8 December 2016

// // Leave a Comment

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM NOVEMBER 2009

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM NOVEMBER 2009
10.SSC COMBINED HIGHER SECONDARY EXAM NOVEMBER 2009(DOWNLOAD)
BUY NOW
GENERAL AWARENESS

1.The RBI issues currency notes under the
A.Fixed Fiduciary System
B.Maximum Fiduciary System
C.Fixed Minimum Reserve System*
D.Proportional Reserve System
Ans:C

2.Which day is the International Human Rights Day?
A.December 10th *
B.October 24th
C.November 25th
D.None of the above
Ans:A
3.The Capital of Pakistan till 1959 was
A.Islamabad
B.Karachi*
C.Lahore
D.Hyderabad
Ans:B
4.Silicon Valley of India is located in
A.Dehradun
B.Bengalooru*
C.Hyderabad
D.Srinagar
Ans:B
5.The author of the book’India Wins Freedom’is
A.Kuldeep Nayyar
B.Maulana Abul Kalam Azad*
C.Jawaharlal Nehru
D.Indira Gandhi
Ans:B
6.The implementation of Jawahar Rojgar Yojana rests with
A.Gram Panchayats
B.District Collectors
C.State Governments
D.Union Government*
Ans:D
7.What is the quorum required for convening the Lok Sabha?
A.1/6
B.1/8
C.1/10*
D.1/5
Ans:C
8.In the Parliamentary form of Government”He is the first among equals” Who is he?
A.President
B.Prime Minister*
C.Leader of Opposition
D.Speaker of lower house
Ans:B
9.Gandhiji’s movement of boycotting the foreign goods aimed at
A.Full independence
B.Creating anti-British sentiment
C.Promotion of welfare state
D.Promotion of cottage industries*
Ans:D
10.What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India?
A.58 years
B.60 years
C.62 years
D.There is no maximum age limit*
Ans:D
11.The final of the Sultan Afzal Shah Hockey Tournament 2009 was played between
A.India and Malaysia*
B.India and Pakistan
C.Pakistan and Malaysia
D.Malaysia and Japan
Ans:A
12.The 2011 Cricket World Cup Shall be co-hosted by?
A.India,Sri Lanka,Pakistan and Bangladesh
B.India,Sri Lanka and Bangladesh*
C.Bangladesh,Pakistan and Sri Lanka
D.Bangladesh,Pakistan and India
Ans:B
13.English is the official language of which one of the following Indian States?
A.Nagaland*
B.Tripura
C.Assam
D.Manipur
Ans:A
14.Right to Information Act was passed in the year
A.2001
B.2005*
C.2004
D.2002
Ans:B
15.In India FERA has been replaced by
A.FEMA*
B.FETA
C.FENA
D.FELA
Ans:A
16.The ‘Emergency Player of the Year 2008’Award was given by ICC to which Sri Lankan cricketer?
A.Ajantha Mendis*
B.Muttiah Murlitharan
C.Kapugedera
D.M.Mahroof
Ans:A
17.The term PC means
A.Private Computer
B.Personal Computer*
C.Professional Computer
D.Personal Calculator
Ans:B
18.Which one of the following Indian cricketers has been declared ‘The Leading Cricketer of 2008’by Wisden?
A.M.S.Dhoni
B.Virendra Sehwag*
C.Anil Kumble
D.Saurav Ganguly
Ans:B
19.Who is the present chief of ISRO?(2009)
A.G.Madhavan Nair*
B.Anil Kadkodkar
C.Mohan S.Shetty
D.M.Arvindam
Ans:A
20.Who has taken over as Chief Election Commissioner after the retirement of Shri N.Gopalaswami?
A.V.S.Sampath
B.S.Y.Quraishi
C.Navin Chawla*
D.M.S.Gill
Ans:C
21.The imaginary places of same intervals are
A.Hachures
B.Contours*
C.Spot-heights
D.Isomers
Ans:B
22.The author of the book ‘My Experiments with Truth’is
A.Maulana Abul Kalam Azad
B.Govind Vallabh Pant
C.M.K.Gandhi*
D.Tara All Beg
Ans:C
23.Which one of the following business magnates has been adjudged the ‘Business Person of the Year 2008’by the Times of India Survey?
A.Ratan Tata*
B.Rahul Bajaj
C.Aditya Birla
D.Laxmi Mittal
Ans:A
24.The relationship between the value of money and the price level in an economy is
A.Direct
B.Inverse*
C.Proportional
D.Stable
Ans:B
25.Depreciation is equal to
A.Gross national product-Net national product*
B.Net national product-Gross national product
C.Gross National product-Personal income
D.Personal income-Personal taxes
Ans:A
26.In an economy,the sectors are classified into public and private on the basis of
A.Employment conditions
B.Nature of economic activities
C.Ownership of enterprises*
D.Use of raw materials
Ans:C
27.Stagflation is a situation of
A.Stagnation and deflation
B.Stagnation and recession
C.Stagnation and inflation*
D.Stagnation and recovery
Ans:C
28.What is Khetri in Rajastan famous for?
A.Copper mines*
B.Mica mines
C.Bauxite mines
D.Limestone mines
Ans:A
29.Which one of the following rivers forms anestuary?
A.Narmada*
B.Kaveri
C.Krishna
D.Mahanadi
Ans:A
30.An important river of the Indian desert is
A.Luni*
B.Narmada
C.Krishna
D.Beas
Ans:A
31.The Nagarjunasagar dam is constructed on the river
A.Krishna*
B.Chambal
C.Kosi
D.Sutlej
Ans:A
32.Anatapur district in Andhra Pradesh is famous for
A.Copper
B.Zinc
C.Mica
D.Gold*
Ans:D
33.Bahadur Shah was the
A.Last ruler of the Lodis
B.Successor of Sher Shah Suri
C.Last Mughal ruler*
D.Successor of the Maratha ruler Shivaji
Ans:C
34.Mangal Pandey fired the first shot of the Revelt of 1857 at
A.Barrackpore*
B.Kanpur
C.Meerut
D.Jhansi
Ans:A
35.The resources which can be used continuously,year-after-year are called
A.Biotic
B.Abiotic
C.Non-renewable
D.Renewable*
Ans:D
36.The coast that belongs to Kerala is known as
A.Konkan Coast
B.Malabar Coast*
C.Coromandel Coast
D.Canara Coast
Ans:B
37.Great Stupa at Sanchi is in
A.Uttar Pradesh
B.Madhya Pradesh*
C.Arunachal Pradesh
D.Andhra Pradesh
Ans:B
38.What was the age of Akbar at time of his coronation at Kalanaur?
A.Thirteen and a quarter*
B.Fifteen
C.Eighteen
D.Twenty
Ans:A
39.Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society,in ascending order of age,is correct?
A.Brahmacharya-Grihastha-Vanaprastha-Sanyasa*
B.Grihastha-Brahmacharya-Vanaprastha-Sanyasa
C.Brahmacharya-Vanaprastha-Sanyasa-Grihastha
D.Grihastha-Sanyasa-Vanaprastha-Brahmacharya
Ans:A
40.Who said ‘Swaraj is my birth-right and I shall have it?
A.M.K.Gandhi
B.B.G.Tilak*
C.G.K.Gokhale
D.B.R.Ambedkar
Ans:B
41.’Charak’was the famous court physician of
A.Harsha
B.Chandra Gupta Maurya
C.Ashoka
D.Kanishka*
Ans:D
42.A person having AB group of blood can donate blood to a person having
A.A group
B.B group
C.AB group*
D.O group
Ans:C
43.Why do birds not have respiratory trouble at the time of flying at high altitude?
A.Their lungs are very large
B.They fly inactively
C.They have extra air sacs*
D.They use less oxygen
Ans:C
44.After the Chauri-Chaura incident,Gandhiji suspended the
A.Civil Disobedience Movement
B.Khilafat Movement
C.Non-Cooperation Movement*
D.Quit India Movement
Ans:C
45.Refrigerators keep food unspoiled because
A.At its low temperature,bacteria and moulds are inactive
B.At its low temperature,the germs are killed*
C.At its low temperature,the germs are killed
D.It sterilizes the food
Ans:B
46.Select the one which is not a mixture?
A.Air
B.Gasoline
C.LPG
D.Distilled water*
Ans:D
47.The temperature which has the same reading on both Fahrenheit and Celsius scales is
A.400
B.-400*
C.-340
D.-1400
Ans:B
48.Water boils at a lower temperature on the hills because
A.It is cold on the hills
B.There is less carbon dioxides on the hills
C.There is a decrease in air pressure on the hills*
D.There is less oxygen
Ans:C
49.Source of energy in ecosystem is
A.Sun*
B.Green plants
C.Sugar produced in photo synthesis
D.ATP
Ans:A
50.Which of the following elements is not present in stainless steel?
A.Iron
B.Tungsten*
C.Chromium
D.Nickel

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email