5 April 2016

// // Leave a Comment

LAB TECHNICAL ASSISTANT 30-03-2016 VHSE SOLVED PAPER

LAB TECHNICAL ASSISTANT,RUBBER TECHNOLOGY,VHSE
EXAM DATE:30-03-2016
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The first Malayalam film’Balan’was produced from
A.Madras
B.Trivandrum
C.Selam*
D.Bombay
Ans:C

2.In Kerala,Abolition of Jenmi system came in to effect in the year
A.1963
B.1970*
C.1969
D.1957
Ans:B
3.The slogan”Travancore is for Trancoreans”is associated with
A.Malayali Memorial*
B.Travancore Strike
C.Ezhava Memorial
D.Abstention Movement
Ans:A
4.The Kizhariyur Bomb case was in the year
A.1923
B.1944
C.1942*
D.1932
Ans:C
5.During the period of Second World War KPCC observed ‘Anti Repression Day’on
A.Oct 15,1941
B.Aug 15,1940
C.Aug 15,1941
D.Sep 15,1940*
Ans:D
6.The first grammar work in Malayalam language ‘Leelathilakam’was prepared by
A.Arnos Patiri
B.Anjelos Francis*
C.Hermen Gundert
D.Father Clement
Ans:B
7.Who initiated Socio-reform Movement through the Aruvipuram installation?
A.Sree Narayana Guru*
B.Chattambi Swamikal
C.Vaghbatananda
D.Thaicaud Aiyya
Ans:A
8.Who is considered as the ‘father of Tenancy legislation in Malabar’?
A.Tipu Sulthan
B.Zamorin of Calicut
C.Lord Rippon
D.William Logan*
Ans:D
9.Which among the following publication is not associated with Vakkom Moulavi?
A.Deepika
B.Kafir*
C.Al Islam
D.Swadeshbhimani
Ans:B
10.The author of the poem ‘Kudiyozhikkal’
A.Edassery Govindan Nair
B.Vailoppilli Sreedhara Menon*
C.Takazhi
D.G.Sankara Kuruppu
Ans:B
11.Who said”My own feeling is that the congress is tottering to its fall,and one of my great ambitions,while in India is to assist it to its peaceful demise?
A.M.A.Jinnah
B.Lord Curzon*
C.A.O.Hume
D.Lord Mount Batten
Ans:B
12.The Separate Electorate under which only Muslim voters could vote for the seats reserved in the Councils for Muslims was introduced by
A.Govt.of India Act 1935
B.Council Act of 1861
C.Montague-Chelmsford Act 1919
D.Indian Council Act 1909*
Ans:D
13.Mahathma Gandhi remarked that “It was a post dated cheque drawn on a crushing Bank”,regarding
A.Cripps Mission*
B.Wavell Plan
C.Simon Commission
D.Round Table Conference
Ans:A
14.Which one of the following non-members of Parliament has the right to address it?
A.Chief Justice of India
B.Solicitor General of India
C.Attorney General of India*
D.Chief Election Commissioner
Ans:C
15.Which one of the following Articles of the Directive Principles of State Policy deals with the promotion of International Peace and Security?
A.50
B.48A
C.43A
D.51*
Ans:D
16.Who among the following can be removed from the  office without impeachment?
A.Governor of State*
B.President of India
C.Chief Election Commissioner
D.Chief Justice of India
Ans:A
17.In which of the following States is the Hills Khasi located?
A.Nagaland
B.Arunachal Pradesh
C.Meghalaya*
D.Assam
Ans:C
18.A deep valley cut by a river running through a mountainous region is known as:
A.Dune
B.Delta
C.Canyon*
D.Cape
Ans:C
19.The first Indian elected to the leadership of Communist International was:
A.S.A.Dange
B.E.M.S
C.P.C.Joshi
D.M.N.Roy*
Ans:D
20.Which of the following state is the host for National Youth Day festival 2016?
A.Chhattisgarh*
B.Kerala
C.Bihar
D.Karnataka
Ans:A
21.The role of silicon emulsion in rubber product manufacturing is as a
A.Froathing agent
B.Mould releasing agent*
C.Dispersing agent
D.Plasticiser
Ans:B
22.Magnessium ammonium sulphate is otherwise known as
A.Slurry
B.Serum
C.Sludge*
D.None of the above
Ans:C
23.Hardness is measured in
A.MPa
B.N/mm
C.Shore A*
D.Poise
Ans:C
24.Tripsometer is an instrument used to determine
A.Abrasion resistance
B.Cure time
C.Rebound resilience*
D.Compression set
Ans:C
25.Rubber hydrocarbon content of whole tyre reclaim
A.50%*
B.>50%
C.<50%
D.0%
Ans:A
26.EBC is a form of
A.Crumb rubber
B.Crepe rubber*
C.Special purpose rubber
D.Block rubber
Ans:B
27.Which of the following property is best in mono-sulphidic vulcanization systems?
A.Heat resistance*
B.Fatigue resistance
C.Tensile strength
D.Modulus
Ans:A
28.Schwratz value is a quality assessment of
A.Latex foam
B.Balloons
C.Sponge
D.Latex thread*
Ans:D
29.Which among these is not considered as a quality control test for latex?
A.VFA
B.N2 content*
C.Sludge content
D.Ammonia content
Ans:B
30.The equipment used for preparing dispersion
A.Bal mill
B.Ultrasonic mill
C.Attrition mill
D.All the above*
Ans:D
31.Identify the additive used as white pigment
A.Titanium di oxide*
B.Clay
C.Whiting
D.Carbon black
Ans:A
32.Metrolac is an  equipment used to determine the
A.TSC
B.DRC*
C.MST
D.VFA
Ans:B
33.Which among these cannot be considered as a general purpose rubber?
A.Styrene butadiene rubber*
B.Chloroprene rubber
C.Butyl rubber
D.Poly butadiene rubber
Ans:A
34.Potassium Oleate is added to the latex compound to
A.Improve the tackiness
B.Increase the viscosity of latex
C.Stabilize the latex*
D.Cheapen the latex
Ans:C
35.Butyl rubber is cured with
A.Sulphur
B.Peroxides
C.Metal oxides
D.Dioximes*
Ans:D
36.Which of the following is not a quality test for latex foam?
A.Hardness
B.Flexing resistance
C.Compression set
D.Tensile strength*
Ans:D
37.High VFA values of a latex compound indicate its
A.Poor state of preservation*
B.Good state of preservation
C.High level of Ammonia
D.Low level of Ammonia
Ans:A
38.The standard size of a mixing mill is:
A.7”x15”
B.8”x24”
C.6”x12”*
D.None of these
Ans:C
39.Latex thread is manufactured by
A.Dipping
B.Extrusion*
C.Gelling
D.Casting
Ans:B
40.Identify the synthetic rubber that shows low gas permeability
A.NR
B.SBR
C.HR*
D.CR
Ans:C
41.Gelling agent used in foams
A.Sodium alginate
B.Sodium bi carbonate
C.Sodium carbonate
D.Sodium silico fluoride*
Ans:D
42.Which among these is not a coacervant?
A.Ammonium nitrate*
B.Calcium chloride
C.Calcium nitrate
D.Acetic acid
Ans:A
43.For the vulcanization of chloroprene rubber the curing agent used is
A.Sulphur
B.Peroxide
C.Metal oxide*
D.Radiational vulcanization
Ans:C
44.Trans isomer of poly isoprene is
A.Gutta purcha*
B.Isoprene
C.Polybutadiene
D.Buna-S
Ans:A
45.The process of reusing the scrap in to products after chemical treatment is termed as
A.Recycling
B.Reclaiming*
C.Reusing
D.Relaxing
Ans:B
46.Necking or Pearling is a defect associated with
A.Latex thread*
B.Latex foam
C.Latex ballons
D.All the above
Ans:A
47.The bleaching agent used in Pale latex crepe
A.Sodium sulfite
B.Xylyl mercapton*
C.Thiokol
D.Carbondisulphide
Ans:B
48.Flat spotting of tyres usually occur in
A.Steel chords
B.Polyester chords
C.Nylon chords*
D.Aramid chords
Ans:C
49.The unit of tensile strength is
A.N/m
B.Kg/cm
C.MPa*
D.%
Ans:C
50.Which of the statement is not true about radial tyres?
A.They have good cornering grip
B.Good directional stability *
C.Low heat build up
D.Low fuel consumption
Ans:B
51.The slope of the stress-strain graph gives the
A.Modulus*
B.Tensile strength
C.Elongation at break
D.Tear strength
Ans:A
52.Monomers of butyl rubber are
A.Isobutene,Isoprene
B.Isobutadiene,Isoprene
C.Isobutylene,Isoprene*
D.Isobutylene,Isobutadiene
Ans:C
53.Friction ratio refers to
A.Difference in roller speed*
B.Spacing between rollers
C.Ratio of length to diameter of the rollers
D.Difference in roller size
Ans:A
54.Which is used as an anticoagulant?
A.Ammonia
B.Sodium sulfite
C.Formalin
D.All the above*
Ans:D
55.PAN,PBN etc are used in rubber compounding as
A.Anti oxidant*
B.Anti ozonant
C.Both
D.Filler
Ans:A
56.Which of the following property decreases with increase in crosslink density?
A.Modulus
B.Set*
C.Resilience
D.Tensile strength
Ans:B
57.A cellular product with closed cell structure
A.Sponge
B.Foam
C.Both
D.Micro cellular sheet*
Ans:D
58.EPNR stands for
A.Ethylene propylene natural rubber
B.Ethylene propylene diene rubber
C.Epoxidised natural rubber*
D.Enzyme proteinated natural rubber
Ans:C
59.In radial tyres chords are at what angle to the axis of rotation?
A.60 Degree
B.120 Degree
C.30-40 Degree
D.90 degree*
Ans:D
60.The percentage of dirt in ISNR 5 is
A.0.05%*
B.5%
C.0.5%
D.0.005%
Ans:A
61.Which of these refers to determine the stability of latex on stirring?
A.MST*
B.VFA
C.KOH
D.Sludge
Ans:A
62.KOH is added to the latex compound as
A.Emulsions
B.Dispersion
C.Suspension
D.None of these*
Ans:D
63.Which is considered as cool running?
A.Bias tyre
B.Radial tyre*
C.Bias belted tyre
D.All the above
Ans:B
64.If the amount of sulphur is higher than that of the accelerator,the vulcanization system is a/an
A.Efficient
B.Semi efficient
C.Open
D.Conventional*
Ans:D
65.DBC %of field latex is
A.30-40*
B.40-50
C.50-60
D.20-30
Ans:A
66.Markham still apparatus is used to find
A.DRC
B.TSC
C.VFA*
D.MST
Ans:C
67.The delayed action accelerator used is
A.MBT
B.DPG
C.CBS*
D.TMTD
Ans:C
68.The test conducted to determine the level of proteins in latex is
A.Total solid content
B.Ammonia content*
C.Coagulum content
D.Sludge content
Ans:B
69.Product that is manufactured by wrapped mandrel moulding is
A.Pipe
B.Cable
C.Belt
D.Hose*
Ans:D
70.Which of the following is a continuous vulcanization method?
A.Auto clave curing
B.Liquid curing*
C.Steam curing
D.Batch curing
Ans:B
71.The synthetic rubber with low resilience is
A.NR
B.PBR
C.EPDM
D.IIR*
Ans:D
72.FEF is a type of
A.Reinforcing filler*
B.Accelerator
C.Activator
D.Flame retardant
Ans:A
73.Accelerator for chloroprene rubber is
A.MBTS
B.TMTD
C.Ethylene thiourea*
D.Mercapton
Ans:C
74.Amount of inorganic content of a rubber is calculated from its
A.Nitrogen content
B.Ash content*
C.Magnesium content
D.Coagulum content
Ans:B
75.An example of a copolymer is
A.Polybutadiene rubber
B.Chloroprene rubber
C.Nitrile rubber*
D.Silicone rubber
Ans:C
76.The concentration method which works on stroke’s formula is
A.Centrifuging
B.Electro decantation
C.Creaming*
D.Evaporation
Ans:C
77.Which is not used as an anticoagulant?
A.Ammonia
B.Sodium sulphite
C.Boric acid
D.Acetic acid*
Ans:D
78.The heating test done to detect halogens in a polymer is
A.Muller’s test
B.Beilsetins test*
C.Webber test
D.Miller’s test
Ans:B
79.With increase of filler loading the heat build up of a rubber compound
A.Increases*
B.Decreases
C.Increases and then decreases
D.Neither increases nor decreases
Ans:A
80.Balloons are prepared by dipping formers in
A.Unvulcanised latex
B.Vulcanised latex
C.Prevulcanised latex*
D.Field latex
Ans:C
81.For the production of hawai sole,natural rubber should be blended with
A.Butyl rubber
B.Styrene butadiene rubber*
C.Nitrile rubber
D.EPDM
Ans:B
82.High dosage of stearic acid is desirable in the compounding of which rubber product?
A.Ebonite
B.Sponge*
C.Door mat
D.None of these
Ans:B
83.Cells in latex foam are
A.Partially opened and partially closed*
B.Completely open
C.Closed
D.Devoid of Cells
Ans:A
84.Renacit is a chemical name of a
A.Filler
B.Plasticiser
C.Anti oxidant
D.Peptiser*
Ans:D
85.Masterbatch is a
A.Compounding ingredient
B.Partially compounded rubber mix*
C.Compounded rubber mix
D.Compounding equipment
Ans:B
86.The accelerator used in latex compounding is
A.MBT
B.MBTS
C.ZDC*
D.TMTD
Ans:C
87.Fill factor is associated with
A.Two roll mill
B.Extruder
C.Kneader
D.Banburry machine*
Ans:D
88.Hollow articles are made by
A.Compression moulding
B.Injection moulding
C.Transfer moulding
D.Blow moulding*
Ans:D
89.The solvent for natural rubber is
A.Cyclo hexane
B.Choloroform
C.Benzene
D.Acetone*
Ans:D
90.The dimension of the extruded product as it comes out of the die will be
A.Larger than the die diameter*
B.Smaller than the die diameter
C.Same as the die
D.Cannot be predicted
Ans:A
91.Pot is used in
A.Injection moulding
B.Transfer moulding*
C.Compression moulding
D.Blow moulding
Ans:B
92.Friction ratio of a mixing mill
A.1:2.5
B.1:1.5
C.1:1.25*
D.1:0.25
Ans:C
93.De Lavel machine is used in
A.Evaporation
B.Creaming
C.Electro decantation
D.Centrifuging*
Ans:D
94.The grade of ISNR used in tyre industry
A.ISNR 5
B.ISNR 10
C.ISNR 20*
D.INSR 50
Ans:C
95.Upside down mixing is recommended for
A.CR
B.EPDM*
C.SBR
D.Silicone rubber
Ans:B
96.The inorganic rubber among the following is
A.Nitrile rubber
B.Chloroprene rubber
C.Butyl rubber
D.Silicone rubber*
Ans:D
97.The percentage of ammonia in HA latex is
A.0.6%*
B.0.9%
C.0.3%
D.0.4%
Ans:A
98.Crack growth is minimum for
A.SBR
B.CR
C.NR*
D.NBR
Ans:C
99.CV rubber refers to
A.Chemically viscous rubber
B.Clear viscosity rubber
C.Continuous vulcanized rubber
D.Constant viscosity rubber*
Ans:D
100.Antimony oxide is an additive which imparts
A.Heat resistance
B.Flame resistance*
C.Conductivity
D.Weather resistance

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email