10 December 2016

// // Leave a Comment

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM 2014 16-11-2014

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM 2014
EXAM DATE:16-11-2014
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM 16-11-2014(DOWNLOAD AVAILABLE)
BUY NOW

1.The President of World Bank is
A.Jim You King*
B.Christine Lagarde
C.Prema Cariappa
D.Vijay L.Kelkar
Ans:A

2.Tulsidas wrote Ramcharitmanas in the reign of
A.Babar
B.Akbar*
C.Aurangzeb
D.Jahangir
Ans:B
3.Grammy Award is given in the field of
A.Acting
B.Music*
C.Singing
D.Boxing
Ans:B
4.The first woman to get the Bharat Ratan Award is
A.Mother Teresa
B.Indira Gandhi*
C.Lata Mangeshkar
D.Sarojini Naidu
Ans:B
5.Karl Marx wrote
A.Asian Drama
B.Emma
C.Das Kapital*
D.Good Earth
Ans:C
6.The religious text of the jews is named as:
A.The Analectus
B.Torah*
C.Tripitaka
D.Zend-Avesta
Ans:B
7.”Meghdoot”was written by:
A.Humayun Kabir
B.Khushwant Singh
C.Banabhatta
D.Kalidasa*
Ans:D
8.Who among the following is a famous English writer?
A.Amrita Pritam
B.Mahadevi Verma
C.Ashapurna Devi
D.Mulk Raj Anand*
Ans:D
9.Which of the following is not an economic problem?
A.Deciding between paid work and leisure
B.Deciding between expenditure on one good and the other
C.Deciding between alternative methods of personal saving
D.Deciding between different ways of spending leisure time*
Ans:D
10.Which of the following occurs when labour productivity rises?
A.The equilibrium nominal wage falls
B.The equilibrium quantity of labour falls
C.Competitive firms will be induced to use more capital
D.The labour demand curve shifts to the right*
Ans:D
11.Which of the following are consumer semi-surable goods?
A.Cars and television sets
B.Milk and milk products
C.Foodgrains and other food products*
D.Electrical appliance like fans and electric irons
Ans:C
12.Which of the following statements is correct?
A.Most workers will work for less then their reservation wage
B.The reservation wage is the maximum amount any firm will pay for a worker
C.Economic rent is the difference between the market wage and the reservation wage*
D.Economic rent is the amount one must pay to enter a desirable labour market
Ans:C
13.Other things being equal,a decrease in quantity demanded of a commodity can be caused by
A.A rise in the price of the commodity*
B.A rise in the income of the consumer
C.A fall in the price of a commodity
D.A fall in the income of the consumer
Ans:A
14.Who admits a new State to the Union of India?
A.President
B.Supreme Court
C.Prime Minister
D.Parliament*
Ans:D
15.In which year were the States reorganized on a linguistic basis?
A.1951
B.1947
C.1950
D.1956*
Ans:D
16.Who has got the power to create All India Services?
A.Supreme Court
B.The Parliament*
C.Council of Ministers
D.Prime Ministers
Ans:B
17.Which one of the following is the most lasting contribution of the Rastrakutas?
A.Kailasha Temple*
B.Pampa,Ponna,Ranna,the three writers of Kannada Poetry and Kailasha Temple
C.Patronage of Jainism
D.Conquests
Ans:A
18.Ravikirti,a Jain,who composed the Aihole Prashasti,was patronized by
A.Pulakeshi I
B.Harsha
C.Pulakeshi II*
D.Kharavela
Ans:C
19.The “Mein Kampf”was written by
A.Hitler*
B.Mussolini
C.Bismark
D.Mazzini
Ans:A
20.When did the reign of Delhi Sultanate came to an end?
A.1498 A.D.
B.1526 A.D*
C.1565 A.D.
D.1600 A.D
Ans:B
21.In the provisional Parliament of India,how many members were there?
A.296
B.313*
C.318
D.316
Ans:B
22.It was decided to observe Mahatma Gandhi’s birthday October 2 as the International Non violence Day at
A.International Indology  Conference
B.Setyagraha Centenary Conference
C.Congress Foundation Day Celebration
D.None of these*
Ans:D
23.ISRO’s Master Control Facility is in
A.Andhra Pradesh
B.Orissa
C.Gujarat
D.Karanataka*
Ans:D
24.India is the largest producer and exporter of
A.Cotton
B.Copper
C.Tea*
D.Mica
Ans:C
25.The soils which are rich in Calcium are known as
A.Pedocals*
B.Pedalfers
C.Podsols
D.Laterits
Ans:A
26.Cultivable land is defined as
A.Land actually under crops
B.Cultivable waste land+fallow land
C.Old fallow lands+current fallow lands
D.Total fallow lands+net sown area*
Ans:D
27.From which part of Opium plant we get morphine?
A.Leaves
B.Stem
C.Bark
D.Fruit coat*
Ans:D
28.Which of the following is a Biological method of soil conservation?
A.Contour farming*
B.Contour terracing
C.Gully control
D.Basin listing
Ans:A
29.Glucose is a type of
A.Pentose sugar
B.Hexose sugar*
C.Tetrose sugar
D.Diose sugar
Ans:B
30.Number of mitochondria in bacterial cell is
A.One
B.Two
C.Many
D.Zero*
Ans:D
31.The original founder of the Manuscripts and Editor of Kautilya’s Arthashastra was
A.Srikanta Shastri
B.Srinivasa Iyangar
C.R.Shamashastri*
D.William Jones
Ans:C
32.Which of the following is the largest Biosphere Reserves of India?
A.Nilgiri
B.Nandadevi
C.Sundarbans
D.Gulf of Mannar*
Ans:D
33.Rainbow is formed due to
A.Refraction and dispersion
B.Scattering and refraction
C.Diffraction and refraction
D.Refraction and reflection*
Ans:D
34.Golden view of sea shell is due to
A.Diffraction
B.Dispersion
C.Polarization*
D.Reflection
Ans:C
35.An Object covers distance which is directly proportional to the square of the time.Its acceleration is
A.Increasing
B.Decreasing
C.Zero
D.Constant*
Ans:D
36.If the horizontal range of a projectile is four times its maximum height,the angle of projection is
A.300
B.450*
C.sin-1(1/4)
D.tan-1(1/4)
Ans:B
37.Which place is called as”Silicon Valley”of India?
A.Delhi
B.Pune
C.Bengaluru*
D.Hyderabad
Ans:C
38.Telnet stands for
A.Telephone Network*
B.Television Network
C.Teletype Network
D.Telefax Network
Ans:A
39.Which of the following metals has least melting point?
A.Gold
B.Silver
C.Mercury*
D.Copper
Ans:C
40.The gas produced in marshy places due to decomposition of vegetation is
A.Carbon monoxide
B.Carbon dioxide
C.Sulphur dioxide
D.Methane*
Ans:D
41.In cactue,the spines are the modified
A.Stem
B.Sripules
C.Leaves*
D.Buds
Ans:C
42.The smallest known prokaryotic organism is
A.Microcystis
B.Mycoplasma*
C.Bacteria
D.Chlorella
Ans:B
43.With what bio-region is the term”Steppe”associated?
A.Grasslands*
B.Tropical Forests
C.Savanna
D.Coniferous Forests
Ans:A
44.About how much of the world’s land area is tropical rainforest?
A.2 percent*
B.7 percent
C.10 percent
D.15 percent
Ans:A
45.According to your text,what can “be thought of as the genetic library that keep life going on Earth”?
A.A bio-engineering lab
B.Human genes
C.The human genome project
D.Biodiversity*
Ans:D
46.The world’s growing appetite for what food product is a leading cause of tropical deforestation?
A.Pork
B.Sugar
C.Lamb
D.Beef*
Ans:D
47.”Life Divine”is a book written by
A.M.K.Gandhi
B.Rabindranath Tagore
C.S.Radhakrishnan
D.Shri Aurobindo*
Ans:D
48.The Oscar Award was won 36 times by
A.Charlie Chaplin
B.Alfred Hitchcock
C.Walt Disney*
D.Akiro Kurosawa
Ans:C
49.The boiling point of water decrease at higher altitudes is due to
A.Low temperature
B.Low atmospheric pressure*
C.High temperature
D.High atmospheric pressure
Ans:B
50.The chemical name of “Hypo”commonly used is photography is
A.Sodium thiosulphate*
B.Silver nitrate
C.Sodium nitrate
D.Silver iodide
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email