4 July 2013

// // Leave a Comment

SECRETARIAT ASSISTANT SOLVED PAPER 2007

SECRETARIAT ASSISTANT ANSWER KEY 2007

1.Which was the South Indian Dynasity that established its king dom with its capital at Kanchipuram in the 4th century and reigned the northern parts of Tamil region for about six hundred years?
A.Chera Dynasty
B.Pallava Dynasty
C.Pandya Dynasty
D.Chola Dynasty
Ans:B


2.Razia Sultana (Raziya Sultan)was the only woman monarch who ruled  Delhi.Her rule lasted only for four years and following a revolt by the city’s nobles she was killed.When didi she ascend the thrne of Delhi?
A.A.D.1326
B.A.D.1236
C.A.D.1623
D.A.D.1363
Ans:B

3.The dispute over the Himalayan border in Aksai Chin between the People’s Republic of China and India triggered the Sino-Indian Border war .This war began in:
A.September 1962
B.November 1964
C.July 1966
D.June 1968
Ans:A

4.Among the following former Portuguese colonies in India which one is an island?
A.Goa.
B.Diu
C.Daman
D.Dadra
Ans:B

5.’Vellore Mutiny’was the first instance of a mutiny by the Indian Sepoys against the British East India Company.It predates even the Sepoy Mutiny of 1857 by nearly half a century.When did it take place?
A.May 10,1806
B.June 8,1808
C.September 6,1807
D.December 24,1805
Ans:A



6.Vijayanagara empire once extended over most of the peninsular India.It is named after its capital city Vijayanagara.As a result of defeat at the hands of an alliance of the sultanates the capital was brutally razed and looted.Where are the impressive ruins of this historic city found today?
A.Hampi in Karnataka
B.Tirupati in Andra Pradesh
C.Tanjavor in Tamil Nadu
D.Vijayawada in Andhra Pradesh
Ans:A

7.Velakali is a spectacular ritual and marital folk art of Kerala.Where did this artform take shape in Kerala?
A.Vadakara
B.Edappally
C.Kodungallur
D.Ambalappuzha
Ans:D

8.The First Keralite who became a member of the Central Cabinet and served twice as Finance Minister.
A.A.K.Antony
B.K.Karunakaran
C.S.Krishna kumar
D.Dr.John Mathai
Ans:D

9.Vembanad lake is the largest lake in Kerala.Which among he following districts does not border this lake
A.Alappuzha
B.Kollam
C.Kottayam
D.Ernakulam
Ans:B

10.Which is the district last formed in Kerala?
A.Malappuram
B.Pathanamthitta
C.Kasargod
D.Wayanad
Ans:C

11.Which region in Kerala is famous for its natural sandalwood forests?
A.Nenmara
B.Peermed
C.Marayoor
D.Meenachil
Ans:C

12.Among the following districts of Kerala which one shares its border both with Karnataka and Tamil Nadu?
A.Wayanad
B.Palakkad
C.Kannur
D.Malappuram
Ans:A

13.The Central Tuber Crops Research Institute in Kerala is locates at Sreekaryam,Thiruvanathapuram.Where is the headquarters of Central Plantation Crope Research Institute located in Kerala?
A.Palode
B.Nileswaram
C.Kayamkulam
D.Kasaragod
Ans:D

14.During the British rule which river in Kerala was nicknamed as English Channel:
A.Chalakkudi river
B.Ponnani river
C.Mahe river
D.Karamana river
Ans:C

15.Marthanda Varma renovated the Sri Padmanabha swamy temple of Thiruvanathapuram,and dedicated his new kingdom to his deity and ruled as the servant of the deity.When did this event take place?
A.October 3rd  1799
B.June 5th 1756
C.March 7th 1794
D.January 3rd 1750
Ans:D

16.What is the density of population of Kerala according to 2001 Census?
A.917 persons/square km
B.819 persons/square km
C.864 persons/square km
D.989 persons/square km
Ans:B

17.The term’Light year’ is a unit employed in measuring:
A.Intensity of light
B.Distance
C.Speed of light
D.Time
Ans:B

18.Vinegar is acidic in nature because of the presence of:
A.Citric acid
B.Acetic acid
C.Hydrochloric acid
D.Tartaric acid
Ans:B

19.We study viruses because they cause many infectious diseases.Which of the following diseases is not a viral disease?
A.Influenza
B.Measles
C.Cholera
D.Small pox
Ans:C

20.Which one of the following characteristics is absent in a computer ,how much sophisticated it may be?
A.High speed
B.Accuracy
C.Perfect memory
D.Intelligence
Ans:D

21.Isotopes of an element contain the same number of:
A.Neurone and protons
B.Neutrons and protons but different number of electrons
C.Protons but different number of neutrons
D.Neutrons and electrons but different number of protons
Ans:C

22.At which location at the surface of the earth would an observer find the greatest force due to the Earth’s gravity?
A.Equator
B.North Pole
C.Tropic of Capricorn(23.5 Degree South)
D.Tropic of Cancer(23.5 Degree North)
Ans:B

23.Which is the correct scientific name applied for a ‘shooting star’?
A.Comet
B.Meteor
C.Asteroid
D.Meteorite
Ans:B

24.Which types of mirror is used as a ‘rear-view’mirror in vehicles?
A.Plane
B.Convex
C.Concave
D.Oval
Ans:B

25.Based on extensive and detailed scientific evidence,geologists have determined the age of the Earth.Which one of the following  figures is the closest to the present estimated age of the earth?
A.3.25 billion years(3.25 x 10 raise to 9 years)
B.4.55 billion years(4.55 x 10 raise to 9 years)
C.2.95 billion years(2.95 x 10 raise to 9 years
D.5.55 billion years(5.55 x 10 raise to 9 years)
Ans:B

26.”This mineral extensively found in Kerala is a primary ore of several rare earth metals most notably thorium,cerium and lanthanum”.Name the mineral which this statement refers to:
A.Ilmenite
B.Zircon
C.Monazite
D.Sillimanite
Ans:C

27.While the river Kaveri(Cauvery)is nicknamed ‘Dakshina Ganga’another river of South India is nicknamed’Vriddha Ganga’,Which is that river?
A.Tungabhdra
B.Godavari
C.Mahanadi
D.Krishna
Ans:B

28.In the following pairs of cities and their associated rivers.Whcih pairs is NOT correct?
A.Jhelum-Sri Nagar
B.Jamuna-agra
C.Hugli-Kolkata
D.Mahanadi-Vijayawada
Ans:D

29.Cherrapunji world’s  wettest place,is located in:
A.Arunachal Pradesh
B.Meghalaya
C.Assam
D.Nagaland
Ans:B

30.Find the incorrect pair among the following :
A.Tanjavur-Brihadeeswara Temple
B.Amritsar-Golden Temple
C.Puri-Konark Temple
D.Agra-Lotus Temple
Ans:D

31.”It is the only hill station in Rajasthan .It is located at an elevation of 1220 metres.It is also the home to a number of famous Jain temples.The world headquarters of the Brahma Kumari order of lady renunciate is also located here”Which is that place?
A.Jaisalmer
B.Mount Abu
C.Jaipur
D.Udaipur
Ans:B

32.The National Defence Academy of India is the premier national institute of military sciences,and fundamental training college for all prospective officers of the Indian Army,the Indian Air force and the Indian Navy.name state in which it is located:
A.Uttar Pradesh
B.Maharashtra
C.Punjab
D.Haryana
Ans:B

33.Which is the southernmost point of land in the territory of India?
A.Point Calimere
B.Indira Point
C.Kanyakumari
D.Dhanushkodi
Ans:B

34.When Greenwich time is 10 am,the corresponding  Indian Standard Time will be
A.3.30 pm
B.2.30 pm
C.5.00 pm
D.5.30 pm
Ans:A

35.The strait that separates the continent of Asia from North America is:
A.Strait of Gibraltar
B.Strait of Malacca
C.Palk Strait
D.Bering Strait
Ans:D

36.Which of the following statements regarding eclipses is incorrect?
A.A solar eclipse occurs only on new moon days
B.A lunar eclipse occurs only on full moon days
C.In a solar eclipse the moon moves through the shadow cast by the earth
D.A lunar eclipse occurs when the moon is between  the sun and the earth and the moon’s shadow moves across the face of the earth
Ans:C and D

37.The maximum period for which a proclamation of emergency issued by the President can remain in force without approval by a resolution of the Parliament is:
A.Two months from the date of issue
B.Six months from the date of issue
C.Four months from the date of issue
D.One year from the date of issue
Ans:B

38.In 2000 three new states were created in Indian Union.Which one of the following is not among those three?
A.Meghalaya
B.Uttaranchal
C.Jharkhand
D.Chattisgarh
Ans:A

39.Name the Indian State having maximum number of members in Rajya Sabha:
A.Bihar
B.Uttar Pradesh
C.Maharashtra
D.Tamil Nadu
Ans:B

40.Inclusing the Speaker and two nominated members,what is the present total strength of the Lok Sabha of India?
A.545 members
B.525 members
C.530 members
D.535 members
Ans:A

41.A high court judge can hold office till he attains the age of:
A.58
B.60
C.62
D.65
Ans:C

42.States Reorganisation Act resulted in erasing the distinction between parts A,B and C states,and caused the reorganization of the state  boundaries  along linguistic lines.This was in the year:
A.1948
B.1956
C.1953
D.1961
Ans:B

43.Out of the total 250 members of the Rajya Sabha,how many are nominated by the President of India?
A.12
B.10
C.16
D.22
Ans:A

44.’Father of the Nation’is a term used by many countries to describe a political or symbolic leader seen as a founding father of the nation.In the following’Nation-Father of the Nation’pairs which one is incorrect?
A.South Africa-Nelson Mandela
B.Cambodia-Norodom Sihanouk
C.Indonesia-Lee Kuan Yew
D.Vietnam-Ho Chi Minh
Ans:C

45.The first general,elections under the new Constitution were held in India during the year 1951-52.When did the first elected Parliament come into being?
A.March 1953
B.November 1952
C.April 1952
D.January  1953.
Ans:C

46.The allocation of seats in Rajya Sabha is contained in the Fourth Schedule to the Constitution.How many seats in Rajya Sabha are allocated for the State of kerala?
A.9
B.12
C.14
D.20
Ans:A

47.The Afro-Asian Games held in India in 2003 were the first such  instance of a sporting event involving the two contents.Which was its venue in India?
A.Patiala
B.Chennai
C.Kolkata
D.Hyderabad
Ans:D

48.Name the person who resigned in 1991,after serving less than an year as Governor of Tamil Nadu and was again appointed as the Governor of Tamil Nadu in 2004:
A.T.N.Chaturvedi
B.Balan Jakhar
C.Surjit Singh Barnala
D.Rameshwar Takur
Ans:C

49.Who is the Minister for Electricity in kerala?
A.P.K.Gurudasan
B.S.Sharma
C.A.K.Balan
D.G.Sudhakaran
Ans:C

50.Saka Era was adopted as the National Calendar in India in 1957.What will be the Saka Year corresponding to January  1 of 2007?
A.1912
B.1284
C.1928
D.1574
Ans:C

51.Who is the present Chief Minister of Bihar?
A.Nitish Kumar
B.Arjun Munda
C.Naveen Patnaik
D.Karpoori Thakur
Ans:A

52.Under the  Irrigation Component of Bharat Nirman  the target of creation of additional irrigation potential of 1 crore hectare in India is planned to be achieved in:
A.2010
B.2007
C.2009
D.2012
Ans:C

53.Bollywood is the informal name given to the popular Mumbai-basede Hindi language film industry in India.What does the name’Kollywood’represent?
A.Tamil Film Industry of Chennai
B.Kannada Film industry of Bangalore
C.Telugu film Industry of Hyderabad
D.Bengali Film Industry of Kolkata
Ans:A

54.Name the country presently having the fifth largest installed wind power capacity in the world(1870 MW):
A.Australia
B.U.S.A
C.Brazil
D.India
Ans:…………..

55.In 2010 New Delhi will be a venue for an important event.Which is that event?
A.Asian Games
B.World Games
C.Commonwealth Games
D.Asian Indoor Games
Ans:C

56.Who is the present Chief Election Commissioner of India?
A.S.Narayanaswamy
B.T.S.Krishnamoorthy
C.N.Gopalaswami
D.J.M.Lyngdoh
Ans:C

57.Rani Lakshmi Bai,the flery Queen of Jhansi,also known as the Rani of Jhansi,is a great nationalist heroine of the first war of Indian freedom and a symbol of resistance to the British rule in India.She died in 1858 fighting the British.What was her original name given by her parents?
A.Alakananda
B.Sarada
C.Manikarnika
D.Aparna
Ans:C

58.The Gayatri Mantra is the most revered Vedic Mantra in Hinduism.Which Vedic sage is considered as the author of Gayatri Mantra?
A.Sage Viswamitra
B.Sage Agasthfa
C.Sage Angiras
D.Sage Kashyapa
Ans:A

59.Name the year in which the Decimal System of coinage was introduced in India:
A.1960
B.1959
C.1958
D.1957
Ans:D

60.In the great war of Kalinga in 260 BC,the Magadha King Ashoka foresworn violence and accepted Buddhism.The major portion of the Kalinga Kingdom was in the modern state of:
A.Orissa
B.Andhra Pradesh
C.Bihar
D.Madhya Pradesh
Ans:A

61.in which of the following sentences is the verb incorrectly used?
1.Smitha and Lakshmy are going to lay the carpet,
2.He lay on the floor
3.Why don’t you lay on the bed?
4.He had laid on the floor for hours
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B

62.Which one of the following sentences is grammatically correct?
A.Mother-in-laws always quarrel with their daughter-in-laws
B.That news is not reliable
C.These deers have been brought from the forests of South  Africa.
D.He is only a six-years old child
Ans:B

63.Which of the following sentences is grammatically correct?
1.Mary is elder than 1.
2.The person who is standing besides the door is my sister.
3.She told to me to read it.
4.Please don’t mention about the incident again.
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:………..

64.How many of the following sentences are grammatically correct?
1.She shook her head with a regrettable smile
2.They spent five tortuous days in the enemy camp
3.I spent the majority of day reading.
4.We intend to say here a farther two weeks
A.One
B.Two
C.Three
D.None
Ans:B

65.Find the portion where error occurs in the following sentence:
My elder brother(A)/and  my sister(B)/helps me in(C)/doing my homework(D)
Ans:C

66.How many of the following sentences are grammatically correct?
1.Bacteria causing salmonella is killed by through cooking
2.He article is detrimental both understanding and  to peace
3.Studies of anteater,both in the wild and captivity indicate that it is a nocturnal animal.
4.He came with you and I
A.One
B.Two
C.Three
D.None
Ans:D

67.How many of the following sentences are grammatically incorrect?
1.I am  either going to buy a new camera or a video
2.Either I accompany you or Harikrishnan.
3.I don’t know nothing
4.There is no problem between you and I.
A.One
B.All
C.Three
D.None
Ans:B

68.Find the portion where error occurs in the following sentences:
Trees(A)/drop its(B)/leaves in(C)/autumn(D)
Ans:B

69.Which of the following English translations of common Latin phrases is incorrect?
1.in toto-in the mean time
2.ad infinitum-to infinity
3.sub judis-‘under a judge’;said of a case that cannot be publicly discussed until it is finished.
4.ad hoc-means to this thing;generally  used to describe a particular type of committee;one which is formed to deal with a particular issue,and disbanded after the issue is resolved.
A.1
B.1 and 4
C.2 and 4
D.1 and 3
Ans:A

70.Which of the following statements regarding common Latin abbreviatoions are incorrect?
A.cf.(conferre)means” to confess one’s fault”
B.viz.(videlicet) means “namely”
C.e.g(excempli gratia)means ”for example”
D.ibid(ibidem)means”in the same place”
Ans:A

72.Among the following antonyms listed below,which one is incorrect?
A.Surplus-deficit
B.Genuine-spurious
C.Bold-shy
D.Savage-civilized
Ans:……………..

73.Complete the following proverbs of list A choosing the appropriate word/words from List B:
List A
(1)…………………never won fair lady
(2)…………………….is mightier than the sword
(3)……………………..is the sincerest form of flattery
(4)………………………speaks louder than words
List B
a.A faint heart
b.The pen
c.Imitation
d.Action
e.Laziness
A.(1)-e,(2)-b,(3)-c,(4)-a
B.(1)-a,(2)-e,(3)-c,(4)-a
C.(1)-a,(2)-b,(3)-c,(4)-d
D.(1)-e,(2)-d,(3)-c,(4)-a
Ans:C

74.Which one of the following pairs is incorrect?
A.Cardinology-heart
B.Ornithology-birds
C.Metrology-weather
D.Seismology-earthquake
Ans:C

75.How many of the following fourwords  have correct spellings?curriculum,miniscule,millennium,homogenous.
A.One
B.Two
C.Three
D.None
Ans:A

76.Choose the correct word from List B to complete the sentences in List A:
List A
A.The little child could sit as still as…………..
B.The burglar who entered the house was as quiet as……………
C.He is as happy as a………….today because it is his birthday.
D.The athlete ran as swift as ……………along the track.
List B
1.hawk 2.lark 3.mouse 4.statue 5.lamb
A.A-4,B-3,C-2 and D-1
B.A-4,B-2,C-3 and D-1
C.A-5,B-3,C-2 and D-2
D.A-2,B-3,C-5 and D-1
Ans:A

77.Which of the following is wrongly matched?
A.Hangar-A place for housing aircrafts
B.Mint-A place where coins are made
C.Stable-A place where horses are Kept
D.Apiary-A place where monkeys are kept
Ans:D

78.Meaing of which of the following idioms is incorrectly stated?
A.To build castles in the air-to day dream
B.To be in black and white-to write it down on paper
C.Like a dog with two tails-a person who is extremely delighted
D.A tall story-a long story
Ans:D

79.Match the following proverbs of List A with their correct meaning in the List B:
List A
1.Sacrifice future gains to satisfy present needs
2.The opinions,advice,etc,of a second person are valuable
3.There is always some reason for a rumour
4.People of the same sort gather together.
List B
A.There is no smoke without fire.
B.Still waters run deep.
C.Birds the same feather flock together.
D.Kill the goose that lays the golden eggs.
E.Two heads are better than one.
A.1-D,2-E,3-B and 4-C
B.1-C,2-E,3-A and 4-D
C.1-E,2-B,3-A and 4-D
D.1-D,2-E,3-A and 4-C
Ans:D

80.Which among the following sentences is grammatically correct?
A.Take off your shoes before you enter into the house
B.One should obey his parents
C.He has failed in the examination
D.He has not replied my letter yet.
Ans:B

81.If the number of girls in a class is five times the number of boys of the same class,which one of the following numbers cannot be the  total number of students in that class?
A.36
B.48
C.54
D.62
Ans:D

82.Aditya multiplied 123 by a certain number and obtained 56077 as his answer.If both the sevens(7s)in the answer are wrong,but the other figures are right;which is the correct answer?
A.56045
B.56068
C.56088
D.56034
Ans:C

83.In the place of mathematical symbols’+’ and’-‘the letters(X),(Y) and (Z) are inserted between the series of numbers given below.Choose the correct mathematical relationship from the choices given:
143(X)95(Y)30(Z)128=336
A.(X)and(Z)represent-and(Y)represent+
B.(X)and(Z)represent+and(Y)represent-
C.(X) and(Y) represent+ and(Z)represent-
D.(X) and(Y)represent-and(Z)represent+
Ans:B

84.Choose from(A),(B),(C) or (D) the right word that belongs to the froup of words listed below:ZEPPELIN,VERNIER,…………..,TEDDY BEAR,HERTZ,SANDWICH,OSCAR
A.DIESEL
B.CALCULATOR
C.BATTERY
D.RADAR
Ans:…………….

85.In the series of words given hereunder select the missing word to complete the series:Cookbook,………..,toolroom,proofroom,foolproof
A.doomsday
B.roomboy
C.broomstick
D.schoolroom
Ans:D

86.Which is the odd one in the following list?
Gujarat,Goa,Maharashtra,West Bengal,Orissa,Kerala,Haryana
A.Haryana
B.Kerala
C.Goa
D.Gujarat
Ans:A

87.Arrange the following words in the order in alphabetical order as they appear in a dictionary and identify the word that will come fifth in the correct sequence:quadruplet,quack,quality,quarry,qualification,quasar,quadrant
A.quality
B.quack
C.quasar
D.quadrant
Ans:A

88.Supply the missing number in the following series:
2,9,28,65,……………..,217
A.115
B.186
C.126
D.201
Ans:C

89.Which of the following numbers has its letters (when written in words)in alphabetical order?
A.20
B.30
C.40
D.50
Ans:C

90.Provide the last missing word in the following series of words:
ONE,FOUR,THREE,ELEVEN,FIFTEEN,THIRTEEN,SEVENTEEN,…………………….
A.THIRTY NINE
B.FORTY SEVEN
C.TWENTY FOUR
D.FORTY FOUR
Ans:C

91.Name the pair in the following group of numbers which consists of the same digits but in different order:
N-6582390451
O-1472356890
P-9615602378
Q-7493401256
R-8915670231
S-3587126790
T-9028532167
U-3529036718
V-5481290673
A.Q and S
B.S and U
C.R and P
D.V and O
Ans:D

92.Complete the following statement with suitable word:
Umbrella is to rain as sword is to……………….
A.Enemy
B.Fight
C.Seize
D.Battle
Ans:A

93.Which among the following statements is wrong?
A.32 is the smallest 4th power
B.132 is the smallest number which is the sum of all the two-digit numbers that can be formed with its digits
C.50 is the smallest number that can be written as the sum of two square numbers in two ways
D.25 is the smallest square number that can be written as the sum of two square numbers
Ans:A

94.Among the following four statement identify the one which is incorrect:
A.780=(7+5)(8+5)(0+5)
B.4772=(4+4)(7+4)(5+4)(2+4)
C.1500=(1+5)(5+5)(0+5)(0+5)
D.4340=(4+6)(3+6)(2+6)(0+6)
Ans:B and D

95.The largest four digit number which is a perfect square of a whole number is :
A.9801
B.9604
C.9216
D.9025
Ans:A

96.A,B,C and D start from the same point to walk around in a circular path,in the same direction,around a garden whose circumference is one kilometer.A walks 5 km an hour,B walks 4 km an hour,C walks 3 km an hour and D walks 2 km an hour.How long will it be before all four again meet at the starting point?
A.4 hours
B.3 hours
C.2 hours
D.1 hour
Ans:D

97.How many numbers are there that are completely  divisible by 7 between 100 and 205?
A.15
B.13
C.14
D.12
Ans:A

98.Complete the following series of words inserting the proper word selecting from(A),(B),(C) or(D):THOUSAND,BILLION,OCTILLION,HUNDRED,ONE………..,EIGHT
A.TWO
B.FOUR
C.THREE
D.SIX
Ans:……….

99.Find the next two letters in the following series:A,C,F,J,……….,………..
A.O and U
B.M and P
C.L and S
D.N and S
Ans:A

100.Seven of the following nine names are alike in a certain way and so form a group.Which are the ones that do not belong to that group?
1.Albania .2.Afghanistan.3.Algeria.
4.Angola.5.Azerbaijan.
6.Australia.
7.Argentina.
9.Antigua.
A.3 and 7
B.4 and 6
C.2 and 5
D.1 and 6


Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email