30 November 2016

// // Leave a Comment

SOLVED PAPER KERALA PSC OVERSEER/DRAFTSMAN GR.III,LSGD 28-10-16

OVERSEER/DRAFTSMAN GR.III,LSGD
EXAM DATE:28-10-16
1.Quick lime is a
A.Product left immediately after the calcinations of pure lime stone*
B.Carbonate of lime
C.Oxide of lime
D.Lime quickly treated with water
Ans:A

2.A good quality cement should have higher percentage of:
A.Silica
B.Free lime
C.Di calcium silicate
D.Tri calcium silicate*
Ans:D
3.In a flat arch,the skew back is made to rest in an inclined position so as to make an angle of --------with springing line
A.300
B.600*
C.500
D.400
Ans:B
4.The lowest part of a structure which transmits the load to the soil is known as:
A.Super structure
B.Plinth
C.Foundation*
D.Basement
Ans:C
5.The compressive strength of good Portland cement and standards and mortar after 3 days of curing should not be less than:
A.17.5 mN/m2
B.7mN/m2
C.21mN/m2
D.11.5mN/m*
Ans:D
6.The percentage of residue left after seiving good portland cement in 90 micron sieve should not exceed
A.20%
B.55%
C.30%
D.10%*
Ans:D
7.What is the number of traditional brick required for 10 m3 of brick work with standard thickness of cement mortar 1:3 to 1:5?
A.4750
B.4850
C.4950
D.5050*
Ans:D
8.The moisture content of timber used in building frames can be:
A.2% to 5%
B.8% to 12%*
C.12% to 18%
D.>20%
Ans:B
9.The length of a ranging rod is:
A.2 to 4 mtrs
B.2 to 3 mtrs*
C.3 to 4 mtrs
D.2 to 2.5 mtrs
Ans:B
10.The durability of concrete is proportional to
A.Sand content
B.Water cement ratio
C.Aggregate water ratio
D.Cement aggregate ratio*
Ans:D
11.For RCC construction,the maximum size of coarse aggregate is limited to:
A.15 mm
B.20 mm*
C.25 mm
D.10 mm
Ans:B
12.According to Indian standard specifications,the temperature for curing is:
A.5 C
B.10 C
C.27 C*
D.42 C
Ans:C
13.A fixed point with known elevation is known as:
A.Daturm point
B.Reference print
C.Bench mark*
D.First sight
Ans:C
14.Frog made in the bricks is:
A.To reduce the weight of the brick
B.To form a key for holding the mortar*
C.To indicate manufacturing details
D.To indicate the top of the brick
Ans:B
15.The chief ingredient of paint is:
A.Alcohol
B.Drier
C.Pigment*
D.Oil
Ans:C
16.Linseed oil in paint is used as a:
A.Base
B.Thinner
C.Carrier
D.Pigment*
Ans:D
17.The base material for distemper is:
A.Lime
B.Clay
C.Chalk*
D.Lime putty
Ans:C
18.The fall of moisture from the atmosphere to the earth surface in any form is called:
A.Evaporation
B.Transpiration
C.Precipitation*
D.None of these
Ans:C
19.The Indian Road Congress(I.R.C)was setup in:
A.1930
B.1934*
C.1948
D.1956
Ans:B
20.The central part of a tree is called
A.Heart wood
B.Sapwood
C.Pitch*
D.Cambium layer
Ans:C
21.Number of links in a 30 m metric chains
A.100
B.200
C.150*
D.180
Ans:C
22.The workability of concrete can be increased by which of the following?
A.Increasing the quantity of course aggregate without altering the total aggregate quantity
B.Decreasing the quantity of course aggregate without altering the total aggregate quantity*
C.Decreasing the quantity of fine aggregate without altering the total aggregate
D.None of the above
Ans:B
23.An isolated load bearing masonry member is known as:
A.Pillar*
B.Buttrers
C.Ramp
D.Post
Ans:A
24.The angle of intersection of the two plane mirrors of an optical square is:
A.30
B.60
C.45*
D.90
Ans:C
25.The very first reading taken is
A.Invert
B.Intermediate  sight
C.Back sight*
D.Fore sight
Ans:C
26.The type of pile which is driven at an inclination to resist inclined force is known as:
A.Friction pile
B.Batter pile*
C.Sheet pile
D.Anchor pile
Ans:B
27.In chain surveying perpendicular to chain lines are set out by
A.Theodolite
B.A prismatic compass
C.A dumpy level
D.An optical square*
Ans:D
28.Tachometery is best suited
A.In broken grounds
B.For popular areas
C.Where chaining is impossible*
D.For extremely accurate survey
Ans:C
29.The contour lines can across one another on map only in the case of
A.Vertical cliff
B.Valley
C.Ridge
D.An overhanging cliff*
Ans:D
30.The number of steps in a flight should not be less then
A.3 No*
B.8 No
C.5 Nos
D.10 Nos
Ans:A
31.The inclined braces used in a truss to prevent the sagging of the principal rafters are called
A.King post
B.Tie beam
C.Queen post
D.Struts*
Ans:D
32.1 hectre=----------Sqm
A.10000 sqm
B.100 sqm
C.1000 sqm*
D.10 sqm
Ans:C
33.The lines of earth’s magnetic field run from
A.East to west
B.South to west
C.North to south
D.West to east
Ans:-
34.Smallest length that can be drawn on a map is:
A.1.2 cm
B.0.2 cm
C.0.6 cm
D.1 cm*
Ans:D
35.The number of horizontal cross wires in a study a diaphragm is
A.2
B.4
C.1
D.3*
Ans:D
36.In order to determine the natural features such as valleys,rivers,lakes etc.The preferred is
A.City surveying
B.Location surveying
C.Cadastral surveying
D.Topographical surveying*
Ans:D
37.When 1 cm on a map represents 10 m on the ground,representative fraction on
A.1/1000*
B.1/20
C.1/100
D.1/1
Ans:A
38.At the magnetic poles the amount dip is
A.0*
B.45
C.60
D.90
Ans:A
39.The distance travelled by a train of length 80 mtr to cross a bridge of 120 m
A.120 mtr
B.80 mtr
C.160 mtr
D.200 mtr*
Ans:D
40.Average length of a pace is:
A.50 cm
B.80 cm*
C.110 cm
D.140 cm
Ans:B
41.Area is expressed in-units
A.Square units*
B.Cubic units
C.Litres
D.Gallon
Ans:A
42.A foundation in the form of thick reinforced concrete slab covering.The entire area of bottom of the structure is known as
A.Rafft foundation*
B.Combined foundation
C.Well foundation
D.Pile foundation
Ans:A
43.Volume of bucket is given by:
A.4/3 Pie r3
B.Pie r2h
C.Pie h(R2-r2)
D.None of these*
Ans:D
44.Area of equilateral triangle is:
A.Square root of ¾ S2*
B.b/4 Square root of 4a2-b2
C.1/2(a+b)
D.b/2(b1+b2)
Ans:A
45.The thedolite is an instrument used for measuring very accurately
A.Horizontal and vertical angles*
B.Vertical angles only
C.Linear measurements
D.Horizontal angles only
Ans:A
46.The deflection angle may have any value between
A.0 and 180*
B.0 and 90
C.0 and 120
D.0 and 45
Ans:A
47.A line normal to the plump line at all points is known as:
A.Horizontal line
B.Vertical line
C.Line of collimation
D.Level line*
Ans:D
48.The best wood for sleeper is:
A.Sal
B.Teak*
C.Deodar
D.Chirr
Ans:B
49.An imaginary line lying through out the surface of the ground and preserving an constant inclination to the horizontal is known as
A.Counter line
B.Counter interval
C.Horizontal equivalent
D.Countour gradient*
Ans:D
50.Plaster of parts is obtained from the clacinations of:
A.Bauxite
B.Limestone
C.Dolomite
D.Gypsum*
Ans:D
51.A pattern of dots that appears on AutoCAD screen of computer but that does not called:
A.Snap
B.Ortho
C.Grid*
D.Limits
Ans:C
52.A pipe used to carry discharge from sanitary fittings like bath rooms,Kitchens etc.
A.Soil pipe
B.Waste pipe*
C.Vent pipe
D.Anti siphon age pipe
Ans:B
53.The part of circle bounded by an arc and its chord is known as
A.Semi circle
B.Chord
C.Segment*
D.Sector
Ans:C
54.A couple close roof is used for span upto
A.3.5 m*
B.5 m
C.9 m
D.14 m
Ans:A
55.The process of hardening the concrete mixes by keeping its surface moist for a certain period is called:
A.Floating
B.Curing*
C.Screeding
D.None of these
Ans:B
56.Black marble is generally found in the district of
A.Jodhpur
B.Jaipur*
C.Jabalpur
D.Jaisalmar
Ans:B
57.The lime commonly used under damp situation is
A.Fat lime*
B.Hydraulic lime
C.Lean lime
D.Hydrated lime
Ans:A
58.The slope of the road pavement in the longitudinal direction is called:
A.Alignment
B.Gradient*
C.Supper elevation
D.Length of summit
Ans:B
59.The surface are of A0 size drawing sheet is:
A.2 Sq.m
B.1 Sq.m*
C.1.5 Sq.m
D.3 Sq.m
Ans:B
60.The most important tool used for brick masonry is:
A.Brick hammer
B.Trowel*
C.Spirit level
D.Line and pic
Ans:B
61.The horizon glass in and optical square is:
A.Half silvered and half unsilvered*
B.Wholly unsilvered
C.One fourth silvered and three fourth unsilvered
D.Wholly silvered
Ans:A
62.The defect caused during seasoning of timber is called:
A.Knot
B.Ring gall
C.Foxiness
D.Honey combing*
Ans:D
63.An assembled product of veneers and adhesives is called:
A.Board
B.Plank
C.Plywood*
D.Batten
Ans:C
64.In supper passage FSL of the canal is:
A.Lower than underside of the through carrying drainage water*
B.Above the bed level of the drainage through
C.In level with the drainage through
D.None of the above
Ans:A
65.In steep and broken ground,the most suitable method of contouring is:
A.By cross-section board
B.By squares
C.By spot levelling
D.By tachometer*
Ans:D
66.--------method is used for plotting the distance and inaccessible objects
A.Intersection*
B.Resection
C.Two point problem
D.Radiation
Ans::A
67.The stone used for roofing is:
A.Slate*
B.Laterite
C.Quartzite
D.Gneiss
Ans:A
68.The under surface of a stair is:
A.Scotia
B.String
C.Flight
D.Soffit*
Ans:D
69.One hector is equal to how many acres?
A.24.70
B.2.47*
C.0.247
D.247
Ans:B
70.To protect natural slopping ground-------is construct
A.Breast wall*
B.Retaining wall
C.Wing wall
D.Combined wall
Ans:A
71.Box of prismatic compass is made of:
A.Copper
B.Nickel
C.Brass*
D.None of these
Ans:C
72.The specific gravity of stone should not in any case less than:
A.2.5*
B.2
C.1.5
D.1
Ans:A
73.The rocks which are deposited in layers and can be easily split along such layers known as:
A.Aqueous rock
B.Sedimentary rock*
C.Metamorphic rock
D.Basalt
Ans:B
74.The extend of land that gets irrigated from a water source is:
A.Duty
B.Delta
C.Ayacut*
D.Furrouts
Ans:C
75.The preferable slope of a drawing board support is:
A.1:2*
B.1:4
C.1:6
D.1:8
Ans:A
76.Laterite is chemically classified as:
A.Calcareous rock
B.Argilaceous rock*
C.Siliceous rock
D.None of the above
Ans:B
77.The percentage of silica in good brick clay should vary from:
A.50 to 60%*
B.40 to 50%
C.30 to 40%
D.20 to 30%
Ans:A
78.The dressing of stone is done:
A.Immediately after quarrying*
B.After reasoning
C.After three months of quarrying
D.Just before building
Ans:A
79.What general name is given to the physical parts of computer?
A.Software
B.Firmware
C.Hardware*
D.Device drivers
Ans:C
80.Which of the following is hardest rock?
A.Marble
B.Diamond*
C.Tale
D.Quarts
Ans:B
81.Who founded the Organization ‘Vidhyaposhini Sabha’?
A.Vagbhatananda
B.Sahodaran Ayyappan*
C.Chattampi Swamikal
D.Dr.Palpu
Ans:B
82.Who is the first Chief Secretary of Kerala?
A.Omana Kunjamma
B.Padma Ramachandran*
C.Mery Punnan Lukose
D.Sreelekha
Ans:B
83.Malabar Temple Entry Authorisation Act was passed in the year:
A.1931
B.1936
C.1942
D.1947*
Ans:D
84.The ruler of Travancore who banned ‘Suchindram Kaimukku’is:
A.Rani Sethulakshmi Bhai
B.Sreemoolam Thirunal
C.Swathi Thirunal*
D.Rani Gouri Parvathi Bhai
Ans:C
85.The Malayalam work’Manushyanu Oru Aamukham’was written by:
A.Benyamin
B.K.P.Ramanunni
C.Subhash Chandran*
D.Puthussery Ramachandran
Ans:C
86.Article 16 of Indian Constitution deals:
A.Equality of opportunity in matters of public employment*
B.Abolitiion of titles
C.Prohibition of discrimination on grounds of religion,race,sex etc
D.Equality before law
Ans:A
87.Which constitutional amendment lowered the voting age from 21 years to 18 years
A.61st Amendment*
B.65th Amendment
C.63rd Amendment
D.73rd Amendment
Ans:A
88.Returning officer for the election to President of India is:
A.Lok Sabha Speaker
B.Secretary General of Rajyasabha*
C.Attorney General
D.Vice President
Ans:B
89.The 7th Schedule of Indian Constitution deals with:
A.Distribution of power between Union and States*
B.Allocation of seats in the council of states
C.Power and authority of Municipalities
D.Powers of the Governors of States
Ans:A
90.The Food safety and Standards Act was passed in:
A.2014
B.2008
C.2009
D.2006*
Ans:D
91.Who is the union Cabinet minister?
A.Ravishankar Prasad
B.Harsh Vardhan*
C.Radha Mohan Sing
D.Smriti Irani
Ans:B
92.Who is the present Director General of World Trade Organisation?
A.Christine Lagarde
B.Margeret Chan
C.Lee Jong-wook
D.Hiroshi Naka
Ans:---
93.The book ‘A Brief history of Seven Killings’is written by:
A.Salman Rushdie
B.Kiran Desai
C.Chetan Bhagat
D.Marlon James*
Ans:D
94.Capital of Norway:
A.Oslo*
B.Warsaw
C.Helsinki
D.Stockholm
Ans:A
95.International Day of Yoga is celebrated annually on:
A.July 23
B.July 19
C.June 21*
D.June 19
Ans:C
96.How many Grama Panchayath are there in kerala?
A.992
B.952
C.962
D.941*
Ans:D
97.The book’Against Lord and State’was written by:
A.K.K.N.Kuruppu
B.K.M.Panikker
C.K.N.Panikker*
D.Madhava Menon
Ans:C
98.The Organization Samatva Samaj was founded by:
A.Vaikunda Swami*
B.Vagbhatananda
C.Brahmananda Sivayogi
D.Pandit Karuppan
Ans:A
99.In which year social reformer Ayyankali was born:
A.1857
B.1858
C.1863*
D.1867
Ans:C
100.Who conducted ‘Yachana Yathra’for rising fund for the education of his community?
A.Ayyankali
B.Pandit Karuppan
C.A.K.Gopalan
D.V.T.Bhatathirippad*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email