21 November 2016

// // Leave a Comment

PLUMBER,KERALA WATER AUTHORITY 08-11-2016 PSC SOLVED PAPER


PLUMBER,KERALA WATER AUTHORITY & TRADESMAN,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:08-11-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which valve is provided at intervals in long mains to prevent back pressure on the pump and in raising lines to prevent backflow of water?
A.Gate valve
B.Mud valve
C.Reflux valve*
D.Pressure relief valve
Ans:C

2.What distribution system is suitable for towns growing irregularly?
A.Dead End System*
B.Grid Iron System
C.Radial System
D.Ring System
Ans:A

3.Spun Iron pipes used in water supply shall confirm to IS Number is?
A.1534
B.1535
C.1536*
D.1537
Ans:C
4.What fittings are used in pipelines,that easy to dismantle and repair?
A.Elbow
B.Union*
C.Reducer
D.Cap
Ans:B
5.What is the disadvantage of GI pipe?
A.It can be easily jointed after threading
B.It is easy to detach joint
C.This pipe can be easily affected by acid or alkaline water*
D.It will not get rusted easily because of galvanization
Ans:C
6.Which vice is used for holding round sections of metals,tubes and pipes?
A.Pipe vice*
B.Bench vice
C.Pin vice
D.Hand vice
Ans:A
7.Soft solders whose melting points are below?
A.3000C
B.3500C
C.4000C
D.4500C*
Ans:D
8.The try square is used to:
A.Check the squareness
B.Check the flatness
C.Mackline at 900 to the edges of work piece
D.All the above*
Ans:D
9.Caplipers are classified according to their?
A.Joints and thickness
B.Thickness and width
C.Joints and legs*
D.Leg and width
Ans:C
10.Metals which contain Iron as major content are called?
A.Non Ferrous Metals
B.Ferrous Metals*
C.Non Metal
D.Alloy
Ans:B
11.Which is used to cut external threads on cylindrical work pieces?
A.Tap and wrench
B.Pipe wrench
C.Spanner
D.Die and stock*
Ans:D
12.Melting point of Bronze is?
A.10830C
B.10050C*
C.9830C
D.6600C
Ans:B
13.Rolling thin layer of metal on to a base metal is known as?
A.Browning
B.Enamelling
C.Electroplating
D.Cladding*
Ans:D
14.Ordinary Portland cement is available in,How many grades?
A.2
B.3*
C.4
D.5
Ans:B
15.--------------C.I.Cover provided for manholes constructed within width of road under vechicular traffic?
A.Light duty
B.Medium duty
C.Heavy duty*
D.None of these
Ans:C
16.Minimum size of a bibcock is?
A.15 mm*
B.20 mm
C.25 mm
D.30 mm
Ans:A
17.Which valve is provided at the bottom of suction pipe for holding water in the suction pipe?
A.Foot valve*
B.Ball valve
C.Gate valve
D.Globe valve
Ans:A
18.Floor trap is also known as?
A.Gully trap
B.Running trap
C.Nahani trap*
D.Intercepting trap
Ans:C
19.Commode is known as?
A.Urinal
B.E.W.C*
C.I.W.C
D.Sink
Ans:B
20.Advantage of P.V.C pipe is?
A.Light weight
B.Corrosion free
C.Cost of PVC pipe is cheaper
D.All the above*
Ans:D
21.Which system is also known as combined gravity and pumping system?
A.Gravity System
B.Duel System*
C.Direct Pumping System
D.None of these
Ans:B
22.Shovel is designed by its?
A.Length and weight
B.Width and weight
C.Length and width*
D.Length
Ans:C
23.How many systems are adopted in plumbing of drainage work in a building?
A.3
B.4*
C.5
D.6
Ans:B
24.What test is applied to check the alignment and condition of the inside of the pipes?
A.Smoke test
B.Hydrostatic test
C.Pneumatic test
D.Mirror test*
Ans:D
25.Force Cup is used for---purpose?
A.Blockage removing*
B.O.H.tank craning
C.Testing of drain pipe
D.Testing of soil pipe
Ans:A
26.----------is the best and the most improved type of system of plumbing?
A.One Pipe System
B.Two Pipe System*
C.Single Stack System
D.Partially Ventilated System
Ans:B
27.A water having pH less than 7 is?
A.Alkaline
B.Potable
C.Acidic*
D.Neutral
Ans:C
28.Siphonic action is prevented by?
A.Vent pipe*
B.Soil pipe
C.Waste pipe
D.Rainwater pipe
Ans:A
29.Which tap is used in wash hand basin?
A.Bib tap
B.Self closing tap
C.Plug tap
D.Pillar tap*
Ans:D
30.What is the size of holes in European water closet for fixing the floor?
A.6.5 MM*
B.7 mm
C.7.5 mm
D.8 mm
Ans:A
31.The most commonly adopted pump in water supply is?
A.Rotary pump
B.Airlift pump
C.Centrifugal pump*
D.Booster pump
Ans:C
32.The process which removes colloidal matters in water is?
A.Screening
B.Sedimentation
C.Disinfection
D.Filtration*
Ans:D
33.S.W.H System stands for?
A.Soil Waste Harvesting
B.Soft Water Heating
C.Solar Water Heating*
D.Soft Water Harvesting
Ans:C
34.Which is not a surface source of water?
A.Streams
B.Wells*
C.Pond
D.Lake
Ans:B
35.Automatic flushing cisterns are done by?
A.E.W.C
B.I.W.C
C.Urinal*
D.Bidet
Ans:C
36.Which is used for closing the end of a pipe or fitting having a male thread?
A.Union
B.Plug
C.Socket
D.Cap*
Ans:D
37.Which punch is used for locating drilling holes?
A.Centre punch*
B.Dot punch
C.Prick punch
D.Hollow punch
Ans:A
38.Which file is used to bring the material to accurate size with high degree of finish?
A.Smooth file
B.Second cut file
C.Rasp cut file
D.Dead smooth file*
Ans:D
39.Plain or unthreaded portion of 1/3 of the length of the screw is called?
A.Head
B.Shank*
C.Pitch
D.Point
Ans:B
40.Water meter in piping system is used to check up?
A.Quantity*
B.Quality
C.Pressure
D.Controlling
Ans:A
41.The pipe receiving discharge from water closet,urinals etc.are called?
A.Waste pipe
B.Soil pipe*
C.Rainwater pipe
D.Ventilation pipe
Ans:B
42.To prevent corrosion CI pipes are coated with?
A.Zinc
B.Chromium
C.Tin
D.Bituminous paint*
Ans:D
43.While grinding,metal particles are get clogged into the grinding wheel.This process is called?
A.Loading*
B.Glazing
C.Dressing
D.Truing
Ans:A
44.The traps are used to prevent the passage of?
A.Air
B.Waste water
C.Oxygen
D.Sewerages*
Ans:D
45.Access of inspection testing and cleaning of drain is provided by?
A.Trap
B.Cistern
C.Inspection Chamber*
D.Grattings
Ans:C
46.--------helps the pipeline to branch off at 90 degree?
A.Tee bow*
B.Coupling
C.Elbow
D.Union
Ans:A
47.The length of stoneware pipe is?
A.300 mm
B.400 mm
C.500 mm
D.600 mm*
Ans:D
48.How many grades of G.I.pipes are available?
A.2
B.3*
C.4
D.5
Ans:B
49.The aggregates which can not pass IS Sieve-No:480 has been classified as?
A.Coarse aggregate*
B.Medium aggregate
C.Fine aggregate
D.None of these
Ans:A
50.-----------------is used for plastering ,brick laying and finishing concrete floors?
A.Spade
B.Plumb bob
C.Spirit level
D.Trowel*
Ans:D
51.Which saw is used for cutting sharp corners?
A.Coping saw*
B.Compass saw
C.Fret saw
D.Pad saw
Ans:A
52.Brass is an alloy of?
A.Copper and tin
B.Copper and Zinc*
C.Copper and lead
D.Copper and Aluminium
Ans:B
53.Which tap is used to finish the threads of blind holes of correct depth?
A.Taper tap
B.Intermediate tap
C.Bottoming tap*
D.First tap
Ans:C
54.Function of flux is?
A.To prevent corrosion
B.To helps molten solder to flow easily in the required place
C.Promote better joint
D.All of the above*
Ans:D
55.Which tongs are used for holding bars vertically?
A.Round tongs*
B.Square mouth tongs
C.Hollow tongs
D.Flat tongs
Ans:A
56.Ore of Aluminium is:
A.Carbonate
B.Bauxite*
C.Lemonite
D.Magnetite
Ans:B
57.Check valve is also called?
A.Gate valve
B.Mud valve
C.Non-return valve*
D.Needle valve
Ans:C
58.Which threaded pattern is used in standard pipe fittings?
A.B.S.P*
B.B.S.W
C.B.S.F
D.B.A
Ans:A
59.Pillar tap should withstand an internally applied hydraulic pressure of?
A.20 kg/sq.cm*
B.25 kg/sq.cm
C.30 kg/sq.cm
D.35 kg/sq.cm
Ans:A
60.What pipes are mostly used in Water Supply Scheme?
A.Steel pipe
B.Lead pipe
C.Cast iron pipe*
D.Composite pipe
Ans:C
61.What should be used to connect two which same diameter?
A.Reducer
B.Socket*
C.Eccentric Reducer
D.Concentric Reducer
Ans:B
62.The most important part of a trap is?
A.Water seal*
B.Diameter
C.Depth of water
D.Height
Ans:A
63.For achieving self cleaning velocity,150 mm dia pipe should  have a slope of?
A.1:35
B.1:40
C.1:50
D.1:60*
Ans:D
64.Lead caulked joints are provided in—pipe?
A.G.I.Pipe
B.C.I.Pipe*
C.R.C.C.Pipe
D.A.C.Pipe
Ans:B
65.Overflow from a tank is controlled by?
A.Gate valve
B.Safety valve
C.Ball valve*
D.Mud valve
Ans:C
66.The fittings used to cover the inlet in gully,disconnection and silt hap is?
A.C.I.Grattings*
B.Small C.I.cover
C.Ligt duty C.I.Cover
D.Heavy Duty C.I.Cover
Ans:A
67.Flush valves are made of?
A.Cast Iron
B.Brass*
C.Fiber
D.Plastic
Ans:B
68.Temporary hardness can be removed by?
A.Base exchange process
B.Filtration
C.Screening
D.Boiling*
Ans:D
69.Which grade cement is used to constructing normal building purpose?
A.23
B.33*
C.43
D.53
Ans:B
70.Vicat’s needle apparatus is used for?
A.Mixing
B.Measuring
C.Filling of concrete
D.Consistency*
Ans:D
71.An example of Non-ferrous metal is?
A.Cast Iron
B.Lead*
C.Wrought Iron
D.Mild Steel
Ans:B
72.The diameter of the main ventilation pipe should not be less than------mm
A.32
B.40
C.50*
D.70
Ans:C
73.Benefits of Rain water harvesting is?
A.Ground water table raises
B.Reduce the salinity
C.To avoid flooding
D.All the above*
Ans:D
74.Which colour hose is used for carry acetylene gas?
A.Maroon*
B.Black
C.Green
D.Blue
Ans:A
75.Which pump is used to increase the pressure in pipe of a distribution system?
A.Air lift pump
B.Submersible pump
C.Centrifugal pump
D.Booster pump*
Ans:D
76.Which is commonly called as thumb nut?
A.Tee nut
B.Cap nut
C.Knurled nut*
D.Self locking nut
Ans:C
77.Which chisel is used for squaring materials at the corner?
A.Diamond point chisel*
B.Web chisel
C.Flat chisel
D.Cross cut chisel
Ans:A
78.Head of the soldering Iron is made of?
A.Bronze
B.Brass
C.Forged Copper*
D.Aluminium
Ans:C
79.P.V.C.stands for?
A.Premium Vinyl Chloride
B.Poly Vinyl Chloride*
C.Perfect Vinyl Chloride
D.Pure Vinyl Chloride
Ans:B
80.I.S.Code of water closet is?
A.I.S.2554
B.I.S.2555
C.I.S.2556*
D.I.S.2557
Ans:C
81.Which Article of the Indian Constitution deals with Grama Sabha?
A.240*
B.243
C.115
D.116
Ans:A
82.Which chemical’s nickname of ‘English Salt’is?
A.Carbon Tetrachloride
B.Ferrichydrocide
C.Magnesium Sulphate*
D.None of the above
Ans:C
83.Koushal Vikas Yojana associated with---------?
A.Skill Training for unskilled workers
B.Special Training for unorganized workers
C.Special Training for SC/ST
D.Skill Training for Youth*
Ans:D
84.Which place is known as ‘Gift of Pamba’?
A.Mandro thuruth
B.Kuttandu*
C.Aranmula
D.None of the above
Ans:B
85.Which Indian State firstly conduct survey on Gross National Happiness?
A.Tamil Nadu
B.Madhya Pradesh
C.Assam*
D.Delhi
Ans:C
86.Who is World Bank President?
A.Yong Kim*
B.Ban Ki Moon
C.Dufferin
D.None of the above
Ans:A
87.Where did ‘Malabar Hills’locate?
A.Tripura
B.Bombay*
C.New Delhi
D.Chennai
Ans:B
88.Who is known as ‘Maratha Kesari’?
A.C.R.Das
B.Bal Gangadhar Tilak*
C.Vallabhacharya
D.Aurobindo Ghosh
Ans:B
89.When did ‘Malayali Memorial’occurred?
A.1891*
B.1882
C.1895
D.1896
Ans:A
90.Who is the author of “The private life of an Indian Prince’?
A.R.K.Narayan
B.Mulkraj Anand*
C.Aurobindo Ghosh
D.None of the above
Ans:B
91.First elected President of Indian National Congress?
A.Nehru
B.Dr.Radhakrishnan
C.Subhash Chandra Bose*
D.None of the above
Ans:C
92.The first Indian to win All England Badminton Championship?
A.Prakash Padukone*
B.P.S.Sandhya
C.Sania Mirza
D.Leander Paes
Ans:A
93.Renaissance leader known as ‘Vindhyadi Rajan’?
A.Thycaud Ayya
B.Poikayil Yohannan
C.Blessed Kuriakose Elias Chavara
D.Chattampi Swami*
Ans:D
94.Which state has the least percentage of forest area?
A.Chattisgarh*
B.Bihar
C.Punjab
D.Goa
Ans:A
95.The First  President of Nair Service Society?
A.Mannath Padmanabhan
B.K.Kelappan*
C.Narayana Paniker
D.G.Sukumaran Nair
Ans:B
96.The official Report of Germany and China called as?
A.White Book*
B.Red Book
C.White Paper
D.Yellow Book
Ans:A
97.Who lead the ‘Mukthi Agitation’for the sake of Lower Cast people in Kerala?
A.Arattupuzha Velandan*
B.Kumara Guru
C.Ayya Vaikundar
D.Vagbhatananda
Ans:A
98.Name the Governor General who is called “The Maker of Modern India”?
A.William Bentick
B.Dalhousie*
C.Curzon
D.Minto
Ans:B
99.The official publication SNDP started by Sree Narayana Guru?
A.The Service
B.Vivekodayam*
C.Prathisha
D.None of the above
Ans:B
100.Kaziranga National Park in Assam is famous for?
A.White Tiger
B.Lion  tailed Macaque
C.Wild Ass
D.One horned Rhino*

Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email