25 November 2016

// // Leave a Comment

KTET-2016 CATEGORY II 05-11-2016

KTET-2016 CATEGORY II
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
ENGLISH
Question Numbers 1 to 30

1.Which among the following is grammatically acceptable?
A.I have met her yesterday
B.I met her yesterday*
C.I had met her yesterday
D.I meet her yesterday
Ans:B

2.Students usually find it very easy to----to school life.
A.Adopt
B.Adept
C.Adapt*
D.Adopts
Ans:C
3.The spoken skills of children in a second language can be developed through:
A.Enabling activities that focus on conversation skills leading to communicative competence*
B.Group activities where learners can talk in whichever language they would like to
C.Engaging in small talk as confident learners
D.Emotionally connecting with learners
Ans:A
4.’My child hasn’t come home--------‘The lady screamed
A.Till
B.Still*
C.Already
D.Yet
Ans:B
5.Can you tell me where----------?
A.Is it the Police Station
B.Is the Police Station
C.The Police station is*
D.It is the Police Station
Ans:C
6.An argumentation piece of writing always:
A.Describes an object,event or process
B.Gives an exposure of a subject
C.Takes a point of view and supports or opposes it*
D.Gives the writer’s perspective on an issue
Ans:C
7.Nobody turned up to attend the meeting---?
A.Didn’t they?
B.Do they?
C.Did they?*
D.Don’t they?
Ans:C
8.The news today are/always full of stories/about people/who are unhappy(Spot the error)
A.The news today are*
B.Always full of stories
C.About people
D.Who are unhappy
Ans:A
9.The package still hasn’t reached
I wish I------it earlier
A.Was sending
B.Had sent*
C.Am sending
D.Have sent
Ans:B
10.Which among the following statements regarding the use of mother tongue in a second language class is more acceptable?
A.I force my learners not to use it in the class
B.I will use it only if necessary*
C.I try to teach through it
D.I never use it in my class
Ans:B
11.A teacher can best teach’writing’skills to a class by:
A.Asking learners to learn articles and rewrite them
B.Employing dictation activities
C.Asking students  to write neatly
D.Brainstorming ideas and asking students to write in their own words*
Ans:D
12.As a teacher you can help Deepu the student who often makes errors in Subject-Verb concord by
A.Explaining to him the rules or grammar
B.Asking Deepu to learn the rules and scolding him
C.Taking up many examples for the entire class and paying special attention to Deepu*
D.Asking Deepu to write the rules many times in his notebook
Ans:C
13.Which of the following expressions will you use to say politely that you can’t do a thing?
A.I won’t do it
B.I can’t do it
C.I shouldn’t do it
D.I am afraid I can’t do it*
Ans:D
14.An example of a statement that expresses an obligation is:
A.Thats very kind of you sir*
B.You will have to pay the penality
C.I am really sorry to disturb you
D.It might be a good idea to begin with
Ans:A
15.By this time tomorrow,----------Chennai
A.I’m reaching
B.I’ve been reaching
C.I’d reach
D.I’ll have reached*
Ans:D
16.Neither Joy nor Jane Knows the answer.The sentence means-----:
A.Joy doesn’t know the answer,and Jane doesn’t know the answer*
B.Joy knows the answer,but Jane doesn’t know it
C.Joy and Jane both know the answer
D.Joy,and not Jane knows the answer
Ans:A
17.Would you mind----down the Television?
A.Turn
B.To turn*
C.The cultivation of a plant or garden by a community
D.One’s acquaintance with literature and art
Ans:B
18.The culture of a community is transmitted:
A.More by school than the family
B.Equally by both
C.By the peer group
D.More by the family than schools*
Ans:D
19.The culture of a community is said to deteriorate when;
A.There is universal education
B.It adopts the modern system of instruction
C.There is a fall in its educational standards
D.Family life fails to play its part*
Ans:D
20.The word equivalent in meaning to ‘aggregate’is:
A.Segregate
B.Separate
C.Totality*
D.Disengage
Ans:C
PART-3
ENGLISH
Questions 21 to 50
Questions 21 to 30.Read the following  passage and answer the questions from the options given
Materials
A material is what something is made of .There are five basic materials.Most things are made with these materials.Some things are made of metal,some are made of glass.Some are made  of wood,some are of cloth and some others are of plastic.There are some other materials.But they are not used as much as these five materials
Let’s talk about metal first.Metal is very heavy and it is very hard and strong.It usually feels cool if you touch it.We use metal to make a lot of things.We use it for making forks,knives,keys and cars.We use it for these things because it is very strong.
Next,Let’s talk about glass.Glass is very smooth.It feels cool to touch.It is not as heavy as metal.It is hard.But it is not strong.It breaks very easily!Then why do we use it?We use it because it is very clear!You can see through glass!That’s why we use it for windows.That’s also why we use it for glasses.
Now,let’s talk about wood.Wood is lighter than metal and glass.It is not as strong as metal.But it is much stronger than,glass.We use wood to make a number of things.Things made of wood are usually light,hard and strong.Chairs and tables are made of wood.Pencils are made from wood.
Now,let’s talk about cloth.Cloth is very light.It is much lighter than wood and it is very soft.We use cloth to make a lot of things.For example,it is used to make clothing and it is used to make blankets,
Last,let’s talk about plastic.Plastic is also very light.But  it is different from cloth.Sometimes it is soft and sometimes it is hard.Plastic can be used to make thin plastic bags.These are light,soft and strong.But plastic can also be used to make bicycle helmets.These are light,hard and stong.A helmet and a bag seem different.But they are both made from plastic
21.According to the passage,which of these things is a material?
A.Chairs
B.Clothing
C.Windows
D.Wood*
Ans:D
22.In paragraph 4,the passage says,’Wood is lighter than metal and glass’.What is the main purposes of this sentence?
A.To explain something
B.To recommend something
C.Compare something*
D.To demonstrate something
Ans:C
23.Which materials would you use if you wanted to make something that was strong and light?
A.Plastic or glass
B.Wood or plastic*
C.Metal or glass
D.Glass or wood
Ans:B
24.Which  sentence from the passage best describes the main idea?
A.’We use cloth to make lot of things
B.’Metal is very heavy’
C.There are five basic materials’*
D.’A helmet and a bag seem different’
Ans:C
25.As described in the passage,how does glass feel?
A.Smooth and cool*
B.Warm and soft
C.Light and hard
D.Sharp and heavy
Ans:A
26.Metal is very hard.A word from the passage which has the same vowel sound as that of the underlined word is:
A.Glass*
B.Bag
C.Make
D.Plastic
Ans:A
27.Which is a correct statement in the case of metal?
A.Metal is as heavy as glass
B.Metal is stronger than wood*
C.Metal breaks very easily
D.Metal is very clear
Ans:B
28.Which of the following words cannot be used as an ‘adjective’?
A.Smooth
B.Strong
C.Hard
D.Feel*
Ans:D
29.How many times does the word soft occur in the passage?
A.Four
B.Three*
C.Two
D.One
Ans:B
30.’Let’s talk about cloth’.Choose the correct question tag.
A.Do we?
B.Don’t we?*
C.Shall we?
D.Don’t you?
Ans:B
Questions 31-50.Answer each question from the options given.
31.Which of the following is a structural word?
A.Dirty
B.Behind*
C.Joy
D.Sincere
Ans:B
32.I hope to call -------------you at your office this evening
A.Off
B.For
C.Out
D.On*
Ans:D
33.The main proponent of Notional Syllabus was---------
A.D.A.Wikins*
B.V.K.Gokak
C.J.G.Bruton
D.A.S.Hornby
Ans:A
34.Which is NOT an activity for developing speaking skill?
A.Matching word to picture*
B.Re-telling a story
C.Giving instructions
D.Making appropriate response
Ans:A
35.’Here is his promise in black and white’The meaning of the underlined idiomatic phrase is:
A.In print
B.In writing*
C.In black and white letters
D.Clearly written
Ans:B
36.Pick out an expression for ‘making a request’.
A.I’m really sorry,madam
B.Can you see it very clearly?
C.Can you fill petrol in my bike please?*
D.Would you like a cup of coffee?
Ans:C
37.Our aeroplane refuelled------
Delhi on its way to Moscow
A.At*
B.From
C.On
D.Into
Ans:A
38.The meaning which the dictionary assigns to each word is called----------
A.Cultural meaning
B.Lexical meaning*
C.Morphological meaning
D.Syntactical meaning
Ans:B
39.Sita resembles her mother.Substitute the underlined word with the correct phrasal verb.
A.Takes in
B.Takes down
C.Takes after*
D.Takes up
Ans:C
40.’I shall do it tomorrow’,he said.
Which of the following statements is in the correct reported form?
A.He said that he shall do that tomorrow
B.He said that he would do that the following day*
C.He said that he would do that tomorrow
D.He said that he shall do that the following day
Ans:B
41.’The subconscious or conscious process by which a language other than the mother tongue is learnt in a natural or a tutored setting’is known as---
A.Second Language Acquisition*
B.Direct Method of Teaching
C.Situational  language Learning
D.Communicative Language Learning
Ans:A
42.Which is wrong about Grammar-Translation method of teaching?
A.Grammar is taught prescriptively
B.Practice is provided through translation exercises
C.Accuracy is given great importance
D.Appropriateness of language use is emphasized*
Ans:D
43.Which of the following methods is based on the principle of ‘joy and easiness’
A.The Silent Way
B.Suggest opaedia*
C.Bilingual method
D.Community Language Learning
Ans:B
44.Which among the following is one of the main principles of Total Physical Response?
A.The teacher’s silence encourages peer interaction and group co-operation
B.Learner errors are dealt through self monitoring
C.Listening comprehension should precede other skills*
D.The teacher counselor does not approve or disapprove of a learner’s performance
Ans:C
45.Which word does not contain the sound/3:/?
A.Urgent
B.Serve
C.Burn
D.Mother*
Ans:D
46.Focus of functional grammar is on-------
A.Linguistic principles
B.Rules of grammar
C.Systematic classification of all language forms
D.Practical way of using grammar*
Ans:D
47.A test which identifies the weakness of a student in a particular area of the subject is:
A.Diagnostic test*
B.Achievement test
C.Teacher made test
D.Standardised test
Ans:A
48.Which is NOT a technique for vocabulary expansion?
A.Setting a content*
B.Word chains
C.Extensive reading
D.Use of mother tongue
Ans:A
49.The quality of handwriting where letters are bold and free from all extravagant strokes and flourishes is called-------
A.Uniformity
B.Legibility*
C.Simplicity
D.Distinctiveness
Ans:B
50.The type of reading which help the students acquire thorough knowledge of the language text is-----
A.Intensive reading*
B.Extensive reading
C.Silent reading
D.Supplementary reading
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email