12 December 2016

// // 1 comment

PHARMACIST GRADE II SOLVED PAPER 08-12-2016

PHARMACIST,GRADE-II
EXAM DATE:08-12-2016
PHARMACIST,GRADE-II 08-12-2016(DOWNLOAD)
BUY NOW

1.The ability of the firm to meet its current liability is measured by:
A.Selvency ratio
B.Liquidity ratio*
C.Activity ratio
D.Profitability ratio
Ans:B
DOWNLOAD PAPERS AVAILABLE OUR YOUTUBE CHANNEL CLICK HERE


2.Drugs which increases respiratory tract fluid is called:
A.Expectorant*
B.Linctuses
C.Laxatives
D.Syrups
Ans:A
3.Precursor glycoside of digitoxin:
A.Purpurea glycoside A*
B.Purpurea glycoside B
C.Lanatoside A
D.Lanatoside B
Ans:A
4.Storage condition for dried plasma
A.In a cool place
B.In a well closed container*
C.At a temperature not  exceeding 250C
D.Between 20C and 100C
Ans:B
5.Aloe contain barbaloin which is a
A.C-glycoside*
B.S-glycoside
C.D-glycoside
D.H-glycoside
Ans:A
6.An example of cholinomimetic alkaloid is:
A.Pilocarpine*
B.Methacholine
C.Neostigmine
D.Carbachol
Ans:A
7.Beta blocker with membrane stabilizing activity:
A.Propranolol*
B.Timolol
C.Atenolol
D.Esmolol
Ans:A
8.A journal is a book of:
A.Original entry*
B.Secondary entry
C.Cash transaction
D.Petty cash transaction
Ans:A
9.A resin of animal origin:
A.Benzoin
B.Shellac*
C.Glycoresin
D.Gujuresinol
Ans:B
10.All the particles passes through a sieve No.44 and not more than 40% through a sieve No.85 called as:
A.Coarse particles*
B.Moderately coarse particles
C.Moderately fine particles
D.Fine particle
Ans:A
11.Plant constituent used in the preparation of mosquito coils
A.Rauwolfia
B.Ergot
C.Pyrethrum*
D.Aconite
Ans:C
12.Plant constituent used in the preparation of mosquito coils
A.Rauwolfia
B.Ergot
C.Pyrethrum*
D.Aconite
Ans:C
13.Richest source of Lecithin:
A.Meat
B.Egg yolk*
C.Fish
D.Milk
Ans:B
14.Mevalonic acid formation is catalysed by the enzyme:
A.Acetyl CoA
B.Mevalonate kinase
C.HMG CoA reductase*
D.Phosphomevalonate
Ans:C
15.Enzyme referred as spreading factor:
A.Heparin
B.Chendriotin
C.Hyalouonidase*
D.Iduronic acid
Ans:C
16.The ex-officio member of Pharmacy Council of India is
A.Teacher in Pharmacology
B.A member from  MCI
C.A representative of UGC
D.Director of CDL*
Ans:D
17.Casein is an example of
A.Nucleoproteins
B.Phosphoproteins*
C.Chromoproteins
D.Lipoproteins
Ans:B
18.Immunoglobulin found on lymphocyte surface of new born
A.IgD*
B.IgA
C.IgM
D.IgG
Ans:A
19.Antigenic preparation made from extra cellular toxins:
A.Vaccines
B.Toxoids*
C.Endotoxins
D.Sera
Ans:B
20.Enzyme which is used in the treatment of leukaemia:
A.Urokinase
B.Streptokinase
C.Asparginase*
D.Pepsin
Ans:C
21.One tea spoon full is
A.15 ml
B.4 ml*
C.0.06 ml
D.3 ml
Ans:B
22.A drug consist,in full or in whole or in part,of any filthy,putrid or decomposed substance:
A.Adultered drug*
B.Spurious drug
C.Misbranded drug
D.Patent drug
Ans:A
23.Standards of disinfectant fluid comes under:
A.Schedule O*
B.Schedule P
C.Schedule M
D.Schedule N
Ans:A
24.Which vitamin is known as antisterility factor?
A.Vitamin K
B.Vitamin D
C.Vitamin E*
D.Vitamin A
Ans:C
25.Sodium chloride injection IP contains:
A.0.9% Sodium Chloride*
B.0.1% Sodium Chloride
C.0.86% Sodium Chloride
D.0.45% Sodium Chloride
Ans:A
26.An opaque covering agent used in bleaches:
A.Catechol
B.Quinoline
C.Titanium dioxide*
D.Hydrogen peroxide
Ans:C
27.Which one of the following dryer is known as Lyophiliser?
A.Drum dryer
B.Fluidized bed dryer*
C.Freeze dryer
D.Spray dryer
Ans:B
28.Autoclaving of ampoules in a dye bath as:
A.Clarity testing
B.Pyrogen testing
C.Leaker testing*
D.Sterility testing
Ans:C
29.High count of WBC’s is an indication of:
A.Influenza
B.Measles
C.Leukaemia*
D.Typhoid
Ans:C
30.Example of an antioxidant:
A.Caffeine
B.Orinase
C.Doxidan
D.Gallic acid*
Ans:D
31.Isotonic vehicle used to prepare ophthalmic solution:
A.Benzal konium chloride
B.Polysorbate 20
C.Dioctyl sodium
D.1.9% Boric acid*
Ans:D
32.Repeated administration of drug results in cell receptor blockage.This is known as:
A.Tachyphylaxis*
B.Tolerance
C.Idiosyncrasy
D.Synergism
Ans:A
33.Sterilization by autoclaving:
A.Dry heat sterilization
B.UV radiation
C.Moist heat sterilization*
D.Bactericidal sterilization
Ans:C
34.Keller-Killiani test is the identification test for:
A.Digitalis*
B.Senna
C.Aloevera
D.Cinnamon
Ans:A
35.THC is a constituent found in the plant:
A.Senna
B.Nux vomica
C.Opium
D.Cannabis*
Ans:D
36.Which is the highly perfused organ in the body?
A.Liver
B.Heart
C.Brain
D.Lungs*
Ans:D
37.Diatomaceous earth is the other name of:
A.Talc
B.Kaolin
C.Bentonite
D.Kiesighur*
Ans:D
38.Cotton consists ox epidermal trichomes of species:
A.Gossypium herbaceum*
B.Cannabis Sativa
C.Bombyx moril
D.Glycyrrhiza glabra
Ans:A
39.The working principle of hammer mill:
A.Impact*
B.Impact and attrition
C.Attrition
D.Crushing
Ans:A
40.Partial or complete removal of top or bottom of a tablet is known as:
A.Capping*
B.Picking
C.Sticking
D.Mottling
Ans:A
41.Mother clove is an adulterant of:
A.Cardamom
B.Clove*
C.Pepper
D.Fennel
Ans:B
42.Tablets are designed to exert local effect in throat:
A.Buccal tablets
B.Sublingual tablet
C.Dental cones
D.Lozenges*
Ans:D
43.A plant drug which lowers blood pressure:
A.Vasaka
B.Neem
C.Rauwolfia*
D.Tulsi
Ans:C
44.The minimum required area to open a retail drug store is:
A.15 sqm
B.10 sqm*
C.40 sqm
D.60 sqm
Ans:B
45.Enteric coated tablets are designed to release medicament in:
A.Stomach
B.Colon
C.Small intestine*
D.Large intestine
Ans:C
46.Dryer used for the production of milk powder:
A.Drum dryer
B.Tray dryer
C.Spray dryer*
D.Tunnel dryer
Ans:C
47.Vapaside is an insecticide which is formulated from:
A.Neem*
B.Tulsi
C.Pyrethrum
D.Vasaka
Ans:A
48.Jesult’s bark is the synonym of:
A.Cinnamon
B.Kurchi
C.Cinchona*
D.Aswagandha
Ans:C
49.Renin a proteolytic enzyme which is produced in:
A.Brain
B.Liver
C.Spleen
D.Kidney*
Ans:D
50.An example of potassium sparing diuretics:
A.Mannitol
B.Acetazolamide
C.Triameterene*
D.Chlorthalidone
Ans:C
51.Alkylating agent used as antineoplastic drug:
A.Doxorubicin
B.Methotrexate
C.Vinbiastine
D.Nitrogen mustard*
Ans:D
52.Abrasive agent used in dentifrices:
A.Sodium fluoride
B.Selenium sulphide
C.Zinc sulphate
D.Calcium carbonate*
Ans:D
53.First line agent used in Tuberculosis
A.Kanamycin
B.Isoniazid*
C.Ethionamide
D.Cycloserine
Ans:B
54.Reagent used for the identification of cellulose:
A.Vanurk’s reagent
B.Zeisel reagent*
C.Dragendroffs reagent
D.Fehling’s reagent
Ans:B
55.Drug used in uterine inertia:
A.Tyrothricin
B.Terbinafine
C.Oxytocin*
D.Miconazole
Ans:C
56.Dimethicone is the other name of:
A.Titanium dioxide
B.Calamine
C.Zinc stearate
D.Silicon oil*
Ans:D
57.Drug used in ulcerative colitis:
A.Gefarnate
B.Sucralfate
C.Sulfaslazine*
D.Metoclopramide
Ans:C
58.Drug that act by lowering the plasma LDL level:
A.Clolibrate
B.Probucol*
C.Loperamide
D.Aspirin
Ans:B
59.Other name of regenerated cellulose:
A.Wool
B.Hemp
C.Silk
D.Rayon*
Ans:D
60.An example of rapidly acting anticoagulant:
A.Warfarin
B.Phenindione
C.Propranolol
D.Heparin*
Ans:D
61.Water soluble constituent of Ergot:
A.Ergotamine
B.Ergometrine*
C.Ergosine
D.Ergocryptine
Ans:B
62.Yeast is the richest source of:
A.Vitamin C
B.Vitamin B*
C.Vitamin D
D.Vitamin A
Ans:B
63.Drug used to test gastric acid secreation:
A.Dexamethasone
B.Tyramine
C.Mannitol
D.Histamine*
Ans:D
64.Shick test is performed to test the degree of immunity against:
A.Tuberculosis
B.Tetanus
C.Rabies
D.Diphtheria*
Ans:D
65.Example of ultra short acting barbiturates:
A.Enflurane
B.Ketamine
C.Thiopental sodium*
D.Propofol
Ans:C
66.Rasping method is used to prepare:
A.Arachis oil
B.Clove oil
C.Olive oil
D.Lemon oil*
Ans:D
67.Chemical name of plaster of paris:
A.Magnesium sulphate
B.Calcium carbonate
C.Magnesium carbonate
D.Calcium sulphate*
Ans:D
68.Which one of the following is a beta-lactamase inhibitor?
A.Sulfonamide
B.Chloroquine
C.Primaquine
D.Sulbactum*
Ans:D
69.Oxytocin is the hormone released from:
A.Anterior lobe of pituitary
B.Pars intermedia
C.Posterior lobe of pituitary*
D.Infundibulum
Ans:C
70.Scurvy is the deficiency symptom of vitamin:
A.A
B.K
C.D
D.C*
Ans:D
71.Chemical composition of asbestos:
A.Cellulose
B.Aluminosilicate*
C.Silica
D.Carbon dioxide
Ans:B
72.Which among the following is classified as folate antagonist:
A.Methotrexate*
B.Quinine
C.Primaquine
D.Chloroquine
Ans:A
73.Gynaecomastia may be the possible side effects of one of the following drug:
A.Ketoconazole*
B.Bromocriptine
C.Clotrimazole
D.Sulphonamide
Ans:A
74.When at least 51% shares of business organization are in the hands of government it is called?
A.Public corporation
B.Government company*
C.Public company
D.Departmental organization
Ans:B
75.Myristicin is a chemical constituent of:
A.Cinnamon
B.Senna
C.Nutmeg*
D.Digitalis
Ans:C
76.A cationic surfactant is:
A.Polysorbate 80
B.Cetrimide*
C.Sodium dodecanoate
D.Sorbitan monoleate
Ans:B
77.Which type of mill is used for grinding sulphonamide drug?
A.Ball mill
B.Cutter mill
C.Hammer mill
D.Fluid energy mill*
Ans:D
78.Mail order business is:
A.Wholesale trade
B.Retail trade by post*
C.Direct selling trade
D.Retail trade
Ans:B
79.Which drug is used for the detection of boric acid?
A.Turmeric*
B.Benzoin
C.Myrrh
D.Tolu balsam
Ans:A
80.A stron dog poison is:
A.Brucine
B.Strychnine*
C.Ephedrine
D.Hyoscyamine
Ans:B
81.Which Mountain range separate the Southern Part of India from the Northern Part?
A.Nilgri Mountains
B.Aravalli
C.Vindhya*
D.Western Ghats
Ans:C
82.Among the following who was known as’Purusha Simham’?
A.C.Kesavan
B.Brahmananda Sivayogi
C.Pandit Karuppan
D.Pazhassi Raja*
Ans:D
83.’Raksha Blue’is the reasonably launched vaccine aimed at minimizing the economic loss of animal farming community from the strains of the:
A.Bird Flue Virus
B.Road Water Disease
C.Swine Flue Virus
D.Blue tongue Virus*
Ans:D
84.Who translated the dialogue between Tagore and Narayana Guru into Malayalam during Tagore’s visit to Sivagiri?
A.Dr.Palpu
B.Vallabhasseri Govindan Vaidhyar
C.Kumaranasan*
D.None of the above
Ans:C
85.Kochi State Prajamandal was formed under the Presidentship of
A.E.Ikkanda Warrier
B.V.R.Krishnan Ezhuthachan*
C.Accamma Cherian
D.Pattom M.Thanu Pillai
Ans:B
86.Who was the Director of the Movie “Taste of Cherry”?
A.Jafar Panahi
B.Abbas Kiarosteami*
C.Mohsen Makhmalbaf
D.Majidi Majidi
Ans:B
87.The earlier name of Vaghbhatananda?
A.Kunjikannan*
B.Govinda Menon
C.Muthukutty
D.None of the above
Ans:A
88.Which place was known as ‘Dakshina Nalanda’in Ancient Kerala?
A.Kodungallur THC
B.Vizhinjam
C.Chirayinkil
D.Kanthallore*
Ans:D
89.Name the First Indian City which have a city animal
A.Dispur
B.Dhubri
C.Guwahati*
D.Dibrugarh
Ans:C
90.What is the name of the latest Android N Version?
A.Android 7.0 Nougat*
B.Android 7.0 Nutella
C.Android 7.0 Neyyappam
D.Android 7.0 Narshmellow
Ans:A
91.Tuticorin an important fishing harbor of India is situated along the
A.Malabar coast
B.Coromandel coast*
C.Konkan coast
D.Gulf of Kutch
Ans:B
92.Which one of the following incidence,Gandhiji hailed as’A Miracle of Modern Times’?
A.Temple Entry Proclamation*
B.Vaikom Sathyagraha
C.Guruvayoor Sathyagraha
D.Paliyam Sathyagraha
Ans:A
93.Which one was called “The Nursery of Bengal Army”?
A.Pune
B.Meerut
C.Kanpur
D.Awadh*
Ans:D
94.”The Indian Rebellion of 1857 was not one movement--------it was many”-The above statement has been made by:
A.Tarachand
B.Eric Stokes
C.C.A.Bayly*
D.R.C.Majumdhar
Ans:C
95.Who among the following was not associated with the foundation of Non Aligned Movement(NAM)?
A.Sukarno
B.Josip Broz Tito
C.Nelson Mandela*
D.Kwame Nkrumah
Ans:C
96.Who argued that the Khilafat Movement was the result of the emergence of middle class among the Indian Muslims?
A.Mushirul Hasan*
B.W.C.Smith
C.Francis Robinson
D.Peter Hardy
Ans:A
97.Name the author of the book ‘Jinnah,The Soul Spokes Man”.
A.Urvashi Butalia
B.Choudary Rahmathali
C.Ayesha Jalal*
D.Moulana Azad
Ans:C
98.Black Soil is also known as:
A.Regur Soil*
B.Arid Soil
C.Forest Soil
D.Saline Soil
Ans:A
99.First attempt to initiate economic planning in India was made by
A.Jayaprakash Narayanan
B.M.N.Roy
C.S.N.Agarwal
D.Sir.M.Visveshvaraya*
Ans:D
100.Which Five Year Planning was based on Harrod-Domar model?
A.1st Five Year Plan*
B.IInd Five Year Plan
C.IIIrd Five Year Plan
D.IVth Five year Plan

Ans:A
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email