22 March 2016

// // Leave a Comment

AGRICULTURAL OFFICER 03-03-2016

AGRICULTURAL OFFICER
AGRICULTURE/KERALA LAND USE BOARD/DCB(KANNUR)
EXAM DATE:03-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Most important disease of solanaceous  crops in Kerala:
A.Fusarium wilt
B.Mosaic
C.Fruitrot
D.Bacterial wilt*
Ans:D

2.Preethi is a popular variety of:
A.Pumpkin
B.Bitter gourd*
C.Snake gourd
D.Ash gourd
Ans:B
3.Yellow fleshed seedless watermelon developed from Kerala Agricultural University:
A.Sugar Baby
B.Arka Manik
C.Shonima
D.Swarna*
Ans:D
4.Dioecious cucurbit crop:
A.Coccinia*
B.Bitter gourd
C.Pumpkin
D.Ash gourd
Ans:A
5.Richest source of vitamin A
A.Cabbage
B.Bhindi
C.Capsicum
D.Drumstick leaves*
Ans:D
6.Days taken for the germination of chilli seed:
A.2
B.3
C.12
D.8*
Ans:D
7.Common prapagule for giadiolus:
A.Corm*
B.Sucker
C.Rhizome
D.Bulb
Ans:A
8.Most ideal jasmine species suitable for cultivation in Kerala:
A.Jasminum grandiflorum
B.J.Auriculatum
C.J.Sambac*
D.J.multiflorum
Ans:C
9.Monopodial orchid commonly grown in Kerala:
A.Vanda*
B.Dendrobium
C.Cattleya
D.Oncidium
Ans:A
10.Thornless rose rootstock developed from IIHR,Bangalore:
A.Sukumari
B.Sharada
C.Nishkant*
D.Mrinalini
Ans:C
11.Common propagation technique adopted for mango:
A.Air layering
B.Tongue grafting
C.Stone grafting*
D.Cutting
Ans:C
12.Best planting material for banana:
A.Peeper sucker
B.Sword Sucker*
C.Water Sucker
D.Male bud
Ans:B
13.Fruit crop with maximum share of production:
A.Apple
B.Banana*
C.Mango
D.Citrus
Ans:B
14.Rootstock inducing dwarfness in citrus:
A.Cleopatra mandarin
B.Rough Lemon
C.Swingle citrumelo
D.Trifoliate orange*
Ans:D
15.Popular white coloured seedless grape:
A.Thompson seedless*
B.Gulabi
C.Sharad Seedless
D.Bangalore Blue
Ans:A
16.Popular tender coconut variety:
A.West coast tall
B.Chavakkad Orange Dwarf*
C.Chandrakalpa
D.Pratap
Ans:B
17.In triangular system of planting with a spacing of 7.6 m,number of coconut palms accommodated in one hectare:
A.280
B.220
C.198*
D.170
Ans:C
18.Leading coffee exporting country in the world:
A.Vietnam
B.Brazil*
C.India
D.China
Ans:B
19.King of spice:
A.Cardamom
B.Saffron
C.Black pepper*
D.All spice
Ans:C
20.Leading turmeric producing state in India:
A.Andhra Pradesh*
B.Keralam
C.Tamil Nadu
D.Karnataka
Ans:A
21.National Seed Corporation(NSC)was established during the year:
A.1966
B.1973
C.1963*
D.2004
Ans:C
22.Breeder seeds are produced from:
A.Nucleus seeds*
B.Certified seeds
C.Foundation seeds
D.Registered seeds
Ans:A
23.Genetic purity of a seed means:
A.Absence of inert matter
B.Absence of weed seed
C.Absence of other variety seeds*
D.Absence of defective seeds
Ans:C
24.Maximum amount of weed seed permitted in rice seed for getting certified:
A.0 seeds/kg
B.20 seeds/kg*
C.5 seeds/kg
D.15 seeds/kg
Ans:B
25.Isolation distance for seed production in sorghum:
A.3m
B.1000 m
C.200 m*
D.1500 m
Ans:C
26.Unique feature of PPVFR Act(2001)not provided in UPOV Act(1991):
A.Registration of extant variety*
B.Commercial use of all material of the protected variety
C.Provision for farmers privilege
D.Protection of varieties of nationally recognized plant species
Ans:A
27.Under UPOV 1991 Act,the criteria that a plant variety need not satisfy for protection:
A.Novelty
B.Distinctiveness
C.Uniformity
D.Suitability*
Ans:D
28.The first product in India to bag Geographical Indication:
A.Malabar pepper
B.Allepy turmeric
C.Darjeeling tea*
D.Palakadan Matta
Ans:C
29.In India Bio Diversity Act was enacted during the year:
A.2000
B.1998
C.2015
D.2002*
Ans:D
30.Trade related Intellectual Property Right(TRIPs)agreement forms a part of which round of GATT
A.Paris
B.Uruguay*
C.Geneva
D.Kolkatta
Ans:B
31.Type of selection done from a germplasm collection for the individuals with extreme phenotype of a trait:
A.Disruptive selection
B.Directional selection*
C.Environmental selection
D.Stabilizing selection
Ans:B
32.When velocity of fast neutron mutagen is reduced by hard water then it is termed as:
A.Thermal neutron*
B.Elastic neutron
C.Hard neutron
D.Excited neutron
Ans:A
33.’D’genome of Triticum asestivum is derived from which species:
A.Triticium monococcum
B.Aegilops tauschii*
C.Aegilops speltoides
D.Triticum turgidum
Ans:B
34.Yellow coloured seedless watermelon released from Kerala Agricultural University:
A.Swetha
B.Shonima
C.Neelima
D.Swarna*
Ans:D
35.If male sterility of a line in hybrid seed production is maintained by altering the temperature it is known as:
A.One line breeding
B.Two line breeding*
C.Three line breeding
D.Mutation breeding
Ans:B
36.Hybrid rice:
A.Matta Thriveni
B.Jaya
C.Uma
D.CORH 1*
Ans:D
37.Average husked nut size required while selecting mother palm in coconut:
A.350g
B.420g
C.570g*
D.720g
Ans:C
38.World’s first GMS based hybrid in pigeon pea:
A.GT101
B.ICPH8*
C.CSH10
D.PHB11
Ans:B
39.Sesamum variety released for summer rice fallow in sandy tract:
A.Thilak*
B.Soma
C.Surya
D.Kayamkulam 1
Ans:A
40.Multiple hybrid of tapioca:
A.Sree Visakham
B.Sree Jaya
C.Sree Sahya*
D.Sree Rekha
Ans:C
41.A BPH tolerant variety of rice:
A.Jyothi
B.Aruna
C.Uma*
D.Kanchana
Ans:C
42.The pest that affects export quality of mango fruits:
A.Stem and fruit borer
B.Hoppers
C.Fruit fly
D.Nut weevil*
Ans:D
43.Scientific name of coconut eriophyid mite:
A.Tetranychus urticae
B.Aceria guereronis*
C.Paradasynus rostratus
D.Oligotetranychus sp
Ans:B
44.Katte disease of cardamom is caused by:
A.Protozoa
B.Bacteria
C.Virus*
D.Fungus
Ans:C
45.A bio control agent used for the management of quick wilt of pepper:
A.Pseudonymous florescence
B.Trichoderma viride*
C.VAM
D.PGPR
Ans:B
46.Which of the following is a systemic fungicide?
A.Zineb
B.Mancozeb
C.Carbendazim*
D.Ediphenphos
Ans:C
47.The trade name of copper oxychloride is:
A.Contaf
B.Bavistin
C.Dithane
D.Fytolan*
Ans:D
48.Which of the new generation insecticide belongs to neonicotinoid group?
A.Flubendiamide
B.Hexaconazole
C.Spinosad
D.Acetamiprid*
Ans:D
49.The causal organism of panama wilt in banana:
A.Eusarium pallidoroseum
B.Fusarium oxysporum*
C.Fusarium equisetti
D.All the three
Ans:B
50.Drying of leaves back from the tip,curling and undulated yellowish necrosis in rice is the symptom of:
A.Sheath blight
B.Bacterial leaf blight*
C.Leaf scald
D.Stack burn
Ans:B
51.Vector of Yellow vein mosaic disease in bhindi:
A.White flies*
B.Aphids
C.Mites
D.Thrips
Ans:A
52.The fungal bio agent used for the management of coconut rhinoceros beetle:
A.Beauveria bassiana
B.Metarhizium anisopliae*
C.Lecanicillium lecanii
D.Oryctes rhinoceros
Ans:B
53.Yellow sticky trap is used for the management of:
A.Moths and butterflies
B.Small beetles and bugs
C.Crickets and grass hoppers
D.Aphids and white flies*
Ans:D
54.Common predators of aphid colonies:
A.Coccinellid beetles*
B.Parrots
C.Squirrels
D.Mirid bugs
Ans:A
55.The pest that can be controlled using Bt brinjal:
A.Brinjal lace wing
B.Brinjal mealy bug
C.Brinjal fruit and shoot borer*
D.Brinjal scales
Ans:C
56.Scienctific name of little bee is:
A.Apic cerana
B.Apis mellifera
C.Apis florae*
D.Tetragonula iridipennis
Ans:C
57.A viral disease that affects sericulture is:
A.Grasserie*
B.Pebrine
C.Muscardine
D.Influenza
Ans:A
58.The insect vector of dengue fever is:
A.Aedes aegypti*
B.Anopheles sp
C.Culex sp
D.All the three
Ans:A
59.Carbofuran 3G is now temporarily substituted by:
A.Carbosulfan 6*
B.Phorate 10 G
C.Fipronil 0.3G
D.Malathion
Ans:A
60.The recent ban of red labeled insecticides was imposed in Kerala in:
A.2015
B.2012
C.2013
D.2011*
Ans:D
61.MO-21,the non-lodging photoinsensitive semi-tall variety suitable for Kuttanad is known as:
A.Prathyasha*
B.Samyuktha
C.Manupriya
D.Chingam
Ans:A
62.Nitrogen content of oil seeds is calculated by dividing the protein content by the factor:
A.2.86
B.6.25
C.4.38
D.5.85*
Ans:D
63.The protein content of soyabean is---------%.
A.20-24
B.40-43*
C.30-35
D.10-15
Ans:B
64.The anti-nutritional factor present in the oil of rapeseed and mustard is:
A.Hydrocyanic acid
B.Calcium oxalate
C.Erucic acid*
D.Ricinine
Ans:C
65.The total land area required under sole cropping to give the same yields obtained in the intercropping mixture is called:
A.Land equivalent ratio*
B.Competition ratio
C.Relative crowding co-efficient
D.Income equivalent ratio
Ans:A
66.The bacteria used for incorporating genes in the production of golden rice is:
A.Agrobacterium tumefaciens
B.Aspergillus fumigates
C.Azospirillum brasillensis
D.Erwinia uredovora*
Ans:D
67.The Indian Institute of Pulses Research is located at:
A.Lucknow
B.Hyderabad
C.Bangalore
D.Kanpur*
Ans:D
68.The gross area under rice in Kerala is --------------lakh ha.
A.2.24
B.1.56
C.1.98*
D.3.54
Ans:C
69.The domesticated species of sugarcane is:
A.Saccharum barberi
B.Saccharum officinarum*
C.Saccharum sinense
D.Saccharum spontaneum
Ans:B
70.Hybrid Napier is a hybrid of:
A.Bajra x Napier*
B.Sorghum x Napier
C.Napier x Congo signal
D.Guinea grass x Napier
Ans:A
71.The Central Reasearch Institute for Dryland Agriculture is located at:
A.Bangalore
B.Rayalaseema
C.Hyderabad*
D.Dharwad
Ans:C
72.The process of movement of free water from the surface into the soil is called:
A.Infiltration*
B.Percolation
C.Seepage
D.Interflow
Ans:A
73.The surface irrigation method used for irrigating most of the rice in the world is:
A.Flood irrigation
B.Check basin method*
C.Border irrigation
D.Ring basin method
Ans:B
74.----------is a selective herbicide used for controlling grasses,especially Echinochloa in rice.
A.2,4-D
B.Glyphosate
C.Bispyribac sodium
D.Cyhalofop butyl*
Ans:D
75.The Calcium Carbonate Equivalency(CCE)of-----------is 100.
A.Dolomite
B.Calcite*
C.Hydrated lime
D.Quicklime
Ans:B
76.Cattle which feed on-------------deficient fodder crops may develop grass tetany.
A.Magnesium*
B.Pottasium
C.Sulphur
D.Calcium
Ans:A
77.The organism used for composting coir pith is:
A.Pseudomonas
B.Trichoderma
C.Beauveria
D.Pleurotus*
Ans:D
78.Chlorimuron ethyl+Metsulfuron methyl is a herbicide  used in areas where -----------weed is a problem.
A.Fimbristylis
B.Sacciolepis
C.Marselia*
D.Ludwigia
Ans:C
79.Decrease in water potential caused by the adsortption of water to soil surfaces is called:
A.Pressure potential
B.Matric potential*
C.Osmotic potential
D.Gravitational potential
Ans:B
80.The first reported occurrence of herbicide resistance in India was that of the weed-------------in wheat to Isoproturon.
A.Avena fatua
B.Chenopodium album
C.Phalaris minor*
D.Melilotus alba
Ans:C
81.Who was the power to dissolve the Lok Sabha?
A.Prime Minister
B.Chief Justice of India
C.Vice President
D.President*
Ans:D
82.The writer who won the Kendra Sahitya Academy award 2014?
A.P.Narayankurup
B.K.R.Meera
C.Subhash Chandran*
D.Sachidanandan
Ans:C
83.Who is the author of the Book ‘Voice from Chernobill’?
A.Swetlana Alazeevich*
B.Vole Soyinka
C.Selma Lagerlof
D.Linus Pauling
Ans:A
84.The Jnana Pita Award was given for the first time in:
A.1961
B.1956
C.1970
D.1965*
Ans:D
85.Who was the editor of the Journal ‘Mitavadi’?
A.C.V.Kunju Raman
B.T.K.Madhavan
C.C.Krishnan*
D.Ramakrishna Pillai
Ans:C
86.The British Governor who issued orders permitting Channar women to weal Jacket and Pinafore:
A.Colonel Mouroe
B.Lord Haris*
C.Lord William Bentick
D.Lord Macaulary
Ans:B
87.Who was the founder of ‘AtmaVidya Sangam’?
A.Ayyankali
B.Brahmananda Sivayogi
C.Dr.Palpu
D.Vagbhadananda*
Ans:D
88.The Temple Entry Proclamation in Kochi was issued in the year:
A.1951
B.1948*
C.1938
D.1940
Ans:B
89.The present number of Block Panchayaths in Kerala:
A.152*
B.150
C.164
D.161
Ans:A
90.Which is the 11nd Railway line in Kerala?
A.Kollam-Schencottai
B.Boypore-Tirur
C.Tirur-Kuttippuram*
D.Shornnur-Kozhikkode
Ans:C
91.The science deals with the study about snakes is knowns as:
A.Filicology
B.Otology
C.Ophelology*
D.Apilology
Ans:C
92.Which is the largest taluk in Kerala?
A.Ponnani
B.Palakkad
C.Ottappalam
D.Eranad*
Ans:D
93.Which among the following metals is known as ‘Quick Silver’?
A.Mercury*
B.Cromium
C.Argon
D.Silicon
Ans:A
94.Which day is celebrated as International  non-violence day by the UNO?
A.January 30
B.October 2*
C.December 10
D.November 14
Ans:B
95.The head quarters of National Intelligence Agency in Kerala:
A.Kochi*
B.Thiruvanathapuram
C.Kozhikkode
D.Trissure
Ans:A
96.The first Indian state to get Nirmal Gram Award:
A.Punjab
B.Jammu Kashmir
C.Sikkim*
D.Haryana
Ans:C
97.Which state has the largest coast line in India?
A.Kerala
B.Gujarat*
C.Andhra Pradesh
D.Tamilnadu
Ans:B
98.National emergency can be declared by the president only
A.On ground of external aggressions
B.On the basis of recommendation of the cabinet
C.On ground of war
D.On ground of internal disturbance*
Ans:D
99.The idea of constitution of India was first of all given by:
A.Dr.B.R.Ambedkar
B.M.N.Roy*
C.Dr.RadhaKrihnan
D.V.K.Krishna Menon
Ans:B
100.Who was the first elected vice president of India?
A.Dr.Zakkir Hussain*
B.Dr.Rajendra Prasad
C.V.V.Giri
D.Gyani Sail Sing
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email