12 October 2016

// // Leave a Comment

ASSISTANT MANAGER,PLANTATION CORPORATION ONLINE 23-09-2016

ASSISTANT MANAGER,PLANTATION CORPORATION ONLINE
EXAM DATE:23-09-2016
1.Abhudayam,a Malayala Brahmin Weekly published by
A.M.S.Kesavanpotti*
B.Vagbadanandan
C.Keshava Dev
D.K.P.S.Menon
Ans:A

2.34th Senior National Rowing Championship was held at which of the following city?
A.Jaipur
B.Hyderabad*
C.Pune
D.Bengaluru
Ans:B
3.The central government has appointed which of the following as the next Ambassador of India to the Socialist Republic of Vietnam?
A.Satish Dawan
B.Mukesh Pardeshi
C.P.Harish*
D.Sunil Lanba
Ans:C
4.Which of the following Indian State has started ‘Gender taxi’,which will be owned and operated by LGBT Community after Mumbai?
A.Gujarat
B.Madhya Pradesh
C.Punjab
D.Kerala*
Ans:D
5.Which of the following has been selected for the Prof.M.V.Pylee Award for the Distinguished Academician of India?
A.Dr.Jancy James*
B.Prof.R.Chempakalakshmi
C.Prof.Romila Thappar
D.Dr.Sherin Mozvi
Ans:A
6.Which state government has launched “Food on Wheels”to provide healthy,hygienic and delicious food?
A.Karnataka
B.Kerala*
C.West Bengal
D.Maharashtra
Ans:B
7.Orange Day Campaign has been organized in Kerala as stipulated by the UN General Assembly is related to
A.Terrorism
B.Violence against women*
C.Road accident
D.Alcoholism
Ans:B
8.Which among the following sites has bagged the Pacific Asia Travel Association(PATA)Award for 2015 under the heritage category?
A.Muzris Heritage Project*
B.Konark Temple
C.Madura Meenakshi Temple
D.Sri Padmanabha Temple
Ans:A
9.Who made primary education compulsory in Travancore?
A.Colonel Manro
B.Swathi Thirunal
C.Rani Gauri Parvathi Bai*
D.Rani Lakshmi Bhai
Ans:C
10.’Popping Crease’is associated with which games?
A.Swimming
B.Cricket*
C.Water Polo
D.Lawn Tennis
Ans:B
11.Al-Murshid,an important reform monthly published by
A.Vakkam Abdul Kadar Maulavi
B.Mohammed Abdurahman Sahib
C.K.M.Maulavi*
D.Ali Musliar
Ans:C
12.The state award given to the best farmer in Kerala
A.Kerala Kesan Award
B.Nelkathir Award
C.Karshakothama Award*
D.Karshakasri Award
Ans:C
13.Who among the following is known as’Mayyazhi Gandi’?
A.K.Kelappan
B.Pattom Thanupillai
C.I.K.Kumaran Master*
D.K.P.Keshava Menon
Ans:C
14.Horthus Malabaricus was an ancient plant encyclopedia written in
A.The English
B.The Malayalam
C.The Latin*
D.The Spanish
Ans:C
15.The birth place of Sree Naryana Guru was at
A.Sivagiri
B.Aruvippuram
C.Aruvikkara
D.Champazhanti*
Ans:D
16.Who among the following the First Member of Parliament from Kerala?
A.Annie Maskrin*
B.Anna Chandi
C.Acamma Cheriyan
D.K.R.Gauri
Ans:A
17.World Wetlands Day observed in
A.February 14
B.February 2*
C.February 5
D.February 10
Ans:B
18.In which place was the first All Kerala Congress held?
A.Kozhikode
B.Kannur
C.Ottappalam*
D.Palakkad
Ans:C
19.Who founded the first government hospital in kerala?
A.Marthanda Varma
B.Swathi Thirunal*
C.Rani Gauri Parvathi Bai
D.Sir.C.P.Ramaswami Ayyar
Ans:B
20.Malabar District became a province of Madras presidency in
A.1800*
B.1792
C.1810
D.1865
Ans:A
21.Primary function of Legheamoglobin in the root nodule of Leguminous plant is
A.Growth of nodule
B.Supply of oxygen*
C.Dinitrogenase activity
D.Expression of nif genes
Ans:B
22.The only known gaseous hormone is
A.Ethylene*
B.Abscissic acid
C.Cytokinin
D.Auxin
Ans:A
23.The pigment responsible for photo morphogenesis is
A.Chlorophyll
B.Phytochrome*
C.Cryptochrome
D.Phtotropin
Ans:B
24.Nyctinasty occurs due to
A.Movement of bulliform cell
B.Change in pressure potential*
C.Differential growth rate
D.None of these
Ans:B
25The pattern of inflorescence in the plant,Hamelia is
A.Uniparous cyme
B.Multiparous cyme
C.Helicoid cyme*
D.Scorpoid cyme
Ans:C
26.The peduncle of following racemose inflorescence is thick,fleshy and coloured
A.Spike
B.Umbel
C.Corymb
D.Spadix*
Ans:D
27.If filaments and anthers of all stamens of a flower fuse to form one bundle known as
A.Synadrous*
B.Syngenesious
C.Monadelphous
D.Diadelphous
Ans:A
28.The chemical which promotes protoplasmic fusion is
A.Sodium hypochlorite
B.Mercury
C.Sodium alginate
D.PEG*
Ans:D
29.Inbreeding promotes
A.Heterozygosity
B.Homozygosity*
C.Outbreeding
D.None of these
Ans:B
30.Exine of a pollen wall is composed of a material
A.Cellulose
B.Pectin
C.Chitin
D.Sporopollenin*
Ans:D
31.The following layer of an anther helping or dehiscence
A.Exine
B.Intine
C.Middle layer
D.Endothecium*
Ans:D
32.Cheiropterophily is a term used in pollination by the following agent
A.Bird
B.Snail
C.Bat*
D.Sparrow
Ans:C
33.What is Guano?
A.Chemical fertilizer
B.Inorganic fertilizer
C.Foliar spray
D.Organic fertilizer*
Ans:D
34.The RNA world hypothesis proposes that
A.RNA formed from protein
B.RNA as catalyst
C.RNA formed from protein
D.RNA as a genetic material and a catalyst*
Ans:D
35.The number of daughter chromosomes in human cell(2n=46)in anaphase II of meiosis is
A.2
B.23
C.46*
D.92
Ans:C
36.Which of the following is not a common defense against bacteria and fungi?
A.Lignin
B.Mycorrhizae*
C.Waxy Covering
D.Phytoalexins
Ans:B
37.Salivary gland chromosomes were firstly observed by
A.Beerman
B.Bahr
C.Balbiani*
D.Bateson
Ans:C
38.Chromosomes bearing satellites are called
A.Telomers
B.Nucleolar organizer
C.Secondary construction
D.SAT*
Ans:D
39.Fucoxanthin containing plastid is
A.Chloroplast
B.Pheoplast*
C.Rhodoplast
D.Chromoplast
Ans:B
40.During the period of water stress following hormone level increases
A.ABA*
B.Cytokinin
C.Auxin
D.Ethylene
Ans:A
41.Vertex digital hypsometer is used to measure ----------of the trees.
A.Height*
B.Diameter
C.Volume
D.All the above
Ans:A
42.Realizing the importance of forests for the well-being of the nation,the Parliament,by the -------Amendment to the Constitution in 1976,brouguth forests and wildlife on the concurrent list in 7th schedule
A.45
B.42*
C.24
D.None of these
Ans:B
43.A group of species which can be dried to a mosisture content low enough to qualify as orthodox,but are sensitive to low temperatures typical for orthodox seeds has been termed as
A.Semi-orthodox
B.Sub recalcitrant
C.Sub-orthodox
D.Intermediate*
Ans:D
44.--------are the modified stems developed from double accessory buds in the axis of cotyledons.
A.Lignotubers*
B.Tubers
C.Stilt roots
D.None of these
Ans:A
45.Arbuscular mycorrhizae are especially effective at transferring carbon to soil in the form of
A.Bilirubin
B.Glucagon
C.Glomalin*
D.None
Ans:C
46.The Taungya System was introduced into India by-------in 1890
A.Cooks
B.Brandis*
C.Watson
D.None of these
Ans:B
47.The direct or indirect effect of one plant upon another through the production of chemical inhibitors that are released into the environment
A.Allelopathy*
B.Competition
C.Mutalism
D.Protocorporation
Ans:A
48.Who described that the tree stem should be considered as cantilever beam of uniform size against the bending force of the wind?
A.Metzgor*
B.Hygons
C.Brandis
D.Morgan
Ans:A
49.--------is known as Hoppu’s rule in Britain
A.Hubers formula
B.Newton’s formula
C.Smalians
D.None of these*
Ans:D
50.The mean volume of a tree or crop at the desired age is called
A.CAI
B.MAI*
C.PAI
D.None of these
Ans:B
51.The relationship between the growth rates of two organs of an individual
A.Correlation
B.Regression
C.Allometry*
D.None of these
Ans:C
52.The peculiarity of forestry enterprises is that the income or annual increment of the forest is --------from the capital or the growing stock
A.Distinct
B.Not distinct*
C.None of these
D.Both
Ans:B
53.Red Line Torpedo Barbis also known as
A.Miss Kerala*
B.Pearl of Kerala
C.Miss India
D.None of these
Ans:A
54.MAB programme was initiated by UNESCO in the year
A.1972
B.1971*
C.1976
D.None of these
Ans:B
55.Bud or balloon like protrusion of the parenchyma cell membranes into the vessel lumen is called
A.Columns
B.Tyloses*
C.Canals
D.None of these
Ans:B
56.Fire wood volume of billets can be calculated with the help of a Xylometer which is calculated by the principle of
A.Water displacement*
B.Adhesion
C.Cohesion
D.All of these
Ans:A
57.--------------a sub-division of a felling series formed with the object of regulating cuttings in some special manner:planned separation of fellings in successive years
A.Block
B.Coupe
C.Felling area
D.Cutting section*
Ans:D
58.The ideal of a normal forest is a logical corollary to the principle of -----in perpetually
A.Sustained yield*
B.Progressive yield
C.Intermittent yield
D.None of these
Ans:A
59.Olivea tectonae causes----------disease of teak.
A.Leaf spot
B.Leaf rust*
C.Browning
D.Pink disease
Ans:B
60.The rotation under which a species yields the maximum material of a specified size or suitability for economic conversion or for special use.
A.Commercial
B.Physical
C.Highest volume production
D.Technical rotation*
Ans:D
61.Juvenile wood has been defined as secondary xylem produced by cambial regions that are influenced by activity in the
A.Apical meristem*
B.Cotex
C.Lateral meristem
D.None of these
Ans:A
62.Commonly used plant growth regulator in adventitious root induction of cuttings in forest nursery is
A.Cytokinins
B.Auxins*
C.ABA
D.None
Ans:B
63.According to-----------seedling concept,there is no all-purpose seedling,each out-planting project require different types of plants
A.Uniform
B.Target*
C.Modern
D.All of these
Ans:B
64.Annual flowering in bamboos is common in
A.Bambusa bambos
B.Vulgaris
C.Melocanna baccifera
D.None of these*
Ans:D
65.Name the insect vectors od sandal spike disease
A.Nephotettix virescens
B.Coelidin indica
C.Moonia albimaculata
D.All of these*
Ans:D
66.The species which play a vital role in controlling the relative abundance of other species
A.Flagship
B.Keystone*
C.Superior
D.None of these
Ans:B
67.Kadalundi-Vallikkunnu Community reserve was established in the year
A.2001
B.2005
C.2007*
D.None of these
Ans:C
68.-------------species is best suited for lateritic soil
A.Tectona grandis
B.Lagerstromia laneolata
C.Xylia xylocarpa*
D.None of these
Ans:C
69.The memorandum of August 3,----------by Lord Dalhousie,is known as the ‘Charter of the Indian Forests’
A.1845
B.1842
C.1724
D.1855*
Ans:D
70.According to the India state of forest(ISFR)2015,total carbon stock in the country’s forest is estimated to be-------million tones
A.5000
B.8000
C.9000
D.None of these*
Ans:D
71.Choose the one which is not a main defect of Agricultural marketing
A.Lack of storage facility
B.Lack of processing facility*
C.Lack of transporation
D.Distress sale
Ans:B
72.Major problem faced by the Indian plantation industry
A.Declining productivity
B.High cost of production
C.Deterioration in quality
D.All of these*
Ans:D
73.Micro nutrient that often causes deficiency disease in cocoa is
A.Mg
B.Ca
C.Bo
D.Zn*
Ans:D
74.The economic life span if a rubber tree is
A.80-90 years
B.40-45 years
C.30-35 years*
D.50-60 years
Ans:C
75.Select the asset that is not depreciable
A.Vehicle
B.Wells
C.Machinery
D.Land*
Ans:D
76.Commercial vegetative propagation method in cashew
A.Air layering
B.Top working
C.Patch budding
D.Soft wood grafting*
Ans:D
77.The notation used for tapping half spiral third daily in rubber
A.’S_(1)’’d_(1)’
B.’S_(2)’’d_(2)’
C.’S_(1)’’d_(3)’
D.’S_(2)’’d_(3)’*
Ans:D
78.The Head Office of Tea Board is at
A.Assam
B.Karanataka
C.Kolkata*
D.Mysore
Ans:C
79.Intensive tapping in rubber prior to tree felling
A.Daily tapping
B.Slaughter tapping*
C.Micro tapping
D.Controlled upward tapping
Ans:B
80.The recommended propagation method of cardamom in areas affected by “Katte”disease is
A.Seed*
B.Micro propagation
C.Through suckers
D.Division of rhizome
Ans:A
81.Plantation Labour Act was passed in the year
A.1951*
B.1958
C.1961
D.1968
Ans:A
82.Severest pruning method in tea
A.Skiffing
B.Top pruning
C.Collar pruning*
D.Lung pruning
Ans:C
83.W 180 is a grade of
A.Cashew*
B.Tea
C.Coffee
D.Cocoa
Ans:A
84.Farm inventory includes
A.Raw materials
B.Work in process goods
C.Finished goods
D.All of the above*
Ans:D
85.PB is a grade of
A.Coffee*
B.Tea
C.Cashew
D.Cocoa
Ans:A
86.A growth regulator utilized for increasing fruit set in coffee
A.Ethrel
B.Planofix*
C.Seradix
D.Keradix
Ans:B
87.Choose an example for Geographical indication
A.Vaxhukka  cardamom
B.Panniyoor pepper
C.Darjeeling tea*
D.Coorg coffee
Ans:C
88.A hybrid variety of cocoa
A.Griollo
B.Forastero
C.Trinitario*
D.None of these
Ans:C
89.The technique adopted to rejuvenate old and senile cashew trees
A.Soft wood grafting
B.Epicotyl grafting
C.Top working*
D.Flush grafting
Ans:C
90.Cardamom thrives well under
A.50-60% light*
B.60-75% light
C.25-50% light
D.75-80% light
Ans:A
91.Method for valuing recently purchased assets that will be used in a relatively short time(i.e.feed,fuel,fertilizer and seed)
A.Market cost method*
B.Net market price method
C.Farm production costs method
D.Costs-minus-depreciation
Ans:A
92.Tea mosquito is a major pest of
A.Coffee
B.Tea
C.Cashew*
D.Cocoa
Ans:C
93.Majority of the tea harvested is used for the manufacture of
A.Green tea
B.Black tea*
C.Speciality tea
D.Oolong tea
Ans:B
94.Blister blight is a major disease affecting
A.Coffee
B.Cocoa
C.Tea*
D.Cashew
Ans:C
95.Mangala is a variety of
A.Coconut
B.Cocoa
C.Arecanut*
D.Cashew
Ans:C
96.Major problem in small scale cultivation of oil palm
A.Scarcity of land
B.Lack of irrigation facility
C.Lack of small scale processing technique*
D.Pest and disease problem
Ans:C
97.Commercially cultivated oil palm variety
A.Dura
B.Deli
C.Tenera*
D.Pisifera
Ans:C
98.--------is a major physiological disorder in pepper
A.Foot rot
B.Pollu
C.Spike shedding*
D.Slow wilt
Ans:C
99.In arecanut the criteria for seedling selection is
A.Minimum no.of leaves and minimum height
B.Maximum no.of leaves and minimum height*
C.Minimum no.of leaves and maximum height
D.Maximum no.of leaves and maximum height
Ans:B
100.Product obtained from wet processing of coffee
A.Cherry coffee
B.Parchment coffee*
C.Monsooned coffee
D.Decaffeinated coffee

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email