10 December 2016

// // Leave a Comment

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL(CHSL) EXAM -06-12-2015

SSC COMBINED HIGHER SECONDARY LEVEL EXAM -2015
EXAM DATE:06-12-2015
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM 06-12-2015(DOWNLOAD AVAILABLE)
BUY NOW

1.Whose army did Alexander,the Greek ruler confront on the banks of the river Jhelum?
A.Ambi
B.Chandragupta Maurya
C.Porus*
D.Dhanananda
Ans:C

2.The most suitable soil for the production of cotton is?
A.Black lava soil*
B.Loamy soil
C.Well drained soil
D.Alluvial soil
Ans:A
3.The largest producer of Lignite in India is:
A.Kerala
B.Rajasthan
C.Tamil Nadu*
D.Gujarat
Ans:C
4.When was RTI Act enacted in India?
A.15th August 2005
B.15th March 2005
C.15th June 2005*
D.15th July 2005
Ans:C
5.The famous activist Medha Patakar is associated with which movement?
A.Narmada Bachao Andolan*
B.Save the Tiger
C.Preserve the wet lands
D.Beti Padao Andolan
Ans:A
6.Lender of the Last Resort is:
A.IDBI
B.NABARD
C.SBI
D.RBI*
Ans:D
7.Sex-ratio is calculated as:
A.No of females per 1,000 males in a Country*
B.No o males per 1,000 females in a Country
C.No.of children per 1,000 people in  a Country
D.No of people per 1,000 children in a country
Ans:A
8.Who has been named ICC World Cup 2015 Ambassador?
A.Sanath Teran Jayasuriya
B.Allan Robeet Border
C.Sir-Issac Vivian Alexander Richards
D.Sachin Tendulkar*
Ans:D
9.Soldering of two metals is possible because of the property of:
A.Osmosis
B.Viscosity
C.Surface tension
D.Cohesion*
Ans:D
10.Stalactities & Stalgmites form due to the precitpitation of:
A.CaCl2
B.MgCO3
C.MgCl2
D.CaCO3*
Ans:D
11.Which of the following is a form of sexual reproduction:
A.Fission
B.Fragmentation
C.Budding
D.Harmaphroditism*
Ans:D
12.Who among the following is not a Bharatanatyam dancer?
A.Sitara Devi
B.Leela Samson*
C.Geeta Ramachandran
D.Sonal Mansingh
Ans:B
13.The 73rd Constitutional amendment act is related to?
A.Panchayat Raj*
B.Foreign Exchange
C.Finance Commission
D.RBI
Ans:A
14.Ryder Cup is a famous tournament of:
A.Badminton
B.Golf*
C.Cricket
D.Lawn Tennis
Ans:B
15.Kanha National Park is located in:
A.Tamil Nadu
B.Bihar
C.Andhra Pradesh
D.Madhya Pradesh*
Ans:D
16.Who wrote’Discovery of India’?
A.Mahatma Gandhi
B.Jawahar Lal Nehru*
C.Bal Gangadhar Tilak
D.APJ Abdul Kalam
Ans:B
17.Who is the first woman IPS officer in India?
A.Sarojini Naidu
B.Kiran Bedi*
C.Bachendri Pal
D.Indira Gandhi
Ans:B
18.Perfectly inelastic demand is equal to:
A.One
B.Zero*
C.Infinite
D.Greater than one
Ans:B
19.In which region of electromagnetic spectrum does the  Lyman series of hydrogen atom lie?
A.X-ray
B.Ultraviolet*
C.Visible
D.Infrared
Ans:B
20.Which of the following is the right expansion of ILO?
A.International Labour Organization*
B.Indian Legal Orientation
C.International Law and Order
D.Inter-State Lawful Ordinance
Ans:A
21.Which state of India has made rain water harvesting compulsory for all houses?
A.Tamil Nadu*
B.Punjab
C.Haryana
D.Maharashtra
Ans:A
22.An electrochemical cell which is used as a source of direct electrical current at constant voltage under standard conditions is called a:
A.Power transistor
B.Battery*
C.Generator
D.Uninterrupted power supply(UPS)
Ans:B
23.In 2010 a newspaper published in 70,000th issue.Which was the newspaper?
A.The Oxford Gazette
B.The Washington Post
C.The Times of London*
D.The Hindustan Times
Ans:C
24.Impeachement Proceedings against the President for Violation of the Constitution can be initiated in:
A.The Supreme Court
B.The Rajya Sabha
C.Either House of Parliament*
D.The Lok Sabha
Ans:C
25.Who built the “Purana Quilla”?
A.Babar
B.Shershah*
C.Aurangzeb
D.Akbar
Ans:B
26.The opening ceremony of the ICC Cricket World Cup 2015 was held on 12 February 2015 in which cities of New Zealand and Australia?
A.Christchurch and Melbourne*
B.Hemilton and Perth
C.Napier and A delaide
D.Wellington and Sydney
Ans:A
27.A light wave is incident over a plane surface with velocity X.After reflection the velocity becomes:
A.X
B.2x*
C.X/4
D.X/2
Ans:B
28.The five key indicators of global climate change of our planet are:
A.Sea-level,Rising temperatures,Rainfall,Nitrogen and Actic Sea ice
B.None of the options
C.Arctic sea ice,carbon dioxide,Global temperature,Sea level and land ice.*
D.Antartic sea ice,Oxygen,Rainfall,Drought and Sea level
Ans:C
29.In operating system,Round  Robin Scheduling means:
A.A kind of scheduling
B.A process allocation policy*
C.A memory allocation policy
D.Repetition policy
Ans:B
30.The area reserved for the welfare of wild life is called
A.Sanctuary
B.Botanical garden
C.Forest
D.National pak*
Ans:D
31.Where did Chandragupta maurya spent his last days?
A.Thaneshwar
B.Kanchi
C.Patlipura
D.Shravanabelagola*
Ans:D
32.Project tiger programme was launched in:
A.1994
B.1973*
C.1975
D.1971
Ans:B
33.The National Green Tribunal deals with cases relating to?
A.Criminal offenses
B.Issues relating to protection and conservation of historical monuments
C.Civil cases
D.Environmental protection and conservation of forests*
Ans:D
34.Who was the First Speaker of the Lok Sabha?
A.K.S.Hegde
B.Hukum Singh
C.Ganesh Vasudev*
D.Neelam Sanjeeva Reddy
Ans:C
35.FORTRAN is called:
A.Floppy Translator
B.Formula Translator*
C.File Translator
D.Format Translator
Ans:B
36.Which Indian newspaper has the largest readership?
A.The Malayala Manorama
B.Indian Express
C.The Hindu
D.The Dainik Jagran*
Ans:D
37.The gas dissolved in water that makes it basic is?
A.Ammonia*
B.Hydrogen
C.Sulphur dioxide
D.Carbon dioxide
Ans:A
38.The biggest oil spill in world history took place in the?
A.Persian Gulf*
B.Caspian Sea
C.Mediterrarean Sea
D.South China Sea
Ans:A
39.Among the following which country has the highest life expectancy?
A.USA
B.Switzerland
C.Japan*
D.Denmark
Ans:C
40.Yellow complexion,Medium stature,Oblique eye with an epicanthic fold is the characteristic feature of:
A.Australoids
B.Negroid
C.Mengoloid*
D.Cancosoid
Ans:C
41.Chromosome designation of Turner syndrome is:
A.44A+XO*
B.44A+XXY
C.44A+XXX
D.44A+XYY
Ans:A
42.The redness in atmosphere at Sunrise and Sunset is due to:
A.Dispersion of light
B.Scattering of light*
C.Refraction of light
D.Reflection of light
Ans:B
43.Which day is celebrated as International Yoga Day?
A.April 23
B.September 21
C.July 21
D.June 21*
Ans:D
44.December 1 is celebrated as:
A.Indian Navy Day
B.UNICEF Day
C.Children’s Day
D.World AIDS Day*
Ans:D
45.Distant objects are visible as a little out of focus in this condition:
A.Hypermetropia
B.Presbiopia
C.Astigmatism
D.Myopia*
Ans:D
46.Maximum oxygen is available from:
A.Green forests
B.Deserts
C.Grass lands
D.Phytoplanktons*
Ans:D
47.Which one of the following tribes practices pastoral nomadism?
A.Boro
B.Masai
C.Pygmies*
D.Eskimo
Ans:C
48.Who was the first Secretary General of UNO?
A.Kurt Waldheim
B.Dag Hammarskjold
C.Trygve Lie*
D.U-Thant
Ans:C
49.Who is the author of ‘Indica’?
A.Fa Hien
B.Hiuen Tsang
C.Megasthanes*
D.Seleucus
Ans:C
50.In a reaction of the type A+B->C+D one could ensure it to be a first order reaction by:
A.Increasing the concentration of a reactant*
B.Adding a catalyst
C.Increasing the temperature
D.Increasing the concentration of a product
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email