1 June 2016

// // Leave a Comment

ANSWER KEY PSC EXAM COMPUTER ASSISTANT GRADE II,UNIVERSITIES 26-05-2016

COMPUTER ASSISTANT GRADE II,UNIVERSITIES
EXAM DATE:26-05-2016
1.Which social reformer started the  movement called ‘Sadhujana Paripalana Sangam’?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Sree Narayana Guru
C.K.Kelappan
D.Ayyankali*
Ans:D

2.Who wrote the book ‘Anastasyayude Rektha Sakshyam’?
A.Sr.Alphonsa
B.Vallathol Narayana Menon
C.Sr.Mary Beninja
D.Fr.Kuriakose Elias Chavara*
Ans:D
3.Golden Quadrilateral is a--------project
A.Rail
B.Road*
C.Tele communication
D.Health
Ans:B
4.Name of the instrument used in aeroplanes to measure height:
A.Barometer
B.Altimeter*
C.Pedometer
D.Multimeter
Ans:B
5.Which Malayalam poet was honored by the British prince in 1922?
A.G.Sankara Kurup
B.Vallathol Narayana Menon
C.Kumaranasan*
D.Changampuzha Krishnapillai
Ans:C
6.A major poverty eradication programme in the following:
A.MGNREGS*
B.RMSA
C.DPEP
D.SSA
Ans:A
7.The largest pure water lake in India:
A.Dal
B.Woolar*
C.Kolleru
D.Pangong
Ans:B
8.Who was the founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
A.Thycaud Ayya
B.Poikayil Yohannan*
C.Pandit Karuppan
D.Chattampi Swami
Ans:B
9.Which day is observed as world population day?
A.July 11*
B.June 11
C.Nov.20
D.Dec.10
Ans:A
10.Which gave the honorary title ‘Sardar’to Vallabhai Pattel?
A.Mahatma Gandhi*
B.Jawaharlal Nehru
C.Bala Gangadhara Tilak
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:A
11.Which river is related with Majuli Island?
A.Ganga
B.Brahmaputra*
C.Godavari
D.Krishna
Ans:B
12.Ustad Ahmad Lahauri is the principal designer of which famous building?
A.QutubMinar
B.Red Fort
C.CharMinar
D.Taj Mahal*
Ans:D
13.Which Indian State gets its name from the Pali word for Buddhist monastery?
A.Orissa
B.Sikkim
C.Bihar*
D.Tripura
Ans:C
14.The last supper is a famous fresco painted by which great renaissance artist?
A.Titian
B.Donattello
C.Leonardo de Vinci*
D.Michael Anjelo
Ans:C
15.Who won the Nobel Prize for literature in 2015?
A.William D.Kampal
B.Sathoshi Omura
C.Paul Modrich
D.Swetlana Alexeevich*
Ans:D
16.Who was the founder of Atma Vidya Sangham?
A.Thycaud Ayya
B.Brahmananda Sivayogi
C.Kumara Guru
D.Vagbhatananda*
Ans:D
17.Black soil is suitable for which crop?
A.Tea
B.Vegetable
C.Fruits
D.Cotton*
Ans:D
18.The oldest mountain range in India:
A.Himalaya
B.Aravally*
C.Satpura
D.Western Ghat
Ans:B
19.Last formed corporation in Kerala:
A.Kochi
B.Trissur
C.Kannur*
D.Kollam
Ans:C
20.Who was the woman leader of Quit India Movement?
A.Annie Besant
B.Aruna Asif Ali*
C.Sarojini Naidu
D.Madam Kama
Ans:B
21.”Ballot is powerful than bullet”who said so?
A.Jawaharlal Nehru
B.George Washington
C.Abraham Lincoln*
D.Mahatma Gandhi
Ans:C
22.Whose autobiography is known as’Ente Jeevitha Smaranakal’?
A.E.M.S Namboodiripad
B.Vaikom Muhammad Basheer
C.K.Kelappan
D.Mannathu Padmanabhan*
Ans:D
23.Which river forms the boundary between North India and South India?
A.Mahanadi
B.Narmada*
C.Godavari
D.Kaveri
Ans:B
24.Which of the following is known as the lungs of Nature?
A.Fresh water lakes
B.Mountains
C.Rainforest*
D.Wetlands
Ans:C
25.Name of the agency that won the Gandhi Peace Award for the year 2014:
A.ISRO*
B.RED CROSS
C.ASIA WATCH
D.NATIONAL SERVICE SCHEME
Ans:A
26.Where is Lothal?
A.Gujarat*
B.Punjab
C.Rajasthan
D.Madhya Pradesh
Ans:A
27.A special phenomenon seen only in the Arabian Sea:
A.Loo
B.Coral Reefs
C.Tides
D.Chakara*
Ans:D
28.Which latitude passes through India?
A.Tropic of cancer*
B.Tropic of capricon
C.Equator
D.Artic circle
Ans:A
29.In which year Sree Narayana Guru formed S.N.D.P.Yogam?
A.1900
B.1901
C.1903*
D.1907
Ans:C
30.Who was the first woman president of Indian National Congress?
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant*
C.Vijayalakshmi Pandit
D.Indira Gandhi
Ans:B
31.---------is the brain of a computer
A.Keyboard
B.Central Processing Unit*
C.Monitor
D.Printer
Ans:B
32.In MS Word 2007 Maximum Zoom is-----Percentage
A.100
B.300
C.200
D.500*
Ans:D
33.The extension of a Paint File:
A..BMP*
B..TXT
C..XLS
D..CPP
Ans:A
34.Which of the following is not an Antivirus Software?
A.JAVA*
B.KASPERSKY
C.McAfee
D.NORTON
Ans:A
35.Which one of the following is a word processing software?
A.MS ACCESS
B.MS EXCEL
C.MS POWERPOINT
D.MS WORD*
Ans:D
36.What function displays row data in a column or column data in a row?
A.Concatenate
B.Transpose*
C.Trim
D.Average
Ans:B
37.-----Gigabytes=1 Terabyte
A.1204
B.1104
C.1024*
D.None of the above
Ans:C
38.Microsoft Office is:
A.Shareware
B.Open-Source software
C.Public Domain Software
D.An Application suite*
Ans:D
39.URL stands for:
A.Uniform Resource Locator*
B.Uniform Resource Loader
C.Uniform Research Locator
D.Uniform Research Loader
Ans:A
40.Which power point view displays each slide of the presentation as a thumbnail display?
A.Slide master
B.Slide show
C.Slide sorter*
D.Notes page
Ans:C
41.To create a new folder in a window:
A.Right Click+Select new folder*
B.Double Click+Select view
C.Left Click+Select new folder
D.Double click on desktop
Ans:A
42.Which of the following groups consists of only input devices?
A.Keyboard,Printer,Monitor
B.Mouse,Keyboard,Scanner*
C.Keyboard,Mouse,Printer
D.Priner,Scanner,Mouse
Ans:B
43.Inventor of Email System is:
A.Winton Surf
B.Jan Kenneth
C.Bill Gates
D.None of above*
Ans:D
44.The ‘copy’command saves the content temporarily to the:
A.Desktop
B.Printer
C.Clipboard*
D.MS Word
Ans:C
45.MS Excel displays the address of the active cell in the:
A.Formula bar*
B.Status bar
C.Toolbar
D.Menu bar
Ans:A
46.Which of the following helps to reduce the sound while typing?
A.Feed roll*
B.Paper table
C.Paper ball
D.None of the above
Ans:A
47.Carriage Rack is set on the top of the:
A.Pinion wheel*
B.Ratchet wheel
C.Dog block
D.Segment
Ans:A
48.The process of taking out more copies on a typewriter using carbon paper
A.Duplicating
B.Spreading
C.Manifolding*
D.Manuscripting
Ans:C
49.The instruction ‘trans’given in a manuscript represents:
A.Transverse
B.Transpose*
C.Translate
D.Transport
Ans:B
50.The abbreviation of Pound is:
A.pz
B.pd
C.pnd
D.Ib*
Ans:D
51.’Stet’written on manuscripts represents:
A.Omit the word or line marked
B.Type the matter scored off*
C.Insert a word or letter
D.To split letters or words
Ans:B
52.The last word typed at the end of a page being repeated as the first word in the subsequent page is called:
A.Catchword*
B.Postscript
C.Footnote
D.Endnote
Ans:A
53.Which of the following helps in correcting the typed matter on a typewriter?
A.Paper bail
B.Margin stop scale
C.Segment
D.Line finder scale*
Ans:D
54.Decrease in main spring tension in a typewriter leads to:
A.Jerking
B.Overtypin*
C.Jumping
D.None of these
Ans:B
55.Which pen is used for signing on a stencil paper?
A.Sketch pen
B.Ink pen
C.Stylus pen*
D.Hard pencil
Ans:C
56.The key which is not found in English Typewriter:
A.Margin release key
B.Key release key
C.Tab set key
D.Dead key*
Ans:D
57.Which of the following is not a non character key?
A.Master key*
B.Tab release key
C.Key release key
D.Tab set key
Ans:A
58.----------helps the type bars to return to the basket after each stroke.
A.Paper Guide
B.Card Holder
C.Feed Rolls
D.Buffer Spring*
Ans:D
59.Which are the guide keys in the English Typewriter?
A.Q and P
B.A and ;*
C.Z and M
D.A and I
Ans:B
60.Overlapping of letters at the locked  right margin is called:
A.Rewriting
B.Offsetting
C.Aligning
D.Piling*
Ans:D
61.In which of the following,the subject of the letter is given under”abstract”?
A.D.O.letter
B.Circular
C.Govt.Order*
D.Memorandum
Ans:C
62.’E & OE’is the abbreviation for:
A.Errors and Omissions Excepted*
B.Errors and Omissions Expected
C.Errors and Omissions Erased
D.Errors and Omissions Expelled
Ans:A
63.In a Business Letter,-----is typed just below the complementary close.
A.Perprocuration*
B.Designation
C.Salutation
D.Name of the signatory
Ans:A
64.How many spaces are to be provided after a colon?
A.One
B.Three
C.No space
D.Two*
Ans:D
65.How many space adjustments can be done in a Typewriter?
A.3
B.5
C.2
D.4
Ans:----
66.Which finger of the left hand is used to type the letter’Z’?
A.Little finger*
B.Index finger
C.Ring finger
D.Middle finger
Ans:A
67.----------is used for getting continuous uppercase characters.
A.Shift lock*
B.Marginal Release Key
C.Shift Key
D.Tab set key
Ans:A
68.The cheapest method of taking a large number of copies using stencil is called:
A.Stencil Cutting*
B.Stencil Duplicating
C.Manifolding
D.None of the above
Ans:A
69.The Cyclostyle machine was invented by:
A.David Gestetner*
B.Christopher L Sholes
C.William Mill
D.Sir Issac Pitman
Ans:A
70.The Loose Dog helps in:
A.Ribbon reverse movement
B.Up and down movement
C.Step by step movement*
D.None of the above
Ans:C
71.A worksheet contains:
A.256 columns and 65563 rows
B.256 columns and 65536 rows*
C.256 columns and 75536 rows
D.265 columns and 75536 rows
Ans:B
72.Which of the following is a Volatile Memory?
A.EPROM
B.ROM
C.RAM*
D.None of the above
Ans:C
73.Name the section at the top of the document used to place the name,page number etc.
A.Header*
B.Web layout
C.Footer
D.Hyperlink
Ans:A
74.Who is the founder of Facebook?
A.Glen Recort
B.Tim Berners Le
C.Allen Turing
D.Mark Zuckerberg*
Ans:D
75.Which of the following shortcut key is used for insert a new slide?
A.Ctrl+S
B.Ctrl+F
C.Ctrl+M*
D.None of the above
Ans:C
76.SORT command is used for:
A.Filtering data
B.Arranging data*
C.Displaying data
D.Hiding data
Ans:B
77.-------------is the process of combining main document with the data source
A.Changing Styles
B.Find
C.Goal Seek
D.Mail Merge*
Ans:D
78.Operating System is a:
A.General Purpose software
B.Application software
C.System software*
D.None of the above
Ans:C
79.Which one of the following is not a Web browser?
A.Internet Explorer
B.MS Office*
C.Safari
D.Mozilla firefox
Ans:B
80.In MS Powerpoint the ‘Page Setup’button can be found in the:
A.Home Tab
B.Animations Tab
C.Insert Tab
D.Design Tab*
Ans:D
81.The video--------if you press this button
A.Pause
B.Paused
C.Will pause*
D.Pauses
Ans:C
82.She asked her mother where she-------put the box
A.Should*
B.Shall
C.Can
D.Will
Ans:A
83.Mr.Jenson ---------12 films and I think his latest is the best
A.Has made*
B.Had made
C.Made
D.Is making
Ans:A
84.Which word is the synonym of ‘proximity’?
A.Popularity
B.Honesty
C.Solemnity
D.Closeness*
Ans:D
85.Which among the following is called a board on which an artist mixes his colours?
A.Palate
B.Palette*
C.Pallet
D.Palliate
Ans:B
86.I remembered ----------race
A.The horse’s winning*
B.The horse to win
C.The horse winning
D.The horse to win
Ans:A
87.The idiom ‘at your beck and call’means:
A.Without deliberation
B.Praising himself
C.Under someone’s absolute Control*
D.Under someone’s protection
Ans:C
88.At least he decided to quite the job,--------?
A.Did he?
B.Didn’t he?*
C.Does he?
D.Doesn’t he?
Ans:B
89.Find the antonym of the word ‘anguish’:
A.Anger
B.Gloomy
C.Relief*
D.Joy*
Ans:C,D
90.The Latin word ‘adhoc’means:
A.By the year
B.The book of
C.As one wishes
D.For this*
Ans:D
91.The only people who are interested in the film-----to be teenagers.
A.Seems
B.Seemed
C.Seem*
D.Seeming
Ans:C
92.He is suffering from a nervous:
A.Break off
B.Break down*
C.Break through
D.Break up
Ans:B
93.Choose the correct sentence:
A.She Speaks French fluently *
B.She speaks the French fluent
C.She speaks the French fluently
D.She speaks French fluent
Ans:A
94.It has been the ------day in delhi for 25 years.
A.Hot
B.Hotter
C.Much hot
D.Hottest*
Ans:D
95.The mirror--------broken when I dropped it in the bathroom
A.Gets
B.Get
C.Got*
D.Has got
Ans:C
96.She is------colleague of mine:
A.An
B.The
C.A*
D.One
Ans:C
97.They have always wanted a house in the city,but they-------on where it should be
A.Disagreed
B.Disagree*
C.Disagree
D.Had disagreed
Ans:B
98.Robin always seemed such a -----boy
A.Responsible*
B.Response
C.Responsing
D.Responced
Ans:A
99.The cat ran away from her and disappeared--------the hill
A.Across*
B.Over
C.Above
D.Along
Ans:A
100.Select the word which has correct spelling:
A.Champaene
B.Shampagne
C.Champagne*
D.Shampaene
Ans:C



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email