27 April 2016

// // Leave a Comment

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II PSC ANSWERS KEY 11-04-2016

LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II
EXAM DATE:11-04-2016
1.North end of West Coast Canal
A.Kozhikode
B.Ponnani
C.Kottapuram*
D.Vypin
Ans:C

2.What does the letter “U”stands for in UIAI,the authority for issuing Aadhar Card?
A.Universal
B.United
C.Uniform
D.Unique*
Ans:D
3.Indian State with Universal Public Distribution System
A.Gujarat
B.West Bengal
C.Kerala
D.Tamilnadu*
Ans:D
4.Major type of soil found in India
A.Alluvial Soil*
B.Red soil
C.Black soil
D.Laterite Soil
Ans:A
5.Indian State tops in production of coffee
A.Karnataka*
B.Kerala
C.Tamilnadu
D.Assam
Ans:A
6.National Statistical Day is observed on
A.20 June
B.29 June*
C.20 October
D.29 October
Ans:B
7.The Vernacular Press Act of 1878 was introduced by
A.Lord Ripon
B.Lord Dufferin
C.Lord Lytton*
D.Lord Elgin
Ans:C
8.Bhagat Singh,Rajguru and Sukhdev were given death sentence in the murder of
A.M.O.Owyer
B.Jackson
C.Curzon Wyllie
D.John Saunders*
Ans:D
9.”Rakhi Bandan”was programme in
A.Swadesi Movement*
B.Non Co-operation
C.Khilafat
D.Home Rule
Ans:A
10.Which is known as”Golden Fibre”?
A.Cotton
B.Jute*
C.Silk
D.Wool
Ans:B
11.Who was awarded “Bharata Kesari”?
A.Muhammed Abdu Rahiman
B.V.P.Menon
C.Mannath Padmanabhan*
D.K.P.Kesava Menon
Ans:C
12.”Sadhujanadootan”was a magazine started by
A.Ayyankali
B.K.Ayyappan
C.Poikayil Kumaran
D.John Joseph*
Ans:D
13.First Nair Regulation Act was passed in Travancore during the rule of
A.Moolam Thirunal*
B.Sethu Lakshmi Bayi
C.Chithira Thirunal
D.Visakham Thirunal
Ans:A
14.Absention Movement of Travancore was organized  mainly by
A.Youth League
B.Joint Political Congress*
C.State Congress
D.Liberal Party
Ans:B
15.Guruvayur temple was thrown open to the untouchable Hindus in
A.1931
B.1936
C.1947*
D.1956
Ans:C
16.Chairman of 14th Finance Commission
A.Arun Jaitley
B.Arvind Panagaria
C.Vijay Kelkar
D.Y.V.Reddy*
Ans:D
17.”French Lover”is a novel by
A.Anita Nair
B.Thaslima Nasrin*
C.Chetan Bhagat
D.Vikram Seth
Ans:B
18.The B S-6 standard of emission is to be implemented  nationwide by
A.2017
B.2018
C.2020*
D.2025
Ans:C
19.Which sector is more restricted in terms of Foreign Direct investment?
A.News media*
B.Defence
C.Space
D.Insurance
Ans:A
20.Who  owns the record of fastest century in Test Cricket?
A.Vivian Richards
B.Brendon MC Cullum*
C.AB de Villiers
D.C Anderson
Ans:B
21.The critical temperature of Indian Cattle is---------
A.950F*
B.800F
C.1000F
D.900F
Ans:A
22.According to PFA rules standardized milk contains
A.1.5% fat and 9% SNF
B.3% fat and 8.5%SNF
C.4.5% fat and 8.5%SNF*
D.3%fat and 9%SNF
Ans:C
23.Microorganism that can multiply only inside a living cell is-----------
A.Fungus
B.Protozoa
C.Bacteria
D.Virus*
Ans:D
24.Choose the method for selecting breeding bulls
A.Progeny selection*
B.Pedigree
C.Individually
D.Score card
Ans:A
25.Good quality bio-gas has a composition of-----------
A.75% Carbon dioxide and 25% methane
B.75% methane and 25% carbon dioxide*
C.50% methane and 50% carbon dioxide
D.90% methane and 10% carbon dioxide
Ans:B
26.Human milk is --------than cow milk
A.High in protein,low in lactose
B.High in  protein,high in fat
C.Low in protein,high in lactose*
D.High in protein,high in lactose
Ans:C
27.------vitamin is synthesized by rumen micro flora
A.Vit A
B.Vit D
C.Vit C
D.Vit B complex*
Ans:D
28.Internal quality of egg can be examined using
A.Incubator
B.Candler*
C.Brooder
D.Hover
Ans:B
29.Ampulla is enlarged portion of-------
A.Vas deferens*
B.Fallopian tube
C.Epididymis
D.Seminiferous tubule
Ans:A
30.Met-estrous lasts for
A.12-24 hours
B.14-15 days
C.18-21 days
D.2-3 days*
Ans:D
31.Calf should get milk at the rate of--------% of body weight.
A.10%*
B.15%
C.12%
D.20%
Ans:A
32.Hormones FSH and LH are secreted from
A.Hypothalamus
B.Pituitary*
C.Ovary
D.Corpus luteum
Ans:B
33.In non ruminant herbivores modification of ----helps in digestion of roughages.
A.Abomasum
B.Duodenum
C.Caecum*
D.Jejunum
Ans:C
34.In intensive system of housing of cattle ideal width of manager is-------------
A.70 cm
B.75 cm*
C.1 m
D.50 cm
Ans:B
35.Zinc deficiency leads to--------
A.Hypersensitivity
B.Para Keratosis*
C.White muscle disease
D.Osteoporosis
Ans:B
36.Digestion of carbohydrates in ruminants by microorganisms results in the formation of-------
A.Glucose
B.Galactose
C.Triglycerides
D.Volatile fatty acids*
Ans:D
37.Which among the following vitamins is not a fat soluble one?
A.Vit D
B.Vit K
C.Vit C*
D.Vit A
Ans:C
38.Protein contains---------% of Nitrogen
A.16*
B.18
C.20
D.22
Ans:A
39.Normal body temperature of poultry is------
A.107.20F*
B.102.60F
C.109.80F
D.101.50F
Ans:A
40.Which among the following is a zoonotic disease
A.Coccidiosis
B.Rinderpest
C.Anthrax*
D.Black quarter
Ans:C
41.Select the feed stuff with the highest DCP content
A.Tapioca
B.Gingelly oilcake
C.Coconut cake
D.Ground nut cake*
Ans;D
42.Incubation period of turkey egg is ---------days
A.18
B.35
C.28*
D.21
Ans:C
43.Which among the following species has the highest dressing percentage?
A.Bovine
B.Caprine
C.Swine*
D.Avian
Ans:C
44.The hormone responsible for maintaining pregnancy is--------
A.Estrogen
B.Progesterone*
C.Oxytocin
D.FSH
Ans:B
45.The ruminant stomach compartment that squeeze out water from feed is-------
A.Omasum*
B.Rumen
C.Reticulum
D.Abomasum
Ans:A
46.The time and temperature in HTST system of pasteurization is---------
A.720C,15 seconds*
B.720C,15 minutes
C.630C,30 seconds
D.630C,30 minutes
Ans:A
47.Type of placentation in sow is-------
A.Zonary
B.Epitheliochorial
C.Cotyledonary
D.Diffuse*
Ans:D
48.Which among the following is a protozoal disease of poultry?
A.Ranikhet disease
B.Coccidiosis*
C.Curled toe paralysis
D.Mareck’s disease
Ans:B
49.--------is an anti-sterility vitamin
A.Vit C
B.Vit K
C.Vit A
D.Vit E*
Ans:D
50.FMD vaccination campaign in Kerala is---------
A.Gosree
B.Gosuraksha
C.Goraksha*
D.Govardhini
Ans:C
51.Heart is situated in----------cavity.
A.Abdominal
B.Pelvic
C.Thoracic*
D.None of these
Ans:C
52.As per ISI specification compounded cattle feed should contain ---------%CP
A.14
B.20*
C.25
D.10
Ans:B
53.Choose a disease caused by virus.
A.Foot and Mouth Disease*
B.Anthrax
C.Black quarter
D.Brucellosis
Ans:A
54.According  to PFA rules butter should contain not less than ------------% fat.
A.70
B.20
C.99
D.80*
Ans:D
55.The disease in cattle due to impaired carbohydrate metabolism is---------
A.Ketosis*
B.Tuberculosis
C.Mastitis
D.Milk fever
Ans:A
56.The cryo protectant in frozen semen is-----
A.7% glycerol*
B.2.96% sodium citrate
C.Liquid nitrogen
D.CME
Ans:A
57.Castrated male pig is--------
A.Gilt
B.Stag*
C.Wether
D.Gelding
Ans:B
58.In our cross breeding programme of cattle exotic inheritance is recommended to be limited to---------percentage
A.100
B.80
C.50*
D.75
Ans:C
59.Oxytocin is secreted from which of the following glands.
A.Ovary
B.Anterior pituitary
C.Hypothalamus
D.Posterior pituitary*
Ans:D
60.Major milk protein in cow milk is------
A.Lactalbumin
B.Casein*
C.Lactoglobulin
D.Sucrose
Ans:B
61.Choose a deworming medicine from those given below
A.Albendazole*
B.Penicillin
C.Streptomycin
D.Iodophore
Ans:A
62.Whole leghorn breed of poultry belongs to which class?
A.Mediterranean*
B.Asiatic
C.English
D.American
Ans:A
63.Special concentrate feed given to calves for better growth is termed -----------
A.Milk replacer
B.Calf starter*
C.Colostrum
D.Creep feed
Ans:B
64.Full mouth condition in cattle occurs at the age of ----------
A.1 year
B.2 years
C.5 years*
D.4 years
Ans:C
65.Testosterone is secreted from---------------
A.Zona pellucid
B.Sertoli cells
C.Graafian follicle
D.Leydig cells*
Ans:D
66.In cattle ovulation occurs at which stage of sexual cycle?
A.Diestrous
B.Metestrous*
C.Estrous
D.Proestrous
Ans:B
67.Select suitable age of castrating bull from the following
A.4-5 years
B.6 months to 1 year
C.6-7 uears
D.2-3 years*
Ans:D
68.The ideal calving interval in cattle for better productivity is------------
A.9-10 months
B.10-11 months
C.12-13 months*
D.16-18 months
Ans:C
69.Renneting is a process involved in manufacturing of--------
A.Paneer
B.Ice cream
C.Khoa
D.Cheese*
Ans:D
70.Spermatozoa undergo maturation and development in--------part of male reproductive system.
A.Epididymis*
B.Vas deferens
C.Seminal vesicle
D.Sigmoid flexure
Ans:A
71.Type of teeth which is absent in cattle
A.Incisors
B.Premolars
C.Canines*
D.Molars
Ans:C
72.Ideal dry period recommended for dairy cattle is-------days
A.45
B.60*
C.90
D.30
Ans:B
73.A fodder tree commonly seen in Kerala
A.Subabool*
B.Hybrid Napier
C.Tapioca
D.Congo signal
Ans:A
74.When water is added to milk,specific gravity of milk
A.Increases
B.Decreases*
C.Remains constant
D.First increases then decreases
Ans:B
75.Type of feed containing more than 18% crude fibre is------
A.Concentrates
B.Roughages*
C.Molasses
D.Urea
Ans:B
76.The method of Identification not suited for white coated animals is------
A.Hot iron branding
B.Chemical branding
C.Freeze branding*
D.Tagging
Ans:C
77.After dilution,the diluted semen is examined under high power microscope for evaluating which of the following parameter.
A.Mass acitivity
B.Color
C.Consistency
D.Motility*
Ans:D
78.Young one of turkey is known as--------
A.Colt
B.Foal
C.Kid
D.Poult*
Ans:D
79.Which among the following is an induced ovulator?
A.Pig
B.Cow
C.Cat*
D.Dog
Ans:C
80.Site  of fertilization in cattle is------------
A.Cervix
B.Horn of uterus
C.Fallopian tube*
D.Endometrium
Ans:C
81.Blood glands are found in-----
A.Cockroach
B.Earthworm*
C.Frog
D.None of these
Ans:B
82.Joints between the skull and the vertebral column is known as------
A.Pivot joint*
B.Ball and socket joint
C.Gliding joint
D.Ellipsoid joint
Ans:A
83.Hybridisation technique is used to detect specific proteins--------
A.Western blotting*
B.Southern blotting
C.DNA finger printing
D.None of these
Ans:A
84.In ECG,the ventricular depolarization is represented as
A.Q-Wave
B.P-Wave
C.QRS Complex*
D.T-Wave
Ans:C
85.Turner’s syndrome has the sex chromosome combination of--------
A.XXY
B.XXX
C.XYY
D.X0*
Ans:D
86.The enzyme,which is known as “Molecular Scissors”is----
A.DNA ligase
B.DNA Polymerase
C.Restriction endonuclease*
D.RNA polymerase
Ans:C
87.Which of the following is a pseudocoelomate animal?
A.Tapeworm
B.Planaria
C.Liverfluke
D.Roundworm*
Ans:D
88.Tendon Joins-----
A.Bone-to-Bone
B.Muscle-to-Bone*
C.Bone-to-cartilage
D.None of these
Ans:B
89.A child of blood group ‘O’will have parents of blood groups-------
A.A and B
B.O and AB
C.O and A or B
D.None of these*
Ans:D
90.The functional unit of DNA ,which determines a single polypeptide chain is---------
A.Recon
B.Cistron*
C.Muton
D.None of these
Ans:B
91.Which of the following ion plays a vital role in the photolysis of water during photosynthesis?
A.Na+
B.K+
C.Mn2+*
D.Cu2+
Ans:C
92.Agaricus belongs to the class-------
A.Ascomycetes
B.Phycomycetes
C.Basidiomycetes*
D.Deuteromycetes
Ans:C
93.The ribosome of eukaryotes is----------
A.80 S*
B.70 S
C.50 S
D.40 S
Ans:A
94.Which of the following plant hormone is known as stress hormone?
A.Auxin
B.Gibberellins
C.Abscisic acid*
D.Ethylene
Ans:C
95.Anemophily refers to------
A .pollination by the agency of animals
B.Pollination by the agency  of wind*
C.Pollination by the agency of bats
D.Pollination by the agency of birds
Ans:B
96.Maturation of anther and stigma of a flower at different times is known as
A.Dichogamy*
B.Heterostyly
C.Herkogamy
D.None of these
Ans:A
97.Arachis  hypogeal belongs to the family of---------
A.Fabaceae*
B.Solanaceae
C.Lilaceae
D.None of these
Ans:A
98.The Cambium,which produces cork is known as------
A.Phelloderm
B.Phellen
C.Periderm
D.Phellogen*
Ans:D
99.Name the fungus which is extensively used in Genetic studies.
A.Rhizopuz
B.Neurospora*
C.Penicillium
D.Mucor
Ans:B
100.The site of dark reaction in photosynthesize is-----------
A.Grana
B.Cytoplasm
C.Endoplasm reticulum
D.Stroma*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email