8 December 2016

// // Leave a Comment

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM NOVEMBER 2010

SSC DATA ENTRY OPERATOR EXAM NOVEMBER 2010

1.Which one of the following is presently the largest oil refinery of India?
A.Vadodara(IOC)*
B.Mathura(IOC)
C.Vishakhapatnam(HPCL)
D.Mumbai(BPCL)
Ans:A

2.Imaginary lines joining places with same temperature are called
A.Isobars
B.Isohyets
C.Isohalines
D.Isotherms*
Ans:D
3.Crop rotation helps to
A.Lessen use of presticides
B.Eliminate parasites which have selective hosts*
C.Yield more crops
D.Produce a greater choice of plant products
Ans:B
4.An area legally reserved for wild life in its natural surroundings is
A.Biosphere Reserve
B.Sanctuary*
C.Social Forests
D.National Park
Ans:B
5.Who is the new Governor of Maharashtra?
A.Shiv Shankar Menon
B.K.Sankaranarayanan*
C.B.K.Sinha
D.Shivraj Patil
Ans:B
6.At present the BRAHMOS missile are assembled at
A.Bangalore
B.Hyderabad*
C.Chandipur
D.Shriharikota
Ans:B
7.The electronic configuration of an atom having atomic number ‘20’is
A.2,8,10
B.2,6,8,4
C.2,8,8,2*
D.2,10,8
Ans:C
8.The most reactive among the halogens is
A.Fluorine*
B.Chlorine
C.Bromine
D.Iodine
Ans:A
9.The major component in the LPG is
A.Methane
B.Butane*
C.Ethane
D.Propane
Ans:B
10.KMnO4 can be used  a/an
A.Insecticide*
B.Fertiliser
C.Pesticide
D.Disinfectant
Ans:A
11.When a light wave is reflected from  a mirror,there is a change in its
A.Frequency
B.Amplitude*
C.Wavelength
D.Velocity
Ans:B
12.Solar energy is due to
A.Fusion reactions*
B.Fission reactions
C.Combustion reactions
D.Chemical reactions
Ans:A
13The width of depletion layer of a P.N.junction
A.Decreases with light doping
B.Increases with heavy doping
C.Is independent of applied voltage
D.Is increased under reverse bias*
Ans:D
14.Huge deposits of uranium were recently found in
A.Andhra Pradesh*
B.Karnataka
C.kerala
D.Tamil Nadu
Ans:A
15.When water itself combines chemically with some element or mineral it is called
A.Carbonation
B.Desalination
C.Hydration*
D.Oxidation
Ans:C
16.From the bark of which plant is quinine extracted?
A.Eucalyptus
B.Cinchona*
C.Neem
D.Cedar
Ans:B
17.Hypertension is the term used for
A.Increase in heart-bear rate
B.Decrease in heart-beat rate
C.Decrease in blood pressure
D.Increase in blood pressure*
Ans:D
18.The contractile proteins in a muscle are
A.Actin and Myosin*
B.Actin and Tropomyosin
C.Myosin and Troponin
D.Troponin and Tropomyosin
Ans:A
19.Coins made of metal first appeared in
A.Harappan Civilisation
B.Later Vedic Age*
C.Age of the Buddha
D.Age of the Mauryas
Ans:B
20.A natural region has the similarity of
A.Climate and natural vegetation*
B.Climate and occupation
C.Soil and drainage
D.Economic base and races
Ans:A
21.Acute lead poisoning is also known as
A.Ital-Ital
B.Plumbism*
C.Neuralgia
D.Byssinosis
Ans:B
22.The vertical movement of air is termed as
A.Wind
B.Air current
C.Air turbulence*
D.Air mobility
Ans:C
23.Sivasamudhra is an island formed by the river
A.Ganga
B.Godavari
C.Krishna
D.Cauvery*
Ans:D
24.Who among the following was the first heavy weight boxer to go undefeated throughout his career?
A.Rocky Marciano*
B.Lee Epperson
C.Larry Holmes
D.Michael Spinks
Ans:A
25.Which one of the following news papers had been edited by Gandhiji?
A.Navjeevan*
B.Gujarat Times
C.Maratha
D.Jan Satia
Ans:A
26.The Chairman of the Finance Commission must be
A.A person of Finance and Banking field
B.An Economics of high caliber
C.An expert from Judiciary at the level of High Court Judge
D.A person having experience in Public Affairs*
Ans:D
27.The novel’White Tiger’which won the Booker Prize 2008 is authored by
A.Arundhati Roy
B.V.S.Naipaul
C.Kiran Desai
D.Aravind Adiga*
Ans:D
28.Who is the Minister for Environment and Forests of India?
A.Anand Sharma
B.Jairam Ramesh*
C.Dayanidhi Maran
D.None of these
Ans:B
29.Queen Elizabeth has recently conferred Knighthood on
A.Chetan Bhagat
B.L.N.Mittal
C.Salman Rushdie*
D.None of the above
Ans:C
30.The First Election Commissioner of India was
A.S.P.Sen Verma
B.Dr.Nagendra Singh
C.K.V.K.Sundram
D.Sukumar Sen*
Ans:D
31.The degree of monopoly power is to be measured in terms of the firm’s
A.Normal profit
B.Supernormal profit*
C.Both normal and supernormal profit
D.Selling price
Ans:B
32.Who propounded the Innovation Theory of Profits?
A.J.A.Schumpeter*
B.P.A.Samuelson
C.Alfred Marshall
D.David Ricardo
Ans:A
33.Which of the following does not come under legislative control over administration?
A.Zero hour
B.Adjournment motion
C.Budget session*
D.Formulation of a Bill
Ans:C
34.Under perfect competition,the industry does not have any excess capacity because each firm produces at the minimum point on its
A.Long-run marginal cost curve*
B.Long-run average cost curve
C.Long-run average variable cost curve
D.Long-run average revenue curve
Ans:A
35.Which one of the following is not a ‘canon of taxation’according to Adam Smith’?
A.Canon of certainty
B.Canon of simplicity*
C.Canon of convenience
D.Canon of economy
Ans:B
36.Effective demand depends on
A.Capital-output ratio
B.Output-capital ratio
C.Total expenditure
D.Supply price*
Ans:D
37.”The Right to Public Office”-is a
A.Civil Right*
B.Economic right
C.Moral right
D.Political right
Ans:A
38.Who was the author of Gita Govinda?
A.Jayadeva*
B.Kalhana
C.Kalidasa
D.Raja Rao
Ans:A
39.Which battle did open the Delhi area to Muhammad Ghori?
A.First Battle of Tarain
B.Second Battle of Tarain*
C.Battle of Khanwa
D.First Battle of Panipat
Ans:B
40.The Aryans succeeded in their conflicts with the pre-Aryans because
A.They used elephants on a large scale
B.They were taller and stronger
C.They were from an advanced urban culture
D.They used chariots driven by horses*
Ans:D
41.The Chola kings were ruling over
A.Tamil Nadu*
B.Andhra
C.Kerala
D.Bengal
Ans:A
42.From which fund can the unanticipated expenditure be met without the prior approval of the Parliament?
A.Consolidated Fund of India
B.Contingency Fund of India*
C.Vote on Account
D.From the Treaury
Ans:B
43.A law made by the Judiciary is known as
A.Ordinary law
B.Case law*
C.Rule of law
D.Administrative law
Ans:B
44.One of the important attributes of Parliamentary form of government is
A.Fixed tenure for the executive
B.Executive is answerable to the people
C.Executive is separate from the legislature
D.Collective responsibility of Council of Ministers to the Parliament*
Ans:D
45.ENIAC was
A.An electronic calculator*
B.An electronic computer
C.A memory device
D.An engine
Ans:A
46.One byte consists of
A.One bit
B.Four bits
C.Eight bits*
D.Ten bits
Ans:C
47.Which of the following vertebrates lack exoskeleton?
A.Amphibia
B.Mammalia
C.Aves
D.Chondrichthyes*
Ans:D
48.Which of the following branches deals with the interactions of same species of living organisms with their non-living environment?
A.Autecology
B.Synecology
C.Ecology*
D.Palacontology
Ans:C
49.Which of the following organelles is called’Atom bombs’?
A.Microtubles
B.Nucleolus
C.Golgi bodies
D.Lysosomes*
Ans:D
50.In AC circuits,AC meters measure
A.Mean values
B.Runs values*
C.Peak values
D.Mean square values
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email