5 December 2016

// // Leave a Comment

SALES ASSISTANT GRADE II EXAM ANSWER KEY 26-11-2016

SALES ASSISTANT GRADE-II,KSCCF
EXAM DATE:26-11-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following number is divisible by 11?
A.8294627*
B.3495714
C.7546743
D.974362
Ans:A

2.What should be the measure of the diagonal of a square whose are is 162 cm2?
A.15 cm
B.19 cm
C.18 cm*
D.14 cm
Ans:C
3.25 women can complete a  work in 5 days.In how many days will 30 women can complete that work?
A.7 days
B.6 days*
C.8 days
D.10 days
Ans:B
4.Find the sum of the numbers lying between 200 and 700 which multiples of 5
A.44550*
B.34440
C.65240
D.32300
Ans:A
5.The difference between 72% and 54% of a number is 432.What is 55% of that number?
A.1355
B.1445
C.1420
D.1320*
Ans:D
6.A cylinder of radius 4 cm and height 10 cm is melted and recasted into  a sphere of radius 2 cm.How many such sphere are got?
A.25
B.30
C.15*
D.28
Ans:C
7.Nine years ago the age of Athira was five times that of Ammu’s age.After nine years Athira’s age will be twice of Ammu’s age.Athira’s present age is:
A.21
B.24
C.32
D.27*
Ans:D
8.2016,January 22nd is Friday.Find 2016,August 20.
A.Friday
B.Tuesday
C.Thursday
D.Saturday*
Ans:D
9.A train 520 m long is running with a speed of 90km/hr.In what time will it cross a bridge 130 m long?
A.26 second*
B.25 second
C.32 second
D.30 second
Ans:A
10.Find the value of x,if 3(x-2)/5=5(2-x)/3
A.3
B.2*
C.6
D.8
Ans:B
11.If FATHER is coded IDWKHU,then the code for MOTHER will be:
A.MBWKHU
B.LNSGDQ
C.PRWKHU*
D.ZOPMNU
Ans:C
12.Three of the following four pair of numbers are alike in a certain way and so they form a group.Which is the one that does not belong to the group?
A.2,10*
B.3,26
C.5,124
D.4,63
Ans:A
13.Among the four options given below find the word which does not have a related meaning as the word ‘Judicious’.
A.Justice*
B.Wise
C.Prudent
D.Discreet
Ans:A
14.Among the four options given below find the word which has opposite meaning of the word’combat’.
A.Compete
B.Contest
C.Yield*
D.Fight
Ans:C
15.Choose the pair in which the words are differently related
A.Canberra-Australia*
B.Algeria-Africa
C.Norway-Europe
D.Iran-Asia
Ans:A
16.In the following,find the number that replaces the ------?
846:624:774:----------?
A.331
B.263
C.467
D.552*
Ans:D
17.Examine carefully the following statements and answer the question given below:
A and B play football and cricket
B and C play cricket and hockey
A and D play basketball and football
C and D play hockey and basketball
Who plays football,basketball and hockey?
A.A
B.B
C.C
D.D*
Ans:D
18.Arrange the following words as per the order in the dictionary:
(i)Ambitious
(ii)Ambiguous
(iii)Ambiguity
(iv)Animation
(v)Amphibians
A.iii,ii,i,iv,v
B.iii,ii,i,v,iv*
C.i,ii,iii,v,iv,
D.ii,iii,i,iv,v
Ans:B
19.If February1,2004 is Wednesday,then what day is March 3,2004?
A.Monday
B.Sunday
C.Friday
D.Saturday*
Ans:D
20.In the following number series,one number is wrong.Find the wrong number:
Number series:1,2,6,15,31,56,91
A.31
B.91*
C.15
D.56
Ans:B
21.The shape of acceleration versus mass graph for constant force is:
A.Parabola
B.Hyperbola*
C.Straight line
D.Ellipse
Ans:B
22.The tank appears shallow than its actual depth,due to:
A.Reflection
B.Refraction*
C.Diffraction
D.Interference
Ans:B
23.In n-type semiconductor the majority carriers are:
A.Electrons*
B.Holes
C.Electrons and Holes
D.None of these
Ans:A
24.In a given sample there are 10,000 radio-active atoms of half-life period 1 month.The number of atoms remaining without disintegration at the end of 3 months is:
A.Nil
B.5,000
C.2,500
D.1,250*
Ans:D
25.A convex lens is placed in water,its focal length:
A.Increases*
B.Decreases
C.Remains the same
D.Doubled
Ans:A
26.Principles of Law of Inheritance were enunciated by:
A.Morgan
B.Mendel*
C.Bateson
D.Punnet
Ans:B
27.The infective stage of malarial parasite plasmodium that enters human body is:
A.Sporozoite*
B.Merozoite
C.Sporozoite
D.Minuta form
Ans:A
28.Respiratory centre in human  beings is:
A.Cerebellum
B.Medulla oblongata*
C.Hypothalamus
D.Cerebrum
Ans:B
29.Artificial ripening of fruits is accomplished by treatment with:
A.Sodium chloride
B.Indole-3 acetic acid
C.Kinetin
D.Ethelene gas*
Ans:D
30.In mammals ammonia produced by metabolism is converted into urea in the:
A.Kidney
B.Blood
C.Liver*
D.Spleen
Ans:C
31.The 17th Laureans World Sports Award,2015 for Life Time Achievement was given away Niki Landa for:
A.Tennis
B.Rugby
C.Swimming
D.Motor racing*
Ans:D
32.’Ardhanareeswaran’the famous novel written by:
A.Sugatha Kumari
B.Perumal Murugan*
C.Akbar Kakkattil
D.C.Radhakrishnan
Ans:B
33.’Priyamanasam’won the national award for the best Sanskrit film,directed by:
A.Salim Ahamad
B.Suresh Eriyat
C.Vinod Mankara*
D.V.K.Prakash
Ans:C
34.IRNSS-1 G Regional Navigation Satellite System successfully launched from Satish Dhavan Space Centre with the help of:
A.PSLV-C33*
B.PSLV-C31
C.PSILV-C32
D.PSLV-C34
Ans:A
35.Deepa Karamakar qualified for Rio de janeiro Olympic Games 2016 after defeating:
A.Yelena Produnova
B.Oksana Chusovitina*
C.Yamilet Pena
D.None of the above
Ans:B
36The first Jail Museum of Kerala State is going to establish with the central prison of:
A.Poojappura Central Jail
B.Viyyur Central Jail
C.Cellular Jail,Andaman Nicobar Island
D.Kannur Central Jail*
Ans:D
37.Who is the present Governor of Uttarakhand State?
A.Govind Singh Kunjuwall
B.Harish Rawat
C.K.K.Paul*
D.J.P.Raj Khowa
Ans:C
38.Narendra Jadav,an economist,newly nominated to Rajya Sabha was a former member of:
A.Niti Ayog
B.Planning Commission*
C.National Human Rights Commission
D.None of the above
Ans:B
39.Which among the following is the India’s fastest train?
A.Satapti Express
B.Himasagar Express
C.Gatiman Express*
D.Mangala Express
Ans:C
40.Which Tennis star will carry the Spanish flag at the opening ceremony of the Rio Olympic Games,2016?
A.Rafael Nadal*
B.Djokovic
C.Serena Williams
D.Wawarinka
Ans:A
41.’Dreaming Big:My Journey to Connect India’is the autobiography of
A.Sam Pitroda*
B.Chandra Sekhar
C.M.S.Aluvalia
D.Aravind Panagaria
Ans:A
42.Who was the Deputy Chairman of the Planning Commission of India during the first two years of the Fourth Five year plan?
A.Dr.P.T.Lakdawala
B.Ashok Gadgil
C.Dr.D.R.Gadgil*
D.M.D.Gadgil
Ans:C
43.The first modern metro of India is:
A.The Kolkata metro
B.The Delhi Metro*
C.The Bangalore metro
D.The Chennai metro
Ans:B
44.’Crawling Order’was issued by the British government in India in connection with:
A.Chauri Chaura incident
B.Wagon Tragedy
C.Pandit March
D.Jallianwala Bagh incident*
Ans:D
45.Who led the Salt Satyagraha against the illegal laws of the English after Gandhi’s arrest?
A.Abbas Tyabji*
B.P.Rangiah Naidu
C.Sardar Dyal Singh
D.Pattabhi Sitaramayya
Ans:A
46.Freedom fighter who founded the Bharatiya Vidya Bhavan:
A.Tilak
B.V.J.Patel
C.K.M.Munshi*
D.S.M.Sen Gupta
Ans:C
47.The fourth President of Indian National Congress in 1888:
A.W.C.Bannerji
B.George Yule*
C.Dadabhai Naoroji
D.William Wedderburn
Ans:B
48.---------is the second largest peninsular river flowing towards the East
A.The Godavari
B.The Kaveri
C.The Narmada
D.The Krishna*
Ans:D
49.Pedology is the science that deals with the study of------
A.Soil*
B.Water
C.Mountains
D.Lakes
Ans:A
50.The most fertile soil found in India is:
A.Deccan Soil
B.Laterite Soil
C.Alluvial Soil*
D.Red Soil
Ans:C
51.Who founded Advaita Ashram at Aluva?
A.Sankaracharya
B.Sree Narayana Guru*
C.Chattampi Swamikal
D.Swami Chinmayananda
Ans:B
52.Who started Sanskrit Educational Centre called Tatva Prakasika Ashram at Calicut?
A.Vaghbatananda*
B.Brahmananda Swami
C.V.T.Bhatathiripadu
D.K.P.Karuppan
Ans:A
53.Who founded Yokashema Sabha?
A.Chattampi Swamikal
B.Dr.Palpu
C.Pokkayil Yohannan
D.V.T.Bhatathiripad*
Ans:D
54.Who started the literary organization called vidyaposhini?
A.Ayyankali
B.C.Krishnan
C.T.K.Madhavan
D.Sahodaran Ayyappan*
Ans:D
55.The Temple Entry proclamation of Sri Chithirathirunal Balarama varma declared on:
A.November 1,1936*
B.October 1,1936
C.November 1,1932
D.January 1,1936
Ans:A
56.Brahmananda Swami Sivayogi’s Sidhashram is situated at:
A.Aluva
B.Kalady
C.Sivagiri
D.Alathur*
Ans:D
57.Who founded Sadhujana Paripalana Sangham?
A.Ayyan kali*
B.K.P.Karuppan
C.Sahodaran Ayyappan
D.C.Krishnan
Ans:A
58.Black cotton soil is known as:
A.Bhangar
B.Khadar
C.Regar*
D.Laterite
Ans:C
59.The outermost range of the Himalaya is known as:
A.Aravalli Range
B.Satpura Range
C.Shiwalik Range*
D.None of these
Ans:C
60.The lower layer of the atmosphere is known as:
A.Ionosphere
B.Troposphere*
C.Mesosphere
D.Stratosphere
Ans:B
61.Which amendment act added a new fundamental duty under article 51(a)of the constitution which provides that it shall be the duty of every Indian citizen to  provide education to their children upto the age of fourteen years?
A.75
B.88
C.86*
D.83
Ans:C
62.The Human Rights Commissions at the centre and states are facing serious set backs because--------
(i)They function as recommendatory and advisory bodies
(ii)They can submit reports only annually
(iii)There is no authority to execute their orders
(iv)The existing governmental system ignores their recommendations
A.i,ii and iv*
B.i,ii and iii
C.i,iv,and ii
D.ii,iii and iv
Ans:A
63.Which one of the following powers of the Rajyasabha is provided in the Constitutional of India?
A.To decide whether a bill is a money bill
B.To Initiate a money bill
C.To reject or amend a money bill
D.To delay a money bill for a period not exceeding fourteen days*
Ans:D
64.The institution of Ombudsman was first created in-----
A.USA
B.Switzerland
C.Sweden*
D.Denmark
Ans:C
65.Lokayukta submits its report to------
A.Chief Minister
B.Governor*
C.President
D.Chief Justice
Ans:B
66.The Constitution guarantees protection of the rights of the minorities in India through which articles?
A.29 and 30*
B.350 and 351
C.28 and 29
D.15 and 16
Ans:A
67.Which government appointed P.V.Rajamannar Committee to examine the tension area centre state relations?
A.India
B.Maharashtra
C.Karnataka
D.TamilNadu*
Ans:D
68.The last session of the existing LokSabha after a new LokSabha has been elected is known-------
A.Joint sitting
B.Lame Duck*
C.Guillotine
D.Sine die
Ans:B
69.Financial Emergency can be continued for:
A.2 months
B.6 months
C.One year
D.Indefinite*
Ans:D
70.Right to Information is the most effective and innovative tool in Indian administration because:
(i)It accepts people’s rights and privileges to know
(ii)It makes political system accountable and transparent
(iii)It makes people aware of public policies and decision making
(iv)it makes administrative more innovative
A.i,iii and iv
B.i,ii and iv
C.i,ii and iii*
D.ii,iii and iv
Ans:C
71.Choose the antonym of the italicised word from the sentence:
After months of drought the farmers began to despair that they would lose everything.
A.Inspire
B.Desperate
C.Hope*
D.Hurry
Ans:C
72.Choose a suitable interpretation for the idiom ‘to blaze a trail’:
A.To set fire
B.To blow one’s trumpet
C.To be  annoying
D.To initiate work*
Ans:D
73.Jessie waited with breath for news of her success
A.Bated*
B.Batton
C.Baited
D.Battled
Ans:A
74.Find the appropriate reported speech for the following :
“Keep quiet”said the mother to the child,
The mother asked the child----------
A.For keeping quiet
B.To keep quiet*
C.Should keep quiet
D.That it should have kept quiet
Ans:B
75.The universe----------continuously ever since the beginning of time and the galaxies-------away from one another at great speed
A.Has expanded,moved
B.Expanded,has been moving
C.Had been expanding,had moved
D.Has been expanding,have been moving*
Ans:D
76.Give a one word substitute for:
A person who does not believe in God.
A.Altruist
B.Atheist*
C.Theist
D.Amateur
Ans:B
77.It is obvious from the leader’s mumbling that he does not have a flair------public speaking.
A.In
B.To
C.For*
D.By
Ans:C
78.Correct the statement:
Each of the boys were given a pen.
A.Each of the boys are given a pen
B.Each of the boys was given a pen*
C.Each of the boys  give a pen
D.Each of the boys were given pens
Ans:B
79.Choose the word which is spelt correctly?
A.Accommodation*
B.Accomodation
C.Accommadation
D.Accommodation
Ans:A
80.Change the voice:
Did the blast terrify the children?
A.Was the blast terrified by the children?
B.Was the children terrified by the blast?
C.Were the children terrifying by the blast?
D.Were the children terrified by the blast?*
Ans:D
81.Which among the following is not a feature of Balika samridhi Yojana?
A.To improve enrolment and retention of girl children
B.To raise the age at marriage of girls
C.To give reservation to girl children*
D.To assist the girl to undertake income generating activities
Ans:C
82.Anthyodaya anna Yojana(AAY)was launched first in:
A.Rajasthan*
B.Kerala
C.Bihar
D.Tamil Nadu
Ans:A
83.Indian Business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure
A.Make in India
B.Bharat Nirman*
C.Start up India
D.IRDD
Ans:B
84.The micro finance scheme for women SHG:
A.Kumdumbasree
B.Ayal Koottam
C.Indira Rozgar Yojana
D.Mahila Samridhi Yojana*
Ans:D
85.Anganwadi provides food,preschool education and primary health care to children under the age of:
A.4 years
B.5 years
C.6 years*
D.7 years
Ans”C
86.Which of the following is not a government organisation?
A.NRDP*
B.NREGP
C.ICDS
D.IRDP
Ans:A
87.A registered applicant under NREGP is eligible for unemployment allowance if he is not employed within:
A.One month
B.7 days
C.10 days
D.15 days*
Ans:D
88.The Self-employment venture to assist less educated and poor unemployed youth
A.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
B.PMRY*
C.Jawahar Gram Samridhi Yojana
D.Jawahar Rozgar Yojana
Ans:B
89.’Kudumbasree’was launched by
A.Dr.T.M.Thomas Isac
B.Paloli Muhammed Kutty
C.Atal Bihari Vajpayee*
D.V.S.Achutanandan
Ans:C
90.’Empowering the poor’is the motto of:
A.NRDP*
B.AAY
C.IRDP
D.NREGP
Ans:A
91.Minimum number of bits essential to store any 2 digit decimal number is equal to:
A.9
B.8
C.7*
D.6
Ans:C
92.USR stands for
A.Universal Serial Bus*
B.Universal Synchronous Bus
C.Unified Serial Bus
D.Ultra Speed Bus
Ans:A
93.The type of test used in computing to check whether or not the user is a human:
A.Debugging
B.Cryptanalysis
C.CAPTCHA*
D.Black Box Testing
Ans:C
94.Which among the following is the fastest memory component in a computer?
A.Hard disk
B.Registers*
C.Cache Memories
D.RAM
Ans:B
95.Which among the following is not an Open Source Software?
A.Firefox
B.Python
C.R Programming
D.Tally*
Ans:D
96.What is E-mail Spoofing?
A.E-mail that appears to have been originated from one source when it was actually sent from another source*
B.Sending E-mail to thousands and thousands of users
C.Repeatedly sending an identical E-mail message to a particular address
D.Sending threatening E-mails
Ans:A
97.International Computer Security Day:
A.December 2nd
B.December 23rd
C.November 30th*
D.July 18th
Ans:C
98.Which section of IT acts deals with Cyber Terrorism?
A.66F*
B.67B
C.67A
D.56F
Ans:A
99.Which is the national nodal agency for responding to computer security incidents as and when they occur?
A.CAT
B.ICERT*
C.CCA
D.CDAC
Ans:B
100.Which protocol is used for secure communication over internet?
A.IP
B.UDP
C.HTTP
D.HTTPS*
Ans:D




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email