28 November 2016

// // Leave a Comment

Kerala PSC Range Forest Officer Answer Key 2016 – Solved Question paper 05/11/2016

RANGE FOREST OFFICER,FOREST
EXAM DATE:05-11-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Find the largest number of four digits which is exactly divisible by 27,18,12,15
A.9740
B.9730
C.9720*
D.9710
Ans:C

2.Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2PM if he travels at 10 km/hr,he will be reach there at 12 noon if he travels at 15 km/hr.At what speed must be travel to reach A at 1 PM?
A.80
B.57
C.63
D.99
Ans:-
3.A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes.What percent of his total score did he make by running between the wickets?
A.30%
B.40%
C.50%*
D.60%
Ans:C
4.Total of the ages A,B and C at present are 90 years.Ten years ago,the ratio of their ages was 1:2:3.What is the age of B at
A.20
B.30*
C.40
D.50
Ans:B
5.Along a yard 225 meters long,26 trees are planted at equal distances,one tree being to each end of the yard.What is the distance between two consecutive trees?
A.8
B.9*
C.10
D.11
Ans:B
6.Simplify,b-[b-(a+b)-(b-(b-a+b)]+2a]
A.0
B.a
C.2a
D.4a*
Ans:D
7.Rs.800 becomes Rs.956 in 3 years at certain rate of simple interest.If the rate of interest is increased by 3%,What amount will Rs.800 becomes in 3 years?
A.1,028*
B.1,128
C.1,228
D.1,328
Ans:A
8.What least value should be replaced by # in 231 #231 so the number become divisible by 9?
A.3
B.4
C.5
D.6*
Ans:D
9.A boat having a length 3m and breadth 2m is floating on a lake.The boat sinks by 1 cm when a man gets into it.The mass of the man is:
A.50kg
B.60kg*
C.70kg
D.80kg
Ans:B
10.An electronic device makes a beep after 60 sec.Another device makes a beep after ever 62sec.They beeped together at 10am.The time when they will next make a beep together at the earliest,is
A.10.28 am
B.10.29 am
C.10.30 am
D.10.31 am*
Ans:D
11.If the following words are arranged according to the dictionary order,which will be the third word in that order?
A.Excellence
B.Excerpt
C.Exceedingly
D.Exceptionable*
Ans:D
12.Kiran walked 78 meters towards North.From there he turned left and walked 35 meters.Thereafter he turned to his left,walked 30 meters,turned right and walked 5 meters again.Next,he turned left and walked 48 meters and stopped.How far and in which direction is Kiran now from his starting point?
A.40 meters,West*
B.12 meters,North
C.70 meters,East
D.78 meters,East
Ans:A
13.Nita and Bibin got married on Monday,25th April,2016.What will be the day of their 10th wedding anniversary in 2026?
A.Thursday
B.Friday
C.Saturday*
D.Sunday
Ans:C
14.Pen is to ink as car is to------
A.Tire
B.Scooter
C.Petrol*
D.Steering
Ans:C
15.Ashraf’s mother is the daughter of Muneer’s brother.How is Ashraf related to Muneer?
A.Grandson*
B.Nephew
C.Cousin
D.None of these
Ans:A
16.Complete the following series.
BJF,DKH,FMJ,HPL,---?
A.KRM
B.JTN*
C.KTN
D.JQO
Ans:B
17.If WORDING is coded as GODRINW,how will TOUGHEN be coded?
A.NOGUTEH
B.NOHUGET
C.NOGUHET*
D.NOGUHTE
Ans:C
18.Among the following list,choose the one that is different from the other ones.
A.Red
B.Orange*
C.Blue
D.Green
Ans:B
19.From the following options,choose the word which best expresses the meaning of the word divulge.
A.Disclose*
B.Vary
C.Offer
D.Offend
Ans:A
20.In a row of students,Jijin is 14th from the left and Arya is 18th from the right.If they interchange their positions,jijin becomes 6th from the left.Then,what will be the position of Arya from the right?
A.9th
B.10th*
C.20th
D.21st
Ans:B
21.Plaster of Paris is:
A.SO41/2H2O*
B.CuSO4H2O
C.(CaSO4)2H2O
D.(A)and(C)
Ans:A
22.Maximum number of electrons that can be accomodated in’p’orbital
A.18
B.8
C.6*
D.2
Ans:C
23.Thermodynamically the most stable allotrope of Carbon
A.Diamond
B.Graphite*
C.Coal
D.Fullerenes
Ans:B
24.Momentum=Mass x------
A.Velocity*
B.Acceleration
C.Displacement
D.Speed
Ans:A
25.Calculate the work done on a body of mass 20kg for lifting it 2 meter above the ground
A.196 Joule
B.98 Joule
C.392 Joule*
D.19.6 Joule
Ans:C
26.The communicable disease that has been fully controlled by a national programme is
A.Malaria
B.Filaria
C.Smallpox
D.Tuberculosis*
Ans:D
27.Which of the following is the sedimentary cycle?
A.Oxygen Cycle
B.Phosphorus cycle*
C.Nitregen Cycle
D.Hydrogen cycle
Ans:B
28.The nitrogen base which is not found in DNA:
A.Uracil*
B.Adenine
C.Thymine
D.Guanine
Ans:A
29.Which of the following produce antibodies in blood?
A.Neutrophil
B.Eosinophil
C.Monocyte
D.Lymphocyte*
Ans:D
30.Name of the Nitrogen fixing bacteria found in the roots of leguminous plants:
A.Azospirillum
B.Rhizobium*
C.Azotobacter
D.Nostoc
Ans:B
31.Which is the theme of 2016 Zero Discrimination Day?
A.Stand up
B.Stand out*
C.Speak Loud for Justice
D.Live up
Ans:B
32.Which country has the highest proportion of 95% Buddhist population?
A.Bhutan
B.Myanmar
C.Thailand*
D.Combodia
Ans:C
33.Nomadic Elephant,2016 is the joint military exercise of India and which country?
A.France
B.Russia
C.China
D.Mongolia*
Ans:D
34.”Operation Sulaimani”has been launched in which district of Kerala to eradicate poverty?
A.Kozhikode*
B.Kannur
C.Kollam
D.Trissur
Ans:A
35.Who is the author of the book”Alphabet Soup for Lovers”?
A.Sunny Leons
B.Arundathi Rai
C.Anitha Nair*
D.Anand Swarup Gupta
Ans:C
36.Dattu Bhokanal is associated with which sports?
A.Swimming
B.Howing*
C.Long Jump
D.Table Tennis
Ans:B
37.Which is the major religion in Japan practiced by more than 50% of the people?
A.Shintoism*
B.Maoism
C.Taoism
D.Buddhism
Ans:A
38.Which acid is present in the Soy beans?
A.Malic acid
B.Carpic acid
C.Phytic acid*
D.Onalic acid
Ans:C
39.Who chair the joint sitting of the houses of Parliament?
A.President of India
B.Prime Minister
C.Supreme Court Chief Justice
D.Lok Sabha Speaker*
Ans:D
40.What is the theme of 2016,World Intellectual Property Day(WIPD)?
A.Digital Creativity*
B.Creativity
C.Movies
D.Get up stand up for music
Ans:A
41.Who was the auther of the biography of “The Indian Struggle”?
A.Subhash Chandra Bose*
B.Tilak
C.Motilal Nehru
D.Lala Lajpat Rai
Ans:A
42.A person who died after a 63 days long hunger strike:
A.Ram Prasad Bismil
B.Surya Sen
C.Jatin Das*
D.B.K.Dutt
Ans:C
43.Who among the following was elected as the President of Indian National Congress in 1928?
A.Gandhiji
B.Jawaharlal Nehru
C.Motilal Nehru*
D.None of these
Ans:C
44.Vinobha Bhave offered individual satyagraha in
A.21 Sept,1941
B.27 Oct,1942
C.10 May,1942
D.15 May,1941*
Ans:D
45.In 1946,an Interim Cabinet in India,headed by the leadership of:
A.Jawaharlal Nehru*
B.Jinnah
C.Gandhiji
D.Vallabhbhai Patel
Ans:A
46.’The Deccan Riot Commission’appointed in the year:
A.1857
B.1878*
C.1898
D.1911
Ans:B
47.The Syrian Catholic Church at Kanjur is associated in history with:
A.Marthanda Varma
B.Sri Vallabha Kotha
C.Sthanu Rvi
D.Sakthan Thampuran*
Ans:D
48.Which Chalcolithic site is considered to be a regional centre of the Ahar Culture?
A.Jakhera
B.Kalibangan
C.Chandoli
D.Gilund*
Ans:D
49.The first indus site,Harappa was exacavated by:
A.John Marshall
B.R.S.Bisht
C.Dayaram Sahni*
D.J.P.Joshi
Ans:C
50.National Institution for Transforming India Aayog(NITI Aayog)formed in:
A.1st January,2016
B.23rd April,2014
C.18th May,2015
D.1st January,2015*
Ans:D
51.Which was the first poem written by Pandit K.P.Karuppan?
A.Lankamardanam
B.Jathikummi
C.Sthothramandaram*
D.Udayanavirunnu
Ans:C
52.Who was the third signatory to the Malayali Memorial?
A.K.P.Sankara Menon
B.Dr.Palpu*
C.G.P.Pillai
D.N.Raman Pillai
Ans:B
53.The place of origin of the river Valapattnam is:
A.Brahmagiri forest*
B.Eringal hills
C.Thattamalai
D.Balappooney hills
Ans:A
54.Who led Kallumala agitation?
A.K.P.Vallon
B.Dr.Ayyathan Gopalan
C.Kumaragurudeva
D.Ayyankali*
Ans:D
55.India’s first Soil Museum in Kerala is located at:
A.Kottamukku
B.Parottukonam*
C.Ettumanoor
D.Chempukavu
Ans:B
56.Who was related to the Muthukulam speech of 1947?
A.Mannathu Padmanabhan*
B.C.Kesavan
C.P.Krishna Pillai
D.Dr.K.B.Menon
Ans:A
57.’Kannimara teak’is one of the world’s largest teak tree found in:
A.Kottiyoor
B.Aralam
C.Chimmini
D.Parambikulam*
Ans:D
58.Chattampi Swamikal gave a detailed explanation of ‘Chinmudra’to:
A.Sree Narayan Guru
B.Bodheswara
C.Swami Vivekananda*
D.Ayyavaikundar
Ans:C
59.What was the original name of Thycaud Ayya?
A.Subbrayan*
B.Kunjikannan
C.Mudisoodum Perumal
D.Muthukutty
Ans:A
60.Which is the smallest national park in Kerala?
A.Mathikettan Chola
B.Anamudi Chola
C.Eravikulam
D.Pampadum Chola*
Ans:D
61.The Indecent Representation of Women(Prohibition Act)was enacted by the Parliament in the year:
A.1981
B.1983
C.1985
D.1986*
Ans:D
62.Pick out the odd one from the group:
A.President of India
B.President of US
C.President of England*
D.President of Switzerland
Ans:C
63.The judges of the subordinate courts are appointed by:
A.The PSC
B.The Governor
C.The Chief Minister
D.The President*
Ans:D
64.The emergency due to the breakdown of constitutional machinery in a state:
A.Art.356*
B.Art.352
C.Art.357
D.Art.360
Ans:A
65.The term of the Lok Sabha:
A.Cannot be extended*
B.Can be extended for another full term of 5 years
C.Can be extended for an unlimited period
D.Can be extended for 1 year at a time
Ans:A
66.Section------of Legal Service Authorities Act,1987 envisages the establishment”Permanent Lok Adalats”at different places for considering the cases in respect of Public Utility Services
A.22-A
B.22-B*
C.20-A
D.20-B
Ans:B
67.Which of the following tax is totally assigned to Central Government by the Constitution.
A.Estate duty
B.Sales Tax
C.Taxes on Railway fares and freight*
D.Corporation Tax
Ans:C
68.There is a Special Officer for Linguistic Minorities in India under:
A.Art.347
B.Art.350
C.Art.350A
D.Art.350B*
AnsD
69.Lowering of voting age in India is done under—amendment Act
A.51st
B.61st*
C.73rd
D.93rd
Ans:B
70.Part –of the constitution deals with Panchayath Raj.
A.III
B.VII
C.IX*
D.X
Ans:C
71.He------know the right answer.
A.Don’t
B.Doesn’t*
C.No
D.Do not
Ans:B
72.The test was-------because I –studied
A.Harder,hard
B.Hard,harder
C.Hard,hardly*
D.Hardly,hard
Ans:C
73.This is the ------book I have ever read
A.Worse
B.Worser
C.Worst*
D.Bad
Ans:C
74.This is -------boy that once brought ------dog to class
A.the,a*
B.a,the
C.a,a
D.the,the
Ans:A
75.Which are the places to visit ----------italy?
A.at
B.on
C.in*
D.of
Ans:C
76.Correct the sentence:
Candy taste sweet
A.Candy taste nice
B.Sweet taste sweet
C.Candy tasting nice
D.Candy tastes sweet*
Ans:D
77.Choose the correct synonym for the underlined word:
A.Slow
B.Quick*
C.Energetic
D.Great
Ans:B
78.Choose the correct antonym for the underlined word:
That is a magnificient movie
A.Fantastic
B.Big
C.Small*
D.Gigantic
Ans:C
79.Replace the underlined phrase with a word:
He is a person who eats too much.
A.Obese
B.Lion
C.Man
D.Glutton*
Ans:D
80.Show us the way and we will ------
A.Precede
B.Preceed
C.Proceed*
D.Procede
Ans:C
81.Which of the following programme considers the household as the basic unit of development?
A.Antyodaya Programme
B.Food for Work Programme
C.Integrated Rural Development Programme*
D.TRYSEM
Ans:C
82.In which year,Food for Work Programme(FWP)was replaced by National Rural Employment Programme(NREP)?
A.1970
B.1975
C.1980*
D.1985
Ans:C
83.Sampoorna Grameen Rojgar Yojana(SGRY)is launched in-----
A.September,2001*
B.October,2001
C.April,2001
D.August,2001
Ans:A
84.NREP and RLEGP were merged in 1980 to  form a new programme.Which is the programme?
A.IAY
B.JRY*
C.PMRY
D.SGRY
Ans:B
85.Which is the most important of all self-employment and poverty alleviation programmes
A.TRYSEM
B.FWP
C.Antyodaya Programme
D.IRDP*
Ans:D
86.Under,which programme 8,742 new houses have been constructed and 8,742 new houses have been upgraded during the year,2001?
A.JRY
B.PMRY
C.IAY*
D.SGRY
Ans:C
87.New name of FWP(Food for Worke Programme)is-----
A.IRDP
B.NREP*
C.TRYSEM
D.SGRY
Ans:B
88.VAMAY(Valmeeki Ambedkar Awas Yojana)was started in Kerala during the year-------
A.2000
B.2001
C.2002*
D.2003
Ans:C
89.Balika Samridhi Yojana was launched on:
A.1995,October 2
B.1996 August 15
C.1987,October 2
D.1997,August 15*
Ans:D
90.Integrated Child Development Scheme(ICDS)services are rendered through:
A.Grama panchayath
B.Block Panchayat
C.Health Department
D.Anganwadi Centres*
Ans:D
91.One nibble is equal to:
A.2 bits
B.4 bits*
C.8 bits
D.16 bits
Ans:B
92.Which among the following is not an example of an optical storage device?
A.Compact Disk
B.Digital Versatile Disk
C.Floppy Disk
D.Flash Drive*
Ans:D
93.The proprietary software which is intially provided free of charge to users,who are allowed and encouraged to make and share the copies of the programme,which helps to distribute it,is known as:
A.Shareware
B.Freeware*
C.Readymade Software
D.Open Source Software
Ans:B
94.FPI stands for
A.Faults per inch
B.Frames per inch*
C.Figure per inch
D.Film per inch
Ans:B
95.Which one of the following is not a web browser?
A.Apple safari
B.K-Meleon
C.Zapya*
D.Camino
Ans:C
96.The term virus stands for
A.Viral Information Resource Under Siege
B.Vital Information resource Under Sieze
C.Vital Information Resource Under Seize
D.Vital Information Resource Under Siege*
Ans:D
97.The protocol used for e-mail service is
A.SNMP
B.SMMP
C.SNTP
D.SMTP*
Ans:D
98.Who is the CEO of Whatasapp?
A.Jan Koum*
B.Mark Zukerberg
C.Jack Dorsey
D.Sundar Pichai
Ans:A
99.Forgery of an e-mail header so that the message appears to have originated from someone or somewhere other than the actual source is known as:
A.E-mail Spamming
B.E-mail Jamming
C.Email spoofing*
D.None of these
Ans:C
100.Which one of the following is not a microprocessor manufacturing company?
A.AMD
B.Microsoft*
C.IBM
D.Intel

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email