28 November 2016

// // Leave a Comment

KERALA PSC VOCATIONAL TEACHER 10-11-2016 SOLVED PAPER

VOCATIONAL TEACHER
MAINTENANCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES,VHSE
EXAM DATE:10-11-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following type of layout is suitable for automobile manufacture?
A.Process layout
B.Product layout*
C.Fixed position layout
D.Combination layout
Ans:B

2.A water supply pipeline changes its alignment through a bend when the flow in the pipeline is increased by operating a valve.The flow in the bend is classified as:
A.Steady uniform flow
B.Unsteady uniform flow
C.Unsteady,non-uniform flow*
D.Steady,non-uniform flow
Ans:C
3.The factor to be cosidered in design of hydrodynamic journal bearing is
A.Specific pressure
B.Rubbing speed
C.Viscosity of lubricant
D.All of the above*
Ans:D
4.How many slip systems are present in an HCP crystal structure?
A.3*
B.6
C.12
D.None of these
Ans:A
5.Which stainless steel is used in cryogenic vessels?
A.Ferritic
B.Austenitic*
C.Martensitic
D.None of the above
Ans:B
6.If the first and last gears are at the same axis,then the type of gear train is known as:
A.Compound gear train
B.Epicyclic gear train
C.Reverted gear train*
D.Unlaxial gear train
Ans:C
7.The main advantage of the line organisation is:
A.Quick decision at all the levels
B.Defined responsibilities at all the levels
C.Effective control
D.All of the above*
Ans:D
8.A public Limited Company can be started by:
A.Not less than 7 persons*
B.Not less than 3 persons
C.Not less than 2 persons
D.None of the above
Ans:A
9.Which component is also called wrist pin?
A.King pin
B.Piston pin*
C.Shackle pin
D.Cotter pin
Ans:B
10.The term ‘valve lash’in case of overhead valve engine refers to:
A.Valve noise when it hits the seat
B.Clearance between valve up and valve actuating component*
C.Clearance between valve face and seat
D.Valve noise when it hits the rocker tip
Ans:B
11.When the stroke is more than the bore in a piston engine,it is called:
A.Over-square engine
B.Boxer engine
C.Under-square engine*
D.None of the above
Ans:C
12.The material on the pisitive plate of a fully charged lead acid battery is:
A.Lead peroxide seen as chocolate brown colour*
B.Spongy lead seen as grey colour
C.Lead peroxide seen as grey in colour
D.Spongy lead seen as chocolate brown in colour
Ans:A
13.The necessity of a radiator cap is to:
A.Increase the boiling point of the coolant
B.Relieving the system pressure when required
C.Relieving the system vacuum when required
D.All of the above*
Ans:D
14.The working principle of a conventional automobiles clutch is:
A.Pascal’s law
B.Bernoulli’s principle
C.Friction*
D.Hydraulic pressure
Ans:C
15.The component which gives out the heat into atmosphere in a conventional car A/C system is:
A.Evaporator
B.Compressor
C.Condenser*
D.None of the above
Ans:C
16.In Hotchkiss drive for a conventional heavy vehicle,the driving thrust is taken by
A.Propeller shaft
B.Shock absorber
C.Leaf spring*
D.All of the above
Ans:C
17.In a torque converter system,the engine flywheel is directly connected to:
A.Impeller*
B.Stator
C.Turbine
D.Vane pump
Ans:A
18.In the case of poppet valves,valve guide makes contact with:
A.Valve head
B.Valve face
C.Valve stem*
D.Valve margin
Ans:C
19.The movement of a vehicle with respect to its transverse axis is called:
A.Rolling
B.Pitching*
C.Yawing
D.None of the above
Ans:B
20.In full floating type axle arrangement,the axle casing has to take up:
A.Driving torque
B.Vehicle load*
C.All of the above
D.None of the above
Ans:B
21.Without considering the number of cylinders,which engine will have the least crank shaft length:
A.Inline engine
B.V engine
C.W engine
D.Radial engine*
Ans:D
22.In a Wankel engine,the four processes viz,suction,compression,power and exhaust happens within:
A.1/3 rotation
B.1/2 rotation
C.2 rotations
D.1 rotation*
Ans:D
23.EGR system helps mainly in reducing which pollutant?
A.Co2
B.CO
C.HC
D.Nox*
Ans:D
24.In a 4 stroke engine,if the crank shaft gear has 30 teeth,then the camshaft gear will have:
A.15 teeth
B.60 teeth*
C.120 teeth
D.None of the above
Ans:B
25.In a conventional distributor less ignition system equipped on a six cylinder engine,the minimum number of ignition coils will be:
A.6
B.2
C.3*
D.None of the above
Ans:C
26.In a conventional ignition system,the condenser is located:
A.Inside the distributor cap*
B.On the distributor shaft
C.On the ignition coil
D.None of the above
Ans:A
27.Double declutching is required during:
A.Up-shifting
B.Down-shifting*
C.Shifting to neutral
D.Shifting to reverse
Ans:B
28.In a normal head lamp,theoretically the reflector should have the shape:
A.Elliptical curve
B.Parabolic curve*
C.Hyperbolic curve
D.Hemispheric curve
Ans:B
29.Automotive alternator housing is made up of:
A.Cast-iron
B.Pressed steel
C.Aluminium*
D.None of the above
Ans:C
30.When the clutch free pedal play is excessively increased then:
A.Gear engagement becomes smooth
B.Gear engagement becomes hard*
C.Clutch life increases
D.Both A and C
Ans:B
31.The effect of centrifugal force is more prominent in the working of:
A.Coil spring clutch*
B.Diaphragm spring clutch
C.Both coil spring and diaphragm spring clutch equally
D.Neither coil spring nor diaphragm
Ans:A
32.During stall period in a torque converter
A.Maximum torque multiplication occurs
B.Turbine is stationary and impeller is rotating at engine speed
C.Maximum slip occurs
D.All of the above*
Ans:D
33.In which type of differential gears,the pinion shaft axis lies below the crown wheel axis?
A.Straight bevel gear arrangement
B.Spiral bevel gear arrangement
C.Hypoid gear arrangement*
D.All of the above
Ans:C
34.In a normal differential,the ends of the cross or spider will be held in the:
A.Sun gear
B.Pinion gear
C.Crown gear
D.Star gear*
Ans:D
35.The component which connects the leaf spring set to the axle casing is:
A.Centre bolt
B.Shackle
C.U bolt*
D.Leaf clamp
Ans:C
36.The helper spring comes into action when:
A.The load on the main leaf set is more
B.The deflection of the main leaf set is more
C.Both A and B*
D.None of the above
Ans:C
37.The ultimate energy conversion happening in a hydraulic shock absorber is:
A.Vertical force into hydraulic energy
B.Vertical force into heat energy*
C.Vertical force into pressure energy
D.None of the above
Ans:B
38.In a propeller shaft if the length of the shaft is decreased by half,then the:
A.Critical whirling speed is increased by four times*
B.Critical whirling speed is decreased by four times
C.Critical whirling speed is increased twice
D.Critical whirling speed is decreased to half
Ans:A
39.Which type of front suspension gives maximum space for engine installation?
A.Wishbone suspension system
B.Mac Pherson strut suspension system*
C.Trailing link suspension system
D.Vertical guide suspension
Ans:B
40.The ride quality of a vehicle will be maximum when:
A.The sprung weight is maximum*
B.The sprung weight is minimum
C.The upsprung weight is maximum
D.Both A and C
Ans:A
41.The front stabilizer rod is used to reduce the tendency of a vehicle to:
A.Roll*
B.Pitch
C.Yaw
D.Bounce
Ans:A
42.In Ackermann steering system,perfect steering condition is attained only during
A.2 positions of steering
B.3 positions of steering*
C..Straight ahead position only
D.All the steering positions
Ans:B
43.In a normal steering linkages used in a rigid axle suspension vehicle,the component between the cross shaft and the drag link is:
A.Tie rod
B.Track rod
C.Pitman arm*
D.Steering arm
Ans:C
44.The metal used as balancing weights in wheel balancing is:
A.Copper
B.Steel
C.Lead*
D.Brass
Ans:C
45.In a spoke wheel,while handling the braking torque,the spokes are subjected to:
A.Tension*
B.Compression
C.Bending stress
D.Shearing
Ans:A
46.In a conventional hydraulic actuated drum brake,if it is twin leading type,minimum number of wheel cylinders required are:
A.One
B.Two*
C.,Four
D.Wheel cylinder not required
Ans:B
47.In an air brake system,the valve that the driver can actuate is:
A.Dual brake valve*
B.Unloader valve
C.System protection valve
D.Non return valve
Ans:A
48.The component which restricts the flow of current from battery to generator is:
A.Regulator diodes
B.Voltage regulator
C.Current regulator
D.Cut-out relay*
Ans:D
49.The city of Varanasi is situated on the banks of river.
A.Sutlej
B.Yamuna
C.Ganga*
D.Godawari
Ans:C
50.Sasthamkotta lake is the only major fresh water lake in Kerala belong to which district?
A.Thiruvanathapuram
B.Kollam*
C.Alappuzha
D.Ernakulam
Ans:B
51.In which year Prime Ministers Gramodaya Yojana(PMGY)started?
A.2000*
B.2001
C.2004
D.2005
Ans:A
52.Who is known as the father of Indian Politics and Economics?
A.P.C.Mahalanobis
B.M.Visveswarayya
C.Adam Smith
D.Dadabhai Naoroji*
Ans:D
53.Who is the present chairman of NITI Aayog?
A.Prime Minister Narendra Modi*
B.Aravind Panagaria
C.Montek Singh Aluvalia
D.Anurag Thakkur
Ans:A
54.THe fourth visit of  Mahatma Gandhi in Kerala is connected with:
A.Vaikom Satyagraha
B.Khilafat Movement
C.Upliftment of the Harijans*
D.Temple entry proclamation
Ans:C
55.Who was the founder of Secret Society Anusilan Samithi’?
A.Barindra Kumar Gosh*
B.Aurobindo Gosh
C.Subhash Chandra Bose
D.Rashbihari Gosh
Ans:A
56.When did Balgangadhar Tilak declared ‘Swaraj is my birth right and I will have it’?
A.1905
B.1907
C.1914
D.1916*
Ans:D
57.Where is the headquarters of Coconut Development Board?
A.Koxhi
B.Kochi*
C.Thiruvanathapuram
D.Thrissur
Ans:B
58.The Anamudi Peak is  in the High Range of:
A.Malappuram district
B.Kollam district
C.Idukki district*
D.Wayanad district
Ans:C
59.The first to perform mirror consecration in South India.
A.Sree Narayana Guru
B.Vaikunda Swamikal*
C.Sahodaran Ayyappan
D.Chattampi Swamikal
Ans:B
60.Who was the founder of the Sidhasramam at Alathur in Palakkad district?
A.Brahmananda Sivayogi*
B.Vagbhatananda
C.Pandit Karuppan
D.Chattampi Swamikal
Ans:A
61.Where was Ayya Vaikunda Swamikal born in 1809?
A.Kottayam
B.Swamithoppil*
C.Kannanmula
D.Alathur
Ans:B
62.In which year Kuriakose Elias Chavara Achan declared as blessed one?
A.2010 December
B.2011 January
C.2013 January
D.2014 November*
Ans:D
63.Who is known as Lincoln of Kerala?
A.Kuriakose Elias Chavara
B.K.P.Karuppan*
C.Poikayil Yohannan
D.Dr.Palpu
Ans:B
64.Who is the president of World Bank?
A.Kim jong
B.Shinzo Abe
C.Jim Yong Kim*
D.Mong Palatino
Ans:C
65.Who is the director of Malayalam film Kathakali?
A.Vijaibabu
B.R.S.Vimal
C.Basil Joseph
D.Saijo Kannanaikkal*
Ans:D
66.Ace Against odd is the autobiography of:
A.Saina Nehwal
B.P.V.Sindu
C.Sania Mirza*
D.Martina Hingis
Ans:C
67.Who is the Vie Chairman of State Planning Board?
A.Dr.V.K.Ramachandran*
B.Dr.R.Ramesh
C.Dr.B.Iqbal
D.Aravind Panganda
Ans:A
68.Andy Murray,winner of Wimbledon title for Men’s single 2016,belongs to which country?
A.USA
B.France
C.Spain
D.Britain*
Ans:D
69.Joule-Thomson coefficient for an ideal gas having equation Pv=RT is:
A.Unity
B.Infinite
C.0.5
D.Zero*
Ans:D
70.Cycle consisting of two isothermal and two isobaric processes is:
A.Ericsson*
B.Joule
C.Stirling
D.Otto
Ans:A
71.Axial thrust will be negligible in case of:
A.Helical gears
B.Spiral gears
C.Herringbone gears*
D.Bevel gears
Ans:C
72.Coarse grained steels:
A.Are very tough
B.Are less tough*
C.Do not have a tendency to distort
D.Are lighter
Ans:B
73.A critical path has:
A.Zero slack*
B.Minimum slack
C.Maximum slack
D.Infinite slack
Ans:A
74.Energy loss due to friction in laminar flow can be calculated either using Darcy’s equation or Hagen-Poiseuille equation where friction factor is:
A.32/Re
B.64/Re*
C.16/Re
D.None of these
Ans:B
75.The shaft vibrations at nodes are:
A.Maximum
B.Zero*
C.Minimum
D.Unpredictable
Ans:B
76.In metals subjected to cold working,strain hardening effect is due to:
A.Twinning mechanism
B.Fracture mechanism
C.Dislocation mechanism*
D.None of the above
Ans:C
77.Scheduling is:
A.Alloting a job to a operator
B.Alloting a job to a machine
C.Fixing the time of completion of a job
D.Detailing the sequence of operation job wise and machine wise*
Ans:D
78.The impeller used in mud pumps is:
A.Open type*
B.Semi open type
C.Shrouded on one side only
D.Shrouded on both sides
Ans:A
79.A mechanism forms a structure when the degrees of freedom is equal to:
A.2
B.1
C.0*
D.-1
Ans:C
80.Which of the following defect can occur due to improper design of a gating system?
A.Shrinkage
B.Porosity
C.Mould erosion
D.Any of the above*
Ans:D
81.PERT is mainly useful for:
A.Large projects
B.Large and complex projects
C.Research and development projects*
D.Any small or large projects
Ans:C
82.Zeroth law of thermodynamics defines.
A.Internal energy
B.Enthalpy
C.Temperature*
D.Pressure
Ans:C
83.In a vibrating system the damping factor is unity,then:
A.The system will have no vibration
B.The system will be highly damped
C.They system will be critically damped*
D.The system will be under damped
Ans:C
84.In EDM,the number of discharges per minute may be as high as:
A.3000
B.6000
C.60,000
D.600,000*
Ans:D
85.Work sampling is used to find:
A.Percentage occurence of certain activity*
B.Rating of a job
C.Pre-determined motion time data
D.Standard time for a repetitive operation
Ans:A
86.If the diameter of a centrifugal pump impeller is doubled keeping the discharge and speed constant,then the head needs to be reduced by:
A.16 times*
B.4 times
C.2 times
D.8 times
Ans:A
87.A parabolic cam is so named because its:
A.Profile is parabolic
B.Follower displacement vs time plot is parabolic*
C.Follower velocity vs time plot is parabolic
D.Follower accelaration vs time plot is parabolic
Ans:B
88.The tool may fail suddenly because of:
A.Crater wear
B.Flank wear
C.Both carter and flank wear
D.Spailing*
Ans:D
89.Break-even analysis is a:
A.Short term analysis*
B.Long term analysis
C.Average of short and long term analysis
D.None of the above
Ans:A
90.A double-slider four-bar mechanism consisting of two turning pairs and two sliding pairs,will have a degree of freedom equal to:
A.1
B.2
C.3*
D.4
Ans:C
91.A ship is seen to enter sea from a river.Its depth of submergence will:
A.Increase
B.Decrease*
C.Remains same
D.Depend on the material of the ship
Ans:B
92.Position feedback device on NC machine is:
A.Shaft encoder
B.Linear scales
C.Inductosyns
D.Any of the above*
Ans:D
93.If the unit ordering cost is doubled,then the EOQ will:
A.Be halved
B.Be doubled
C.Increase by 1,414 times*
D.Decrease by 1,414 times
Ans:C
94.The rivet head used for structural work such as roof trusses is usually:
A.Pan head
B.Snap head*
C.Conical head
D.Counter snuk head
Ans:B
95.Bernoulli’s equation is applicable between any two points in:
A.Rotational flow of an incompressible fluid
B.Irrotational flow of compressible or incompressible fluid
C.Steady rotational flow of an incompressible fluid
D.Steady,irrotational flow of an incompressible fluid*
Ans:D
96.The standard input file format for 3-D printing using Fused Deposition Method is:
A..stl*
B..igs
C..pdf
D..stp
Ans:A
97.Which of the following material is difficult to be spot welded?
A.Stainless steel
B.Copper*
C.Coid rolled mild steel
D.Hot rolled mild steel
Ans:B
98.Which of the following is a technique for forecasting?
A.Exponential smoothing*
B.Gantt chart technique
C.PERT/CPM
D.Control charts
Ans:A
99.A control volume refers to:
A.A specified mass
B.A fixed region in space*
C.An isolated system
D.A reversible process
Ans:B
100.Which process does not increase the fatigue strength?
A.Cold working
B.Shot peening
C.Grinding and lapping
D.Hot working*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email