8 December 2016

// // Leave a Comment

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM AUGUST 2008

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM
SOLVED QUESTION PAPER-AUGUST 2008
SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM AUGUST 2008(DOWNLOAD)
BUY NOW

GENERAL AWARENESS
1.The Bahmani Kingdom was split up into five independent Principalities.Which one of the following is NOT one of them?
A.Ahmadnagar
B.Bidar
C.Daulatabad*
D.Golconda
Ans:C

2.India’s first Vice-President to die while in office was
A.Krishna Kant*
B.Dr.Zakir Hussain
C.F.Ali Ahmed
D.Dr.S.D.Sharma
Ans:A
3.Population of cells derived from a single parent cell is called
A.Clone*
B.Haploid
C.Diploid
D.Symmetrical
Ans:A
4.Which of the following cities hosted the 18th Global Summit of Women (GSW)with the theme of “Women and Asia-Driving the Global Economy”,informally called the “Davos for Women “in June 2008?
A.Seoul
B.Hanol*
C.Manila
D.Tokyo
Ans:B
5.The State-owned oil companies have launched five kg cooking gas cylinders in 12 States
A.To help people save fuel
B.To make popular LPG in rural India*
C.To make popular nucleus family/small family
D.All the above
Ans:B
6.Arcelor Mittal,on June 23,2008,signed an agreement to acquire the Mid Vol Coal Group,located in southwestern------------in the Central Appalachian coal basin of U.S. with estimated reserve’s and resources in excess of 85 million tones.
A.Nebraska
B.Virginia*
C.Idaho
D.Nevada
Ans:B
7.Which of the following has been declared by the WHO and the UNICEF as the first baby-friendly State?
A.Andhra Pradesh
B.Maharashtra
C.Kerala*
D.Gujarat
Ans:C
8.The element found on the surface of the moon is
A.Tungston
B.Tin
C.Tantalum
D.Titanium*
Ans:D
9.British author J.K.Rowling was,on June 5,2008,conferred on honorary Doctorate of Letters degree by the ----------University
A.Bristol
B.Leeds
C.Harvard*
D.California
Ans:C
10.Which of the following is a nitrogenous fertilizer?
A.Urea
B.Calcium Cyanamide
C.Calcium ammonium nitrate
D.All the above*
Ans:D
11.Sachin Tendulkar played his 100th test match at
A.Nagpur(India)
B.Dhacca(Bangladesh)
C.Oval(England)*
D.Colombo(Sri Lanka)
Ans:C
12.The substance among the following that exhibits the property of sublimation is
A.Crystallization
B.Oxidation
C.Distillation
D.Hydrogenation*
Ans:D
13.The region that specializes in the cultivation of citrus fruits is the --------region
A.Polar
B.Indra
C.Mediterranean*
D.Equatorial
Ans:C
14.The final products of combustion of ethane are
A.Carbon and Oxygen*
B.Hydrogen and Ethylene
C.Carbon monoxide and water
D.Carbon dioxide and water
Ans:A
15.When the lens of the eye become foggy,the disease indicated is
A.Presbyopia
B.Hypermetropia
C.Myopia
D.Cataract*
Ans:D
16.The blood pressure in humans is connected with the
A.Testis
B.Liver
C.Adrenal*
D.Pancreas
Ans:C
17.During allergic reactions,which of the following gets produced?
A.Selastarnine
B.Heparin
C.Seratonin
D.Histamine*
Ans:D
18.The human skin layer is rendered impervious to water by
A.Keratin*
B.Melanin
C.Chitin
D.Collagen
Ans:A
19.The Planning Commission,on April 22,2008,set up a committee,headed by--------to re-examine the criteria for BPL estimation.
A.Suresh Tendulkar*
B.Montek Singh Ahluswalia
C.K.Natarajan
D.Vrindesh Vatsayan
Ans:A
20.Which one of the following pairs is NOT correct?
A.SLV-3-India’s four-stage rocket
B.Thumba-India’s first earth satellite station*
C.Bangalore-India’s Space Application Centre
D.Sriharikota-India’s Satellite Launching Centre
Ans:B
21.A roundworm entering the human body through the soles of the feet is
A.Trichina
B.Leech
C.Tapeworm
D.Hookworm*
Ans:D
22.The form of heart disease characterized by an inadequate supply of blood to the heart is known as
A.Pericanditis
B.Alopecia
C.Hepatitis
D.Angina*
Ans:D
23.The word ‘Veda’has been derived from the root word’Vid’which means
A.Divinity
B.Sacrednee
C.Doctrine
D.Knowledge*
Ans:D
24.To whom is the statement”Cowardice and Ahimsa do not go together any more than water and fire”Attributed?
A.Acharya Narendra Dev
B.M.K.Gandhi*
C.Swami Vivekananda
D.Jayaprakash Narayan
Ans:B
25.Which nation was the main enemy of the allied powers in the first World War?
A.China
B.Japan
C.France
D.Germany*
Ans:D
26.The new addition to the temple architecture introduced by the Vijayanagar rulers was
A.Kalyanamandapa*
B.Mandapa
C.Garbha griba
D.Virmana
Ans:A
27.Who is the author of “In Slow Motion”?
A.Kuldeep Nayyar
B.Mark Tully*
C.Dr.Amartya Sen
D.Salman Rushdie
Ans:B
28.On which of the following dates did European Union states agree to impose new sanctions against Iran,including an asset freeze on its biggest bank,over its refusal to meet demands to curb its nucleuar programme?
A.June 14,2008
B.June 18,2008
C.June 23,2008*
D.June 28,2008
Ans:C
29.Who among the following,was the founder of the ancient Nanda dynasty?
A.Mahapadma Nanda*
B.Ashoka Nanda
C.Dhana Nanda
D.None of these
Ans:A
30.Which of the following Universities was not established by Lord Dalhousie?
A.Bombay University*
B.Delhi University
C.Madras University
D.Calcutta University
Ans:A
31.Ashoka had been particularly influenced by the Buddhist monk
A.Ambhi
B.Upagupta*
C.Asvaghosha
D.Vasubandhu
Ans:B
32.Name the Sultan who restorted to the extreme step of abolishing as many as 24 taxes
A.Sikandar Lodhi
B.Alauddin Khilji
C.Firoz Tughalaq*
D.Giyasuddin Tughalaq
Ans:C
33.Who had got the Konark Sun a temple constructed?
A.Kanishka
B.Ashoka
C.Narasimha Deva*
D.Rajendra Chola
Ans:C
34.In which language did Krishna Deva Raya.Who was also a scholar of repute,write the Amukta-malyada?
A.Telugu*
B.Tamil
C.Sanskrit
D.Urdu
Ans:A
35.Space shuttle Discovery and a crew of seven returned to the earth on June 14,2008,after delivering a giant------lab Kibo and a toilet pump for the international space station
A.British
B.Russian
C.Canadian
D.Japanese*
Ans:D
36.In the election of the President of India,which among the following members has the right to vote?
A.Only members of Lok Sabha
B.Only Members of Rajya Sabha
C.Elected Members of both the Houses and State Legislatures*
D.Only Members of State Legislatures
Ans:C
37.How would you best describe magma?
A.Weathered Lava
B.Rock Solution
C.Decaying Stone
D.Molten Lava*
Ans:D
38.By how many hours is the IST(Indian standard Time)ahead of the GMT?
A.4 hours
B.4 ½ hours
B.5 hours
D.5 ½ hours*
Ans:D
39.Which one of the following is NOT a metamorphic rock,which is formed through heat and pressure?
A.Granite*
B.Marble
C.Slate
D.Quartzite
Ans:A
40.Who won the French Open 2008 women’s singles title in tennis in June 2008?
A.Ana Ivanovic*
B.Serena Williams
C.Mary Pierce
D.Lindsay Devenport
Ans:A
41.In which of the following countries is the tropical Savannah type of climate NOT found?
A.Australia
B.Venezuela
C.Denmark*
D.Thailand
Ans:C
42.Which of the following is the historical source attributed to Megasthenes?
A.Geography
B.Naturalis Historia
C.Indica*
D.The Periplus of the Erythrean Sea
Ans:C
43.The visible yellow face of the Sun is called
A.Corona
B.Sun sports
C.Photosphere*
D.Ionosphere
Ans:C
44.The youngest mountain range in the world is the
A.Alps
B.Andes
C.Rockies
D.Himalayas*
Ans:D
45.With which of the following would you associate Brazil?
A.Tea
B.Sugar
C.Coffee*
D.Gold
Ans:C
46.Farmlands are prone to erode the most rapidly,when planted with
A.Potatoes*
B.Tomatoes
C.Barley
D.Wheat
Ans:A
47.Which of the following states has a Sangha assembly seat reserved for Buddhist monks and nuns?
A.Nagaland
B.Tripura
C.Kerala
D.Sikkim*
Ans:D
48.When did the Indian Constitution came into force?
A.January 26,1948
B.January 1,1949
C.January 26,1949
D.January 26,1950*
Ans:D
49.Who amongst the following has written the political biography of Late Ranjit Singhji.The Great Cricketer?
A.Mario Rodrigues
B.Sunil Gavaskar
C.Jagmohan Dalmia
D.Monica Ali*
Ans:D
50.Which of the following fundamental rights is also available to a foreigner on Indian territory?
A.Protection from discrimination on grounds of religion or sex
B.Equality of opportunity in the matter of public employment
C.Protection of life and personal liberty against action without the authority of Law*
D.All the above
Ans:C



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email