10 April 2017

// // Leave a Comment

HSST JUNIOR GEOGRAPHY ONLINE EXAM DATE:20-03-2017

HSST JUNIOR GEOGRAPHY SR FOR SC/ST
ONLINE EXAM DATE:20-03-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.What is “Baku”famous for?
A.Petroleum
B.Iron smelting
C.Locomotion
D.Silk industry
Ans:A

2.The first bank to get online banking facility in India”
A.HDFC
B.SBI
C.ICICI
D.Canara bank
Ans:A
3.The book “Vision,values and velocity”wrote by:
A.Sam Pitroda
B.Bill Gates
C.Sakundala Devi
D.N.R.Narayan
Ans:A
4.The power of Judicial review in India is:
A.Given by the Parliament
B.Given by the President
C.Explicit
D.Implicit
Ans:D
5.The Mamamkam,festival of Kerala celebrated in:
A.Once in 10 years
B.Once in 12 years
C.Once in 5 years
D.Every year
Ans:B
6.The Kurichia revolt began on:
A.25th March 1812
B.25th March 1810
C.12th March 1810
D.12th March 1809
Ans:A
7.The first Malayalam Grammar book “Leelathilakam”prepared by:
A.Herman Gundert
B.Father Kariyattil Ouseph
C.Arnos Pathiri
D.Dr.Angelos Francis
Ans:D
8.The ‘World Ozone Day’observed on:
A.September 16
B.October 16
C.September 21
D.October 21
Ans:A
9.The National Judicial Academy of India situated in:
A.Nagpur
B.Mumbai
C.Delhi
D.Bhopal
Ans:D
10.The first Malayalam newspaper “Rajyasamacharam”published by:
A.Dr.Angelos Francis
B.G.Kesavan
C.Herman Gundert
D.K.Kelappan
Ans:C
11.The marumakkathayam Act passed in Kerala in the year:
A.1913
B.1923
C.1933
D.1943
Ans:C
12.Who founded the organization “Sadhu Jana Paripalana Sangham”?
A.Vagbhadanatha
B.Ayyankali
C.Chattampi Swamikal
D.Ayyaguru
Ans:B
13.The first Nair Act in Travancore passed in the year:
A.1906
B.1908
C.1910
D.1912
Ans:D
14.The Sahodara Prasthanam started by:
A.V.T.Bhattathiripad
B.K.Kelappan
C.K.Ayyappan
D.Vagbhatananda
Ans:C
15.The Hindu Succession Act passed in the year:
A.1959
B.1958
C.1957
D.1956
Ans:D
16.The Sanskrit book”Bhakti Manjary”wrote by:
A.Gauri Lakshmi Bhai
B.Swati Tirunal
C.Kalidasa
D.V.T.Bhattathiripad
Ans:B
17.Indian Constitution adopted concurrent lists from the constitution of:
A.Canada
B.Australia
C.Ireland
D.U.S.A
Ans:B
18.Among the fundamental rights of Indian Constitution the Right to Property eliminated by the:
A.42nd Amendment Act
B.43rd Amendment Act
C.44th Amendment Act
D.45th Amendment Act
Ans:C
19.The financial emergency  declared by the President of India mentioned in the :
A.Article 352
B.Article 356
C.Article 360
D.Article 370
Ans:C
20.Part XVIII(18th)of Indian Constitution contains:
A.Fundamental duties
B.Emergency provisions
C.Municipalities
D.Panchayats
Ans:B
21.Development of democratic citizenship is:
A.A goal of education
B.A learning outcome
C.A process competency
D.An Instructional objective
Ans:A
22.Which of the following  methods can enhance pupil-pupil interaction in a class?
A.Experiment
B.Lecture
C.Peer tutoring
D.Problem solving
Ans:C
23.Which of the following is the most important duty of a teacher?
A.To come regularly and attend students feeling
B.To create a classroom environment
C.To guide them to appear for examinations without anxiety
D.To motivate the learner to learn how to learn
Ans:D
24.Which one is an advantage of expository teaching?
A.Higher learner participation
B.Highly interactive
C.More content coverage
D.Suitable for small groups
Ans:C
25.Which of the following will be the most popular for assessing students attitude towards study tasks?
A.Internal tests
B.Scales
C.Observation
D.Sociometric techniques
Ans:B
26.A researcher studies the effect of anxiety on students achievement.Which category of variable is anxiety?
A.Control
B.Dependent
C.Independent
D.Intervening
Ans:C
27.If a researcher sends a questionnaire to every 5th person from the sample frame,sampling technique is:
A.Cluster sampling
B.Judgemental sampling
C.Stratified sampling
D.Systematic sampling
Ans:D
28.Qualitative research is characterized by:
A.Context specifically
B.Deductive
C.Generalizability
D.Hypotheses testing
Ans:A
29.What is ISSN?
A.International Specific Series Number
B.International Standard  Serial Number
C.International Standard Subscriber Number
D.International Subscriber Standard Number
Ans:B
30.A research result that cannot be generalized is lacking in:
A.External criticism
B.External validity
C.Internal criticism
D.Internal validity
Ans:B
31.The person who enunciated the principle of Uniformitarianism
A.James Hutton
B.Penk
C.V.M.Davis
D.Huss
Ans:A
32.The largest division of the Geologic time scale:
A.Division
B.Eons
C.Periods
D.Epochs
Ans:B
33.The person associated with the concept of Isostasy:
A.Airy
B.Wegner
C.W.M.Davis
D.Hess
Ans:A
34.The process of temperature decrease due to the expansion of rising air is called as:
A.Adiabatic cooling
B.Inversion of temperature
C.Adiabatic heating
D.Latent heat of condensation
Ans:A
35.The percentage of oxygen in the atmosphere:
A.30%
B.25%
C.24%
D.21%
Ans:D
36.A line which connects points of equal wind speed:
A.Isobar
B.Isotach
C.Isohaline
D.Isopycnal
Ans:B
37.Which is the high cloud?
A.Cirrus
B.Altocumulus
C.Altostratus
D.Stratocumulus
Ans:A
38.The Humboldt Current is the ocean current of:
A.Indian Ocean
B.Atlantic Ocean
C.Arctic Ocean
D.Pacific Ocean
Ans:D
39.A sand or gravel bar that connect an island with another island or the mainland:
A.Haffs
B.Spits
C.Hook
D.Tombolo
Ans:D
40.The place or set of environmental condition in which a particular organism lives is called:
A.Mutation
B.Habitat
C.Epiphyte
D.Locality
Ans:B
41.The country which shares shortest border with India:
A.Bangladesh
B.China
C.Afghanistan
D.Nepal
Ans:C
42.A tributary of Krishna River:
A.Musi
B.Kolar
C.Sabari
D.Jonk
Ans:A
43.Which year is called ‘Demographic Divide’in india?
A.1924
B.1921
C.1923
D.1920
Ans:B
44.The headquarter of North Eastern Railway Zone:
A.New Delhi
B.Guwahati
C.Gorakhpur
D.Kolkata
Ans:C
45.The plant TISCO located:
A.Bihar
B.Jharkhand
C.Chattisgarh
D.West Bengal
Ans:B
46.The land share of Kerala in India:
A.1.25%
B.1.66%
C.1.18%
D.2%
Ans:C
47.The largest coffee producing state in India:
A.Tamil Nadu
B.Karnataka
C.Kerala
D.Assam
Ans:B
48.The Manchester of South India:
A.Chennai
B.Salem
C.Hyderabad
D.Coimbatore
Ans:D
49.The least populated district in Kerala according to 2011 Census
A.Wayanad
B.Idukki
C.Kasaragod
D.Alappuzha
Ans:D
50.The longest river in South India:
A.Mahanadi
B.Krishna
C.Godavari
D.Cauvery
Ans:C
51.The supporter of Pragmatism:
A.Plato
B.Raztel
C.John Dewey
D.Store Kierkegaard
Ans:C
52.The book ‘Almagest’was written by:
A.Ptolemy
B.Huntington
C.Semple
D.Frobel
Ans:A
53.The ‘T-in-O’map was constructed during the period of:
A.Modern period
B.Early Medieval period
C.Ancient period
D.Late Medieval period
Ans:B
54.The Heartland Theory is the contribution of:
A.Ratzel
B.Emmanuel Kant
C.M.Davis
D.Halford John Mackinder
Ans:D
55.The person who first attempted to calculate the circumference of the earth:
A.Eratosthenes
B.Strabo
C.Herodotus
D.Aristotle
Ans:A
56.The supporter Stop and Go Determinism:
A.Slache
B.Al-Masudi
C.Griffith Taylor
D.Jean Brunhes
Ans:C
57.Who invented the instrument ‘Astrolabe’for the determination of latitudes and longitudes?
A.Ptolemy
B.Eratosthenes
C.Homer
D.Hipparchus
Ans:D
58.The approach which describes physical setting is the more dominant factor than human is:
A.Possibilism
B.Determinism
C.Social Darwinism
D.Stop and Go Determinism
Ans:B
59.The book of Thomas Kuhn:
A.The Structure of Scientific Revolutions
B.Historical memoir
C.Outline of geography
D.Almagest
Ans:A
60.The father of Exceptionalism in geography:
A.Strabo
B.Huntington
C.Emmanuel Kant
D.Hutton
Ans:C
61.The lines which connect places of same rainfall:
A.Isochrones
B.Isohyets
C.Isotherms
D.Isohels
Ans:B
62.Data that describe the characteristic of spatial features:
A.Non spatial data
B.Colour data
C.Discrete data
D.Attribute data
Ans:D
63.A spatial data model that uses a grid to represent the spatial variation of a feature:
A.Vector data model
B.Raster data model
C.Spatial model
D.Relational data model
Ans:B
64.Data that provide information about spatial data:
A.Meta data
B.Vector data
C.Raster data
D.Digital data
Ans:A
65.Processes of superimposing two or more images or photographs so that equivalent geographic point coincide is called:
A.Referencing
B.Redundancy
C.Registration
D.Refraction
Ans:C
66.Which is the large scale map
A.Wall map
B.Atlas map
C.Thematic map
D.Cadastral map
Ans:D
67.International map projections is a modification of:
A.Bonnes projection
B.Polyconic projection
C.Sterographic projection
D.Orthographic projection
Ans:B
68.The process of converting raster line into vector lines through tracing is called as:
A.Polarization
B.Scanning
C.Vectorization
D.Data formatting
Ans:C
69.The Hythergraph is used to show the distribution of:
A.Temperature and Rainfall
B.Humidity and Temperature
C.Rainfall and Crops
D.Snowfall
Ans:A
70.A sub-field of mathematics that is applied in GIS to ensure that the spatial relationships between features are expressed explicity is known as:
A.Taxonomy
B.Topology
C.Topostudy
D.Toponomism
Ans:B
71.The term used to indicate the stage of world urbanization:
A.Megalopolis
B.Metropolis
C.Ecumonopolis
D.Tyranopolis
Ans:C
72.The hypothetical pattern of multiple nuclei theory was developed by:
A.Harris and Ullman
B.Homer Hoyt
C.R.M.Hurd
D.E.W.Burgess
Ans:A
73.The concept ‘Umland’means:
A.Land around industry
B.Land around slum
C.Land around village
D.Land around a city
Ans:D
74.An example for ghost city:
A.Harappa
B.Raipur
C.Jaipur
D.Bhopal
Ans:A
75.According to Christaller,K 7 in the hierarchy of central places theory stands for:
A.Marketing principle
B.Transportation principle
C.Administrative principle
D.Trade principle
Ans:C
76.The periods of Second Five Year Plan in India:
A.1955-1960
B.1957-1962
C.1954-1959
D.1956-1961
Ans:D
77.The First Five Year Plan of India gave more importance to:
A.Industry
B.Air transportation
C.Agriculture
D.Trade
Ans:C
78.The Growth pole theory originally developed by:
A.Christaller
B.Francis Perroux
C.Zipf
D.Ullman
Ans:B
79.The programme sponsored by Government of India for rural development:
A.IRDP
B.IAAP
C.IADP
D.HYVP
Ans:A
80.The first Chairman of Planning Commission of India:
A.Sardar-Vallabhbhai Patel
B.Jawaharlal Nehru
C.Dr.Radhakrishnan
D.Rjagopalachari
Ans:B
81.A region which is characterized by high temperature and heavy rainfall throughout the year
A.Tropical Monsoon region
B.Tropical high land region
C.Mediterranean region
D.Equatorial region
Ans:D
82.The temperature grasslands of South Africa:
A.Prairies
B.Velds
C.Pampas
D.Downs
Ans:B
83.An example for Non renewable resource:
A.Coal
B.Solar energy
C.Water
D.Wind
Ans:A
84.The third largest populated country in the world:
A.Brazil
B.United State of America
C.Indonesia
D.Pakistan
Ans:B
85.Name of the shifting cultivation in North-East India:
A.Chena
B.Tamrai
C.Milpa
D.Jhuming
Ans:D
86.Viticulture meant for:
A.Lemon cultivation
B.Apple cultivation
C.Orange cultivation
D.Grape cultivation
Ans:D
87.The longest railway line in the world:
A.Canadian railway
B.Sydney-Porth railway
C.Tran-Siberian railway
D.Philadelphia railway
Ans:C
88.The term Boreal refers to:
A.Taiga forest
B.Swampy forest
C.Mangrove forest
D.Monsoon forest
Ans:A
89.The Kalahai Desert is located at:
A.North America
B.South America
C.South Africa
D.Australia
Ans:C
90.The development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is called:
A.Biological development
B.Urban development
C.Economic development
D.Sustainable development
Ans:D
91.Which gas increase in the atmosphere –is major cause to global warming?
A.Argon
B.Oxygen
C.Carbon dioxide
D.Hydrogen
Ans:C
92.The Kyoto Protocol:
A.Treaty for trade
B.Treaty to reduce greenhouse gases emissions
C.Treaty for deforestation
D.Treaty to ban child labour
Ans:B
93.The satellite,Astrosat launched by India for the study of:
A.Resource mapping
B.Disaster management
C.Weather phenoma
D.Celestial objects
Ans:D
94.Who described the quantitative revolution in geography as”a radical transformation of the spirit and purpose of Geography”?
A.Ptolemy
B.Humboldt
C.Burton
D.Huntington
Ans:C
95.A philosophical view that man is responsible for making his own nature:
A.Idealism
B.Radicalism
C.Rationalism
D.Existentialism
Ans:D
96.A sudden,aggressive and very heavy rainfall is called:
A.Storm burst
B.Water burst
C.Thunder burst
D.Cloud burst
Ans:D
97.The headquarter of Survey of India:
A.Dehra Dun
B.Mumbai
C.New Delhi
D.Kolkata
Ans:A
98.Which method of data collection is called as ‘the Social Microscope’by Burgess?
A.Interview method
B.Observation method
C.Case Study method
D.Sample method
Ans:C
99.The process of examining the collected  raw data to detect its errors,omission and correction is called as:
A.Classification
B.Coding
C.Editing
D.Tabulation
Ans:C
100.In the layout of research report,’acknowledgement’comes under:
A.Appendix
B.The main text
C.Reference
D.Preliminary section
Ans:D




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email