10 April 2017

// // Leave a Comment

NURSE GRADE-II,AYURVEDA EXAM DATE:10-03-2017

NURSE GRADE-II,AYURVEDA
EXAM DATE:10-03-2017
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which is the oldest fold mountain ranges in India?
A.Himalayas
B.Vindhya
C.Satpura
D.Aravally
Ans:D

2.The most populated state of India
A.Uttar Pradesh
B.Bihar
C.Madhya Pradesh
D.Orissa
Ans:A
3.Who is the first Vice Chairman of Planning Commission?
A.Jawaharlal Nehru
B.Gulzrarilal Nanda
C.C.D.Deshmukh
D.J.B.Kripalani
Ans:B
4.The leader of Swadesi Movement who is known as ‘Kappalottiya Tamilan’in Tamil Nadu
A.Subramanya Bharati
B.E.V.Ramaswami Naiker
C.N.Annadurai
D.V.O.Chidambaran Pillai
Ans:D
5.The young Bengal Movement was founded by
A.Henry Vivian Derozio
B.Iswar Chandra Vidya Sagar
C.Mahatma Phule
D.Devendranadha Tagore
Ans:A
6.Bhagat singh,Rajguru and Sukhdev were hanged to death by British Government on
A.March 21,1932
B.March 26,1931
C.April 20,1931
D.March 23,1931
Ans:D
7.The Vernacular Press Act which curbed the freedom of press was enacted by
A.Lord Curzon
B.Lord Ripon
C.Lord Lytton
D.Lord Mayo
Ans:C
8.The name of the river in the Kerala which was called ‘Baris’in ancient times
A.Pamba
B.Periyar
C.Bhatapuzha
D.Kabani
Ans:A
9.Who started the first coir factory in Alapuzha in 1859?
A.Col Munore
B.Lord Conolly
C.James Dara
D.Raja Kesavadas
Ans:C
10.Captain William keeling,the representative of English East India Company came to kerala in
A.1602 CE
B.1608 CE
C.1615 CE
D.1610 CE
Ans:C
11.The Social Reformer of Kerala who was nicknamed as’Lincoln of Kerala’
A.Chattampi Swamikal
B.Vagbatananda
C.Pandit K.P.Karuppan
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:C
12.Who was the author of the book ‘Darasanamala’?
A.Vaikunda Swamikal
B.Ayyankali
C.Brahmanadnda Sivayogi
D.Sree Narayanaguru
Ans:D
13.Blessed Kuriakose Elias Chavara was born in which district of Kerala
A.Kollam
B.Alapuzha
C.Idukky
D.Kottayam
Ans:B
14.Who was the founder of ‘Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’?
A.Kumara Gurudevan
B.Ayyankali
C.Thycaud Ayya
D.Kumaranasan
Ans:A
15.Mannath Padmanabhan founded the Nair  service society in
A.1912 CE
B.1913 CE
C.1914 CE
D.1911 CE
Ans:C
16.The winners of 2016 Asian Champions Hockey Tournament
A.Pakistan
B.India
C.China
D.Japan
Ans:B
17.The newly elected U.N.Secretary General  Antonio Gutterez belongs to which country
A.Spain
B.France
C.Portugal
D.Argentina
Ans:C
18.Who got the Ezhuthachan prize of 2016?
A.Radhakrishnan
B.Puthusseri Ramachandran
C.Attur Ravivarma
D.Anand
Ans:A
19.The declaration of Prime Minister Narendra Modi making 500 and 1000 rupee notes invalid was on
A.Nov.18,2016
B.Nov 8,2016
C.October 30,2016
D.Nov 12,2016
Ans:B
20.Who is the present Reserve Bank Governor of India?
A.Ranga Rajan
B.Raghuram Rajan
C.Oorjith Patel
D.Subarao
Ans:C
21.What are the fundamental responsibilities of a nurse?
A.Cure disease
B.Promote health
C.Both 1 and 2
D.None
Ans:B
22.An ulcer which takes time to heal is known as
A.Dushta vrana
B.Rudha vrana
C.Shudha vrana
D.None
Ans:A
23.’Ashchyotana’(Eye Drops)with oil is done during
A.Morning
B.Afternoon
C.Evening
D.Night
Ans:C
24.How should be a patient posted for ‘Vasthi’positioned?
A.Turned to right
B.Turned to left
C.Right leg flexed
D.Both 2 and 3
Ans:D
25.’Jeevanam’is the function of which ‘Dhatu’
A.Raktha
B.Mamsa
C.Rasa
D.Shukra
Ans:A
26.Which artery has to be auscultated while measuring blood pressure?
A.Radial
B.Auxillary
C.Brachial
D.Carotid
Ans:C
27.Fever in a patient undergoing ‘Snehapana’indicates
A.Sneha Atiyoga
B.Sneha Vyapat
C.Sneha Ayoga
D.Nothing Specific
Ans:B
28.What kind of diet will you prefer after ‘Virechana’in an alcoholic patient?
A.Peyadi
B.Yushadi
C.Krita Yushadi
D.Tarppanadi
Ans:D
29.’Shamana Chikitsa’is of how many types
A.1
B.3
C.5
D.7
Ans:D
30.Diseases which can be cured by surgery are grouped under
A.Krichra Sadhya
B.Sukha Sadhya
C.Yapya
D.None
Ans:A
31.’Pratisarana’is indicated in
A.Paithika Vyadhi
B.Kaphaja Vyadhi
C.Vatika Vyadhi
D.All the above
Ans:B
32.’Vrana Bandhana’should be removed  and replaced after how many days?
A.Same day
B.Next day
C.3rd day
D.4th day
Ans:C
33.Mode of cooking food(Fry,Boil,Et(c))in included under which ‘Ahara Kalpana’
A.Samskara
B.Swabhava
C.Kala
D.Samyoga
Ans:A
34.In ‘Ksheera Paka’,drug,milk and water are taken in the ratio of
A.1:2:4
B.1:4:8
C.1:8:16
D.1:8:32
Ans:D
35.Amount of food consumed should ideally fill
A.1/4th of stomach
B.1/2 of stomach
C.3/4 of stomach
D.Full stomach
Ans:B
36.Type of bandage done on fingers
A.Kosa
B.Dhama
C.Sthagika
D.Cheena
Ans:C
37.’Kashaya Kalpana’can be prepared from Dravyas of all
Rasa’except
A.Tiktha
B.Katu
C.Amla
D.Lavana
Ans:D
38.Which is not mentioned as the  causative factor of ‘Rajayakshma’?
A.Shukla Kshaya
B.Mamsa Kshaya
C.Oja Kshaya
D.Sneha Kshaya
Ans:B
39.Which medicine is applied on the site of Agni Dagdha’?
A.Honey
B.Ghee
C.Both(1)and (2)
D.None
Ans:C
40.After ‘Uttams Shodhana’,Peyadi karma should be followed for how many days
A.7
B.5
C.3
D.1
Ans:A
41.’Vasthi Netra’of which length would you choose for a 25 year old patient
A.12 angula
B.10 angula
C.8 angula
D.5 angula
Ans:A
42.’Ayurveda’has how many branches
A.3
B.4
C.6
D.8
Ans:D
43.Respiratory rate is assessed while assessing
A.Heart rate
B.Pulse rate
C.Both 1 and 2
D.None
Ans:B
44.Hot water is contraindicated after ‘Snehapana’using
A.Tila taila
B.Vasa
C.Tuvaraka taila
D.None
Ans:C
45.’Patra Potala Sweda’is an example of
A.Tapa Sweda
B.Ushma Sweda
C.Upanaha Sweda
D.None
Ans:B
46.Diet preferred  for a patient under going ‘Vardhamana Pippali’Rasayana
A.Peyadi
B.Tarppanadi
C.Ksheera Shashtika
D.Ksheera Shali
Ans:C
47.’Krikatika’is an example of which ‘Marma’
A.Jatroodhwa
B.Koshta
C.Shakha
D.Prishta
Ans:A
48.Which among the following is not a part of ‘Dinacharya’?
A.Dhumapana
B.Anjana
C.Nasya
D.Dhupana
Ans:D
49.’Pinda’,Rasakiya’and ‘Churna’are the types of
A.Anjana
B.Nasya
C.Dhooma
D.Swedam
Ans:A
50.Nasya is classified into how many types
A.3
B.2
C.Both 1 and 2
D.None
Ans:C
51.Below ‘Nabhi’-is the seat of which dosha
A.Kapha
B.Vata
C.Pitta
D.Raktha
Ans:B
52.Which urine sample should be collected for laboratory examination?
A.Late night
B.Evening
C.Afternoon
D.Early morning
Ans:D
53.Which all procedures are contraindicated for an obese(Sthula)person?
A.Snehana
B.Swedana
C.Vamana
D.All the above
Ans:D
54.Which is not a part of ‘Dasavidha Pareeksha’?
A.Ahara
B.Vihara
C.Satwa
D.Sara
Ans:B
55.Which are the ‘Trimarmas’?
A.Hridaya-Vasthi-Guda
B.Hridaya-Guda-Shiras
C.Hridaya-Vasthi-Shiras
D.Shiras-Vasthi-Guda
Ans:C
56.After giving ‘Marsa Nasya’which procedure is done
A.Dhumapana
B.Dhupana
C.Vamana
D.None
Ans:A
57.’Netra Seka’is indicated during
A.Day time
B.Night time
C.Both 1 and 2
D.None
Ans:A
58.During rainy season which type of diet would you opt for ‘Swastha’
A.Hot and Spicy
B.Hot and sweet
C.Cold and spicy
D.Cold and Sweet
Ans:B
59.Expiry date of ‘Balarishta manufactured on January 2010 will be
A.2011
B.2012
C.2013
D.None
Ans:D
60.Time of administering medicine in a ‘Kasa Rogi’is
A.Samudga
B.Sabhakta
C.Muhur-Muhu
D.Abhakta
Ans:C
61.IN which ‘Ritu’body strength is at its minimum?
A.Sisira
B.Varsha
C.Sarath
D.Hemantha
Ans:B
62.’DPT’vaccination is given for
A.Diphtheria-Pertusis-Typhoid
B.Diphtheria-Pertusis-Tuberculosis
C.Diphtheria-Pertusis-Tetanus
D.Diphtheria-Pneumonia-Tb
Ans:C
63.Which is the best among ‘Murdha Thalia’?
A.Vasthi
B.Pichu
C.Abhyaanga
D.Both 1 and 2
Ans:A
64.A 12 year old girl suffering from ‘kushta’is
A.Rakthamoksha Arha
B.Rakthamoksha Anarha
C.Virechana Arha
D.Both 2 and 3
Ans:D
65.’Karna Shodhini Yantra’is an example of:
A.Shalaka Yantra
B.Swasthika Yantra
C.Nali yantra
D.Tala Yantra
Ans:A
66.Total number of ‘Kashaya Vasthi’s’in ‘Yoga Vasti’are
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C
67.Which Prakriti’is ‘Rajo-Guna’predominant?
A.Vata
B.Pitta
C.Kapha
D.Sama Dosha
Ans:B
68.’Apaka Shunata’(Apaka Shopha)is a feature of
A.Udara
B.Sandhigata Vata
C.Vataraktha
D.Amavata
Ans:D
69.Which is a type of ‘Anagni Sweda’?
A.Udgara Nigraha
B.Kshut Nigraha
C.Pureesha Nigraha
D.Mutra Nigraha
Ans:B
70.Virechana Dravya can be given in the stage of
A.Nava Jwara
B.Sama Jwara
C.Jeerna Jwara
D.All the above
Ans:C
71.Type of ahara given on the previous day of vamana
A.Kapha Vridhikara
B.Pitta Vridhikara
C.Vata Vridhikara
D.All the above
Ans:A
72.Which among the below can be assessed by ‘Darsana Pareksha’?
A.Jihwa
B.Mala
C.Mutra
D.All the above
Ans:D
73.In a patient with allergic disease which parameter will be increased
A.Jithwa
B.Mala
C.Mutra
D.All the above
Ans:D
74.’Dhooma Pana’is contraindicated in
A.Nasal bleeding
B.After virechana
C.Udara roga
D.All the above
Ans:D
75.Following  ‘Jalowkavacharana’(Leeching),would is dressed with
A.Jathyadi Gritha
B.Honey and turmeric powder
C.Gritha and turmeric powder
D.Honey
Ans:B
76.’Graha Chikitsa’deals with
A.Manasika Roga
B.Agantu Roga
C.Communicable disease
D.Forensic medicince
Ans:A
77.Main Complication of ‘Pandu Roga’is
A.Rakta pitta
B.Udara
C.Shopha
D.Jwara
Ans:C
78.’Vamana’should be done till the appearance of
A.Kapha Darsana
B.Pitta Darsana
C.Vata Darsana
D.Mala Darsana
Ans:B
79.Factors which increases ‘Medas,Mutra and Kapha’leads to
A.Sthoulya
B.Udara
C.Shopha
D.Prameha
Ans:D
80.’Twak’is the sthana of which dosha
A.Bhrajaka pitta
B.Avalambaka Kapha
C.Vyana vata
D.All the above
Ans:A
81.Application of medicinal paste over the eyelids is known as
A.Rasakriya
B.Vidalaka
C.Pinda
D.None
Ans:B
82.’Shuchitwa’is a common property of
A.Vaidya-Rogi
B.Vaidya-Dravya
C.Paricharaka-Rogi
D.Paricharaka-Vaidya
Ans:D
83.’Uttama Sneha Matra’gets  digested within
A.12 hrs
B.18 hrs
C.24 hrs
D.32 hrs
Ans:C
84.’Budhj’-intelligence is the function of
A.Pitta
B.Vata
C.Kapha
D.Ojus
Ans:A
85.Time for giving ‘Virechana Dravya’
A.Before kapha kala
B.During kapha kala
C.After kapha kala
D.Any time
Ans:C
86.Which rasa pacifies (Kshaya)both vata and pitta?
A.Madhura
B.Amla
C.Lavana
D.Tiktha
Ans:A
87.Length of Dhumanetra used for ‘Snehana’
A.24 angula
B.32 angula
C.40 angula
D.42 angula
Ans:B
88.In a ‘Shiro Rogi’karna poorana should be done for
A.500 matra
B.600 matra
C.800 matra
D.1000 matra
Ans:D
89.’Manasika Rogas’are caused by the vitiation of
A.Satwa-Raja
B.Satwa-Tama
C.Raja-Tama
D.Tama
Ans:C
90.Lepana applied over an area over insect bite should be
A.Ushna
B.Sheeta
C.Kavoshna
D.Sama Sheetoshna
Ans:B
91.Skin eruptions occurring after ‘Vamana Karma’indicates
A.Ayoga
B.Atiyoga
C.Kushta
D.Samyak Yoga
Ans:A
92.”Hridaya Spandana’and ‘Twak Rokshya’are the features of
A.Hridroga
B.Kushta
C.Vata Vyadhi
D.Pandu
Ans:D
93.’Bala’obtained by exercise is known as
A.Sahaja Bala
B.Kalaja Bala
C.Yukthikrita Bala
D.Ojo Bala
Ans:C
94.’Navya Karma’should not be done for those who are below the age of
A.5 years
B.7 years
C.10 years
D.12 years
Ans:B
95.Auxillary body temperature differs from oral temperature by
A.1 Degree C<oral
B.1 Degree C>oral
C.2 Degree C<oral
D.2 Degree C>oral
Ans:A
96.During hot climate ‘Sneha Karma’should be done during
A.Early morning
B.Morning
C.Evening
D.Night
Ans:D
97.Which are the types of Lang hana’?
A.Kshul-Trishna Nigraha
B.Shodhana-Shamana
C.Vamana –Virechana
D.Upavasa
Ans:B
98.Watching mobile phone in a dark room is an example of
A.Ayoga Darsana
B.Atiyoga Darsana
C.Mithyayoga Darsana
D.None
Ans:C
99.Which one is an example of communicable diseases?
A.Asthma
B.Diabetes
C.Cancer
D.AIDS
Ans:D
100.Which rasa is contra indicated in
‘Shopha’?
A.Lavana
B.Madhura
C.Tiktha
D.Katu
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email