
B.200
C.500*
D.600
Ans:C
49.The collective faming societies in Israel is called
A.Kibbutz*
B.Kolkhos
C.Moshav Shittufi
D.UNICOP
Ans:A
50.Production Bonus is related to
A.Handloom Co-operatives
B.Coir Co-operative
C.Marketing Co-operatives
D.Dairy Co-operatives*
Ans:D
51.Which of the following intermodal transport is referred to as ‘Piggy Back’?
A.Truck-water
B.Truck-rail*
C.Truck-air
D.Rail-water
Ans:B
52.The document issued by carrier in proof of receipt of goods for transportation by passenger train
A.Railway Receipt
B.Parcel Way Bill*
C.Goods Forwarding Note
D.None of these
Ans:B
53.The charges levied by Railways in case of failure to unload wagon within the stipulated time
A.Freight
B.Wharfage
C.Demurrage*
D.Duty
Ans:C
54.Which of the following is not an advantage of Rail Transport?
A.Fast
B.Safe
C.Flexible*
D.Economy
Ans:C
55.Majority of containers are having dimension of
A.10ft
B.20ft*
C.30ft
D.40ft
Ans:B
56.Which of the following  cost is less apparent than the other costs?
A.Inventory carrying cost
B.Ordering cost
C.In-transit inventory carrying cost*
D.Expected stock out cost
Ans:C
57.Which of the following is not an assumption used in the basic EOQ Model?
A.Only one product is involved
B.Annual demand requirements are known
C.Demand is not spread evenly throughout the year*
D.Demand rate for the item is not constant and known with certainty
Ans:C
58.Selective inventory Control technique used for spare parts
A.ABC Analysis
B.SDE Analysis
C.VED Analysis*
D.SOS Analysis
Ans:C
59.VMI Stands for
A.Vendor Material Inventory
B.Valuable Material Inventory
C.Variable Material Inventory
D.Vendor Managed Inventory*
Ans:D
60.SAILS denotes
A.Systematic Analyses for integrated Logistics Schemes
B.Srategic Analyses for Integrated Logistics Systems*
C.Systematic Analyses for Integrated Logistics Systems
D.Srategic Analysis for Integrated Logistics Scheme
Ans:B
61.Logistic provide
A.Form utility
B.Time utility*
C.Possession utility
D.None of these
Ans:B
62.Logistics managers are responsible for
A.Materials handling
B.Warehousing and storage
C.Return goods handling
D.All of these*
Ans:D
63.The production system,where a company waits to produce products until customer’s demand
A.Pulls system*
B.Push system
C.Push-pull system
D.None of these
Ans:A
64.The document which lists the exact number of items necessary to manufacture a product
A.Bill of Material*
B.Material Abstract
C.Bin Card
D.Material Analysis Sheet
Ans:A
65.A supply chain is essentially a sequence of link between
A.Suppliers and customers*
B.Suppliers and manufacturers
C.Suppliers and agents
D.Suppliers and wholesalers
Ans:A
66.Match List I with List II and select the correct answer from codes given below the lists.
List-I
1.Costomer order cycle
2.Replenishment cycle
3.Manufacturing cycle
4.Procurement cycle
List ii
A.Retail order receiving
B.Production Shceduling
C.Receiving and inspecting  materials
D.Customer order entry codes
A.1-C,2-D,3-A,4-B
B.1-D,2-C,3-B,4-A
C.1-A,2-D,3-C,4-B
D.1-D,2-A,3-B,4-C*
Ans:D
67.Which of the following categories of material handling equipment does a ‘counterbalanced type’belong to?
A.Picking Robot
B.Warehouse Trolley
C.Gravity conveyor
D.Fork lift trucks*
Ans:D
68.Quality system model for quality assurance in final inspection and testing
A.ISO 9001
B.ISO 9002
C.ISO 9003*
D.ISO 9004
Ans:C
69.The integrated logistics dealing with service error and turns the mistakes into a customer service advantage
A.Response Logistics Recovery*
B.Quick Response Logistics
C.Efficient Consumer Response
D.Reverse Logistics
Ans:A
70.The suitable method of pricing material issues in times of falling prices
A.FIFO*
B.LIFO
C.Average cost
D.Standard price
Ans:A
71.The most expensive system of container carriage to the ship owner
A.FCL/FCL or House/House
B.FCL/LCL of House/Pier
C.LCL/LCL or Pier/Pier*
D.LCL/FCL or Pier/House
Ans:C
72.The container Corporation of India Ltd.was established on
A.March 1,1997
B.March 1,1998*
C.April 1,1997
D.April1,1998
Ans:B
73.The container used to carry over sized cargo
A.Flat rack*
B.Reefer
C.Tank
D.Bulk
Ans:A
74.A warehouse in which goods are kept until certain conditions are satisfied,such as payment of duties and taxes,etc.
A.Contractual warehouse
B.Bonded Warehouse*
C.Hypothicated warehouse
D.Speciality service ware house
Ans:B
75.The largest component of inventory carrying cost
A.Capital cost*
B.Storage space cost
C.Inventory Service cost
D.Inventory risk cost
Ans:A
76.The logical relationship between the firm and its suppliers
A.Inbound logistics*
B.Outbound logistics
C.Operations logistics
D.None of these
Ans:A
77.The most important integrated logistics interface is with
A.Manufacturing
B.Finance
C.Accounting
D.Marketing*
Ans:D
78.Arrange the following in the chronological order:
I.Order preparation
II.Order processing
III.Order shipment
IV.Order Transmittal
A.I,III,II,IV
B.I,II,III,IV
C.I,II,IV,III
D.IV,II,I,III*
Ans:D
79.Which is not a feature of service?
A.Intangibility
B.Inseparability
C.Variability
D.None of these*
Ans:D
80.The major carrier selection determinant is
A.Transit time
B.Reliability
C.Transport cost*
D.Capacity and accessibility
Ans:C
81.Who was “The father of South kerala Mission”
A.Charles Mead*
B.Benjamin Bailey
C.William Tobias Ringel Taube
D.Col.Munroe
Ans:A
82.The University of Travancore was started in the year
A.1945
B.1957
C.1935
D.1937*
Ans:D
83.Sunil Mittal is associated with
A.Bharat Airtel*
B.Reliance India Ltd.
C.Idea Cellular
D.Vodafone
Ans:A
84.Vassiliki Thanou was the first woman Prime Minsiter of
A.Japan
B.Congo
C.Greece*
D.The Philippines
Ans:C
85.Universal Declaration of Human Rights(UDHR)was signed on
A.24th October 1945
B.10th March 1948
C.10th December 1948*
D.6th August 1945
Ans:C
86.Who was known as ‘The Martin Luther of the Kerala Christians’?
A.Paalakkunnath Abraham Malppan*
B.Mar Sapir Iso
C.St.Chavara  Kuriakose Alias
D.St.Thomas
Ans:A
87.Who translated William Shakespeare’s drama.The Taming of the Shrew’in Malayalam as ‘kalahinidamanakam’in 1894?
A.K.Paramu Pillai
B.Kandathil Varghese Mappila*
C.K.Chidambara Vaddiyar
D.Umman Philipose
Ans:B
88.Who was the President of the Civic Right League in Travancore,founded in 1918?
A.T.K.Madhavan
B.T.M.Varghese
C.C.Kesavan
D.E.J.John*
Ans:D
89.The famous ‘Vaikkom Memorial’was submitted to
A.Sethu Lakshmi Bai*
B.Ayilliam Tirunal
C.Diwan T.Madhava Rao
D.Sri.Moolam Tirunal
Ans:A
90.Who used the pen name ‘Propatria’to write articles against the Diwan of Travancore?
A.K.Ramakrishna Pillai
B.Kesari A.Balakrishna Pillai
C.Barrister G.P.Pillai*
D.Dr.Palpu
Ans:C
91.’The Pempilai Orumal Strike’was held at
A.Pattambi
B.Walayar
C.Munnar*
D.Kaviyoor
Ans:C
92.Who sung the famous Hindi Film song’Gori tera Gaon bada Pyara’ under the music direction of  Ravindra Jain?
A.Manna Dey
B.K.J.Yesudas*
C.Sonu Nigam
D.Kishore Kumar
Ans:B
93.Who was the founder of the Sabari Ashram at Palakkad?
A.Kuroor Nilakandan Namboodiripad
B.Brahmananda Sivayogi
C.Vallathol Narayana Menon
D.T.R.Krishna Swamy Iyyer*
Ans:D
94.Who served as the Chief Editor for translating the works of Karl Marx in Malayalam in the year 1968?
A.E.M.S.Namboodiripad
B.K.Damodharan
C.M.C.Joseph
D.Kuttipuzha Krishna Pillai*
Ans:D
95.’The Anarchical and Revolutionary Crimes act’also known as
A.Rowlett Act*
B.Mont.Ford Reforms
C.Illbert Bill
D.Better India Act
Ans:A
96.The theme of K.R.Meera’s Malayalam short story,’Coming Out’is
A.Poverty
B.Homosexuality*
C.AIDS
D.Madness
Ans:B
97.Kadamanitta,Othara and Neelamperoor are famous for
A.Padayani*
B.Pavakoothu
C.Hydro electric power station
D.Wind Power mill
Ans:A
98.Who wrote the Malayalam novel ‘Smarakasilakal’?
A.O.V.Vijayan
B.M.T.Vasudevan Nair
C.Punathil Kunhabdullah*
D.Ambikasudan Maangad
Ans:C
99.The leader of ‘National league for Democracy(NLD)
A.Aung San Sun Kyi*
B.Meghavathi Sukharno Puthri
C.Sheikh Haseena
D.Angela Merkel
Ans:A
100.The Jawaharlal Nehru Tropical Botanic Garden and Research Institute(JNTBGRI) is situated in
A.Bangalore
B.Peechi
C.Palode*
D.Kochi
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email