28 November 2016

// // Leave a Comment

TRADESMAN COMPUTER ENGINEERING,TECHNICAL EDUCATION 15-11-2016

TRADESMAN COMPUTER ENGINEERING,TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:15-11-2016
1.Who proposed the model of modern computer?
A.John Von Numan*
B.Charles Babbage
C.Tim Cook
D.Vint Cerf
Ans:A

2.ASCII stands for:
A.American Standard Code for Information Interchange*
B.American Standard for Indian Information
C.Autsrialian Standard for Information Interchange
D.None of these
Ans:A
3.The memory that holds data and information permanently are called:
A.RAM
B.ROM*
C.Cache memory
D.SRAM
Ans:B
4.Which of the following is an input device?
A.Printer
B.Scanner*
C.Plotter
D.Monitor
Ans:B
5.The study and practice of environmentally sustainable computing or information technology is:
A.Green Computing*
B.Big Data
C.E-commerce
D.None of these
Ans:A
6.The device used to convert digital signal to analog signal is called:
A.Compiler
B.Keyboard
C.Modem*
D.Mouse
Ans:C
7.Who is known as father of computers?
A.Charles Babbage*
B.Dennis Ritchie
C.John Numan
D.Tim Lee
Ans:A
8.Name the protocol used for exchanging data and program files across a network
A.DNS
B.HTTPS
C.FTP*
D.SMTP
Ans:C
9.The domain name used for commercial web site is:
A..gov
B..com*
C..net
D..mil
Ans:B
10.Who proposed the idea of world wide web?
A.Mark Zukerberg
B.John Numan
C.Tim Berners Lee*
D.Charles Babbage
Ans:C
11.The address used to  uniquely identify a device in internet is called:
A.Mac  Address
B.IP address*
C.Port Number
D.None of the above
Ans:B
12.HTTPS stands for:
A.Hyper Text Transfer Protocol Secure*
B.Hyper Text Transport Protocol Secure
C.High Text Transfer Protocol Simple
D.None of the above
Ans:A
13.The way in which the nodes are physically interconnected to form a network is called?
A.Protocol
B.Topology*
C.Bus
D.Bridge
Ans:B
14.Who is known as the father of the Internet?
A.Dennis Ritchie
B.Bill Gates
C.Tim Berners Lee
D.Vinton Gray Cerf*
Ans:D
15.Which of the following is an example of open Source Software?
A.Windows XP
B.Linux*
C.MS Access
D.MS Word
Ans:B
16.Akshaya centers were initially launched in:
A.Thrissur
B.Ernakulam
C.Malappuram*
D.Kollam
Ans:C
17.The protocol used for internet communication is:
A.FTP
B.HTTP
C.TCP/IP*
D.DNS
Ans:C
18.Which of the following is a popular social networking site?
A.Twitter
B.Wikipedia
C.WhatsApp
D.Facebook*
Ans:D
19.The port number used by HTTP is:
A.80*
B.53
C.20
D.21
Ans:A
20.Which of the following is a scripting language?
A.Java
B.C++
C.Java Script*
D.Html
Ans:C
21.The system software that acts as an interface between the user and computer hardware is:
A.Compiler
B.Operating System*
C.Interpreter
D.Windows
Ans:B
22.The number of bits in a software port is:
A.16 bit*
B.32 bit
C.8 bit
D.128 bit
Ans:A
23.The name of common service centers in Kerala:
A.LBS
B.Kudumbasree
C.Akshaya*
D.NIC
Ans:C
24.A language processor that converts a high level language into machine language line by line is called:
A.Just in time compiler
B.Compiler
C.Interpreter*
D.Assembler
Ans:C
25.Google Chrome is an example of:
A.Web Server
B.Web browser*
C.Operating System
D.Compiler
Ans:B
26.A finite sequence of instructions to solve a problem is called:
A.Flow Chart
B.Algorithm*
C.Program
D.Function
Ans:B
27.Which of the following is a valid character constant in’C’?
A.’ch’
B.’t’
C.’01’
D.’c’*
Ans:D
28.The amount of data that can be sent over a specific connection in a given amount of time is:
A.Baud rate
B.Bandwidth*
C.Noise
D.bps
Ans:B
29.The device used to connect computers of the same network in a wired network is:
A.Hub*
B.Switch
C.Repeater
D.Gateway
Ans:A
30.The code used to represent data in almost all written languages of the world:
A.ASCII
B.EBCIDIC
C.ISCII
D.Unicode*
Ans:D
31.Which of the following is an exit controlled loop?
A.Do-while*
B.For
C.While
D.If-else
Ans:A
32.Which data type is used to represent an empty set of data in C++?
A.Int
B.Double
C.Void*
D.Float
Ans:C
33.Name of the first Techno Park in India
A.Thiruvanathapuram*
B.Kollam
C.Mumbai
D.Hyderabad
Ans:A
34.Which of the following is an image file format?
A.MP3
B.WMV
C.MP4
D.jpeg*
Ans:D
35.The base of hexadecimal number system is:
A.8
B.2
C.16*
D.10
Ans:C
36.Random Access Memory is a :
A.Non-Volatile
B.Volatile*
C.Static
D.Dynamic
Ans:B
37.Which register holds the address of the next instruction to be executed by the processor?
A.Instruction Register
B.Program Counter*
C.Accumulator
D.Memory Buffer Register
Ans:B
38.Which of the following is not an optical storage device?
A.CD
B.DVD
C.Blue Ray Disk
D.USB flash Drive*
Ans:D
39.MS Word is an example of:
A.Network ID
B.System ID
C.Application Software*
D.Hardware
Ans:C
40.Which of the following is an example of database software?
A.Adobe Photoshop
B.MS Word
C.MySQL*
D.Linux
Ans:C
41.The output device used to produce hard copies of graphs and designs on the paper
A.Printer
B.Scanner
C.Mouse
D.Plotter*
Ans:D
42.GIMP stands for:
A.Gnu Image Manipulation Process
B.Gnu Image Making Program
C.Gnu Image Manipulation Program*
D.Gnu Input Making Process
Ans:C
43.DDBMS stands for:
A.Digital Database Management System
B.Dual Database Making System
C.Distributed Data Making System
D.Distributed Database Management System*
Ans:D
44.The file name extension for an html file is:
A..html*
B..txt
C..doc
D..ppt
Ans:A
45.An organized collection of inter related data stored together with minimum redundancy is called:
A.Table
B.Array
C.Data structure
D.Database*
Ans:D
46.The person who is responsible for the control of the centralized and shared database is:
A.User
B.Naive user
C.DBA*
D.Application Program
Ans:C
47.Name the tag used to add an image to an html file is:
A.<a>
B.<img>*
C.<im>
D.<pic>
Ans:B
48.In Database Management System,DML stands for:
A.Data Managing Language
B.Data Mining Language
C.Data Manipulation Language*
D.None of the above
Ans:C
49.Which of the following is an open source database software?
A.MySQL*
B.MS Access
C.Html
D.C++
Ans:A
50.Name the tag used to add a hyperlink to an html file:
A.<img>
B.<html>
C.<B>
D.<a>*
Ans:D
51.Which of the following is not an RDBMS package?
A.MySQL
B.Oracle
C.SQL Server
D.Java*
Ans:D
52.In Relational model of DBMS,data is organized as:
A.Table*
B.Records
C.Rows
D.Coloumb
Ans:A
53.A set of one or more attributes which uniquely identify tuples within a relation is called:
A.Laxlielate key
B.Foreign key
C.Primary key*
D.Composite key
Ans:C
54.A file manipulation command that extracts some of the record from a file is called:
A.Select*
B.Project
C.Product
D.Join
Ans:A
55.Which of the following is a DDL command?
A.Select
B.Create*
C.Insert
D.Delete
Ans:B
56.Which of the following is the latest operating system of Microsoft?
A.Windows Vista
B.Windows 8
C.Windows 10*
D.Windows 7
Ans:C
57.Popular mobile operating system offered by Google is:
A.Android*
B.IOS
C.Windows phone
D.Windows XP
Ans:A
58.The year in which IT Act came into existence in India is:
A.2008
B.2000*
C.2006
D.1995
Ans:B
59.Criminal Activity using computer,mobile phone and internet is termed as:
A.Cyber Space
B.Cyber Ethics
C.Civil Case
D.Cyber Crime*
Ans:D
60.Name the technology used to send and receive message that consists of multimedia content using mobile phone is:
A.SMS
B.GPS
C.MMS*
D.Blue Tooth
Ans:C
61.In Data Flow Diagram,a process is represented by:
A.Circle
B.Rectangle*
C.Arrow
D.Rounded Rectangle
Ans:B
62.The data type used to store logic variables in Visual Basic is:
A.Char
B.String
C.Double
D.Boolean*
Ans:D
63.The protocol that supports e-mail services in internet is:
A.FTP
B.Http
C.TFTP
D.SMTP*
Ans:D
64.Name the library function used to concatenate two strings in C++
A.Strlen
B.Strcat*
C.Strcpy
D.Strcpyi
Ans:B
65.Which of the following is an object oriented programming language
A.Java*
B.C
C.Html
D.Pascal
Ans:A
66.Which of the following library function converts’A’to’a’?
A.to upper()
B.is lower()
C.is upper()
D.to lower()*
Ans:D
67.Accessing each element of an array at least once to perform any operation is known as:
A.Push
B.Traversal*
C.Pop
D.Insertion
Ans:B
68.Which of the following is not a characteristics of object oriented programming?
A.Object
B.Inheritance
C.Polymorphism
D.None of the above*
Ans:D
69.The process of detecting and correcting errors is called:
A.Debugging*
B.Compiling
C.Running
D.Editing
Ans:A
70.The device used to transmit signals from multiple devices through a single common channel simultaneously is:
A.Multiplexer*
B.Demultiplexer
C.Router
D.Hub
Ans:A
71.The C++ jump statement used for skipping over a part of the code within the loop body and forcing next iteration is:
A.Break
B.Return
C.Exit
D.Continue*
Ans:D
72.Which of the following is an example of a derived data type?
A.Int
B.Array*
C.Double
D.Float
Ans:B
73.The transmission media which carry information in the form of light signals is called:
A.Coaxial Cable
B.Twisted Copper
C.Optical Fiber*
D.Unshielded Copper Wire
Ans:C
74.Which of the following is a popular e-commerce website?
A.Online Sbi
B.Google
C.Yahoo
D.Flipkart*
Ans:D
75.Who is the CEO of Apple?
A.Bill Gates
B.Mark Zuckenberg
C.Tim Cook*
D.Sunder Pitche
Ans:C
76.Which of the following web browser is developed by Apple?
A.Safari*
B.Google Chrome
C.Internet Explorer
D.Mozila Firefox
Ans:A
77.Which of the following is a popular search engine?
A.Youtube
B.Twitter
C.Likeclin
D.Google*
Ans:D
78.Which of the following is a web server by Microsoft?
A.Tomcat
B.Internet Information Server*
C.Blue Fish
D.Dream Weaver
Ans:B
79.The file extension of a java script file is:
A.js*
B.java
C.jsp
D..html
Ans:A
80.The existence of same function name with different arguments are called:
A.Overriding
B.Inheritance
C.Call by value
D.Function overloading*
Ans:D
81.Which of the following Indian Air Force Station was recently renamed after Air Chief Marshal Arjan Singh?
A.Panagarh Air Force Station*
B.Pathankot Air Force Station
C.New Delhi Air Force Station
D.Jodhpur Air Force Station
Ans:A
82.The present Chairman of ISRO is:
A.K.Radhakrishnan
B.G.Madhavan Nair
C.Shailesh Nayak
D.A.S.Kiran Kumar*
Ans:D
83.Which of the following IIT is ranked as the best engineering institute in the country as per the first all India survey conducted by the ministry of HRD,Government of India?
A.IIT Bombay
B.IIT Madras*
C.IIT Delhi
D.IIT Kharagpur
Ans:B
84.Dreaming Big:My Journey to connect India is authorized by:
A.A.P.J.Abdulkalm
B.Pranab Kumar Mukherji
C.Sam Pitroda*
D.Narendra Modi
Ans:C
85.The Centre for Development of Telematics(C-DOT)was established in:
A.2004
B.1987
C.1994
D.1984*
Ans:D
86.The Thief Who Stole My Heart is the title given to a lecture series delivered at the National Gallery of Art in Washington by:
A.Vidya Dehejia*
B.E.H.Gombrich
C.Kenneth Clark
D.Salman Rushdie
Ans:A
87.The Complete Book of the Olympics was compiled by:
A.Jack Lynch
B.David Wallechinsky*
C.Jason Burke
D.David Burke
Ans:B
88.The Indian Army’s exercise held in the deserts of 
Bikaner in Rajasthan on April 16,2016 was named as
A.Raksha
B.Shatrujeet*
C.Mukti
D.Shakti
Ans:B
89.Who along with John Carlos were banned from further 
competition following their Black Power
Salute during the victory ceremony in the Olympics 
held at Mexico City in 1968?
A.Lonas Chepulis
B.Tommie Smith*
C.John Stephen Akhwari
D.Vera Casiavska
Ans:B
90.The Art of War was authorized by:
A.Mussolini
B.Rene Descartes
C.Hitler
D.Niccolo Machiavelli*
Ans:D
91.Dr.Rajendra Prasad was elected as the president of the
Constituent Assembly on:
A.December 11,1946*
B.December 22,1946
C.December 12,1946
D.December 21,1946
Ans:A
92.Article 320 of the Indian Constitution deals with:
A.Finance Commission
B.All India Service
C.Functions of Public Service Commissions*
D.Appointment of Governors
Ans:C
93.The Constituent Assembly finally adopted the Objectives 
Resolution moved by Nehru on:
A.January 22,1947*
B.January 20,1947
C.January 29,1947
D.January 30,1947
Ans:A
94.Who among the following was not a member of the
Drafting Committee of the Constitution of India?
A.Dr.B.R.Ambedkar
B.Dr.K.M.Munshi
C.Alladi Krishnaswami Ayyar
D.Sardar Vallabhbhai Patel*
Ans:D
95.The Constitution of India has been framed after ‘ransacking 
all the known constitutions of the world’
was a statement made by:
A.K.C.Wheare
B.Dr.B.R.Ambedkar*
C.Ivor Jennings
D.Morris Johnes
Ans:B
96.The autobiography of Lalithambika Antharjanam is:
A.Athmakadhakkoru Amukham*
B.Agnisakshi
C.Mulappalinte Manam
D.Service Story
Ans:A
97.Who among the following was not a recipient of the 
Jnanpith Award?
A.M.T.Vasudevan Nair
B.Thakazhi Sivashankara Pillai
C.Vaikom Muhammad Basheer*
D.S.K.Pottakkad
Ans:C
98.Jati Nasini Sabha was founded by:
A.Brahmananda Sivayogi
B.Swami Ananda Theertham*
C.Vagbhadananda
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
99.Who called Accamma Cherian as the Jhansi Rani of Travancore?
A.Jawaharlal Nehru
B.Mahatma Gandhi*
C.Sarojini Naidu
D.K.Kelappan
Ans:B
100.Who presided over the annual meeting of the
Abhinava Bharath Yuvak Sangam held in 1936?
A.A.K.Gopalan
B.Ayyan Kali
C.K.A.Keraleeyan
D.Vagbhadananda*
Ans:D





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email