12 December 2016

// // Leave a Comment

LIBRARIAN GRADE IV KERALA COMMON POOL LIBRARY 01-12-2016

LIBRARIAN GRADE IV,KERALA COMMON POOL LIBRARY
EXAM DATE:01-12-2016
LIBRARIAN GRADE IV,KERALA COMMON POOL LIBRARY 1-12-2016(ONLINE PRACTICE NOW)
BUY NOW
1.Collection of electronic resources that provides direct/indirect access to a systematically organized collection of digital object is known as:
A.Hybrid library
B.Virtual library
C.Digital library*
D.Electronic Library

Ans:C

DOWNLOAD  PAPER AVAILABLE AT OUR YOUTUBE CHANNEL CLICK HERE


2.Digital Reference service can be offered through:
A.Ask your librarian*
B.Consortia
C.OPAC
D.TELEX
Ans:A
3.’Internet Public Library’is being maintained by:
A.Kerala State Library Council
B.RRRLF
C.Drexal University*
D.Delhi University
Ans:C
4.Who organized convention for CALIBER?
A.DELNET
B.MALIBNET
C.NISCAIR
D.INFLIBNET*
Ans:D
5.Who coined the term’paperless society’?
A.F.W.Lancaster*
B.Henry Fayol
C.J.Martin
D.J.H.Shera
Ans:A
6.The automation word was first used in:
A.1926
B.1936*
C.1946
D.1956
Ans:B
7.---------is the collection of data or records in a machine readable format
A.Search engine
B.Database*
C.Browser
D.Network
Ans:B
8.Who says’Library is the heart of the institution’?
A.S.R.Ranganathan
B.D.S.Kothari
C.S.Radhakrishnan*
D.Francis Bacon
Ans:C
9.Andhra Pradesh Public Libraries Act enacted in:
A.1949
B.1950
C.1955
D.1960*
Ans:D
10.Who was awarded with the first Ph.D in Library Science in India?
A.D.B.Shukla
B.D.B.Krishna Rao*
C.P.N.Kaula
D.Pandey S.K.Sharma
Ans:B
11.Khuda Bakhsh Oriental Public Library is located at:
A.Patna*
B.Ghaziabad
C.Chennai
D.Mysore
Ans:A
12.In India Right to Information Act(RTI)was passed in:
A.2009
B.2004
C.2006
D.2005*
Ans:D
13.BERN CONVENTION(1886)is related to:
A.Standard
B.Patent
C.Trademark
D.Copyright*
Ans:D
14.Who provides the ISBN in India?
A.ILA
B.National Library of India
C.NISSAT
D.RRRLF*
Ans:D
15.ILA established in the year:
A.1935
B.1933*
C.1973
D.1943
Ans:B
16.Which library is authorized to receive books under’Delivery of Books Act’?
A.Karnataka Public Library
B.Khuda Bakhsh Oriental Public Library
C.GOA State Central Library
D.Connemara Public Library*
Ans:D
17.------------is the nodal agency of Government of India to support public library services and systems and promote public library movement in the country
A.University Grants Commission(UGC)
B.Nehru Yuva Kendra Sangathan(NYKS)
C.Indian Association of Special Libraries and Information Centres(IASLIC)
D.Raja Rammohun Roy Library Foundation(RRRLF)*
Ans:D
18.Who was the father of Modern librarianship?
A.Melvil Dewey*
B.Dr.S.R.Ranganathan
C.H.E.Bliss
D.Henry Fayol
Ans:A
19.The Association for Information Management(ASLIB)was established in:
A.1918
B.1920
C.1924*
D.1926
Ans:C
20.National Library for the Blind and Physically Handicapped is situated at:
A.New Delhi
B.Chennai
C.Bangalore
D.Dehradun*
Ans:D
21.’Brain Chamber’is studied in library Science in:
A.Information Communication Technology
B.Marketing Management
C.Universe of Knowledge*
D.Quality Management
Ans:C
22.Which university first started Diploma Course in Library Science?
A.Madras University*
B.Delhi University
C.Mysore University
D.Calcutta University
ANs:A
23.Calcutta Public Library was established in
A.1863
B.1831
C.1836*
D.1857
Ans:C
24.Who introduced the concept of knowledge industry?
A.Jan Van Dijik
B.Fritz Machlup*
C.Manuel Castells
D.H.P.Luhn
Ans:B
25.Who introduced the concept of knowledge industry?
A.Jan Van Dijik
B.Fritz Machlup*
C.Manuel Castells
D.H.P.Luhn
Ans:B
26.Handling of Information in the sense of production is called:
A.Information Industry*
B.Knowledge Distribution
C.Information Production
D.Data Industry
Ans:A
27.’Leaxicon’refers to:
A.Directly
B.Bibliography
C.Dictionary*
D.Encyclopaedia
Ans:C
28.Indian Science Abstract is published by:
A.National Library of India
B.Indian Library Association
C.NISCAIR*
D.INIS
Ans:C
29.ISSN stands for:
A.International Standard Serial Number*
B.International Serial Standard Number
C.International Source Service Number
D.International Service Source Number
Ans:A
30.Patents comes under which category of sources?
A.Reference Sources
B.Tertiary Sources
C.Secondary Sources
D.Primary Sources*
Ans:D
31.What is the suitable reference source to know about the climate of Jammu and Kashmir?
A.Globe
B.Gazetteer*
C.Directory
D.Year book
Ans:B
32.India A Reference Annual is a:
A.Encyclopaedia
B.Directory
C.Year Book*
D.Hand Book
Ans:C
33.Kessing’s Record of World Events published from:
A.New Delhi
B.London*
C.Paris
D.New York
Ans:B
34.What is the main record of  a library?
A.Cash Book
B.Ledger
C.Issue and Return Register
D.Accession Register*
Ans:D
35.Who states the principle ‘Right book to right reader at the right time’
A.C.A.Cutter
B.Henry Fayol
C.Ranganathan
D.F.W.Drury*
Ans:D
36.Who enunciated X and Y theory of management?
A.F.W.Taylor
B.Douglass Mc.Gregor*
C.E.Mayo
D.Peter Drucker
Ans:B
37.The chain of all posts from top to bottom in libraries is called
A.Discipline
B.Authority and Responsibility
C.Scalar Chain*
D.Equity
Ans:C
38.Description of functions,duties,responsibilities and experiences of a person is called:
A.Job Analysis
B.Job Description*
C.Job Satisfaction
D.Staff Manual
Ans:B
39.----------is a style of management to secure success for the organization
A.Marketing Management
B.Quality Control
C.Production Management
D.Total Quality Management*
Ans:D
40.POSDCORB was coined by:
A.Luther Gulick and L.Urwick*
B.Henry Fayol
C.Elton Mayo
D.F.W.Taylor
Ans:A
41.----------budgeting which is not concerned with past but concerned with the requirements of the future:
A.Zero Based*
B.Line by Line
C.Performance
D.Formula
Ans:A
42.’Quality Circles’in organization is used in:
A.Personnel Satisfaction
B.Personal Estimation
C.Quality Management
D.Participation Management*
Ans:D
43.’Bespeaking ‘means:
A.Issue and Return of Books
B.Binding of Books
C.Reservation of Books*
D.Classification of Books
Ans:C
44.Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as:
A.Binding
B.Shelving
C.Weeding*
D.Accessioning
Ans:C
45.---------is an activity aimed at increasing communication and understanding between an organization or individual and one or more groups called publics:
A.Human Relations
B.Public Relations*
C.Staff relations
D.Authority Relations
Ans:B
46.How many major editions are published in DDC?
A.21
B.22
C.23*
D.20
Ans:C
47.In DDC the class number ‘600’ denotes:
A.Pure Science
B.Technology*
C.Language
D.Religion
Ans:B
48.KWIC indexing system was developed by:
A.Ranganathan
B.E.J.Coates
C.Melvil Dewet
D.H.P.Luhn*
Ans:D
49.Hentry La  Fontain and Paul Otlet were associated with:
A.LC
B.UDC*
C.DDC
D.BC
Ans:B
50.Who gaves the term ‘modes of formation of subjects’?
A.Cutter
B.Hentry La Fontain
C.Ranganathan*
D.J.D.Brown
Ans:C
51.English Captial Letter ‘E’denotes which subject according to CC?
A.Chemistry*
B.Zoology
C.Botany
D.English
Ans:A
52.A system of ordinal numbers representing the classes in a scheme of library classification is known as:
A.Class Number
B.Notation*
C.Collection Number
D.Call Number
Ans:B
53.DDC 23rd edition was published in:
A.2011*
B.2012
C.2013
D.2014
Ans:A
54.LED stands for in CC:
A.Latest Effective Decade*
B.Last Effective Decade
C.Lowest Effective Decade
D.Largest Effective Decade
Ans:A
55.Phoenix Schedules are part of:
A.CC
B.DDC*
C.UDC
D.LC
AnsB
56.The standard size of a Catalogue Card is:
A.7.5 cm x 10.5 cm
B.6.5 cm x 9.5 cm
C.8.5 cm x 11.5 cm
D.7.5 cm x12.5 cm*
Ans:D
57.The Principle of Local Variation is mainly applicable in:
A.Cataloguing*
B.Classification
C.Administration
D.Acquisition
Ans:A
58.----------is the world’s largest bibliographic database:
A.World Cat*
B.ITC
C.NCBI
D.UCLA
Ans:A
59.RDA is related to:
A.Classification
B.Cataloguing*
C.Searching
D.Circulation
Ans:B
60.AACR2 stands for:
A.Anglo-American Cataloguing Rules,Second Edition*
B.Anglo-Asian Cataloguing Rules,Second Edition
C.Anglo-Asian Cataloguing Rules,Second Edition
D.Anglo-Australian Cataloguing Rules,Seond Edition
Ans:A
61.What symbol is used in the size of the book in physical description area according to AACR-II Code?
A.Brackets
B.Full Stop
C.Comma
D.Semi-colon*
Ans:D
62.Who developed the MARC Format in 1966?
A.American Library Association
B.UNESCO
C.British Library
D.Library of Congress*
Ans:D
63.What is the full form of CCF?
A.Common Communication Force
B.Common Communication Format*
C.Classified Catalogue Format
D.Cataloguing Code Format
Ans:B
64.PRECIS is originated from:
A.SLIC*
B.POPSI
C.KWIC
D.COMPASS
Ans:A
65.The first edition of Classified Catalogue Code(CCC)was published in:
A.1934*
B.1933
C.1935
D.1932
Ans:A
66.The term ‘Cybrespace’was coined by:
A.Tim Berners Lee
B.Ted Nelson
C.William Gibson*
D.Vannevar Bush
Ans:C
67.A group of 8 bits is called:
A.Nibble
B.Kilobyte
C.Byte*
D.Megabyte
Ans:C
68.The binary equivalent of 20 is:
A.10100*
B.10111
C.11010
D.10011
Ans:A
69.Who was the brain child of World Wide Web?
A.Ted Nelson
B.Charles Babbage
C.Vannevar Bush*
D.Tim Berners Lee
Ans:C
70.Which is the Internet browser,developed in India?
A.Google Chrome
B.Mozilla Fire fox
C.Epic*
D.Opera
Ans:C
71.Which of the following is an impact printer?
A.Laser
B.Line*
C.Ink-jet
D.None of the above
Ans:B
72.-----is an Internet standard for electronic mail(email)transmission
A.SMTP*
B.HTTP
C.FTP
D.POP
Ans:A
73.INFLIBNET is an example of:
A.Local Area Network(LAN)
B.Metropolitan Area Network(MAN)
C.Wide Area Network(WAN)*
D.None of the above
Ans:C
74.What is called the topology  in which transmission from one central node is sent to other nodes?
A.Mesh Topology
B.Ring Topology
C.Bus Topology
D.Star Topology*
Ans:D
75.In telephone line which media is used for communication?
A.Flat cable
B.Twisted pair
C.Optical fibre
D.Star Topology*
Ans:D
76.How many layers are imagined in OSI reference model?
A.8
B.7*
C.6
D.5
Ans:B
77.CDS/ISIS stands for:
A.Computerised Documentation Systems/Integrated Set of Information Service
B.Computerised Documentation Service/Integrated Set of Information Systems*
C.Computerised Documentation Service/Integrated Sources of Information Systems
D.Computerised Documentation Service/Internal Set of Information Systems
Ans:B
78.NALANDA,the digital library is an initiation of:
A.INFLIBNET
B.NISSAT
C.DRTC
D.NTT,Calicut*
Ans:D
79.Identify Content Management Software from the following:
A.Koha
B.SOUL
C.Joomla*
D.New Genlib
Ans:C
80.Identify open source softwares for library management from the following:
A.Koha*
B.SOUL
C.PALibs
D.Book Magic
Ans:A
81.The winner  of ICC cricket World Cup 2015:
A.New Zealand
B.South Africa
C.West Indies
D.Australia*
Ans:D
82.Pradhan Manthri Jan Dhan Yojana(PMJDY)launched by the Prime Minister Narendramodi on:
A.18th Nov.2015
B.28th Aug.2014*
C.31st Dec.2015
D.12th Oct.2014
Ans:B
83.’Fishing Cat’is the state animal of:
A.Gujarath
B.Odisha
C.Maharashtra
D.West Bengal*
Ans:D
84.In 2014 Govt.of India introduced Aadhar based Digital Life Certificate system for Pensioners known as:
A.Sukanya Samridhi
B.Jeevan Parimal
C.Jeevan Pramaan*
D.Vayomithra
Ans:C
85.Which is the largest Women Empowering Project in Kerala?
A.Kudumbasree*
B.Mahila Samridhi Yojana
C.Ashraya
D.None of these
Ans:A
86.’Ayyavazhi’is the moral belief system propounded by the social reformer of:
A.Chattambi Swamikal
B.Vaikunda Swamikal*
C.Ayyankali
D.Vaghbadananda
Ans:B
87.Sree Chithira Thirunnal Balaramavarma issued the famous Temple Entry  Proclamation on:
A.23rd Nov.1925
B.4th Dec.1947
C.21st Nov.1963
D.12th Nov.1936*
Ans:D
88.Travancore Muslim Mahajanasabha was founded by:
A.Vakkom Abdul Khader Maulavi *
B.Ali Musaliar
C.Muhammed Abdul Rahman Sahib
D.None of these
Ans:A
89.St.Joseph’s Press is the first indigenous press in Kerala established at:
A.Mannur
B.Mundur
C.Mannanan*
D.Mankara
Ans:C
90.Savarna Jatha was organized by Mannath Padmanabhan in connection with:
A.Vaikkom Sathyagraha*
B.Paliyam Sathyagraham
C.Guruvayur Sathyagraha
D.None of these
Ans:A
91.The archeologist BB Lal excavated the Mahabharata site in India”
A.Mallam
B.Hasthinapura*
C.Kosala
D.Anga
Ans:B
92.The Viceroy who covened Simla Conference in 1945:
A.Lord Irwin
B.Mount Batten
C.Wavell*
D.None of these
Ans:C
93.The Kerala river mentioned in the ancient book Arthasasthra:
A.Bharathpuzha
B.Kunthipuzha
C.Gayathripuzha
D.Periyar*
Ans:D
94.Indian National Congress celebrated the First Independence Day on:
A.26th jan.1930*
B.26th Jan.1949
C.1st Jan.1930
D.31st Dec.1929
Ans:A
95.The first martyr of Revolt of 1857?
A.Rani Lakshmi Bai
B.Nana Sahib
C.Mangal Pandey*
D.Bahadursha II
Ans:C
96.The Central  Pollution Control Board constituted in the year:
A.1964
B.1974*
C.1984
D.1994
Ans:B
97.UNESCO recognized the Natural World Heritage sites in India except:
A.Kaziranga National Park
B.Nandadevi National Park
C.Sunderban National Park
D.Silent Valley National Park*
Ans:D
98.In Census 2011 the percentage of Urban Population in India is:
A.35%
B.31%*
C.33%
D.30%
Ans:B
99.The Venue of Summer World Olympics 2016 is:
A.Rio de Janeiro*
B.London
C.Beijing
D.Athens
Ans:A
100.Kalbelia is a dance form originated in the state of:
A.Gujarath
B.Assam
C.Rajasthan*
D.Manipur

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email