10 December 2016

// // Leave a Comment

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM(CHSL) -04-11-2012

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM -2012
EXAM DATE:04-11-2012
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM 04-11-2012(DOWNLOAD AVAILABLE)
BUY NOW

GENERAL AWARNESS
1.Earth received heat from the sun is known as:
A.Insolation*
B.Infrared heat
C.Solar radiation
D.Thermal radiation
Ans:A

2.The use of which of the following regional languages was popularised by the Bhakti leader,Shankaradeva?
A.Bengali
B.Brijbhasha
C.Avadhi
D.Assamese*
Ans:D
3.Which part of the plant is used as ‘saffron’?
A.Petals
B.Stamens
C.Style and Stigma*
D.Sepals
Ans:C
4.Suspended colloidal particles in the water can be removed by the process of:
A.Filtration
B.Adsorption
C.Absorption
D.Coagulation*
Ans:D
5.Grave’s disease is caused due to:
A.Hyperactivity of thyroid*
B.Hypoactivity of thymus
C.Hypoactivity of thyroid
D.Hyperactivity of thymus
Ans:A
6.The Mansabdari system was introduced by:
A.Shah Jahan
B.Jahangir
C.Babur
D.Akbar*
Ans:D
7.Open market operation refers to:
A.Borrowing by scheduled banks to industry and trade
B.Purchase and sale of government securities by the rbi*
C.Deposit mobilization
D.Borrowing by scheduled banks from the RBI
Ans:B
8.Who is the Government of West Bengal?
A.B.L.Joshi
B.M.K.Narayana*
C.Shivraj Patil
D.Margaret Alva
Ans:B
9.When and by whom were the Asokan inscriptions deciphered for the first time?
A.1787-John Tower*
B.1925-Charles Metcalfe
C.1837-James Prinsep
D.1810-Harry Smith
Ans:A
10.Which of the following is not a characteristic of the Indian economy?
A.Primary of agriculture
B.Balance between heavy industry and wage goods.*
C.Population pressure
D.Low per capita income
Ans:B
11.How many cricketers,who have represented India in test matches,are presently Lok Sabha members?
A.Two
B.One
C.Nil
D.Three*
Ans:D
12.Which one of the following was created by the ‘Pitt’s India Act’?
A.Board of Council*
B.Board of Revenue
C.Standing Council
D.Court of Directors
Ans:A
13.Which day is observed as “International Day of Non-Violence”
A.1st May
B.2nd October*
C.24th October
D.30th January
Ans:B
14.A white solid’A’on heating gives off a gas which turns lime water milky.The residue is yellow when hot but turns white on cooling .The solid A is:
A.Zinc Carbonate*
B.Lead Sulphate
C.Lead Carbonate
D.Zinc Sulphate
Ans:A
15.Which of the following is the strongest coagulant?
A.Zinc Chloride
B.Aluminium Chloride*
C.Barium Chloride
D.Magnesium Sulphate
Ans:B
16.Which country is the largest producer of wool?
A.U.S.A
B.Australia*
C.Britain
D.Canada
Ans:B
17.The property which is seen in light wave but not in sound wave is:
A.Diffraction
B.Refraction
C.Polarization*
D.Interference
Ans:C
18.Iron and manganese are removed in water by the process of:
A.Chlorination
B.Filtration
C.Lime-soda treatment
D.Aeration*
Ans:D
19.CPU performance is often measured in:
A.MHz
B.MIPS*
C.Band rate
D.GB
Ans:B
20.To promote and popularize which game in India,another Indian League Tournament was launched in 2011 on the lines of IPL?
A.Volley Ball*
B.Hockey
C.Basket Ball
D.Soccer
Ans:A
21.Which enzyme is obtained from Red gram?
A.Zymase
B.Maltase
C.Diastase
D.Urease*
Ans:D
22.Term’Federal’has been used in the Indian Constitution in:
A.Part-III
B.Article-368
C.Nowhere in the Constitution*
D.Preamble
Ans:C
23.Which one of the following African countries in not a member of OPEC?
A.Angola
B.Libya
C.South Africa*
D.Algeria
Ans:C
24.Who are the price-takers under Perfect Competition?
A.Industry
B.Government
C.Firms*
D.Buyers
Ans:C
25.Roger Deferer won the seventh Wimbledon title in 2012 in which year,he won the sixth Wimbledon title?
A.2009*
B.2010
C.2011
D.2008
Ans:A
26.An employment situation where the marginal productivity of agricultural labour is zero is known as:
A.Seasonal unemployment
B.Cyclical unemployment
C.Disguised unemployment*
D.Disgused unemployment
Ans:C
27.The indentations on CDs and DVDs are called:
A.Pits
B.Clusters
C.Tracks*
D.Lands
Ans:C
28.Spot the odd item in the following:
A.Red sea*
B.Black sea
C.Caspian sea
D.Dead sea
Ans:A
29.Which one of the following items comes under the Concurrent List?
A.Trade Unions*
B.Citizenship
C.Local Government
D.Inter-State rivers
Ans:A
30.A radioactive substance has a half-life of four months.Three-fourth of the substance will decay in:
A.8 months*
B.12 months
C.4 months
D.6 months
Ans:A
31.Which one of the following National Park/Sanctuary is not in Rajasthan?
A.Sariska National Park
B.Sambar Wildlife Sanctuary
C.Rajaji National Park*
D.Rhanthambore National Park
Ans:C
32.Which country will host the next meet of CHOGM(Commonwealth Heads of Government Meet)in 2013?
A.England
B.Mauritius
C.Sril Lanka*
D.India
Ans:C
33.Chiropterophily means:
A.Production of flowers
B.Pollination by wind
C.Pollination by bat*
D.Production of leaves
Ans:C
34.Which one of following is called the primary pace maker of the heart?
A.A.V.Node
B.Chordae tendinae
C.A.V.Septum
D.S.A.Node*
Ans:D
35.When granite rocks get metamorphosed,they change into:
A.Felspar
B.Gneiss*
C.Quartzite
D.Marble
Ans:B
36.Which one among the following is a solid lubricant?
A.Germanium
B.Sulphur
C.Graphite*
D.Indium
Ans:C
37.Lakshmibai National Institute of Physical Education(LNIPE)is in:
A.Patiala
B.Gwalior*
C.Indore
D.Jhansi
Ans:B
38.The concept of ‘Carbon credit’originated from:
A.Earth Summit,Rio-de-Janerio
B.Kyoto Protocol*
C.Montreal Protocol
D.None of the above
Ans:B
39.Which Amendment of the Constitution deals with Political defections?
A.50th
B.52th*
C.60th
D.44th
Ans:B
40.Which schedule of the Indian Constitution prescribes distribution of seats in Rajya Sabha?
A.4th Schedule*
B.5th Schedule
C.6th Schedule
D.3rd Schedule
Ans:A
41.Who said in the Constituent Assembly that the Directive Principles of the State Policy are like a ‘Cheque on a  bank payable at the convenience of the bank’?
A.K.M.Munshi
B.B.R.Ambedkar
C.Austin
D.K.T.Shah*
Ans:D
42.Longest cell in human body is:
A.Blood  cell
B.Bone cell
C.Nerve cell*
D.Muscle cell
Ans:C
43.Which of the following is associated with Panchayati Raj?
A.Nanavati Commission
B.Balwant Rai Mehta Committee*
C.Librahan Commission
D.Shah Commission
Ans:B
44.The acid rain destroys the vegetation because it contains:
A.Ozone
B.Carbon monoxide
C.Sulphuric acid*
D.Nitrates
Ans:C
45.Activated sludge treatment is called:
A.Preliminary treatment
B.Biological treatment*
C.Pre treatment
D.Chemical treatment
Ans:B
46.Amuktamalyada is the work of:
A.Krishnadeva Raya*
B.Vachcharaj
C.Kharavela
D.Allasani Peddana
Ans:A
47.Caustic soda is:
A.Deliquescent*
B.Oxidant
C.Reductant
D.Efflorescent
Ans:A
48.Red light is used in traffic signal for stopping the traffic because:
A.Eye is more sensitive to red light
B.It is least scattered and hence can be easily noticed from long distance*
C.It is very pleasant to the eye
D.It is visible even to longsighted people
Ans:B
49.Programs which protect a disk from an infection are called as:
A.Vaccines*
B.Antidotes
C.Library routines
D.Interpreters
Ans:A
50.Which one of the following is a raw material oriented industry?
A.Sugar industry*
B.Petroleum refinery
C.Light engineering industry
D.Ship building
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email