23 November 2016

// // Leave a Comment

ELECTRICIAN AGRICULTURE(ERNAKULAM) 16/11/2016 SOLVED PAPER

ELECTRICIAN AGRICULTURE(ERNAKULAM)
EXAM DATE:16/11/2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Transformer core is laminated to---------
A.Reduce the copper loss
B.Reduces the eddy current loss*
C.Reduces the core loss
D.Hysteresis loss
Ans:B

2.Which type of loss is not common to transformer and rotating machines?
A.Eddy current loss
B.Copper loss
C.Hysteresis loss
D.Windage loss*
Ans:D
3.The difference between the synchronous speed and the actual speed of an induction motor is known as
A.Slip*
B.Regulation
C.Black lash
D.Lag
Ans:A
4.Three resistances of 30,15,5 ohms are connected in parallel,their combined resistance will be
A.Greater than 30 ohm
B.Between 30 to 15 ohm
C.Less than 5 ohm*
D.Between 15 to 5 ohm
Ans:C
5.Which of the following acts as a depolarizer in a dry cell?
A.Zinc chloride
B.Carbon powder
C.Ammonium chloride
D.Manganese dioxide*
Ans:D
6.Efficiency of a power transformer is of the order of
A.50%
B.75%
C.98%*
D.45%
Ans:C
7.The strongest dia-magnetic material
A.Sulphur
B.Bismuth*
C.Glass
D.Graphite
Ans:B
8.The magnitude of torque developed  by a three phase induction motor depends upon
A.Rotor current,rotor emf,rotor pf*
B.Supply voltage,stator current,frequency
C.Number of poles,speed,frequency
D.Synchronous speed,rotor speed,frequency
Ans:A
9.Rheostat method of speed control of induction motor is used in
A.Squirrel cage
B.Slip ring IM*
C.Double cage IM
D.All of the above
Ans:B
10.In a three phase IM the number of poles in the rotor winding are
A.Zero
B.Less than stator poles
C.Equal to stator poles*
D.More than stator poles
Ans:C
11.If the air gap of induction motor is increased
A.The magnetizing current will increase*
B.The pf will increase
C.Speed of the  motor will increase
D.Friction and windage loss will increases
Ans:A
12.Isolate fire from the supply of  oxygen  by blanketing it with foam,sand etc
A.Starving
B.Cooling
C.Spray water
D.Smothering*
Ans:D
13.What is the condition of ohm’s law?
A.Constant resistance
B.Constant voltage
C.Constant current
D.Constant temperature*
Ans:D
14.Power p=
A.Energy/time*
B.Energy/voltage
C.Current/voltage
D.Time/voltage
Ans:A
15.Moving cell instruments are use
A.AC only
B.Both AC/DC
C.DC only*
D.None of these
Ans:C
16.Low resistance means
A.Up to 10 ohm
B.1 Ohm and below*
C.1000 ohm
D.500 ohm
Ans:B
17.Unit of resistivity
A.Ohm*
B.Ohm-m
C.Ohm m2
D.Ohm/m
Ans:A
18.Kelvin bridge is used for measure:
A.Capacitance
B.Low resistance*
C.Inductance
D.Insulation resistance
Ans:B
19.Resistivity of eureka at 20oC
A.2.8x10-8
B.1.72x10-8
C.49x10-8*
D.20.2x10-8
Ans:C
20.Application of series parallel combination:
A.Current divider
B.Maximum resistance
C.Power divider
D.Voltage divider*
Ans:D
21.An earthing electrode usually made of:
A.PVC pipe
B.Carbon plate
C.Glass rod
D.Metal plate*
Ans:D
22.The color of protective conductor:
A.Green-yellow*
B.Green-red
C.Green-blue
D.Green-black
Ans:A
23.The color of middle wire of 3 wiere Dc circuit is:
A.Red
B.Black*
C.Blue
D.Green
Ans:B
24.Example of primary cell:
A.Lead acid cell
B.Edison cell
C.Voltaic cell*
D.Nickel-iron cell
Ans:C
25.The amp-hour efficiency of lead acid cell:
A.75%
B.90-95%*
C.80-85%
D.60-65%
Ans:B
26.High rate discharge tester consists of
A.Low range ammeter
B.High range voltmeter
C.Low range voltmeter*
D.High range ammeter
Ans:C
27.The color of fresh Silica gell is
A.Blue
B.Red
C.Black
D.Light pink color*
Ans:D
28.Imaginary line joining the two poles of a magnet
A.Magnetic equator*
B.Magnetic pole
C.Magnetic lines
D.Magnetic field
Ans:A
29.Rotor copper loss of a three phase induction motor is
A.Fractional slip x input power to the rotor*
B.Fractional slip x output of the rotor
C.Input power x output power
D.All the above
Ans:A
30.1 Metric horse power is:
A.742 W
B.735 W
C.735.6 W*
D.746 W
Ans:C
31.The back emf set up in the stator of a synchronous motor will depend on
A.Rotor speed only
B.Stator speed only
C.Rotor emf
D.Rotor excitation*
Ans:D
32.The armature Wdg of repulsion motor is excited:
A.Resistively
B.Inductively*
C.Conductively
D.Capacitively
Ans:B
33.The main disadvantage of shaded pole motor:
A.Low starting torque
B.Little over load capacity
C.Low efficiency
D.All the above*
Ans:D
34.The armature flux opposes the main flux is in synchronous machine when the PF is:
A.Unity*
B.Zero lagging
C.Zero leading
D.0.8 lagging
Ans:A
35.Dielectric strength of a medium is:
A.Joules/m2
B.Coulomb/m2
C.kV/mm*
D.Volt/m2
Ans:C
36.Electric intensity is expressed as:
A.Webber
B.Volt/m*
C.emf
D.Coulomb
Ans:B
37.Whenever two charges are separated there exist:
A.Magnetic field
B.Electric field
C.Electrostatic field
D.Emf*
Ans:D
38.Potential inside the hollow charged sphere:
A.Less than its surface
B.Greater than on its surface
C.Same as on its surface*
D.Zero
Ans:C
39.Capacitance in any circuit is opposition to:
A.Voltage*
B.Current flow
C.Any change in current
D.Any change in power
Ans:A
40.The simple measuring instrument used to transfer measurement from the steel rule to object
A.Try-square
B.Calliper*
C.Scriber
D.Punch
Ans:B
41.2 Ohm resistance having current of 2 A will dissipate the power of:
A.8 W
B.8 J
C.2 W
D.4 W*
Ans:D
42.If the diameter of a wire is doubled keeping the length constant the resistance:
A.Become one fourth*
B.Become twice
C.Remains same
D.Becomes 4 times
Ans:A
43.Which of the following is linear and bilateral element?
A.Semi conductor
B.Resistor*
C.Electron tube
D.Transistor
Ans:B
44.Why accumulators are preferred to pmy cell in motor car?
A.They are bulk
B.They have high internal resistance
C.They can be recharged*
D.All the above
Ans:C
45.Sedimentation occurs in lead acid cell to:
A.Over charging at high rate*
B.Over charging  at slow rating
C.No use for longer period
D.Slow charged rate
Ans:A
46.Kirchhoff’s law are valid for:
A.Linear circuit
B.Non linear circuit
C.Both linear and non-linear circuit*
D.Passive circuit
Ans:C
47.The algebraic sum of all IR drops and emf in any closed loop of a network as per KVL is:
A.+ve
B.Zero*
C.-ve
D.+ve or –ve
Ans:B
48.Form factor is the ratio of
A.Average value/rms value
B.Average value x rms value
C.Instaneous value/rms value
D.Rms value/average value*
Ans:D
49.The power factor of the inductive load is:
A.Leading
B.Lagging*
C.Unity
D.Zero
Ans:B
50.A choke coil has:
A.High inductive,high resistance
B.Low inductive,low resistance
C.Low inductive,high resistance
D.High inductive,low resistance*
Ans:D
51.A choke is used for limiting current in:
A.AC ckt only*
B.DC ckt only
C.Both AC and DC
D.Either AC or DC
Ans:A
52.Impedance at series resonance circuit:
A.Maximum
B.Average
C.Minimum*
D.All the above
Ans:C
53.Power factor is defined as:
A.kVA/kVAR
B.kVA/kW
C.kW/kVA*
D.kW/kVR
Ans:C
54.2 Wattmeter method measuring power,2 meters read equal and opposite reading the load power factor:
A.Zero*
B.0.5
C.Unity
D.Above 0.5
Ans:A
55.The secondary current of 400 KVA,11 KV/433 V,3 phase transformer is about:
A.420 A
B.533 A*
C.666.5A
D.840 A
Ans:B
56.The current rating of 400 mm2 AYFY cable is:
A.400A
B.435A
C.305A
D.335A*
Ans:D
57.The maximum efficiency of distribution transformer is:
A.1/4th load
B.Full load
C.3/4th load
D.Half road*
Ans:D
58.Unit of luminous intensity:
A.Lumen
B.Lux
C.Candela*
D.Lumen/m
Ans:C
59.The most efficient lamp:
A.Graphene*
B.LED
C.CFL
D.Sodium vapour lamp
Ans:A
60.The larger transformer stepped core arrangement is used to minimize the use of:
A.Core
B.Copper*
C.Hysteresis loss
D.Core loss
Ans:B
61.Examine the Commutator and brushes:
A.Weekly maintenance*
B.Monthly maintenance
C.Daily maintenance
D.Yearly  maintenance
Ans:A
62.In DC generator the voltage drop of copper carbon brush is about
A.1.6 V
B.2 V
C.1/75 V
D.0.3V*
Ans:D
63.Alternator voltage regulation is determined by emf method it is due to:
A.Rothert
B.Behn-Eschenberg*
C.Faraday
D.Pointer
Ans:B
64.The starting torque of capacitor start,capacitor run is about
A.200% of FL torque
B.50% of FL torque
C.300% of FL torque*
D.100% of FL torque
Ans:C
65.The first Director-General of Archaeological Survey of India:
A.Mountbatten
B.Alexander Cunningham*
C.Wheeler
D.Ernest Mackey
Ans:B
66.Name the first Indian to win the World Armateur Billard Title
A.Wilson Jones*
B.Kamaljit Sandhu
C.Ravi Shastri
D.K.Malleswari
Ans:A
67.In which place the Great Victoria Desert is located?
A.Canada
B.Africa
C.Asia
D.Australia*
Ans:D
68.Name the Kerala ruler who gave his country to Sri Padmanabha as Tripadidana
A.Saktan Thampuran
B.Swati-Tirunal
C.Marthanda Varma*
D.Rama Varma
Ans:C
69.Who was known as frontier Gandhi?
A.Abdul Kalam Azad
B.Muhammed Iqbal
C.Khan Abdul Ghafar Khan*
D.Patel
Ans:C
70.In which year Mountbatten Plan was announced in India?
A.1947*
B.1946
C.1945
D.1948
Ans:A
71.Director of the film ‘Tamas’explaining about partition of India:
A.Satyajit Rai
B.Govind Nihalani*
C.Mrinali Sen
D.Narain Bharati
Ans:B
72.In which year Sadhujana Paripalana Yogam established?
A.1903
B.1905
C.1907*
D.1910
Ans:C
73.Name the event which is related to Savarna Jatha
A.Shannar Agitation
B.Quit India Movement
C.Attingal Revolt
D.Vaikkom Satyagraha*
Ans:D
74.What is the name of spice which is called as ‘Yavanapriya’?
A.Ginger
B.Pepper*
C.Cinnamon
D.Cardamom
Ans:B
75.Who was the Viceroy of India during the time of Round Table Conferences?
A.Lord Canning
B.Ramsay Mac Donald
C.Lord Curzon
D.Lord Irvin*
Ans:D
76.The first person who offer Individual Satyagraha in Indian Freedom Movement?
A.Vinobha Bhave*
B.Dr.B.R.Ambedkar
C.Vallabhai Patel
D.Narendra Dutta
Ans:A
77.In which Year Historic Lahore session of Indian National Congress held?
A.1919
B.1929*
C.1930
D.1942
Ans:B
78.Which is the Name of Commission sent to India to enquire about the work of  Govt.of India Act of 1919?
A.Crips Mission
B.Wardha Commission
C.Simon Commission*
D.Cabinet Commission
Ans:C
79.Which is the birth place of Markuriakose Elias Chavara?
A.Bharanaganam
B.Mannanam
C.Mezhathur
D.Kainakari*
Ans:D
80.Pattanam was situated in the banks of river---------
A.Pamba
B.Bharatapuzha
C.Periyar*
D.Kurumalipuzha
Ans:C
81.The Yarkungzangbo river in India is known as----------
A.Brahmaputra*
B.Mahanadi
C.Kaveri
D.Sindhu
Ans:A
82.The Power to Prorogue the Lok Sabha rests with---------
A.Speaker
B.President*
C.Supreme Court
D.Prime Minister
Ans:B
83.Who is the Founder of Samatwa Samaj?
A.Chattampi Swamikal
B.Ayyankali
C.Vaghbhatananda
D.Vaikunda Swamikal*
Ans:D
84.The Political Guru of Mahatma Gandhi:
A.Gokhale*
B.Tilak
C.Surendra Nath Banerjee
D.Dadabhai Naoroji
Ans:A
85.Repulsion motor is provided with:
A.Commutator*
B.Centrifugal switch
C.Capacitor
D.Squirrel cage rotor
Ans:A
86.Whenever a poly phase motor is loaded the:
A.Induced emf in the rotor increases and its frequency falls
B.Induced emf in the rotor increases and its frequency rises*
C.Induced in the rotor remains constant
D.Induced emf in the rotor decreases and its frequency increases
Ans:B
87.For three resistance are connected in three phase,the power consumed will be more??-------connection
A.Star delta
B.Star
C.Delta*
D.Delta star
Ans:C
88.Synchronous motors run on leading power factor when connected in:
A.Under excitation
B.Rated excitation
C.Fully loaded
D.Over excitation*
Ans:D
89.The output voltage of a solar cell is approximately:
A.1.2 V
B.0.5 V*
C.2.1 V
D.3 V
Ans:B
90.Slip rings are generally made of:
A.Phosphoric bronze*
B.Alumini
C.Copper
D.Carbon
Ans:A
91.The hydrometer reading of fully charged lead acid battery:
A.1.2
B.1.5
C.1.11
D.1.26*
Ans:D
92.In induction motor percentage slip is maximum at:
A.Low speed
B.Medium speed
C.Stand still condition*
D.Synchronous speed
Ans:C
93.Economiser is a part of:
A.Hydel PS
B.Nuclear PS
C.Thermal PS*
D.Diesel PS
Ans:C
94.The crawling in an induction motor is caused by:
A.Improper design of the machine
B.Low voltage supply
C.High load
D.Harmonics developed in the motor*
Ans:D
95.The commutator segments are placed in:
A.Rotor*
B.Stator
C.Armature
D.Field
Ans:A
96.Reduction in the capacitance of capacitor start motor results in reduced:
A.Noise
B.Starting torque*
C.Speed
D.Armature reaction
Ans:B
97.In an ac circuit the ratio of kW/kVA represents:
A.Power factor*
B.Load factor
C.Starting torque
D.Diversity factor
Ans:A
98.The unit of inductance is:
A.OHM
B.MHO
C.HENRY*
D.FARAD
Ans:C
99.Ear to ear resistance of human body:
A.400
B.1 Kilo ohms
C.650 ohms
D.100 ohms*
Ans:D
100.Centrifugal switches is provided for disconnecting the auxiliary winding in a:
A.Capacitor run motor
B.Capacitor start motor*
C.Reluctance motor
D.Hysteresis motor
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email