2 October 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC SENIOR SUPRENDENT/ASSISTANT DISTRICT LOTTERY OFFICER 24-09-2016

SENIOR SUPRENDENT/ASSISTANT DISTRICT LOTTERY OFFICER
EXAM DATE:24-09-2016
1.If a man spends 65% of his salary and saves Rs.525 per month.His monthly salary is:
A.Rs.1000
B.Rs.1,500*
C.Rs.2,000
D.Rs.2,500
Ans:B

2.Out of 800 oranges,80 are rotten.Find percentage of good oranges.
A.80%
B.85%
C.90%*
D.95%
Ans:C
3.Diagonals of a Rhombus are 16 cm and 12 cm then its perimeter is
A.28 cm
B.40 cm*
C.56 cm
D.192 cm
Ans:B
4.A can do a piece of work in 10 days and B in 15 days .How long will they  take together to finish it?
A.6 days*
B.8 days
C.10 days
D.12 days
Ans:A
5.Kennel:Dog::Stable:?
A.Horse*
B.Lion
C.Pig
D.Tiger
Ans:A
6.Choose the odd one
A.2011
B.2012*
C.2013
D.2014
Ans:B
7.Choose the odd one.
A.Smart
B.Brilliant
C.Honest*
D.Bright
Ans:C
8.125,?,343,512,729
A.216*
B.250
C.256
D.300
Ans:A
9.The smallest number which when divided by 9 and 15 leaves a remainder 7 in each case
A.22
B.32
C.42
D.52*
Ans:D
10.HCF of 90 and 162 is
A.9
B.12
C.18*
D.24
Ans:C
11.LCM and HCF of two numbers are 36 and 6.If one number is 12 then other number is
A.12
B.18*
C.24
D.36
Ans:B
12.If A:B=8:9 and B:C=15:16 then A:C=?
A.1:2
B.2:3
C.3:5
D.5:6*
Ans:D
13.If in code of alphabet AT=20,BAT=40 then CAT=?
A.36
B.46
C.50
D.60*
Ans:D
14.Odometer is to mileage as compass is to
A.Speed
B.Hiking
C.Direction*
D.Needle
Ans:C
15.One morning Rahul and VIshal were talking to each other face to face at a junction.If Vishal’s shadow was exactly  to the left of Rahul,which direction was Rahul facing?
A.East
B.West
C.North*
D.South
Ans:C
16.26,37,50,65,----
A.76
B.82*
C.90
D.115
Ans:B
17.An aeroplane flies 600 km in 20 minutes then the speed of aeroplane is
A.1200 km/hr
B.1500 km/hr
C.1800 km/hr*
D.2000 km/hr
Ans:C
18.Volume of a cube is 64 cm3.Then its total surface area is
A.8 cm2
B.32 cm2
C.64 cm2
D.96 cm2*
Ans:D
19.A clock seen through the mirror when time is 7’0 clock
A.3:20
B.4:20
C.5:00*
D.7:00
Ans:C
20.Find the odd one out:
A.1248
B.1560
C.1352
D.1155*
Ans:D
21.Which among the following is major component of LPG?
A.Butane*
B.Ethane
C.Methane
D.Hexane
Ans:A
22.The chief ore of Aluminium is
A.Haematite
B.Magnetite
C.Dolomite
D.Bauxite*
Ans:D
23.’Dry Ice’ is the solid form of
A.Water
B.Carbon dioxide*
C.Sodium carbonate
D.Calcium sulphate
Ans:B
24.Which of the following is necessary for the dermal synthesis of  Vitamin D?
A.Gamma rays
B.X-rays
C.Infrared rays
D.Ultraviolet rays*
Ans:D
25.Which among the following blood groups is known as ‘Universal Donor’?
A.A group
B.AB group
C.O group *
D.B group
Ans:C
26.Which instrument is used to measure atmospheric humidity?
A.Hygrometer*
B.Hydrometer
C.Lactometer
D.Barometer
Ans:A
27.Which of the following pairs of acids forms ‘aqua regia’,the liquid that dissolves gold?
A.Nitric acid and sulphuric acid
B.Hydrochloric acid and sulphuric acid
C.Hydrochloric acid and nitric acid*
D.Sulphuric acid and carbonic acid
Ans:C
28.The hormone which is responsible for maintaining water balance in our body
A.Vasopressin*
B.Oxytocin
C.Adrenaline
D.Somatrophin
Ans:A
29.Who is the only person to have won two unshared Nobel Prizes in two different fields?
A.Marie Curie
B.Linus Pauling*
C.J.Bardeen
D.Frederic Sanger
Ans:B
30.Which of the following planets does not have a natural satellite?
A.Earth
B.Mars
C.Mercury*
D.Jupiter
Ans:C
31.Study of moon
A.Nephrology
B.Ornithology
D.Selenology*
Ans:D
32.The scientific name of modern human being is:
A.Homo Sapiens*
B.Homo Habilis
C.Homo Erectus
D.Neanderthal
Ans:A
33.The winner of ‘Odakkuzhal Award 2016’is:
A.O.N.V.Kuruppu
B.S.Joseph*
C.Attoor Ravi Varma
D.Sugatha Kumari
Ans:B
34.Name the Greek Philosopher who wrote “The Republic”.
A.Secrates
B.Aristotle
C.Plato*
D.Archimedes
Ans:C
35.Name the world football player who got FIFA Balandior Award
A.Messi*
B.Runi
C.Naimer
D.Sidan
Ans:A
36.The NSG operation against.the terrorist attack in Pathankot Airport is known as:
A.Operation Vijay
B.Operation Bluestar
C.Operation Dhangu*
D.Operation Desert Storm
Ans:C
37.Name the National Park of India for Rhinosores.
A.Jim Korbet
B.Kaziranga*
C.Periyar
D.Nagarhole
Ans:B
38.Mao-Tse-Tung led the ‘Long March’in the year of:
A.1931
B.1932
C.1933
D.1934*
Ans:D
39.’Santiago’is a prominent figure of a novel,that won wide recognition.Name the novel?
A.Brida
B.Saheer
C.Alchemist*
D.The Victor Stand Alone
Ans:C
40.Which are the countries that Ashes Cricket tests hold between?
A.England-New Zealand
B.England-Australia*
C.England-France
D.England-Sri Lanka
Ans:B
41.Which among the following Indian States,highest temperature is recorded?
A.Rajasthan*
B.Gujarat
C.Andhra Pradesh
D.Uttar Pradesh
Ans:A
42.The first Five Year Plan in India was started on:
A.August 15,1949
B.April 11,1950
C.January 26,1950
D.April 1,1951*
Ans:D
43.Who made the famous slogan ‘Do or Die’?
A.Subhash Chandra Bose
B.Arobindo Ghosh
C.Gandhiji*
D.Jawaharlal Nehru
Ans:C
44.Which of the following  offer described by Gandhiji as ‘Post date cheque’?
A.Cripps Mission*
B.August Offer
C.Cabinet Mission Plan
D.Wavell Plan
Ans:A
45.The total length of the coast line in India is calculated as:
A.6876 km
B.7517 km*
C.7960 km
D.6927 km
Ans:B
46.The oldest Mountain Ranges in India?
A.Vindhya Range
B.Sulaiman Range
C.Satpura Range
D.Aravali Range*
Ans:D
47.The Tebhaga Movement was launched in the State of:
A.Andhra Pradesh
B.Punjab
C.Uttar Pradesh
D.Bengal*
Ans:D
48.Acharya Vinoba Bhave associated with:
A.Panchayati Raj
B.Bhoodan Movement*
C.Tebhaga Movement
D.India’s Planning
Ans:B
49.Who is the author of the book ‘My Country,My Life’?
A.Indira Gandhi
B.Lal Krishna Advani*
C.Rajagopalachari
D.Baljeet Singh
Ans:B
50.Who is the first President of Indian National Congress?
A.Annie Besant
B.Gopal Krishna Gokhale
C.Firoz sha Mehta
D.W.C.Wanerjee*
Ans:D
51.Where is place in kerala began the first Butterfly Park in Asia?
A.Pookkode
B.Agastyamala
C.Devikulam
D.Thenmala*
Ans:D
52.Which is the first model Fisheries tourist village in India?
A.Kumbalahgi*
B.Purakkad
C.Neendakara
D.Beppur
Ans:A
53.What was the real name of Vagbhadanandha?
A.K.P.Kunjikannan
B.Keeleri Kunjikannan
C.Kunjan Pilla
D.Vayaleri Kunjikannan*
Ans:D
54.Who enunciated dictum ‘One Caste,One Religion,One Family,One World and One God’?
A.Vaikunda Swamikal*
B.Sree Narayana Guru
C.Sahodaran Ayyappan
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:A
55.Following rivers are not tributary of Periyar:
A.Mullayar
B.Perumthurayar
C.Kallar*
D.Kattappanayar
Ans:C
56.Height of the Anamudi Peak:
A.2650 m
B.2695 m*
C.2690 m
D.2685 m
Ans:B
57.Who was the social reformer related to ‘Kallumala Agitation’?
A.Kurumban Daivathan
B.Kallkutty Ashatty
C.K.C.Narayani Amma
D.Ayyankali*
Ans:D
58.Who was the Martyr of Palliyam Satyagraha?
A.Arattupuzha Velayudha Panikkar
B.P.Krishna Pilla
C.A.G.Velayudhan*
D.R.Sugathan
Ans:C
59.The historic place Kadathanadu is in:
A.Kannur
B.Kasarkode
C.Kozhikode*
D.Malappuram
Ans:C
60.Who was founded Muhammadeeya Sabha in Kannur?
A.Sheikh Muhammed Hamadani Thangal
B.Sayyed Sanahulla Makti Thangal*
C.Ummar Khasi
D.Vakkam Moulavi
Ans:B
61.Who presides over the joint sitting of both the Houses of the Parliament?
A.Speaker of Lok Sabha*
B.Chairman of Rajya Sabha
C.President of India
D.Prime Minister of India
Ans:A
62.National Commission for Scheduled Castes is a/an
A.Advisory body
B.Administrative body
C.Statutory body*
D.Constitutional body
Ans:C
63.According to the United Nations Convention on the Rights of the Child(1989),which was ratified by India in 1992,a child is a person below the age of
A.15 years
B.16 years
C.17 years
D.18 years*
Ans:D
64.The Election Commission of India is a body consisting of
A.Two members including the Chief Election Commissioner
B.Three members including the Chief Election Commissioner*
C.Four members including the Chief Election Commissioner
D.Five members including the Chief Election Commissioner
Ans:B
65.Which among the following Act reduced the Right to Franchise to 18 years from 21 years?
A.61st Constitution(Amendment)Act,1989*
B.62nd Cosntitution(Amendment)Act,1989
C.72nd Constitution(Amendment)Act,1992
D.71st Constitution)Amendment)Act,1992
Ans:A
66.Which Article of the Constitution empowers the High Courts to issue Writs?
A.Article 32
B.Article 28
C.Article 226*
D.Article 221
Ans:C
67.Who is competent to remove the Chairman and other members of the State Public Services Commissions?
A.President of India*
B.Governor of the Concerned State
C.Chief Justice of India
D.Chairman of the Union Public Service Commission
Ans:A
68.Which of the following office is described as the ‘Guardian of Public Purse’?
A.Chief Justice of India
B.Comptroller and Auditor General of India*
C.Solicitor General of India
D.Attorney General of India
Ans:B
69.The Parliament enacted the Right to Information Act in the year:
A.2002
B.2003
C.2004
D.2005*
Ans:D
70.The Right to Education Act(2009)provides for Free and Compulsory Education to all children of the age of:
A.Five to fifteen years
B.Six to fourteen years*
C.Five to fourteen years
D.Six to fifteen years
Ans:B
71.Light travels---------than sound.
A.Fast
B.Faster*
C.Fastest
D.More fast
Ans:B
72.The manager asked Regha to wait outside the room.So he has to be ----the room but he must not move far--------it.
A.Through/near
B.Out of/from*
C.From/along
D.Away/to
Ans:B
73.Which of the following pair is wrong?
A.Glass-glasses
B.Lion-lioness
C.Leaf-leaves
D.Wolf-wolves*
Ans:D
74.The orphanage could not have been constructed without the efforts of the altruist who helped in his spare time.Find out the antonym of the italized word.
A.Humanitarian
B.Egoist
C.Famous
D.Philanthorpist
Ans:----------
75.The police-----------no idea
A.Has
B.Have*
C.Will
D.Shall
Ans:B
76.When I saw my old friend,I was
A.Delightful
B.Delight
C.Delighted*
D.Delighting
Ans:C
77.It has been a controversial topic whether--------should be made legal or not.
A.Euthanasia*
B.Militia
C.Blasphemy
D.Anaesthesia
Ans:A
78.David worked hard to keep the wolf from the door.Find out the meaning of the italized idiom.
A.To keep dangers away
B.To keep dogs away
C.To escape from poverty*
D.To escape from robbers
Ans:C
79.Alice------that she liked fruits with ice creams
A.Talked
B.Spoke
C.Described
D.Replied*
Ans:D
80.Polygraph tests—accepted in court cases
A.Have been*
B.Will have
C.Were used
D.Are known
Ans:A
81.Mahila Samridhi Yojana was started in
A.2 October 1993*
B.26 January 2000
C.2 October 1999
D.26 January 2010
Ans:A
82.The main target group of Jawahar Roagar Yojana is
A.Jobless educated youth
B.Urban slum dwellers
C.People below poverty line*
D.Scheduled caste
Ans:C
83.------------is interested to give employment to jobless educated youth
A.Samagra Awaas Yojana
B.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana
C.Bharat Nirman
D.Prime Minister’s Rozgar Yojana*
Ans:D
84.The Indira Awaas Yojana operationalised from 1999-2000 is a major scheme the Government’s Ministry of Rural Development and
A.NABARD*
B.HUDCO
C.TRIFED
D.KANFED
Ans:A
85.Reaching families through women and reaching communities through families’is the slogan of
A.Bharat Nirman
B.Mahila Samridhi Yojana
C.Indira Awaas Yojana
D.Kudumbasree*
Ans:D
86.To provide electricity to every villages is the objective of
A.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
B.Bharat Nirman*
C.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana
D.Prime Minister;s Rozgar Yojana
Ans:B
87.Providing economic security to the rural women and to encourage the saving habits among them are the objectives of
A.Balika Samridhi Yojana
B.Indira Awaas Yojana
C.Mahila Samridhi Yojana*
D.Andyodaya Anna Yojana
Ans:C
88.To improve the quality of life of people and overall habitat in the rural areas is the basic objective of
A.Samagra Awaas Yojana*
B.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana
C.Andyodaya Anna Yojana
D.Bharat Nirman
Ans:A
89.NREP and RLEGP combined together and started a new programme called
A.Prime Minister’s Rozgar Yojana
B.Jawahar Rozgar Yojana*
C.Indira Awaas Yojana
D.NREGP
Ans:B
90.---------was launched to ameliorating the conditions of the urban slumdwellers living below poverty line who do not possess adequate shelters
A.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana*
B.Samagra Awaas Yojana
C.Andyodaya Anna Yojana
D.Bharat Nirman
Ans:A
91.Programs stored in ROM are called
A.Hardware
B.Firmware*
C.Software
D.None of these
Ans:B
92.A program that has capability to infect other programs and make copies of itself and spread into other programs is called
A.Virus
B.Worm*
C.Trojan
D.None of these
Ans:B
93.Which of the following is the 1’s complement of 10?
A.01*
B.110
C.11
D.10
Ans:A
94.An optical input device that interprets pencil marks on paper media is
A.Magnetic Tape
B.Punch Card Reader
C.Optical Scanners
D.O.M.R.*
Ans:D
95.What is the full form of CRT?
A.Current Ray Tube
B.Current Ray Technology
C.Cathode Ray Technology
D.Cathode Ray Tube*
Ans:D
96.Which technology is used in a CDROM Drive?
A.Mechanical
B.Electromechanical
C.Optical*
D.Fiber optical
Ans:C
97.----------refers to E-mail that appears to have been originated from one source when it was actually sent from another source.
A.E-mail bombing
B.E-mail spamming
C.E-mail spoofing*
D.None of these
Ans:C
98.The symbols used in an assembly language are:
A.Mnemonics*
B.Codes
C.Assembler
D.All of the above
Ans:A
99.From what location are the 1st computer instructions available on boot up?
A.CPU
B.ROM BIOS*
C.Boot.ini
D.CONFIG.SYS
Ans:B
100.A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into
A.Clusters
B.Sectors*
C.Vectors
D.Heads
Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email