22 March 2016

// // Leave a Comment

BINDER GRADE II,KERALA PSC 02-03-2016

BINDER GRADE II,PRINTING
EXAM DATE:02-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD


1.UCR stands for:
A.UV character recognition
B.Under colour removal*
C.Bitmap
D.Gray correction
Ans:B

2.Device used to convert digital signal into analog signal:
A.Motherboard
B.Radar
C.Modem*
D.CPU
Ans:C
3.Carbonless copy paper is known as:
A.Carb board
B.Newsprint
C.Mechanical Paper
D.Auto copying paper*
Ans:D
4.Name the device used to calibrate or to determine actual exposure time during plate processing:
A.Sensitivity guide*
B.Calibration guide
C.Side guide
D.Printing down frame
Ans:A
5.Name the image carrier in letter press:
A.Type *
B.Plate
C.Cylinder
D.Drum
Ans:A
6.Reverse of letter press:
A.Flexography
B.Offset
C.Xerography
D.Intaglio Printing*
Ans:D
7.Laser printer reproduce image by using:
A.Drum
B.Toner*
C.Ink
D.PMT
Ans:B
8.Name the programme help to diagnose problems with DTP documents or post script files:
A.Preflighting software*
B.Illustrating software
C.Word-processing software
D.Trapping software
Ans:A
9.The universally accepted method for specifying and mixing colours:
A.Colour matching system
B.Pantone matching system*
C.CMYK matching system
D.RGB matching system
Ans:B
10.A leaf contains only a green pigment is illuminated with monochromatic red light.The leaf will appear to be:
A.Green
B.Red
C.Black*
D.Yellow
Ans:C
11.Stochastic screening is otherwise known as:
A.Angle Screening
B.FM Screening*
C.AM Screening
D.Elliptical Screening
Ans:B
12.One Megabytes=
A.100 Kilobytes
B.1000 Kilobytes *
C.10 Kilobytes
D.1 Kilobytes
Ans:B
13.The page style of a layout programme that appears on  every page of a multipage publication with automatic  page numbering:
A.Key sheet
B.Master page*
C.Style sheet
D.Index
Ans:B
14.The primary memory of a computer that stores data permanently :
A.Read only memory
B.Volatile memory
C.Random Access Memory*
D.Memory Card
Ans:C
15.The packaging used for electronic components,pharmaceutical tablets,capsules etc:
A.Plastic packets
B.Corrugated packets
C.Containers
D.Blister  packets*
Ans:D
16.A series of small holes very close to each other is made so that a position of the sheet of paper may be readily torn away and this operation  is known as:
A.Punching
B.Creasing
C.Perforating*
D.Stamping
Ans:C
17.Who is the Father of Printing?
A.Johann Gutenberg*
B.Ira Rubel
C.William Caxton
D.Chestor Carlson
Ans:A
18.Dandy roll is used for:
A.Watermark*
B.Inking
C.Stencil
D.Colouring
Ans:A
19.Who invented Electrostatic Printing?
A.Jessie Wright
B.Chester Carlson*
C.Richard March
D.Francis Bacon
Ans:B
20.Industrial intaglio printing is called:
A.Flexography
B.Lithography
C.Gravure*
D.Screen Printing
Ans:C
21.Name the birth place  of Johann Gutenberg:
A.France
B.China
C.England
D.Mainz*
Ans:D
22.6 Picas=
A.12 inch
B.2 inch
C.72 inch
D.1 inch*
Ans:D
23.Number of pixels per linear inch in a scanner is known as:
A.Resolution
B.DPI
C.LPI*
D.Halftone
Ans:C
24.-------------has the ability to change light to electrical signal and is the most important element of the scanner.
A.Head
B.PMT*
C.Colour tube
D.Drum
Ans:B
25.Name a page layout software:
A.Corel Draw*
B.Microsoft word
C.Microsoft Excel
D.Calc
Ans:A
26.The method by which align four colour halftone screen is referred as:
A.Tint
B.Gray scale
C.Resolution
D.Screen Angle*
Ans:D
27.Portable Document Format was developed by Adobe in:
A.1995
B.1997
C.1993*
D.1987
Ans:C
28.Recreation of a document for use on the web without altering its original look:
A.PDF Publishing*
B.XML publisher
C.Database
D.HTML
Ans:A
29.A printing machine which prints simultaneously on both sides of the press  sheet as it  passes through the printing unit is known as:
A.Perforating machine
B.Perfect binding
C.Perfecting press*
D.CIC
Ans:C
30.Device for checking multiple sheets in registration system of a printing press:
A.Double sheet detector*
B.Side lay
C.Front stop
D.Suckers
Ans:A
31.Device used for attaching a new web while the printing is going on:
A.Shaft
B.Splicer*
C.Tensioner
D.Chopper
Ans:B
32.A roller which is free to move up or down,forward or backward as the press runs in a web:
A.Oscillating roller
B.Dancer roller*
C.Chill rolls
D.Ductor roller
Ans:B
33.Who is the inventor of lithography?
A.Johann Gutenberg
B.Ira Rubel
C.William Caxton
D.Allois Senefelder*
Ans:D
34.Name the instrument used to draw parallel lines in a layout table:
A.Light table
B.Cursor
C.Ruler
D.T-Square*
Ans:D
35.Small particles of paper tear from the surface of each press sheet and feedback into the inking system causes:
A.Set off
B.Hickies*
C.Tinting
D.Strike through
Ans:B
36.pH of dampening solution is:
A.3 to 4
B.5.5 to 7.5
C.4.5 to 5.5 *
D.7
Ans:C
37.In printing ,non-image area accept ink causes:
A.Doubling
B.Set off
C.Dot grain
D.Scum*
Ans:D
38.Stencil is used as an image carrier in which type of printing:
A.Flexography
B.Lithography
C.Screen printing*
D.Electrostatic printing
Ans:C
39.The inventor of Heliography is:
A.Allois Senefelder
B.Joseph Nicephore*
C.Ira Rubel
D.William Caxton
Ans:B
40.Paper bulk is measured in:
A.GSM*
B.Ream
C.Gms
D.Points
Ans:A
41.Weight of 1000 sheets known as:
A.Basis weight
B.1 Ream
C.M Weight*
D.Tonne
Ans:C
42.Process of assembling signatures by placing one on another is:
A.Gathering*
B.Laminating
C.Punching
D.Jogging
Ans:A
43.The popular paperback or pocket book is an example of which type of binding:
A.Case binding
B.Quarter cloth
C.Account book binding
D.Perfect binding*
Ans:D
44.Type Height:
A.0.61 inch
B.0.918 inch*
C.1.9 inch
D.0.98 inch
Ans:B
45.Scanner’s sharpness is measured in terms of:
A.Resolution
B.JPEG
C.Dpi*
D.Screen
Ans:C
46.Device used for measuring thickness of blanket:
A.Densitometer
B.Shoredurometer*
C.Startarget
D.Ammeter
Ans:B
47.A smeared or double image  area on the printed sheet is known as:
A.Tinting
B.Slurring*
C.Scumming
D.Doubling
Ans:B
48.Lithography is invented in the year:
A.1900
B.1768
C.1787
D.1798*
Ans:D
49.Pick out the roller  which relate to flexographic printing process:
A.Anilox roll*
B.Dancer roller
C.Distribution roller
D.Form roller
Ans:A
50.An array of parallel rectangular bars and spaces that together represent a single data element or character particularly symbiology
A.Spine
B.Binary symbols
C.Barcode*
D.Bitmap
Ans:C
51.Name the paper characteristic  which contributes to actual colour image for colour work:
A.Reflectance*
B.Bulk
C.Flat
D.Opacity
Ans:A
52.A set of blank pages prepared to show the size,shape,form and general appearance of a printed piece:
A.Sample
B.Finished Layout
C.Dummy*
D.Book
Ans:C
53.Name the roller which touches the Plate cylinder in an offset machine:
A.Inking roller
B.Fountain roller
C.Form roller*
D.Ductor roller
Ans:C
54.RIP stand for:
A.Red Image Processing
B.Rapid Image Processing
C.Raster Image Processing*
D.Random Image Processing
Ans:C
55.Nip roller is associated with which type of machine:
A.Nipping Press
B.Sheet fed
C.Electrostatic Machine
D.Web Press*
Ans:D
56.Perfect binding is also known as:
A.Perforating Press
B.Web Press
C.Comb binding
D.Adhesive binding*
Ans:D
57.Brochures commonly used for:
A.Laminating
B.Advertising*
C.Binding
D.Screening
Ans:B
58.Wire stitching machines are used for:
A.Edge decorating
B.Cutting
C.Stapling*
D.Embossing
Ans:C
59.In printing facsimile stands for:
A.Xerox
B.Fax
C.Printed copy
D.Perfect copy*
Ans:D
60.Latent image:
A.Hidden image*
B.Removed image
C.Transparent image
D.Printed image
Ans:A
61.The material in which the image is printed commonly known as:
A.Bulk
B.Paper
C.Substrate*
D.Sheet
Ans:C
62.Rendering means:
A.Copying
B.Doubling
C.Screening *
D.Converting
Ans:C
63.Spectrophotometer is a device used for measuring:
A.Printed speed
B.Density
C.Exposure time
D.Colour values*
Ans:D
64.Name the property of a substance to flow:
A.Solid
B.Liquid
C.Resistance
D.Viscosity*
Ans:D
65.Method to find out the number of pages in a printed  copy from a given manuscript:
A.Casting in
B.Casting on
C.Casting off*
D.Casting out
Ans:C
66.The  SI unit of luminous intensity is:
A.Candela*
B.Micrometer
C.Volt
D.Watt
Ans:A
67.Solutions which contain Hydrogen and Oxygen combined to form hydroxyl ions which have a negative electrical charge:
A.Neutral
B.Alkalis*
C.Acid
D.Concentrated
Ans:B
68.In P-type semiconductor the majority carrier is:
A.Holes*
B.Junctions
C.Electrons
D.Protons
Ans:A
69.A branch of Science,which deals with the properties and behavior of liquids,is called:
A.Hydraulics*
B.Fluids
C.Mechanics
D.Hygroscopic
Ans:A
70.Name the boards which usually associated with carton work,but heavier grades are also widely used for the better quality buildings:
A.Chopper board
B.Chip boards*
C.Corrugated board
D.Mill board
Ans:B
71.Paste inks are used in the ----------printing process.
A.Screen Printing
B.Electrostatic Printing
C.Bathic Printing
D.Offset*
Ans:D
72.The additive which is used during printing ink formulations in order to improve the scuff or rub resistance of printed surface is:
A.Waxes*
B.Dyes
C.Clay
D.Thinner
Ans:A
73.Printing on both sides of a sheet,with the tail becoming the lead edge for the second colour by turning the pile for the second pass through  the press is referred as:
A.Work and Turn
B.Work and tumble imposition*
C.Signature
D.Sideways
Ans:B
74.Stochastic screening is otherwise known as:
A.Screen ruling
B.AM Screening
C.Light Screening
D.FM Screening*
Ans:D
75.In layout,two or more connected letters on a same type body is known as:
A. Ligature*
B.Serif
C.Fillet
D.Indentation
Ans:A
76.Name the recommended file format to save art(vector)image:
A.PDF
B.RGB
C.CMYK
D.EPS*
Ans:D
77.Name the printing method in which the dry ink is used:
A.Offset
B.Electrostatic printing*
C.Gravure
D.Screen
Ans:B
78.Pre-sensitized plate coating material is:
A.Diazo*
B.Albumen
C.Silver
D.Gum Arabic
Ans:A
79.Internal curve between the serif and main stroke in a type:
A.Suare serif
B.San serif
C.Stroke
D.Fillet*
Ans:D
80.Name of the tool used to view dots in a photograph:
A.Microscope
B.Densitometer
C.Linen tester*
D.Slur gauge
Ans:C
81.International Yoga day:
A.June 21*
B.April 21
C.July 21
D.September 21
Ans:A
82.The 29th state of India is:
A.Uttaranchal
B.Jarkhand
C.Telengana*
D.Chathisgarh
Ans:C
83.The first monorail is India is in:
A.Kochi
B.Chennai
C.Kolkata
D.Mumbai*
Ans:D
84.Who won the Pulitzer Prize in the poetry category in 2014?
A.Vijay Seshadri*
B.Kailash Satyarthi
C.B.K.S.Iyenkar
D.Mridula Marg
Ans:A
85.36th Chief Justice of India:
A.K.G.Balakrishnan
B.H.L.Dattu
C.R.C.Lahoti
D.Yogesh Kumar Sabarwal*
Ans:D
86.The Present Defence Minister of India:
A.Manohar Parikkar*
B.Smriti Irani
C.Sushma Swaraj
D.Suresh Prabhu
Ans:A
87.’In God We Trust’is the national motto of:
A.Pakisthan
B.Nepal
C.America*
D.Spain
Ans:C
88.Which session of the Indian National congress declared Purna Swaraj(Complete independence)as its goal?
A.Wardha
B.Lahore*
C.Nagpur
D.Calcutta
Ans:B
89.Lakshadweep is situated in:
A.Arabian Sea*
B.Bay of Bengal
C.Mediterranean Sea
D.Red Sea
Ans:A
90.The branch of science that deals with the study if soil is:
A.Cartography
B.Patrology
C.Physiology
D.Pedology*
Ans:D
91.Capital of Sikkim:
A.Gangtok*
B.Panaji
C.Dehradun
D.Agarthala
Ans:A
92.Who presided over the Amaravathi session of Indian National congress in 1897?
A.S.N.Banerjee
B.R.C.Dutt
C.C.Sankaran Nair*
D.A.M.Bose
Ans:C
93.Government of India accepted Cinema as industry in:
A.2000
B.2002
C.2004
D.2001*
Ans:D
94.National Stadium(Ireland)is famous for:
A.Football
B.Hockey
C.Boxing*
D.Basketball
Ans:C
95.Head Quarters of Bharatiya Mahila Bank:
A.Delhi*
B.Calcutta
C.Lucknow
D.Bangalore
Ans:A
96.Founder of Atmavidya Sangham:
A.Pandit Karuppan
B.Sivayogi
C.Chattambi Swami
D.Vagbhatanandan*
Ans:D
97.Sree Narayana Guru attained Samadhi in:
A.1918
B.1928*
C.1908
D.1920
Ans:B
98.”No Caste,No Religion,No God for man”said by:
A.Sahodaran Ayyappan*
B.V.T.Bhattathirippad
C.Ayyankali
D.Vakkam Moulavi
Ans:A
99.First Vice President of Sree Narayana Dharma Paripalanayogam(SNDP):
A.Kumaranasan
B.Natarajaguru
C.Dr.Palpu*
D.Thycaud Ayya
Ans:C
100.Kuriakose Elias Chavara set up a printing press in 1846 at:
A.Kainakari
B.Mannanam*
C.Pallickal
D.Pallipuram
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email