20 October 2016

// // Leave a Comment

HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER PHYSICS 03-10-2016 PSC SOLVED PAPER

HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER PHYSICS(SPECIAL RECRUITMENT,SC/ST),HIGHER SECONDARY EDUCATION
ONLINE EXAM DATE:03-10-2016
1.Who was the founder editor of the Magazine”Yukthivadi”?
A.Sahodaran Ayyappan*
B.Ayyankali
C.Dr.Palpu
D.Pandit K.P.Karuppan
Ans:A

2.The slogan for the Asian Games held at Incheon in 2014
A.Green Clean and Friendship
B.We clear,We share,We win
C.Diversity shines here*
D.None of these
Ans:C
3.”Visakhavijayam”is the work of --------?
A.Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
B.Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran*
C.Kumaran Assan
D.Ulloor S.Parameswara Iyer
Ans:B
4.The 25”anniversary of the fall of Berlin Wall was celebrated in--------?
A.1989 November 9
B.1961 November 9
C.2013 November 9
D.2014 November 9*
Ans:D
5.Who was the Maharaja of Travancore during the Abstention Movement?
A.Sri Chithira Thirunal*
B.Visakam Thirunal
C.Sri Moolam  Thirunal
D.Swathi Thirunal
Ans:A
6.The first European union country which recognized the state of Palestine?
A.Germany
B.Italy
C.Swedan*
D.England
Ans:C
7.Duleep Trophy is associated with?
A.Football
B.Volleyball
C.Basketball
D.Cricket*
Ans:D
8.’Jeevitha Samaram’is the autobiography of-------?
A.T.K.Madhavan
B.C.Kesavan*
C.K.P.Kesava Menon
D.K.Kelappan
Ans:B
9.The first woman High Court Judge in India?
A.Anna Chandy*
B.Akkamma Cheriyan
C.Arya Pallam
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:A
10.’Rashtriya Ekta Diwas’was observed on 31st October 2014 to commemorate the birth anniversary of------?
A.Dadabhai Naoroji
B.Gopalakrishna Gokhale
C.Sardar Vallabhbhai Patel*
D.Mahatma Gandhi
Ans:C
11.The elgen value of the matrix A=’[[costheta,-sintheta],[sintheta,costheta]]’is
A.exp 1/2 +-iq/2
B.exp ½+-2iq
C.exp+-3iq
D.exp+-iq*
Ans:D
12.The necessary condition for the function f(Z)to be analytic at the point Z is
Ans:
13.The residue of’z/(z-a)(z-a)(z-b))’at infinity is
A.a/b
B.b/a
C.1
D.1*
Ans:D
14.Which one of the following is a tensor of order zero,if A and B are vectors?
A.A+B
B.A-B
C.A.B*
D.AxB
Ans:C
15.Aij and Bij represent symmetric and anti symmetric real valued tensor respectively in three dimension.The number of independent components of Aij and Bij are
A.3 and 6
B.6 and 3*
C.6 and 6
D.9 and 6
Ans:B
16.If F(s)is the Laplace transform of F(t)the Laplace transform of F(at)is
A.’1/a’F(s)
B.’1/a’F(s/a)*
C.F(s)
D.F(s/a)
Ans:B
17.The matrix’[[0,-1,0],[1,0,0],[0,0,1]]’is?
A.Orthogonal*
B.Hermitian
C.Anti symmetric
D.None of the above
Ans:A
18.If H is Hermitian matrix then exp(H)will be
A.Hermitian
B.Anti hermitian
C.Unitary*
D.Orthogonal
Ans:C
19.Orthogonal property of Legender’s polynomial is given by
A.’int_-1^1”Pm(x)Pn(x)=0’m1 n*
B. ’int_-1^1”Pm(x)Pn(x)=1’m1 n
C. ’int_0^1”Pm(x)Pn(x)=0’m1 n
D. ’int_0^1”Pm(x)Pn(x)=0’m1 n
Ans:A
20.Find the value of “1/2~(5/2)’i.e.gamma(5/2)
A.’(3sqrt(pi))/(4)’*
B.’(sqrt(pi))/(2)’
C.’(15sqrt(pi))/(8)’
D.’(sqrt(pi))/(3)’
Ans:A
22.Two circular discs have the same mass m and same thickness t,Disc one has uniform density less than that of disc two.Which of the following is correct.
A.Disc two has larger moment of inertia
B.Disc one has larger moment of inertia*
C.Both have same moment of inertia
D.Can not be predicted from given data
Ans:B
23.Consider motion of a particle of mass m under the influence of a force F=kr,where k is a positive constant and r is the position vector of the particle.Now the orbit will be
A.Elipse*
B.Along a line
C.Circle
D.Parabola
Ans:A
24.A violin string 0.5 m long has a fundamental frequency 200 Hz.At what speed does a transverse pluse travel on this string?
A.100 m/s
B.400 m/s
C.200 m/s*
D.300 m/s
Ans:C
25.Consider the longitudinal vibration of a linear traitomic molecule with two atoms of mass m each symmetrically situated on either sides of an atom of mass M.Now which of the following is a normal mode frequency of the system,if we use a spring model
A.’Sqrt(kM)’
B.’Sqrt(km)’
C.0*
D.’sqrt(kMm)’
Ans:C
26.Number of generalized coordinates required to describe the motion of a particle of mass m constrained to move on the surface of a sphere of a radius R are
A.3
B.1
C.0
D.2*
Ans:D
27.The Hamiltonian of a particle in a central potential V(r)is
A.’(p^(2))/(2m)’
B.(p^(2))/2m)’+V(r)*
C.’(p^(2))/(2m)’-V(r)
D.’(p^(2))/(2m)’+’gradV(r)
Ans:B
28.Two particles of same mass m are emitted in the same direction with momenta 5 mc and 10mc respectively(c is the speed of light).as seen from the slower one,what is the speed of the faster particle?
A.0.595c*
B.0.425c
C.0.795c
D.0.85c
Ans:A
29.Which of the following has positive intrinsic curvature?
A.Saddle
B.Plane
C.Sphere*
D.Cylinder
Ans:C
30.A particle is constrained to move on a plane ,where it is attracted towards a fixed point with force is inversely proportional to square of the distance from the point.What is the Lagrangian of the particle in polar coordinates?
A.’mdotr^(2)dottheta^(2))/(2)’+’(k)/(r)’*
B.’(mdotr(2))/(2)’+’(k)/(r)’
C. ’(mdotr(2))/(2)’-’(k)/(r)’
D. ’(mdotr^(2))/(2)’+’(mr^(2)dottheta^(2))/(2)’
Ans:A
31.The deBroglie wavelength of an electron accelerated to a potential difference of V volts is
A.’sqrt((150)/(V))’’dotA””*
B.’(h)/(sqrt(2mE)’’dotA’
C.’(h)/sqrt(2mkT)’’dotA’
D.’hsqrt((150)/(meV))’ ’dotA’
Ans:A
32.The electron orbit in a ground state hydrogen atom is in circumference equals to
A.One de-Broglie wave length*
B.Two de-Broglie wave length
C.Ten de-Broglie wave length
D.Twelve and half de-Broglie wave length
Ans:A
33.In case more than one linearly independent wave functions belong to the same energy E,the level is said to be
A.Orthogonal
B.Orthonormal
C.Degenerate*
D.Non-degenerate
Ans:C
34.The particle confined within the potential well displays
A.Discrete series of energy*
B.Continuous series of energy
C.Both continuous and discrete series at time
D.None of the above
Ans:A
35.If the uncertainity in momentum delta’p_(x)’is known,then delta’p_(y)’will be
Ans:Impossible to say
36.A golf ball of 46 gm travels at 30 m/s.The wave length associated with it is
A.4.8x’10^%(-34)’m*
B.0.48x’10^(-34)’m
C.4.8x’10^(-36)’m
D.0.048x’10^(-34)’m
Ans:A
37.Since electrons has an intrinsic magnetic dipole moment due to its spin,the electron interacts with the external magnetic field and the operator for this moment is ‘hatmu’is
A.’(eh)/(4Pi m)’’hatsigma’*
B.’(eh)/(8Pi m)’’hatSigma’’
C.’(em)/(4(h/(2Pi))’’hatsigm a’
D.’(em)/(2(h/2Pi))’’hatsigm a’
Ans:A
38.A wave function is said to be symmetric if the interchange of any pair of particles
Ans:
39.The value of [‘L_(x)’,’L_(y)’]is
A.i(h/2 pie)L
B.i(h/2 pie)’L_(z)’*
C.Zero
D.i’(L)(z)’
Ans:B
40.Find the correct relation
41.If a material has a conductivity of 25 S/m and relative permittivity of 80,then at a frequency of 3 GHz the material will acts as
A.Insulator
B.Conductor*
C.Perfect dielectric
D.None of the above
Ans:B
42.For normal incidence at an air glass interface with refractive index of 1.5 the fraction of energy reflected is given by
A.0.40
B.0.2
C.0.16
D.0.04*
Ans:D
43.Which of the following current densitives J can generate the magnetic vector potential A-y2i+x2J
44.Find out the correct relation between magnetic field B and electric field E,if n is the unit vector along the direction of propagation
A.B=(nxE)/c*
B.B=c(nxE)
C.B=c/(nxE)
D.B=(Exn)/c
Ans:A
45.Neper/meter is the SI unit of
A.Phase constant
B.Attenuation constant*
C.Planck’s constant
D.Skin depth
Ans:B
46.A system of N non-interacting classical point particles are constrained to move on the two-dimensional surface of a sphere.The internal energy of the system is
A.’(3)/(2)’N’k_(B)T
B.’(1)/(2)’N’k_(B)’T
C.’(5)/(2)’N’k_(B)’T
D.B’k_(B)’T*
Ans:D
47.The isothermal compressibility of an ideal gas at temperature T and volume V is given by
A.K=-V’((delP)/(dellV))_(T)’
B.K=V’((delP)/(delV))_(T)
C.K=’(1)(V)’’((delV)/(delP))_(T)’
D.K=’(1)/(V)”((delV)/(delP))_(T)’*
Ans:D
48.What is the temperature of an ideal gas of He atoms,if there are 6’xx’’10^(22)’atoms occupying 2 litres at atmospheric  pressure?
A.341 K
B.241K*
C.300 K
D.273 K
Ans:B
49.Consider a photon gas enclosed in a volume V and in equilibrium at temperature T.What is the chemical potential of this gas?
A.’(3)/(2)’kT
B.’(3)/(2)’(kT)/(V)’
C.0*
D.’(1)/(2)’kT
Ans:C
50.A white dwarf star is supported against gravity by
A.Electron degeneracy pressure*
B.Radiation pressure
C.Thermal pressure
D.Neutron degeneracy pressure
Ans:A
51.Anomalous Zeeman effect is exhibited by atoms having
A.Zero spin angular momentum
B.Non-zero spin angular momentum*
C.Non-zero orbital angular momentum
D.None of these
Ans:B
52.The land e g factor for the 3D1 level of an atom is
A.1/2*
B.3/2
C.5/2
D.7/2
Ans:A
53.The ratio of intensity of D1 and D2 line of sodium atom is
A.1:2
B.2:1*
C.3:2
D.2:3
Ans:B
54.Identify the molecule whose vibrations are both Raman and IR active
A.’CO_(2)’
B.’CS_(2)’
C.’H_(2)O’*
D.’O_(2)’
Ans:C
55.The term’(j_(1),j_(2))’arising from 2s1,2p1 electronic configuration in jj coupling scheme is
A.’”(1/2,3/2)_(2,1)’’”(1/2,1/2)_(1,2)
B. ’”(1/2,3/2)_(2,1)’’”(1/2,1/2)_(1,0)*
C.’”(3/2,5/2)_(4,3)’’”(1/2,3/2)_(2,1)’
D.’”(1/2,1/2)_(2,1)’’”(3/2,1/2)_(1,0)’
Ans:B
56.Metallic sodium has a BCC structure.Which of the following lines will be absent in the diffraction pattern.
A.(100)*
B.(200)
C.(110)
D.(222)
Ans:A
57.The reciprocal lattice to a BCC lattice is a lattice of type
A.Simple cubic
B.BCC
C.FCC*
D.None of these
Ans:C
58.Hall co-efficient gives an indication of
A.Thermal conductivity
B.Specific heat capacity
C.Carrier concentration*
D.None of the above
Ans:C
59.If the Fermi energy of copper is 7.0 eV,what is the corresponding Fermi temperature?
A.81.2 K
B.812 K
C.8120 K
D.81200 K*
Ans:D
60.Which of the following is not true for type I super conductor
A.Exhibit complete Meissner Effect
B.Perfect diamagnetism below Tc
C.Also known as soft superconductorrs
D.Exhibits a vortex state*
Ans:D
61.Average Binding Energy of a nucleon in the nucleus of an atom is
A.7.8eV
B.7.8KeV
C.7.8MeV*
D.7.8Bev
Ans:C
62.Weak nuclear forces act on
A.Both hadrons and leptons*
B.Hardons only
C.All particles
D.All charged particles
Ans:A
63.An admissible potential between the proton and neutron in a deuteron is
A.Coloumb
B.Harmonic oscillator
C.Finite square well*
D.Infinite square well
Ans:C
64.’Half life of a radio active material is 4 days After 20 days the fraction remaining undecayed will be
A.1/32*
B.1/20
C.1/16
D.1/8
Ans:A
65.Nuclear fusion requires high temperature because
A.All nuclear reactions absorb heat
B.The particles cannot come closer unless they are moving rapidly*
C.The B.E.Must be supplied from an external source
D.Mass defect must be supplied
Ans:B
66.The ripple factor in a rectifier circuit indicates
A.Amount of ac voltage present in output*
B.Amount of dc voltage present in output
C.Change in dc voltage when input ac changes
D.Change in dc voltage when load changes
Ans:A
67.The cathode of azener diod in a voltage regulator is normally
A.More positive than the anode*
B.More positive than the anode
C.More negative than the anode
D.at +0.7V
Ans:A
68.An Oscillator differs from an amplifier because
A.It has more gain
B.It requires no input signals*
C.It requires no dc supply
D.It always has the same output
Ans:B
69.If maximum and minimum amplitudes of an amplitude modulated waves are 10V and 5V respectively,the modulation index is
A.2
B.0.5
C.3.3
D.0.33*
Ans:D
70.Thermal runaway is not possible in FET because as the temperature of FET increases
A.The mobility decreases*
B.The trans conductance increases
C.The drain current increases
D.None of the above
Ans:A
71.The dimension of Cantor set is
A.0
B.0.631*
C.1.683
D.1
Ans:B
72.The fixed points of the  Logistic map’x_(n+1)’=a’x_(n)’(1-‘x_(n)’are
A.x=0 and x=1-‘(1)/(a)*
B.x=0 and x=1/a
C.x=1 and x=1/a
D.x=1 and x=1-‘(1)/(a)’
Ans:A
73.A stable and unstable fixed point collide each other and vanish as the control parameter is decreased in
A.Hopf bifurication
B.Pitchfork bifurcation
C.Transcritical bifurification
D.Saddle node bifurification*
Ans:D
74.If 10> and 11>are eigen states of number operator which of these represent a state orthogonal to
‘(1)/(sqrt(2))’(10>+11>)
A.’(1)/(squrt(2))’(10>-11>)*
B.’(1)/(squrt(2))’(10>+11>)
C.11>
D.10>
Ans:A
75.If n>represent an eigen vector of number operator with eigen value n ,the state aaaaln>has eigen value’’
A.n
B.n+1
C.n(n+1)
D.n-1*
Ans:D
76.Among the following ,the fullerene also known as “bucky ball”is
A.’C_(70)’
B.’C_(60)’*
C.’C_76)’
D.’C_78)’
Ans:B
77.Which among the following is a quantum dot?
A.’CdSe’*
B.Ti’O_(2)’
C.Sn’O_(2)’
D.Y’Co_(2)’
Ans:A
78.The temperature of cosmic background radiation is
A.6K
B.9.7 K
C.7.3K
D.2.7K*
Ans:D
79.Name the person who won Nobel prize in physics in 2011 for predicting the accelerating expansion of universe?
A.R Feynmann
B.Eric Drexier
C.Paul Steinhardt
D.S Perimutter*
Ans:D
80.The interaction which changes the flavor of a quark is?
A.Strong interaction
B.Electromagnetic interaction
C.Weak interaction*
D.Gravitational interaction
Ans:C
81.The SE of the sample mean
A.Decreases in direct proportion to the sample
B.Decreases in inverse proportion to the sample*
C.Increases in direct proportion to the sample
D.Does not depend on sample size
Ans:B
82.In an experimental research,a particular group is subjected to an innovative intervention and studied by way of its effects.Which of the following design will you consider suit the study?
A.After –only experimental design
B.Pre-post experimental design*
C.Ex-post facto design
D.Panel study design
Ans:B
83.Operational definition of a variable means defining it in a way that
A.Identifies specific behavior in which is reflected
B.Make sit possible to understand the variable
C.Makes research methodology clerarer to the reader*
D.Differentiates it from the other similar variables
Ans:C
84.Systematic sampling is a type of
A.Purposive sampling
B.Quaota sampling
C.Non probability sampling
D.Random sampling*
Ans:D
85.A publication which has significant reproduction of content from a previously published article without proper reference or acknowledgement is
A.A redundant publication*
B.An original publication
C.An authentic publication
D.A manuscript of a publication
Ans:A
86.Teaching in higher education is mainly for
A.Preparing students fit for seeking job
B.Lecturing on the information as per syllabus requirements
C.Helping students in learning ‘how to learn’*
D.Helping students to prepare for and pass the examination for securing a degree
Ans:C
87.The activities relatd to a topic done in the form of ‘reflective practicum’will help students
A.Get experimental learning
B.Acquire problem solving skill
C.Develop divergent thinking
D.All of the above*
Ans:D
88.The most suitable method for learning disabled children is
A.Behaviour guidance method *
B.Remedial teaching
C.Brain storming
D.None of the above
Ans:A
89.’Professional and humane teachers’has been put forth as its prime objective by
A.NCF-2007
B.NCFTE-2010*
C.NKC-Blue print 2007
D.UGC VI Pay Commission
Ans:B
90.The propounder of ‘meaningful reception learning’is
A.Bruner
B.Bloom
C.Ausubel*
D.Skinner
Ans:C
91.Which one of the following type of justice is not mentioned in the Preamble of the Indian Constitution?
A.Political Justice
B.Social Justice
C.Economic justice
D.None of the above*
Ans:D
92.Which of the Fundamental Right omitted from Article 19 of the Constitution by The Constitution (44th Amendment)Act,1978?
A.Right to acquire,hold and dispose of property*
B.Right to freedom of speech and expression
C.Right to practice any profession
D.Right to form associations or unions
Ans:A
93.What is the quorum to constitute a meeting of either house of the Parliament?
A.1/5th of the total number of members of the House
B.1/10th of the total number of members of the House*
C.1/3rd of the total number of members of the House
D.None of these
Ans:B
94.What is the ground for declaration of emergency in a State under Article 356 of the Constitution?
A.War
B.External aggression
C.Failure of constitutional machinery*
D.Armed rebellion
Ans:C
95.The President of India shall bee elected by the members of a electoral college consisting of ----------
A.Elected members of Lok Sabha
B.Elected members of both House of Parliament
C.Elected members of the Legislative Assemblies of the States
D.Elected members of both Houses of Parliament and elected members of the Legislative Assemblies of the States*
Ans:D
96.Which is the Court with jurisdiction to decide cases under Protection of Women from Domestic Violence Act,2005?
A.Assistant Sessions Judge
B.Chief Judicial Magistrate
C.District /Sessions Judge
D.Judicial First Class Magistrate*
Ans:D
97.Designation of the Presiding Judge in Juvenile Justice Board under Juvenile Justice(
Care and Protection of Children)Act,2006
A.Judicial First Class Magistrate
B.Principal Magistrate*
C.Chief Judicial Magistrate
D.None of the above
Ans:B
98.Denote the section enlisting the exemption from disclosure of information according to Right to information Act,2005
A.Section 2
B.Section 5
C.Section 8*
D.Section 15
Ans:C
99.Rule making power under Section 6 of Environment(Protection) Act,1986 is entrusted with
A.The Central Government*
B.The State Government
C.The Pollution Control Board
D.District Authorities
Ans:A
100.Days of employment ensured by the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act as per the existing law?
A.100*
B.120
C.160
D.180
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email