24 May 2016

// // Leave a Comment

REHABILITATION TECHNICIAN GRADE II,MEDICAL EDUCATION ONLINE EXAM:09-05-2016

REHABILITATION TECHNICIAN GRADE II(PROSTHETICS,ORTHOTICS),MEDICAL  EDUCATION
ONLINE EXAM:09-05-2016
1.Coale and Hoover studies on --------
A.Indian population*
B.Indian society
C.Indian Cinema
D.Indian culture
Ans:A

2.Reserve Bank of India was constituted on account-------------PhD thesis.
A.C.D.Deshmukh
B.G.V.Joshi
C.Mc.Donald
D.Ambedkar*
Ans:D
3.Who authored the book Gandhian Economic Thought?
A.J.C.Kumarappa*
B.B.R.Nanda
C.C.F.Andrews
D.Amartya Sen
Ans:A
4.Aryasidhanta chandrika was published
A.1900
B.1893*
C.1897
D.1916
Ans:B
5.Meaning of the Spansih word,Elnino?
A.Infant Jesus*
B.Wind
C.Cyclone
D.God
Ans:A
6.Which grama panchayat of Kerala was awarded the Nari Sakthi award?
A.Aryanadu
B.Pulamanthole
C.Angadipuram*
D.Perumatty
Ans:C
7.Schiaparelli is an expedition mission on------
A.Moon
B.Mars*
C.Venus
D.Saturn
Ans:B
8.Adhar bill was passed by Loksabha on-------
A.March 3rd 2016*
B.1st March 2016
C.20th March 2015
D.3rd March 2015
Ans:A
9.Which nation hosted the T20 World Cup Cricket 2016?
A.England
B.Bangladesh
C.Australia
D.India*
Ans:D
10.Name the author of the book History of Sanskrit in India
A.C.Grant
B.S.Poliock*
C.M.Muller
D.Wilkins
Ans:B
11.The leader of Yachana Yatra
A.V.T.Bhattathiripadu*
B.A.K.Gopalan
C.K.Kelappan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A
12.Pandit Karuppan started-------
A.Karshaka Sangam
B.Vidyaposhini Sabha
C.Vala Samudaya Sabha*
D.Vidyarthi Sangam
Ans:C
13.The publishing house Islamia was started
A.Vakkom Abdul Khadar Moulavi*
B.M.Abdurahiman
C.E.Moidu Moulavi
D.Adbul Kareem
Ans:A
14.In which year Sahodara Prastanam was founded?
A.1924
B.1916
C.1927
D.1917*
Ans:D
15.The Monsoon which brings rain in Kerala during the period October----November is------
A.South-West
B.North-West
C.North-West*
D.South-East
Ans:C
16.The chief editor of Swadeshabhimani was------
A.K.Ramakrishnapillai*
B.K.Damodaran
C.Vakkom Abdul Khader Moulavi
D.M.Abdurahiman
Ans:A
17.B.P.Pal,famous scientist related to--------
A.Chipko Movement
B.Green Revolution*
C.Silver Revolution
D.DRDO
Ans:B
18.The theme of World Water Day,2016
A.Water and jobs*
B.Waste water
C.Nature-based solutions water
D.Water and energy
Ans:A
19.Who started Free India Centre in Germany?
A.Madam Cama
B.Subhash Chandra Bose*
C.Lala Hardayal
D.Arabindo Ghosh
Ans:B
20.Which mountain range is known as Sahyadri?
A.Eastern Ghats
B.Western Ghats*
C.Himalaya
D.Vindya and Satpura
Ans:B
21.PTB Prosthesis is indicated in
A.Above knee amputation
B.Below knee amputation*
C.Above elbow amputation
D.Below elbow amputation
Ans:B
22.Muenster Prosthesis
A.Below knee amputation
B.Above knee amputation
C.Above elbow amputation
D.Below elbow amputation*
Ans:D
23.Above knee prosthesis has a
A.Oval socket
B.Hexagonal socket
C.Triangular socket
D.Quadrailateral socket*
Ans:D
24.Craig Scott Orthosis is fitted with
A.Offset knee joint
B.Drop lock knee joint
C.Klerizack joint
D.Bail lock*
Ans:D
25.Metatarsal bar is fitted in
A.Opponents splint
B.Knucle bender splint
C.Shoe modifications*
D.Lumbosacral coarset
Ans:C
26.Genu recurvatum may get relief with
A.UCBL
B.Arch support
C.Crooked and elongated heel
D.Swedish knee cage*
Ans:D
27.Solid AFo is indicated in
A.Mediolateral stability of foot
B.Severe ankle clonus*
C.Flail foot
D.Flat foot
Ans:B
28.Othotic knee joint for Genu Recurvatum is
A.Dial lock
B.Bail lock
C.Drop lock
D.Offset joint*
Ans:D
29.Reciprocal gail orthoses may be indicated in patient with
A.Quadriplegia
B.Paraplegia*
C.Hemiplegia
D.Bilateral foot drop
Ans:B
30.Klenzack joint is
A.Planter flexion assist
B.Dorsi flexion assist*
C.Hydraulic joint
D.Pneumatic joint
Ans:B
31.Chariston Bending Brace is indicated in
A.Scoliotic spine in children*
B.Kyphotic spine in children
C.Kyphoscoliotic spine in children
D.Paralytic spine in children
Ans:A
32.MEralgia paresthetica is involvement of
A.Obturator nerve
B.Lateral cutaneous nerve of thigh*
C.Femoral nerve
D.Lateral popliteal nerve
Ans:B
33.An example of three post collar is
A.SOMI Brace*
B.Milwaukee Brace
C.Taylor’s Brace
D.Thomas Brace
Ans:A
34.Chairback Orthosis
A.Lumbosacral Flexion Extension Control Orthosis*
B.Thoraclumbosacral Flexion Extension Control Orthosis
C.Lumbosacral Flexion Control Orthosis
D.Thoraclumbosacral Flexion Extension Lateral Control Orthosis
Ans:A
35.Knight Taylor’s Brace is
A.Knee Orthosis
B..Hand Orthosis
C.Spinal Orthosis*
D.Foot Orthosis
Ans:C
36.SACH Foot is:
A.Energy storing foot
B.Modification in foot orthosis
C.Prosthetic foot with ankle joint
D.Prosthetic foot without ankle joint*
Ans:D
37.Boston Brace is
A.Knee Orthosis
B.Under Arm Orthosis*
C.Lumbosacral Orthosis
D.Cervical Orthosis
Ans:B
38.Minerva Orthosis
A.Encircles the forehead*
B.Encircles the shoulders
C.Encircles the cervical region
D.Encircles the occipitoparietal area of skull
Ans:A
39.Parpodium is useful for children suffering from
A.Spina Bifida with Paraplegia*
B.Traumatic Paraplegia
C.Traumatic Quadriplegia
D.Cerebral Palsy
Ans:A
40.Trilateral Orthosis is situated in
A.Legg-Calve-Perthese disease*
B.Congential dislocation of hip
C.Genu Valgum following ricket
D.Genu Varum following ricket
Ans:A
41.Pavlik Harness is indicated in
A.Wrist drop
B.Foot drop
C.Anterior dislocation of shoulder
D.Congential dislocation of hip*
Ans:D
42.The Thoracic band of Chairback Orthosis is placed
A.Over body of Sternum
B.Level of Xiphisternum
C.Level of spine of Scapula
D.Just below Scapula*
Ans:D
43.Talipes shoe
A.Has inner straight border only*
B.Raised inner border
C.Has both inner and outer border straight
D.Has outer straight border only
Ans:A
44.Denis Brown Splint is indicated in
A.Calcaneal Spur
B.Hallux Valgus
C.Hammer Toe
D.Talipes*
Ans:D
45.Syme’s Prosthes is
A.A suction socket prosthesis
B.A transfemoral prosthesis
C.A hemipelvectomy prosthesis
D.A below knee prosthesis*
Ans:D
46.Chopart’s amputation is
A.Forearm amputation
B.Translumbar amputation
C.Partial hand amputation
D.Partial foot amputation*
Ans:D
47.Forequarter amputation is
A.Above the level of elbow joint
B.Above the level of shoulder joint*
C.Just below the level of shoulder joint
D.Just below the level of elbow joint
Ans:B
48.Whip during stance phase is
A.Sudden abrupt rotation*
B. Sudden locking of prosthetic foot
C.Uneven rise of hip on amputee gait
D.Abducted gait of amputee limb
Ans:A
49.Risser’s sign is to be seen while prescribing
A.Chairback Brace
B.Milwaukee Brace*
C.SOMI Brace
D.Thomas Brace
Ans:B
50.Energy expenditure in BK amputee compared to AK Amputee is always
A.Greater
B.Lesser*
C.Depends on length of the stump
D.Equal
Ans:B
51.Suction Socket Prothesis may be given in
A.Above elbow prosthesis
B.Below elbow prosthesis
C.Above knee prosthesis*
D.Below knee prosthesis
Ans:C
52.Reciprocating Gait Orthosis is a
A.Hip knee guided orthosis
B.Hip guided orthosis*
C.Hip knee ankle guided orthosis
D.Hip ankle guided orthosis
Ans:B
53.The Medial wall of Quadrilateral Socket is
A.Straight*
B.Inclined
C.Triangular
D.Oval
Ans:A
54.Jewett Brace is
A.Flexion Control Thoracolumbosacral Orthoses*
B.Flexion Extension Control Lumbosacral Orthoses
C.Flexion Extension Control Thoracolumbosacral Orthoses
D.Flexion Extension Lateral Control Lumbosacral Orthoses
Ans:A
55.A keyphosis is best treated by
A.Boston Brace
B.Milwaukee Brace
C.Jewett Brace*
D.Chairback Brace
Ans:C
56.Milwaukee Brace is
A.Knee Orthosis
B.Ankle Foot Orthosis
C.Spinal Orthosis*
D.Wrist Hand Orthosis
Ans:C
57.In Floor Reaction Orthosis,the footplate of AFO is
A.Set in Slight Planeterflexion*
B.Set in Slight Dorsiflexion
C.Set in Slight Eversion
D.Set in Slight Inversion
Ans:A
58.Knee joint is a
A.Syndesmosis
B.Fibrous joint
C.Synovial joint*
D.Cartilaginous joint
Ans:C
59.Toe Raising device is indicated in
A.Hallux Valgus
B.Morton’s Metatarsalgia
C.Foot Drop*
D.Talipes Equinus
Ans:C
60.Phantom pain is observed following
A.Clostridium botulinum injection
B.Amputation*
C.Phenol block
D.Tenotomy procedure
Ans:B
61.Translumbar Amputee needs
A.Stubbies
B.Computer processed knee joints
C.Energy storing prosthetic foot
D.Colostomy +Distal sigmoid colon for urinary diversion*
Ans:D
62.Stubbies are indicated in
A.Bilateral Above Elbow Amputation
B.Bilateral Below Elbow Amputation
C.Bilateral Below Knee Amputation
D.Bilateral Above Knee Amputation*
Ans:D
63.Siris Silver Ring is indicated in
A.Mallet Finger
B.Boutonniere’s deformity*
C.Trigger Finger
D.Z deformity of Thumb
Ans:B
64.Boutonnier’s deformity may be seen in
A.Ankylosing Spondylitis
B.Psoriatic Arthritis
C.Rheumatoid Arthritis*
D.Scleroderma
Ans:C
65.Mallet Finger is
A.Flexed MP Joint
B.Flexed PIP Joint
C.Flexed DIP Joint*
D.Extended MP Joint
Ans:C
66.Knuckle bender splint is indicated in
A.Wrist drop deformity
B.Foot drop deformity
C.Claw hand deformity*
D.Intrinsic plus hand deformity
Ans:C
67.Frejka Pillow is indicated in
A.Contenital dislocation of hip*
B.Anterior dislocation of shoulder
C.Subluxated knee
D.Cervical spondylosis
Ans:A
68.In Myo-Electric Prothesis surface electrode is placed in
A.Prosthetic joint
B.Terminal device
C.Socket*
D.Cable
Ans:C
69.Krukenberg amputation is
A.Partial foot amputation
B.Forearm amputation*
C.Partial hand  amputation
D.Transtibial amputation
Ans:B
70.The site for commonest limb amputation is
A.Above elbow
B.Below elbow
C.Below knee*
D.Above knee
Ans:C
71.Dorrance Hook is
A.Voluntary opening hand prosthesis
B.Voluntary closing  hand prosthesis*
C.Battery operated closing hand prosthesis
D.Battery operated opening hand prosthesis
Ans:B
72.Cerebral palsy is
A.Lower motor neurone lesion
B.Upper motor neurone lesion*
C.Acute inflammatory demyelinating polyneuropathy
D.Autoimmune disease
Ans:B
73.Poliomyelitis is
A.Acute inflammatory polyradiculopathy
B.Upper motor neurone disease
C.Lower motor neurone disease*
D.Autoimmune disease
Ans:C
74.Angle in Scoliotic Curve is best measured by
A.Perkin’s line
B.Hilgenriener’s line
C.Cobb’s angle*
D.Shenton’s line
Ans:C
75.Vannini-Rizzoli Stabilizing Boots has anterior strap
A.Located just above the knee
B.Located just above the ankle
C.Located just below the ankle
D.Located just below the knee*
Ans:D
76.In Stump Bandaging,the maximum pressure is at the
A.Inner side
B.Outer side
C.Proximal end
D.Terminal end*
Ans:D
77.Boots with raised heel is indicated in
A.Genu Varum
B.Genu Recurvatum*
C.Genu Valgum
D.Flexion Contracture Knee
Ans:B
78.Lisfranc’s Amputation is through
A.Tarsometatarsal level*
B.Midtarsal level
C.Calcaneal level
D.Tibial supramalleolar level
Ans:A
79.Abduction gait while walking with lower limb bracing is
A.Due to pressure in perineum*
B.Due to too short brace
C.Due to loose fitting shoe
D.Due to quadriceps weakness
Ans:A
80.Energy storing foot
A.Is orthotic device
B.Is electric operated device
C.Is prosthetic cum orthotic device
D.Is prosthetic device*
Ans:D
81.A large toe box is given in
A.Pes Planus
B.Pes Cavus
C.Hammer Toe*
D.Planter Fascitis
Ans:C
82.The part of shoe absent in CTEV boot is
A.Counter
B.Heel*
C.Throat
D.Lace stay
Ans:B
83.The Orthosis given in De-Quervain’s disease is
A.Thumb Spica Splint*
B.Static Cockup Splint
C.Dynamic Cockup Splint
D.Wrist Hand Orthosis
Ans:A
84.Hyper extension of MCP joints and flexion of IP joints is referred as:
A.Wrist drop deformity
B.Ape thumb deformity
C.Claw hand deformity*
D.Intrinsic plus deformity
Ans:C
85.An aeroplane splint keeps shoulder
A.Abducted*
B.Adducted
C.Extended
D.Internally rotated
Ans:A
86.Swivel Orthosis is indicated in
A.Bilateral congenital dislocation of hip joint
B.Spina bifida with paraplegia*
C.Residual polio with paraplegia
D.Bilateral perthes disease
Ans:B
87.An airplane splint is
A.Hip Orthosis
B.Wrist orthosis
C.Shoulder Orthosis*
D.Elbow Orthosis
Ans:C
88.Which Spinal Brace is useful in Scoliosis?
A.Milwaukee Brace*
B.Taylor’s Brace
C.ASH Brace
D.Lumbosacral Corset
Ans:A
89.Which Brace is given to restrict cervical spinal movement?
A.SOMI Brace*
B.Hard Cervical Collar
C.Taylor’s Brace
D.Thomas Brace
Ans:A
90.Full Name of SACH Foot is
A.Straight Ankle Cushion Heel
B.Solid Ankle Cavus Heel
C.Straight Ankle Cavus Heel
D.Solid Ankle Cushion Heel*
Ans:D
91.A Brace is prescribed in which stage of Polio?
A.Acute stage
B.Recovery stage
C.Residual stage
D.All of above*
Ans:D
92.Posterior stop in AFO limits
A.Planterflexion*
B.Dorsiflexion
C.Inversion
D.Eversion
Ans:A
93.In Legg-Calve-Perthes disease,the hip is kept in
A.Abduction with support of orthosis
B.Flexion with support of orthosis
C.Hyperabduction with support or orthosis*
D.Extension with support of orthosis
Ans:C
94.Klenzack joint should not be used
A.In presence of flaccidity
B.In presence of prosthetic foot
C.In presence of sensory loss
D.In presence of spasticity*
Ans:D
95.Bowderl Control Cable is seen in
A.Suction socket prosthesis
B.Below elbow prosthesis*
C.Above elbow prosthesis
D.Muenster prosthesis
Ans:B
96.Above elbow prosthesis is fitted with
A.Single control cable
B.Dual control cable*
C.Multi-channel control cable
D.Automatic control cable
Ans:B
97.Reciprocating Galt Orthosis provides
A.Ipsilateral hip extension and knee flexion
B.Ipsilateral hip extension and knee extension
C.Contralateral knee extension ipsilateral knee flexion
D.Contralateral hip extension and ipsilateral hip flexion*
Ans:D
98.The stump should be bandaged for
A.6-8 weeks before prosthetic fitting*
B.Stump bandaging is not necessary
C.2-4 weeks before prosthetic fitting
D.1-2 weeks before prosthetic fitting
Ans:A
99.Common prosthetic gait deviations in amputee are all except
A.Lateral trunk bend
B.Whips
C.Narrow walking base*
D.Circumducted gait
Ans:C
100.Flexible below elbow hinges are best suited in
A.Very short below elbow stump
B.Short below elbow stump
C.Long below elbow stump*
D.Kurkenberg Amputation

Ans:C
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email