22 March 2016

// // Leave a Comment

NURSE GRADE II KERALA PSC EXAM 04-03-2016

NURSE GRADE II(HOMEO),HOMEOPATHY
EXAM DATE:04-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The greatest danger of hyperkalemia is:
A.Tetany
B.Fluid overload
C.Cardiac arrest*
D.Polyuria
Ans:C

2.Which statement is false regarding Japanese encephalitis?
A.It is bacterial encephalitis
B.It is transmitted by Culicine mosquito
C.It is a mosquito-borne encephalitis*
D.It is caused by flavi virus
Ans:C
3.While caring a patient  after pneumonectomy,which is the most applicable one?
A.Accumulation of fluid in the empty thorax is a desired outcome*
B.Two chest drainage tubes should be attached to water seal drainage and low suction
C.Patient should be kept in his back only
D.Patient should be discouraged from coughing
Ans:A
4.Actions which halts the progress of a disease at its initial stage,management and prevention of complication is termed as:
A.Primary prevention
B.Secondary prevention*
C.Teritiary prevention
D.Rehabilitation
Ans:B
5.Constant presence of an infectious agent or disease within a given geographic area is called:
A.Epidemic
B.Pandemic
C.Sporadic
D.Endemic*
Ans:D
6.While caring a new born baby with high bilirubin,with signs of impending kernicterus,nurses primary observation should be for:
A.Lethargy and loss of moro reflex*
B.Cyanosis and respiratory distress
C.Rapid pulse and Diaphoresis
D.Vomiting and diarrhea
Ans:A
7.Which of the following symptoms are expected in complete heart block?
A.Hypertension,HR-60/mt,increased pulse pressure
B.Hypotension,HR-100/mt,chest pain
C.Syncope,hypotension and ventricular rate of 40/mt*
D.Hypertension,convulsion,HR-100/mt
Ans:C
8.Which of the following condition in pregnancy most likely can cause abruption placenta?
A.Heart disease
B.Chronic hypertension*
C.Drug addiction
D.Hyper thyroidism
Ans:B
9.Inactivated polio vaccine is otherwise known as:
A.Cell culture vaccine
B.Sabin vaccine
C.17.D vaccine
D.Salk vaccine*
Ans:D
10.Primary ECG change that indicates myocardial ischemia is:
A.Absence of P-wave
B.Prolonged PR-interval
C.ST segment elevation and T-wave invertion*
D.Narrow QRS complex
Ans:C
11.Which of the following observation is suggestive of acute gall bladder disease?
A.Dark coloured urine*
B.Tarry stools
C.Constipation
D.Polyuria
Ans:A
12.The most prominent features in Catatonic-Schizophrenia are:
A.Delusion
B.Motor and volitional disturbance*
C.Hallucination
D.Silly giggling
Ans:B
13.Highly malignant,rapidly growing tomour of cerebellum seen in children is:
A.Astrocytoma
B.Meningioma
C.Medullo blastoma*
D.Ependymoma
Ans:C
14.National Mental Health policy was formulated in the year:
A.1982*
B.1987
C.1985
D.1912
Ans:A
15.Primary goal in the nursing management of cervical spine injury will be:
A.Prevention of spinal shock
B.Reorientation to reality
C.Pain relief
D.Maintenance of respiration*
Ans:D
16.Which one of the following can precipitate an acute gouty arthritis?
A.Emotional stress
B.Lack of exercise
C.Excess alcohol intake*
D.Excess smoking
Ans:C
17.The route of administration of Schick test is:
A.Intramuscular
B.Oral
C.Intradermal*
D.Subcutaneous
Ans:C
18.Which of the following symptom after Abdominal-aortic aneurysm indicate retroperitoneal-haemorrhage?
A.Complaint of severe back pain*
B.Absence of peristaltic sounds
C.Air bubbles in the Nasogiastric drainage
D.Chest discomfort
Ans:A
19.Colostrum contains all the following except:
A.Antibodies
B.Vitamin B12*
C.All fat soluble vitamins
D.Proteins
Ans:B
20.Abnormal opening at the top of atrial septum having increased association with partial anomalous pulmonary venous connection is:
A.Sinus venosus ASD*
B.Ostium Primum ASD
C.Tricuspid atresia
D.Ostium secundum ASD
Ans:A
21.Which are the vaccines  that must be stored in freezer compartment?
A.Polio and BCG vaccines
B.DPT and DT
C.DPT and TT
D.Polio and measles vaccines*
Ans:D
22.Physiological jaundice in new born usually appear during:
A.First 24 hrs.
B.Only after 72 hrs
C.30-72 hrs*
D.After 5 days
Ans:C
23.Symptomatic hyponatremia is managed by IV administration of:
A.Dextrose saline
B.3% solution of NaCl*
C.Ringer lactate
D.Normal saline
Ans:B
24.Which vitamin deficiency is common in association with INH therapy in tuberculosis?
A.Riboflavin
B.Thiamin
C.Niacin
D.Pyridoxin*
Ans:D
25.Which of the following is not a vaccine preventable disease?
A.Meningo coccal meningitis
B.Rheumatic fever*
C.Rotavirus diarrhea
D.Japanese encephalitis
Ans:B
26.Among the following  congenitat heart disease,which one is Cyanotic?
A.Truncus arteriosus*
B.Atrial septal defect
C.Ventricular septal defect
D.Atrio ventricular canal
Ans:A
27.’Flag sign’ is a non specific,but usual feature in:
A.Scurvy
B.Kwashiorkor*
C.Marasmus
D.Pellagra
Ans:B
28.Vagolytic agents are given before general anaesthesia in major surgery .Most commonly used vagolytic agent is:
A.Atropen sulphate*
B.Morphine sulphate
C.Calcium gluconate
D.Sodium bicarbonate
Ans:A
29.Normal CSF pressure is:
A.20-40 mm of H20
B.20-40 mm of Hg
C.200-240 mm of H20
D.80-180 mm of H20*
Ans:D
30.Which of the following is not the classic Cushing’s triad changes in increased ICP?
A.Pulse deficite*
B.Decreased pulse rate
C.Increased blood pressure
D.Widening of pulse pressure
Ans:A
31.Another name for atonic cerebral paisy is:
A.Extra pyramidal cerebral palsy
B.Cerebellar cerebral palsy*
C.Mixed type cerebral palsy
D.Pyramidal cerebral palsy
Ans:B
32.Narcotics are not administered in patient with high cervical injury as they add risk of:
A.Sedation
B.Increased ICP
C.Respiratory depression*
D.Drug dependence
Ans:C
33.Macewin’s sign is associated with:
A.Hydrocephalus*
B.Meningocele
C.Anencephaly
D.Encephalopathy
Ans:A
34.Central venous pressure is a measurement of pressure within the:
A.Aorta
B.Superior vena cava*
C.Pulmonary artery
D.Pulmonary veins
Ans:B
35.Excess growth hormone in adults result in:
A.Cushing’s syndrome
B.Gigantism
C.Dwarfism
D.Acromegaly*
Ans:D
36.A patient is admitted with respiratory distress and diagnosed as having Pneumothorax.Here immediate priority should be:
A.Tracheostomy
B.Bronchoscopy
C.Throat suction
D.Insertion of chest tube*
Ans:D
37.Which of the following observation indicates Cardiac tamponade?
A.Marked decrease in chest tube drainage*
B.Sudden increase in arterial blood pressure
C.Widening of pulse pressure
D.Sudden decrease in CVP
Ans:A
38.Most common cause of aphasia is vascular disease of brain.Major blood vessel that is associated with aphasia is:
A.Middle meningeal artery
B.Middle cerebral artery*
C.Facial artery
D.Temporal artery
Ans:B
39.Unpleasant and conflict producing emotions and desires are unconsciously forgotten by an ego defence called:
A.Suppression
B.Regression
C.Repression*
D.Denial
Ans:C
40.The most common initial symptoms of SLE are:
A.Tremors and loss of weight
B.Painful,inflamed joints with stiffness*
C.Petechiae in skin and pallor
D.Increased BP,Haematuria and Oedema
Ans:B
41.Muscledisease characterized by fluctuating weakness of voluntary muscles innervated by cranial nerves is:
A.Polio myelitis
B.Multiple Sclerosis
C.Guillain-Barre syndrome
D.Myasthenia gravis*
Ans:D
42.While giving aminophyllin IV infusion,the common side effect a nurse can observe is:
A.Urinary frequency*
B.Increased lethargy
C.Respiratory acidosis
D.Increase in bronchial secretions
Ans:A
43.The inner force which directs a person to a certain action or behavior is:
A.Attitude
B.Aptitude
C.Character
D.Motive*
Ans:D
44.How many hours an ovum remains viable after ovulation?
A.10-12 hrs
B.48-72 hrs
C.24-36 hrs*
D.18 hrs
Ans:C
45.The volume of air that can  be made to pass into and out of the lungs by the most forcible inspiration and expiration is:
A.Vital capacity*
B.Tidal volume
C.Inspiratory reserve volume
D.Expiration
Ans:A
46.In which position the client will be placed for rectal examination?
A.Supine
B.Lithotomy
C.Prone position
D.Sim’s position*
Ans:D
47.The most accurate indication of true labour is:
A.Rupture of membrane
B.Progressive cervical dilation*
C.Vaginal bleeding
D.Diaphoresis
Ans:B
48.An infant with bronchiolitis is receiving oxygen through oxygen tent.Which is the most accurate method of taking body temperature for him?
A.Rectal thermometer*
B.Axillary thermometer
C.Skin heat sensor
D.Oral thermometer
Ans:A
49.Nausea and vomiting during first trimester of pregnancy is an adaptation to the increased levels of:
A.Leutinising hormone
B.Progesterone
C.Oestrogen
D.Chorionic gonadotropin*
Ans:D
50.The term cataplexy denotes:
A.Immobile position that is constantly maintained
B.Rigidity associated  with catatonic states
C.Temporary loss of muscle tone*
D.Catatonic symptom with rigid odd posture
Ans:C
51.In which position,the nurse will keep herself while palpating a patient’s neck with lymphadenopathy?
A.Patient’s right side
B.Patient’s left side
C.In front of the patient
D.At patient’s back*
Ans:D
52.The outermost membrane that helps in formation of placenta is
A.Amnion
B.Chorion*
C.Funis
D.Yolk sac
Ans:B
53.Nurse’s primary observation in a diabetic child admitted with ketoacidosis would be:
A.Hyperpnoea*
B.Brady cardia
C.Hypertension
D.Bradypnoea
Ans:A
54.Predisposing factors of aphthous ulcer include all the following except:
A.Stress
B.Vitamin deficiency
C.Smoking*
D.Viral infection
Ans:C
55.Which of the following symptoms are characteristic of endometriosis?
A.Pelvic inflammation
B.Osteoporosis
C.Amenorrhoea
D.Painful  menstruation and backache*
Ans:D
56.The basic emotional task for preschooler is:
A.Trust
B.Initiative*
C.Industry
D.Independence
Ans:B
57.Cloudy CSF obtained in lumber puncture is an indication of:
A.Increased WBC count*
B.Increased glucose level
C.Increased RBCs
D.Normal CSF
Ans:A
58.The opening between Vocal Cords in the larynx is:
A.Epiglottis
B.Cricoid cartilage
C.Glottis*
D.Thyroid cartilage
Ans:C
59.While collecting nursing history,a patient complaints of ‘floaters’in visual field.Which condition the nurse should suspect?
A.Cataract
B.Glaucoma
C.Retinal detachment*
D.Meibomian cyst
Ans:C
60.Among the foetal blood vessels,highest oxygen content is seen in:
A.Umbilical artery
B.Ductus arteriosus
C.Pulmonary artery
D.Ductus venosus*
Ans:D
61.The part of brain concerned with hungers thirst is:
A.Thalamus
B.Hypothalamus*
C.Broca’s area
D.Internal capsule
Ans:B
62.Most commonly  observed affect in a schizophrenia patient is:
A.Elation
B.Sadness
C.Anger and hostility
D.Apathy and flatness*
Ans:D
63.The most  common area for bleeding is a child with haemophilis will be:
A.Brain
B.Joints*
C.Peritoneum
D.Pericardium
Ans:B
64.Primary responsibility of nurse while caring a client with epidural analgesia is to observe for:
A.Tachy Cardia
B.Renal function
C.Level of Consciousness
D.Hypotension*
Ans:D
65.The protein that is found only in mycocardium and increase of which is highly specific to myocardial damage:
A.Myoglobin
B.Troponin T
C.Troponin I*
D.CK-MB
Ans:C
66.Hypophysis cerebri is located in sella turcia,which is a depression in the body of:
A.Sphenoid bone*
B.Ethmoid bone
C.Temporal bone
D.Frontal bone
Ans:A
67.A congential malformation in which the urethra opens in the upper surface of penis is:
A.Extropia vesica
B.Hypospadias
C.Epispadias*
D.Phimosis
Ans:C
68.Which of the following blood component therapeutically  provide all the coagulation factors?
A.Whole blood
B.Fresh frozen plasma*
C.Cryo precipitate
D.Platelet rich plasma
Ans:B
69.Maximum score in glasgowcoma scale is:
A.10
B.15*
C.16
D.12
Ans:B
70.C-Reactive protein is a substance produced during inflammations in the body.It is produced in:
A.Kidney
B.Bone marrow
C.Liver*
D.Stomach
Ans:C
71.A nurse in medical ward had a needle stick injury,after injecting a patient with long term fever.Which diagnostic test would be done for her?
A.ELISA test*
B.ANA
C.Antibody titers
D.Skin biopsy
Ans:A
72.Homan’s sign was elicited in a post natal mother on the second day.What does it indicate?
A.Mastitis
B.Haemorrhage
C.Puerperal Sepsis
D.Venous thrombosis*
Ans:D
73.The joint between trapezium and the first metacarpal bone of the thumb is an example of:
A.Saddle joint*
B.Pivot joint
C.Hinge joint
D.Condyloid joint
Ans:A
74.The largest cranial nerve is:
A.Vagus nerve
B.Abduscent
C.Trigeminal*
D.Spinal accessory
Ans:C
75.Foetal circulation consists of:
A.Arteries carrying oxygenated blood to foetus
B.Two umbilical veins and one umbilical artery
C.Two umbilical arteries and one umbilical vein*
D.Veins carry deoxygenated blood to foetus
Ans:C
76.Which is the most abundant tissue within human body?
A.Epithelial tissue
B.Connective tissue*
C.Neuron
D.Muscle
Ans:B
77.A condition in which bone matrix is lost,which makes the bone more susceptible to fracture is:
A.Osteomalacia
B.Rickets
C.Osteosarcoma
D.Osteoporosis*
Ans:D
78.Which of the following drug is an example for Benzodiazepine?
A.Chlordiazepoxide*
B.Doxepine
C.Clozapine
D.Clomipramine
Ans:A
79.Scar tissue formation is otherwise known as
A.Granulation
B.Necrosis
C.Proliferation
D.Fibrosis*
Ans:D
80.During CPR,Cardiac compression is applied to:
A.Halfway between sternum and left nipple
B.Lower half of Sternum*
C.Area under the left nipple
D.Upper half of Stemum
Ans:B
81.The publisher of the newspaper ‘Al Ameen’
A.Kandathil Varghese Mappila
B.Vakkam Abdul Khader Moulavi
C.Muhammad Abdul Rahman*
D.Moulana Muhammad Ali
Ans:C
82.The Christian missionaries worked in Malabar area:
A.BEM*
B.LMS
C.CMS
D.KMS
Ans:A
83.The book written by Vivekananda Swamikal
A.Jathi Kummi
B.Arul Nool*
C.Bala Kalasham
D.Udyanavirunnu
Ans:B
84.Sadhu Jana Paripalana Yogam was formed by
A.Shodarana Ayyappan
B.Vagbhadananda
C.Ayyankali*
D.Kumara Guru Devan
Ans:C
85.One of the journal published under Kerala Sangeetha Nadaka Akkadami
A.Chitravarta
B.Keli
C.Vijnana Mitram
D.Vijnana Kairali*
Ans:D
86.The year of Vaikam Sathyagraha
A.1926
B.1930
C.1923
D.1924*
Ans:D
87.Who wrote the first biography of Sree Narayana Guru?
A.Moorioth Ramunni
B.Dr.Palpu
C.Moorkoth Kumaran*
D.Kumaranasan
Ans:C
88.The right to information Act passed in the year
A.2004
B.2007
C.2006
D.2005*
Ans:D
89.To whom the Jnanpith Award of 2014 given?
A.Balachandra Nomade*
B.Amritha Peretham
C.Thara Sankar Bandopadyaya
D.Sumitra Nandan Panth
Ans:A
90.Which city from Kerala has been listed in the 98 cities selected by the Union governments under the Smart City projects?
A.Thiruvanathapuram
B.Kozhikode
C.Kochi*
D.Ernakulam
Ans:C
91.Which state in India firstly issued soil health cards to farmers?
A.Haryana
B.Punjab*
C.Tamil Nadu
D.Andhra Pradesh
Ans:B
92.Who is known as Jhansi Rani of Travancore?
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Arya Pallam
C.Captain Lakshmi
D.Akkama Cherian*
Ans:D
93.Who is regarded as Kerala Kalidasan?
A.A.R.Raj Raja Varma
B.Vallathole
C.Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran*
D.N.Krishna Pillai
Ans:C
94.The real name of Poykayil Sree Kumara Guru Devan
A.Yohannan*
B.Joseph
C.Govindan
D.Kunchi Kannan
Ans:A
95.The GST Bill was passed by Lok Sabha on
A.May 10-2015
B.June 6-2015
C.May 6-2015*
D.June 10-2015
Ans:C
96.Which constitutional Amendment of India reduce the voting age from 21 to 18?
A.42nd Amendment
B.71st Amendment
C.70th Amendment
D.61st Amendment*
Ans:D
97.The 11th President of India
A.K.R.Narayanan
B.A.P.J.Abdul Kalam*
C.Prathibha Patil
D.Dr.Sankardayal Sharma
Ans:B
98.Who appointed Controller and Auditor General of India?
A.Prime Minister
B.UPSC
C.President*
D.Advocate General
Ans:C
99.The unemployment eradication programme of Kudumba Sree known as
A.Kerala Sree*
B.Jana Sree
C.Kerala Vilasam
D.Ashwasa Kiran
Ans:A
100.The first chair person of Kerala Vanitha Commission
A.K.C.Rosakkutty
B.M.Kamalam
C.Justice K.K.Usha
D.Sugatha Kumari*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email