27 April 2016

// // Leave a Comment

LINEMAN-PUBLIC WORKS PSC EXAM 21-04-2016 SOLVED PAPER

LINEMAN-PUBLIC WORKS(ELECTRICAL WING)
EXAM DATE:21-04-2016
1.Simple method of increasing the voltage of a D.C.generator is
A.Decrease the speed of rotation
B.Increase the speed of rotation*
C.Decrease the air gap of flux density
D.Decrease the length of the armature
Ans:B

2.The existence of residual magnetism is not important  if the D.C.generator is not connected as a
A.Series generator
B.Shunt generator
C.Compound generator
D.Separately excited generator*
Ans:D
3.The sodium vapor lamp operates in best efficiency at
A.3000C*
B.2000C
C.4000C
D.4500C
Ans:A
4.Large value of air gap in an induction motor results in
A.Providing better cooling*
B.Increased over load capacity
C.Reducing the pulsation loss
D.Reducing the noise
Ans:A
5.Which type capacitor is used for starting of a single  phase motor?
A.Ceramic capacitor
B.Paper capacitor*
C.Mica capacitor
D.Electrolytic capacitor
Ans:B
6.An unbalanced system of three phase voltages having RYB sequence actually consists of
A.A positive –sequence component
B.A negative-sequence component
C.A zero-sequence component
D.All of the above*
Ans:D
7.Transformer oil serves the functions of
A.Insulation and cooling*
B.Only insulation
C.Only lubrication
D.Only cooling
Ans:A
8.In scott connections the teuser  transformer has tapping on
A.58% of primary
B.58% of secondary
C.86% of primary*
D.86% of secondary
Ans:C
9.The line voltage of a delta-connected three-phase circuit is 415 V.The phase voltage is
A.220V
B.230V
C.240V
D.415V*
Ans:D
10.To keep the frequency constant on increased loads the speed of the alternator should be
A.Remains constant
B.Adjust the field
C.Decreased
D.Increased*
Ans:D
11.The unit of solid angle is
A.Radian
B.Steradian*
C.Degree
D.None of the above
Ans:B
12.What is the temperature co-efficient value of aluminium at 200Celsius?
A.40.3 x 10-4*
B.40.3x10-3
C.40.3x10-2
D.40.3x10.5
Ans:A
13.How to increase the current range of a meter?
A.A low resistance connected in series
B.A hight resistance connected in series
C.A low resistance connected in parallel*
D.A high resistance connected in parallel
Ans:C
14.One ampere-hour is equal to
A.36000 Coulombs
B.3600 Coulombs*
C.360 Coulombs
D.36 Coulombs
Ans:B
15.Unit of M.M.F is
A.Maxwell
B.Lambda
C.Joule
D.Ampere turns*
Ans:D
16.The starting winding is opened by a centrifugal switch when the motor has come up to about
A.75% of synchronous speed*
B.100% of synchronous speed
C.50% of synchronous speed
D.1/3rd of  synchronous speed
Ans:A
17.Outer cage of squirrel cage motor is made up of
A.Brass*
B.Copper
C.Aluminium
D.Bronze
Ans:A
18.In star connection the supply voltage is reduced as
A.1/Square root of 3 times
B.1 times
C.Y times*
D.Q times
Ans:C
19.In the three-point starter the hold ON coil is connected in the
A.Armature circuit
B.Field circuit*
C.Across the main supply
D.In between the armature and field circuit
Ans:B
20.To magnetize steel is difficult because of its
A.High density
B.High retentivity
C.High permeability
D.Low permeability*
Ans:D
21.A H.P.M.V. lamp gives
A.10 lumens/watt
B.20 lumens/watt
C.50 lumens/watt*
D.60 lumens/watt
Ans:C
22.At the time of starting the sodium vapour lamp gives the colour of light is
A.Natural day light
B.Reddish color*
C.Greenish color
D.Yellowish light
Ans:B
23.Centre tapping of the high voltage transformer must be earthed to
A.Limit the operative current
B.Reduce the operative voltage
C.Provide safety of operator*
D.Eliminating inference
Ans:C
24.The possible minimum reading which can be taken by 0.25 m.m.of an outside micrometer is
A.0.01 mm*
B.0.1mm
C.0.5 mm
D.1.0 mm
Ans:A
25.The bending angle of the hard drawn bare copper conductor for Britannia joint should be
A.600
B.900*
C.450
D.1800
Ans:B
26.The most efficient form of damping employed in electrical instrument is
A.Air friction
B.Fluid friction
C.Eddy current*
D.None of the above
Ans:C
27.The reactance offered by a capacitor to alternating current of frequency of 50Hz is 10 Ohm if frequency is increased to 100 Hz the reactance becomes---------Ohm.
A.2.5Ohm
B.5 Ohm*
C.20 Ohm
D.40 Ohm
Ans:B
28.Power factor of high speed motor compared to a low speed motor will be
A.High
B.Low
C.Same*
D.May be high or low
Ans:C
29.The normal size of circular sheet steel discs of an armature core of D.C.Generator is
A.0.25 mm
B.0.4 mm
C.0.5 mm*
D.0.6 mm
Ans:C
30.A 750 watts load is given to the three phase energy meter for 15 minutes and the meter constant is 1200 revolutions/KWH.Calculate the number of revolutions.
A.200
B.205
C.215
D.225
Ans:---
31.Which of the following rule is used for find the direction of induced e.m.f.?
A.Fleming’s left hand rule
B.Cock screw rule
C.Fleming’s right hand rule*
D.Right hand thumb rule
Ans:C
32.The lifting  power of a magnet is
A.B2A/2H0*
B.A2B/2H0
C.B2A/4H0
D.A2B/4H0
Ans:A
33.Who discovered the neutron?
A.Faraday
B.Frankin
C.Rutherford
D.Chadwick*
Ans:D
34.The voltae of a simple voltaic cell is
A.1.5 V
B.1.08 V*
C.1.28 V
D.1.4 V
Ans:B
35.The speed of electricity is
A.2,97,842 km/s
B.2,97,842 km/m
C.2,97,842 km/hr
D.None of the above*
Ans:D
36.In soldering aluminium cables with a ferrule joint it is advisable to use
A.An Aluminium ferrule
B.A copper ferrule*
C.A tin ferrule
D.An in-oxidisable steel ferrule
Ans:B
37.The distance between clips in horizontal runs shall not exeed
A.10 cm*
B.15 cm
C.20 cm
D.25 cm
Ans:A
38.For pipe earthing the minimum internal diameter of galvanized iron or steel pipe required is
A.12.5 m.m
B.16 m.m
C.18 m.m*
D.38 m.m
Ans:C
39.According to I.E rules the leakage current in an installation should not exceed one by --------th part of the maximum current supplied to the installation
A.100
B.500
C.1000
D.5000*
Ans:D
40.The conductors of the armature windings are soldered at the commulator
A.Segment internally
B.Brushes
C.Riser*
D.Segment directly
Ans:C
41.A three phase 50 Hz induction motor has 8 poles and full load slip is 2.5% find rotor speed
A.750 R.P.M
B.741 R.P.M
C.735 R.P.M
D.731 R.P.M*
Ans:D
42.Salient pole type rotor construction is usually provided in alternators used in
A.Nuclear power stations
B.Thermal power stations
C.Hydro power stations*
D.All the above
Ans:C
43.Flow from a reciprocating pump will be
A.Pulsating*
B.Continuous
C.Low pressure high volume
D.High pressure to volume
Ans:A
44.In practive earth is chosen as a place of zero potential because
A.Is non-conducting
B.Keep losing and gaining electric charge every day
C.Is easily available
D.Has almost constant potential*
Ans:D
45.Any charge given to the battery when taken off the vehicle is called
A.Bench charge*
B.Step charge
C.Trickle charge
D.Float charge
Ans:A
46.What is the metal used to prevent the burning of the make and brake point of thermostal in an electric iron?
A.Silver
B.Copper
C.Brass*
D.Bronze
Ans:C
47.Maxwell-Wein bridge is used for measuring
A.Capacitance
B.Dielectric loss
C.Inductance*
D.Phase angle
Ans:C
48.The decibel is measure of
A.Voltage
B.Current
C.Power
D.Power level*
Ans:D
49.Non-sinusoidal waveforms are made up of
A.Different sinusoidal waveforms*
B.Fundamental and even harmonics
C.Fundamental and odd harmonics
D.Even and odd harmonics only
Ans:A
50.There are no transients in pure resistive circuits because they
A.Offer high resistance
B.Have no stored energy*
C.Obey Ohm’s law
D.Are linear circuits
Ans:B
51.Which type of M.C.B.is used in air conditioners?
A.L series
B.G series*
C.Either L series or G series
D.Any one of the above
Ans:B
52.Which type of the extinguisher is used on electrical fire?
A.Foam type
B.Gas cartridge water filled type
C.Halon type*
D.Stored pressure water filled type
Ans:C
53.Nichrome is widely used for
A.Circuit connections
B.Transformer windings
C.Lamp filaments
D.Heater coils*
Ans:D
54.What is the di-electric strength in k.v/m.m.of asbestos at 200C?
A.40
B.42
C.44
D.46
Ans:---
55.Value of one kilowatt-hour is
A.3600000 Joules*
B.360000 Joules
C.36000 Joules
D.3600 Joules
Ans:A
56.One Farad is equal to
A.Joule volt
B.One volt/Coulomb
C.One Coulomb/Volt*
D.Coulomb-Joule
Ans:C
57.The depolarizer is used in dry cell is
A.MnO2*
B.MnO3
C.Mercury sulphate
D.NH3
Ans:A
58.Two batteries each of open circuit voltage 2 v and internal resistance of 2 Ohm ,the current supplied by the battery is
A.0.33 A
B.2 A
C.0.8 A
D.1 A*
Ans:D
59.The density of the acid in lead acid battery gives of an indication of
A.The e.m.f of the battery
B.The level of the acid*
C.The charge of the battery
D.Damages caused to the plates
Ans:B
60.The minimum insulation resistance of a water heater is
A.2 Mega Ohm
B.1 Mega Ohm
C.0.5 Mega Ohm*
D.0.25 Mega Ohm
Ans:C
61.A solenoid is defined as an electromagnet
A.Having only one turn
B.Having more resistance
C.Having more axial length than diameter*
D.Having less axial length than diameter
Ans:C
62.Two Watt meter method is used to measure the power in -------load
A.Resistive load
B.Balanced load
C.Un-balanced load
D.Balanced and un-balanced load*
Ans:D
63.Potential transformer and current transformer are
A.Power transformer
B.Instrument transformer*
C.Indoor  transformer
D.Outdoor transformer
Ans:B
64.Inter-poles are provided to 
A.Generate the e.m.f
B.Operate in overload
C.Economical basis
D.Improve commutation*
Ans:D
65.Which of the following method is used to control the speed of shunt motor below than its rated speed?
A.Field control
B.Armature control*
C.Taped field control
D.Field and armature control
Ans:B
66.When the generator is loaded
A.Brushes are kept in MNA for sparkles commutation*
B.Brushes are kept in GNA for sparkles commutation
C.MNP and GNP are same and brushes are kept at right angles to it
D.Brushes  are kept at any position on the commutator and gives sparkles commutation
Ans:A
67.A 24 Ohm and 8 Ohm resistors are in parallel have a combined resistance of
A.32 Ohm
B.24 Ohm
C.12 Ohm
D.60 Ohm
Ans:----
68.The percentage of carbon in high speed steel is
A.0.1 to 0.2 %
B.0.2 to 0.3%
C.0.75 to 1%*
D.2%
Ans:C
69.The control force employed in an indicating instrument,which can be kept in any position is
A.Gravity control
B.Eddy current control
C.Fluid triction control
D.Spring control*
Ans:D
70.The deflecting control of a moving iron instrument is directly proportional to the
A.Current
B.Voltage
C.Square root of the current
D.Square of the current*
Ans:D
71.No-Load current of an Induction motor is approximately
A.30% of the full load current*
B.40% of full load current
C.60% of the full load current
D.90% of the full load current
Ans:A
72.Chatter in an AC relay magnet can be eliminated by using
A.Lamination
B.U shaped magnetic core
C.Matching fixed and movable magnetic limbs
D.Shading coil*
Ans:D
73.Which kind of bearing is used when a motor is to be mounted horizontally?
A.Radial*
B.Thrust
C.Anti-friction
D.Angular
Ans:A
74.The rotor of a motor runs at 1410 R.P.M and the synchronous speed is 1500 R.P.M .What is the slip of motor?
A.90 R.P.M
B.3
C.4
D.6*
Ans:D
75.Turbo alternators usually have
A.2 poles*
B.6 poles
C.8 poles
D.12 poles
Ans:A
76.If the meter constant mentioned in the meter is 1500 revolution/K.W.H,in one revolution,the energy consumption is
A.40 watt-minutes*
B.60 watt-minutes
C.100 watt-minutes
D.50 watt-minutes
Ans:A
77.An unknown D.C.voltage is to be measured,which measuring range will you select first?
A.500 V*
B.50V
C.1.5 V
D.0.5 V
Ans:A
78.In three phase circuits the formula for calculating power factor  by two wattmeter method is
Ans:-
79.The resistance of the starting winding
A.Is same as of running winding
B.Is less than the running winding
C.Is higher than the running winding*
D.Can be any value and there is no relationship
Ans:C
80.The purpose of the capacitor in a fan is to be
A.Increase the speed
B.Protect fan when fault occurs
C.Control the speed
D.Give phase shift*
Ans:D
81.The Wagon Tragedy of the Malabar rebellion took place in:
A.10 September 1921
B.10 October 1921
C.10 November 1921*
D.10 December 1921
Ans:C
82.The ‘Pattini Jatha’ was organized by
A.A.K.Gopalan and K.Kelappan
B.A.K.Gopalan and K.P.R.Gopalan*
C.A.K.Gopalan and P.Krishna Pillai
D.EMS Namboothiripad and A.K.Gopalan
Ans:B
83.Who among the following is associated with ‘Keezhariyur Bomb case’of 1942?
A.K.B.Menon*
B.K.K.Raghavan
C.M.C.S.Mani
D.Mandodi Kannan
Ans:A
84.Who among the following  participated in Dandi March of 1930 with Mahatma Gandhi?
A.K.Kelappan
B.Dr.John Mathai
C.Krishnan Nair*
D.None of these
Ans:C
85.The poem’Jatikkummi’is written by
A.Thycaud Ayya
B.Sree Narayana Guru
C.Poikayil Yohannan
D.Pandit Karuppan*
Ans:D
86.The Constitution of India borrowed the idea of Directive  Principles from
A.Britain
B.Germany
C.France
D.Ireland*
Ans:D
87.The Indian Constitution has been divided in to:
A.16 Chapters
B.22 Chapters*
C.24 Chapters
D.25 Chapters
Ans:B
88.Which of the following words were added to the preamble through an amendment in the Constitution carried out during emergency in 1976?
A.Socialist and Secular*
B.Socialist and Republic
C.Secular and Democratic
D.Sovereign and Democratic
Ans:A
89.The Panchayat Raj was introduced in India in:
A.1950
B.1957
C.1959*
D.1961
Ans:C
90.Which one of the following subjects is in the Concurrent List?
A.Defence
B.Police
C.External affairs
D.Criminal laws*
Ans:D
91.Shortly before the general election in 1951,Dr.B.R.Ambedkar decide to contest the election under the banner of:
A.Kisan Mazdoor Praja Party
B.Scheduled  Caste Federation*
C.Socialist Party
D.Ram Raja Parishad
Ans:B
92.Name the military operation of Israel against Gaza in 2014:
A.Operation pillar of defence
B.Operation cast lead
C.Operation inherent resolve
D.Operation protective edge*
Ans:D
93.The Govt.of Tamil decided to celebrate APJ Abdul Kalam’s birthday as:
A.Student Day
B.Youth Renaissance Day*
C.Youth Empower Day
D.Students Science Day
Ans:B
94.Who is known as ‘Mellisai Mannan’?
A.Ilayaraja
B.A.R.Rahman
C.M.S.Viswanathan*
D.None of these
Ans:C
95.Christopher Lee is associated with
A.Cinema*
B.Sports
C.Politics
D.Philosophy
Ans:A
96.Who started CMS Press in 1821?
A.Benjamin Baily*
B.Dr.Herman Gundert
C.Gonsalves
D.Dr.Anjelo Francis
Ans:A
97.The First Keralite who had participated with the activities of Indian National Congress was:
A.C.Sankaran Nair
B.C.Karunakara Menon
C.G.P.Pillai*
D.K.Kelappan
Ans:C
98.The famous play’Pattabakki’was written by:
A.Thoppil Bhasi
B.K.Damodaran*
C.Kesava Dev
D.V.T.Bhattathirippadu
Ans:B
99.Who moved resolution requesting the Congress leadership to take the initiative to work for eradication untouchability in Kerala at ‘Kakinada’Session of 1923?
A.K.Kelappan
B.Dr.T.M.Nair
C.K.Achutha Menon
D.T.K.Madhavan*
Ans:D
100.Ayyankali started Sadhujana Paripalana Sangham in
A.1916
B.1906
C.1908
D.1914

Ans:-----
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email