5 March 2016

// // Leave a Comment

STAFF NURSE-INSURANCE MEDICAL SERVICES 26-02-2016 SOLVED PAPER

STAFF NURSE-INSURANCE MEDICAL SERVICES
EXAM DATE:26-02-2016

1.Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha?
A.Pandit Karuppan*
B.Ayyankali
C.V.T.Bhattathirippadu
D.Paalakkunnathu Abraham Malpan
Ans:A

2.Gurudas Bhanarjee was the first Indian Vice.Chancellor in--------University.
A.Bombay University
B.Banarus Hindu University
C.Culcutta University*
D.Aligarh Muslim University
Ans:C
3.Which Indian city is known as ‘The City of Demonstrations’?
A.Amritsar
B.Delhi*
C.Srinagar
D.Bhubaneswar
Ans:B
4.Roopa Bhadratha Vaadam was related to
A.Edasseri
B.G.Sankara Kuruppu
C.Changampuzha
D.Mundasseri*
Ans:D
5.The legal advisor of constituent assembly
A.B.N.Rao*
B.B.R.Ambedkar
C.Alladi Krishnaswami Ayer
D.B.L.Mithar
Ans:A
6.Name the first Chairman of Finance Commission
A.Rangarajan
B.K.(c)Pant
C.K.(c)Niyogi*
D.John Mathai
Ans:C
7.Bhasha Poshini Sabha was founded by
A.Kumaranasan
B.Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran*
C.Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
D.Changampuzha
Ans:B
8.The author of ‘Najan Oru Puthiya Lokam Kandu’
A.K.P.Vellon
B.Makthi Thangal
C.M.(c)Joseph
D.(a).K.Gopalan*
Ans:D
9.Jeeval Sahithya Prasthanam was the early name of
A.Purogamana Sahithya Prasthanam*
B.Naadaka Prasthanam
C.Library Movement
D.Namboothiri Movement
Ans:A
10.Dharmam was a work of
A.Dr.Ayyathan Gopalan
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru*
D.T.K.Madhavan
Ans:C
11.When did the magazine ‘Muslim’published?
A.1930
B.1915
C.1906*
D.1920
Ans:C
12.Who wrote the poem ‘Tagore Malayalam’?
A.Sumangala
B.Panthalam Kerala Varma
C.Raja Ravi Varma
D.Kumaranasan*
Ans:D
13.Which agency was secured Krupasakaya Award of UNESCO?
A.NCERT
B.Grandhasala Sangham*
C.NEEM
D.Library Council
Ans:B
14.The leader of Yachana Yathra
A.V.T.Bhattathirippadu*
B.A.K.Gopalan
C.K.Kelappan
D.P.Krishna Pillai
Ans:A
15.Representation of Travancore in the constituent assembly
A.15
B.6*
C.10
D.11
Ans:B
16.In which year Poor Home Society was established?
A.1975
B.1919
C.1949
D.1937*
Ans:D
17.The editor of the magazine ‘Murali’
A.T.Ammalu Amma
B.Kadathanattu Madhavi Amma*
C.Kesavadev
D.S.K.Pottakkadu
Ans:B
18.The founder of ‘Society for the Promotion of Education of Women’
A.O.Chanthu Menon
B.Appu Nedungadi*
C.Akkama Cheriyan
D.A.V.Kuttimalu Amma
Ans:B
19.In which year Deena Bandhu was started?
A.1924
B.1929
C.1934
D.1914*
Ans:D
20.The capital of Andhra Pradesh
A.Vijayawada
B.Amaravathi*
C.Chittur
D.Gundur
Ans:B
21.The generally accepted term of community health nurse is
A.Public health nurse*
B.Care giver of the community
C.Private health nurse
D.Sector nurse
Ans:A
22.Water is primarily derived from
A.Oceans*
B.Ice-caps
C.Ground water
D.Rivers
Ans:A
23.Health assistant female may cover
A.One sub centre
B.One thousand population
C.Three sub centre
D.One PHC*
Ans:D
24.Summative evaluation means
A.Done before the program
B.Done in between the program
C.1 and 2
D.Done at the end*
Ans:D
25.The study of physical and psychological changes which are incident to old age is called as:
A.Geriatrics
B.Gerontology*
C.Clinical gerontology
D.Clinical geriatrics
Ans:B
26.The head circumference in the year of 5 years will be
A.35 cm
B.45 cm
C.50 cm*
D.55 cm
Ans:C
27.The good size of the flash card is
A.10 x 12
B.15 x 20
C.22 x 28*
D.26 x 28
Ans:C
28.The bacteria grows in the baby intestine and prevent harmful bacteria such as E-coil from growing and causing diarrhea the bacteria called
A.Lactoferrin
B.Lysosomes
C.Lactobacillus bifidus*
D.None of the above
Ans:C
29.To develop creative thinking the best method of teaching is
A.Group discussion
B.Tutorial method
C.Demonstration
D.Brain storming*
Ans:D
30.International Red Cross Society is founded by
A.Charles Dickson
B.Charles Darwin
C.Henry Dunant*
D.Von Pirguet
Ans:C
31.The student studies first hand objects and materials in their natural environment is known as:
A.Demonstration
B.Learning by doing
C.Simulation
D.Field trip*
Ans:D
32.ICDS programme started in
A.1975*
B.1970
C.1978
D.1980
Ans:A
33.The optimum period of storage of river water considered to be about
A.5-10 days
B.10-14 days*
C.14-20 days
D.20-25 days
Ans:B
34.PEP Should be initiated before
A.24 hours
B.72 hours*
C.48 hours
D.36 hours
Ans:B
35.MTP Act came into force in the year of:
A.1971
B.1972*
C.1973
D.1975
Ans:B
36.The albumin of the egg begins to coagulate at
A.60 degree Celsius*
B.62 degree Celsius
C.64 degree Celsius
D.65 degree Celsius
Ans:A
37.Prevention of food adulteration Act was enacted in
A.1944
B.1954*
C.1964
D.1974
Ans:B
38.NACO is the programme for
A.TB
B.STD
C.AIDS*
D.All of the above
Ans:C
39.Panel discussion involves
A.1 person
B.1-2 person
C.4 person
D.4-8 person*
Ans:D
40.Anti sterility vitamin is
A.Vitamin A
B.Vitamin E*
C.Vitamin K
D.Vitamin D
Ans:B
41.An expert committee for health man power planning,production and management is known as
A.Shrivasthava committee
B.Mehta committee
C.Bajaj committee*
D.Bhore committee
Ans:C
42.Erogtism occurs due to
A.Aspergillus flavus
B.Satius
C.Claviceps fusiformis*
D.Argemone Mexicana
Ans:C
43.The study of anthropoids which are of medical importance is known as
A.Ecology
B.Anthropology
C.Epidemiology
D.Medical entomology*
Ans:D
44.Angular stomatitis is caused by
A.Riboflavin deficiency*
B.Thiamin deficiency
C.Pyridoxine deficiency
D.Iodine deficiency
Ans:A
45.ESI Act was enforced by the Government in
A.1938
B.1948*
C.1958
D.1968
Ans:B
46.MMR vaccine given at the month of
A.12 months
B.15 months*
C.18 months
D.20 months
Ans:B
47.Slow sand or biological filtration of water is introduced in Scotland in
A.1804*
B.1904
C.1704
D.1604
Ans:A
48.Orthotolidine test was developed in:
A.1918*
B.1920
C.1928
D.1938
Ans:A
49.The instruments devised for measuring the cooling power of the air is:
A.Kata thermometer*
B.Wet globe thermometer
C.Silvered thermometer
D.Globe thermometer
Ans:A
50.Clark’s process is a method of removing
A.Temporary hardness*
B.Permanent hardness
C.1 and 2
D.None of the above
Ans:A
51.CARE began its operation in India in
A.1945
B.1948
C.1950*
D.1951
Ans:C
52.Un International torts except
A.Negligence
B.Liability
C.Defamation*
D.Damages
Ans:C
53.AUGER is required in construction of
A.Dug well latrine
B.Water seal latrine
C.RCA latrine
D.Borehole latrine*
Ans:D
54.First feferral  unit for PHC is
A.Regional hospital
B.Specialist hospital
C.Taluk hospital
D.CHC*
Ans:D
55.ORS contains all except
A.Sodium chloride
B.Calcium lactate*
C.Bicarbonate
D.Glucose
Ans:B
56.The headquarters of FAO
A.Newyork
B.Rome*
C.Switzerland
D.Australia
Ans:B
57.The following one is the trace elements of mineral
A.Calcium
B.Phosphorus
C.Iodine*
D.Sodium
Ans:C
58.The freshness of the eggs may be tested by
A.Candling
B.Floating in saline water
C.1 and 2*
D.None of the above
Ans:C
59.The borehole latrine is introduced in India in
A.1930’s*
B.1940’s
C.1950’s
D.1960’s
Ans:A
60.In the hard ticks the dorsum of its body is covered by a hard shield is called
A.Scutum*
B.Sebum
C.Serum
D.Shell shield
Ans:A
61.The instrument used for measuring humidity
A.Sling psychrometer
B.Assman psychrometer
C.Dry and wet bulb hygrometer*
D.None of the above
Ans:C
62.Three gram of fat gives
A.30 calories
B.4 calories
C.9 calories
D.27 calories*
Ans:D
63.The process of enabling people to increase control over and to improve health is known as
A.Specific protection
B.Early diagnosis and treatment
C.Health promotion*
D.Disability limitation
Ans:C
64.Illicit drug traffic king is entwined with the
A.Asian children
B.African children
C.Child labour
D.Street children*
Ans:D
65.W.H.O.defines blindness as’Visual acuity of less than’
A.3/60*
B.6/60
C.6/18
D.1/60
Ans:A
66.Balwadi nutrition programme was started in
A.1971
B.1970*
C.1972
D.1973
Ans:B
67.The apparatus used to measure ,regulate and applying chlorine in correct dosage is:
A.Chloronome*
B.Chloramine
C.Filters
D.Berkefeld filters
Ans:A
68.The optimum level of fluoride in drinking water is between
A.0.5-0.8 mg/liter*
B.0.2-0.4 mg/liter
C.0.3-0.7 mg/liter
D.0.6-0.9 mg/liter
Ans:A
69.Recommended light intensity in operation theatre is
A.75 foot candles*
B.76 foot candles
C.80 foot candles
D.85 foot candles
Ans:A
70.Vitamin E is termed as
A.Tocopherol*
B.Thiamine
C.Retinol
D.Pyridoxine
Ans:A
71.The immunoglobulin can cross the human placenta is
A.IgM
B.IgG*
C.IgA
D.IgE
Ans:B
72.The polio vaccine should be preserved at
A.2 to 8 degree Celsius
B.-2 to -8 degree Celsius*
C.0 to 4 degree Celsius
D.Below 0 degree Celsius
Ans:B
73.Mantoux(tuberculin)test was developed in
A.1807
B.1907*
C.1707
D.1910
Ans:B
74.In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in
A.1976
B.1986*
C.1989
D.1996
Ans:B
75.Lathyrism present in the human it is referred as
A.Osteo lathyrism
B.Nephrolathyrism
C.Neurolathyrism*
D.Genuvalgum
Ans:C
76.Health survey and planning committee is known as
A.Bhore committee
B.Chadah committee
C.Mudaliar committee*
D.Mukerjee committee
Ans:C
77.Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in
A.1963
B.1966
C.1976*
D.1986
Ans:C
78.Dryness of the eye is known as
A.Xerophthalmia*
B.Bitots spots
C.Keratomalacia
D.Night blindness
Ans:A
79.Milk is a good source of all vitamins except
A.Vitamin A
B.Vitamin C*
C.Vitamin E
D.Vitamin D
Ans:B
80.Mosquito may fly up to
A.2 miles
B.3 miles*
C.4 miles
D.5 miles
Ans:B
81.The Government of India has announced the National Health Policy in the year of
A.1978
B.1981
C.1983
D.1982*
Ans:D
82.The major causes of MMR in India
A.Anemia
B.Toxemia of pregnancy
C.Eclampsia
D.Hemorrhage*
Ans:D
83.The mosquito which transmits yellow fever is
A.Aedes Aegypti*
B.Anopheles mosquitoes
C.Culex
D.Mansonoides
Ans:A
84.Barbecue it is also called
A.Grilling
B.Roasting*
C.Baking
D.Frying
Ans:B
85.Schick test can be done in case of
A.German measles
B.Diphtheria*
C.Measles
D.Meningitis
Ans:B
86.The best method  of refuse disposal is
A.Burning*
B.Composting
C.Dumping
D.Controlled tipping
Ans:A
87.CROUP can be seen in the case of
A.Whooping cough
B.Acute respiratory infections*
C.Tuberculosis
D.Meningitis
Ans:B
88.The recommended noise level is
A.85 decibels*
B.90 decibels
C.95 decibels
D.100 decibels
Ans:A
89.If the first stage of labour is  prolonged IV glucose is given to prevent
A.Foetal distress
B.Hemorrhage
C.Maternal distress*
D.1 and 3
Ans:C
90.Television and sound films are the example of
A.Auditory aids
B.Visual aids
C.Combined audio visual aids*
D.None of the above
Ans:C
91.The multipurpose worker scheme launched in
A.1964
B.1984
C.1974*
D.1994
Ans:C
92.Radiation sickness is other wise known as
A.Shortening of life
B.Leukemia
C.Acute radiation syndrome
D.Radiation poisoning*
Ans:D
93.Harpendens calipers is used to measure
A.Foot length
B.Height
C.Head circumference
D.Skin fold thickness*
Ans:D
94.A brief description of an observed behavior or incident is known as
A.Clinical record
B.Cumulative record
C.Family record
D.Anecdotal record*
Ans:D
95.Backbone of public health nursing is
A.Environmental  sanitation
B.Health problems
C.Home visiting*
D.Planning and evaluation
Ans:C
96.The aldehyde test of Napier is a simple test widely used in India for the diagnosis of
A.Yellow fever
B.Dengue fever
C.Yaws
D.Kala-azar*
Ans:D
97.What is the concept of vision 2020?
A.The right to healthy eye
B.Right to reduce blindness
C.Right to donate
D.Right to sight*
Ans:D
98.Minimum need programme was introduced in
A.4th five year plan
B.3rd five year plan
C.2nd five year plan
D.1st five year plan*
Ans:D
99.The process of restriction of movement of persons who come  in contact of diseased person is called as
A.Active surveillance
B.Passive surveillance
C.Isolation
D.Quarantine*
Ans:D
100.Vitamin A supplementation gives to children from the age of 1 to 6 years should by every
A.3 months
B.8 months
C.Yearly
D.6 months*

Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email