29 June 2016

// // Leave a Comment

ANSWER PAPER PSC EXAM TRACER(ST),TOWN AND COUNTRY PLANNING EXAM :23-06-2016

TRACER(SPECIAL RESERVATION.ST),TOWN AND COUNTRY PLANNING
EXAM :23-06-2016
1.The river Bharatapuzha joins with the Arabian sea at-------------
A.Malappuram
B.Ponnani*
C.Coimbatore
D.Kozhikode
Ans:B

2.Which is the first mountain railway in India?
A.Darjeeling*
B.Himachal
C.Shiwalik
D.Varanasi
Ans:A
3.The largest plateau in India is the ---------
A.Chota Nagpur Plateau
B.Southern Plateau
C.Malwa Plateau
D.Deccan Plateau*
Ans:D
4.Black soil is good for growing----------
A.Sugar cane
B.Maize
C.Cotton*
D.Jute
Ans:C
5.The Bake fort,the biggest one in Kerala was built by----------
A.Ikkeri Nayiks*
B.Portuguese
C.Haider Ali
D.British
Ans:A
6.Who led the Revolt of 1857 in Bihar?
A.Nana sahib
B.Baji Rao II
C.Khan Bahadur
D.Kunwar Singh*
Ans:D
7.The ‘Economic History of India’ was published by---------
A.Dadabai Naoroji
B.R.C.Dutt*
C.M.G.Ranade
D.G.V.Joshi
Ans:B
8.Who suggested that the Indian National Congress was a product of Lord Dufferin’s brain?
A.Tilak
B.Gokhale
C.Bipin Chandra Pal
D.Lata Lajpat Rai*
Ans:D
9.-----------Congress was significant for the famous Congress League Pact?
A.Lahore
B.Lucknow*
C.Nagpur
D.Bombay
Ans:B
10.Who organized Abhinav Bharat as a secrete Society in 1904?
A.Bhagat Singh
B.Prafulla Chaki
C.Khudiram Bose
D.V.D.Savarkar*
Ans:D
11.The Kochi Pulaya Mahasabha was founded under the leadership of-----------
A.Ayyankali
B.C.Krishnan
C.K.Kelappan
D.K.P.Karuppan*
Ans:D
12.Who started the Sanskrit educational center called ‘Tatwa Prakasika Ashram’in 1893?
A.Thycaud Ayya
B.Vagbhatananda*
C.Ayya Vaikundai
D.V.T.Bhattatiripad
Ans:B
13.In 1931 Vakkom Moulavi published a journal called-------
A.The Muslim
B.Deepika*
C.Al Islam
D.Swadeshabhimani
Ans:B
14.Vedadhikara Nirupanam was written by---------
A.Kumaranasan
B.Swami Sivayogi
C.Chattampi Swamikal*
D.Kumara Guru
Ans:C
15.In which year Sree Narayana Guru founded the Advaita Ashram at Aluva?
A.1912
B.1913*
C.1914
D.1915
Ans:B
16.Who is the richest person in the world?
A.Carlos Slim
B.Warlen Buffet
C.Bill Gates*
D.David Koch
Ans:C
17.Who headed the Moon Mission?
A.Manmohan Singh
B.G.Madahavan Nair*
C.APJ Abdul Kalam
D.K.S.Jayaraman
Ans:B
18.The FIFA World Cup football tournament 2018 will be held in ----------
A.Russia*
B.Cuba
C.China
D.Pakistan
Ans:A
19.Who is the first Indian to win two Oscars?
A.Ilaiyaraja
B.A.R.Rahman*
C.S.P.Balsubramanyam
D.Rasool Pookutty
Ans:B
20.Who is the first Indian women to reach the summit of Mount Everest?
A.Arunima Sinha
B.Kalpana Chaula
C.Bachandri Pal*
D.Samina Baig
Ans:C
21.The rocks which are formed from molten magma are called
A.Aqueous rocks
B.Igneous rocks*
C.Metamorphic rocks
D.Sedimentary rocks
Ans:B
22.According to ISI the strength of concrete is achieved after
A.7 days
B.10 days
C.21 days
D.28 days*
Ans:D
23.The standard size of masonry brick is:
A.20 cm x 10 cm x 10 cm
B.21 cm x 11 cm x 11 cm
C.19 cm x 9 cm x 9 cm*
D.22.5 cmx10 cm x8.5 cm
Ans:C
24.Ornamental moulded course placed on the top of the wall is:
A.Cornice*
B.Corbel
C.Coping
D.Lintel
Ans:A
25.Lime mortar is made by
A.Quick lime
B.Fat lime
C.Hydraulic lime*
D.While lime
Ans:C
26.The common admixture used to accelerate the initial set of concrete is
A.Gypsum
B.Calcium chloride*
C.Mixture of bitumen and inert material
D.By-product of bitumen
Ans:B
27.The percentage of Alumina in a good brick earth lies between
A.5-10%
B.50-60%
C.20-30%*
D.70-80%
Ans:C
28.The maximum particle size of fine aggregate is
A.5.25 mm
B.4.75 mm*
C.4.25 mm
D.3.75 mm
Ans:B
29.When a brick cut off lengthwise the cut out bricks are called
A.King closer
B.Queen closer*
C.Brickbat
D.Corbel
Ans:B
30.Frogs made in the bricks are
A.To reduce the weight of the brick
B.To indicate year and name of manufacture
C.To form a key for holding the mortar*
D.To indicate the top of the brick
Ans:C
31.The type of bond in which  every course contains both headers and stretchers is called
A.Flemish bond
B.Double Flemish bond*
C.English bond
D.Dutch bond
Ans:B
32.The Angular or radiating steps which are provided for changing the direction of a stair are called
A.Winders*
B.Scotia
C.Baluster
D.Soffit
Ans:A
33.In a single day the maximum height of masonry to be raised should not be more than
A.0.5 m
B.1 m
C.1.5 m*
D.2 m
Ans:C
34.The type of masonry in which the stones are fine,chisel,dressed and the thickness of joint,does not exceed 3 mm is called
A.Random rubble masonry
B.Ashiar masonry
C.First class rubble masonry
D.Ashiar fine masonry*
Ans:D
35.In the Manufacture of brick pug mill is used for
A.Burning
B.Moulding
C.Drying
D.Kneading*
Ans:D
36.A badly mixed cement concrete results in
A.Segregation
B.Bleeding
C.Honey combing*
D.None of these
Ans:C
37.A pointed arch which forms isosceles or equilateral triangle is generally known as
A.Three centered arch
B.Two centered arch*
C.Lancet arch
D.Bull’s eye arch
Ans:B
38.The member which is placed horizontally to support common rafter of a sloping roof,its
A.Purlin*
B.Cleat
C.Batten
D.Strut
Ans:A
39.The window which projects outside a room of a building for admitting more light and air is known as:
A.Bay window*
B.Casement window
C.Lantern window
D.Dormer window
Ans:A
40.The arrangement made to support an unsafe structure temporarily is known as
A.Shoring*
B.Scaffolding
C.Jacking
D.Underpinning
Ans:A
41.For 1cu.m of finished concrete,the quantity of dry material required in their proportion is
A.1.00 ‘m^(3)’
B.1.40 ‘m^(3)’
C.1.10 ‘m^(3)’
D.1.54 ‘m^(3)’*
Ans:D
42.Contractors profit is usually
A.5%
B.10%*
C.15%
D.20%
Ans:B
43.One cubi m cement=----------------
Bags
A.10 bags
B.20 bags
C.30 bags*
D.40 bags
Ans:C
44.A carriageway in which cement concrete wearing surface is provided for the wheel tracks only
A.Pavement
B.Sub crust
C.Create way*
D.Carpet
Ans:C
45.The finished top width of earth work in fill or cut for receiving the road structure is
A.Formation width*
B.Cutback
C.Drive way
D.Truck way
Ans:A
46.A fund which is accumulated gradually by deposits for replacement of any construction at the end of its useful life is known as:
A.Sinking fund*
B.Annuity
C.Capital cost
D.Salvage value
Ans:A
47.Regular polygon having 10 equal sides is called
A.Pentagon
B.Hexagon
C.Octagon
D.Decagon*
Ans:D
48.The type of pile which is driven at an inclination to resist inclined force is known as
A.Friction pile
B.Sheet pile
C.Batter pile*
D.Anchor pile
Ans:C
49.In chain surveying perpendicular to chain lines are set out by
A.Theodolite
B.A prismatic compass
C.A dumpy level
D.An optical square*
Ans:D
50.The international nautical mile is same as
A.18.52 km/hr
B.1.609 km/hr
C.1.852 km/hr*
D.16.09 km/hr
Ans:C
51.The measuring or recording wheel of a Planimeter is divided into ----------parts
A.10
B.100*
C.1000
D.50
Ans:B
52.The smallest division of metric leveling staff is
A.0.5 m
B.1.0 m
C.0.05 m
D.0.005m*
Ans:D
53.The head quarter of Indian road congress is at
A.Mumbai
B.Kolkata
C.Madras
D.New Delhi*
Ans:D
54.A relatively fixed point of known elevation is called
A.Bench mark*
B.Datum point
C.Reduced level
D.Reference point
Ans:A
55.The portion of road way designed and constructed for vehicular traffic
A.Right-of way
B.Road way
C.Carriage way*
D.High way
Ans:C
56.The initial lead for earthwork is
A.50 m*
B.10 m
C.15 m
D.100 m
Ans:A
57.In prismatic compass the magnetic needle used is
A.Edge bar needle
B.Broad form*
C.Prismatic needle
D.Straight needle
Ans:B
58.When a canal and river happen to meet at the same level then
A.A level crossing is used*
B.A super passage is used
C.An aqueduct is used
D.A regulator is used
Ans:A
59.Projectors are-------to each other in orthographic projection
A.Parallel*
B.Perpendicular
C.Inclined
D.Conical to each other
Ans:A
60.The development of surface of a cube consist of ----------equal squares.
A.4
B.6*
C.8
D.12
Ans:B
61.The development of a curved surface of a cone is a-------of a circle
A.Diameter
B.Sector
C.Circumference*
D.Chord
Ans:C
62.The solid which has 4 equal faces each an equilateral triangle is
A.Hexahedron
B.Tetrahedron*
C.Octahedron
D.Decahedron
Ans:B
63.Right solid is a soild whose axis is ---------to its base
A.Horizontal
B.Parallel
C.Inclined
D.Perpendicular*
Ans:D
64.The concrete slump recommended for beams and slab is
A.75 to 125 mm
B.50 to 100 mm
C.30 to 125 mm*
D.25 to 50 mm
Ans:C
65.The horizontal angle between the meridian and the survey line measured in clockwise direction is called
A.Latitude
B.Bearing*
C.Departure
D.Dip
Ans:B
66.The whole circle bearing of a line is ‘230^(@)’,its quadrental bearing is
A.’S50^(@)w”*
B.’w40^(@)s”
C.’S30^(@)w”
D.’S40^(@)w”
Ans:A
67.While constructing scales,the length of scale required is
A.R.F x Distance on drawing
B.R.F x Length to be measured*
C.R.F x Distance on object
D.R.F x Distance on diagonal scale
Ans:B
68.The height of telescopic metric staff
A.3 m
B.4 m*
C.5 m
D.3.5 m
Ans:B
69.The reading first entered in the field book of leveling
A.Back sight*
B.Fore sight
C.Intermediate size
D.Change point
Ans:A
70.The main principle of surveying
A.Part to the whole
B.Lower surface to the higher surface
C.Whole to the part*
D.Traversing
Ans:C
71.If ‘h’ is the difference is height between and point of chain length ‘I’the required slope correction is
A.h/l
B.h/2l
C.’h^(2)’/l
D.h^(2)’/2l*
Ans:D
72.The size of field book is
A.20 x 20 cm
B.40 x 20 cm
C.20 x 12 cm*
D.40 x 12 cm
Ans:C
73.1 hector is equal to how many acres?
A.24.70
B.2.47*
C.0.247
D.247
Ans:B
74.The part of a circle bounded by an arc and its chord is known as
A.Semi circle
B.Chord
C.Segment*
D.Sector
Ans:C
75.The slope of the road pavement in the longitudinal direction is called
A.Alignment
B.Length of summit
C.Super elevation
D.Gradient*
Ans:D
76.The surface area of ‘A_(0)’size drawing sheet is
A.2 Sq.m
B.1 Sq.m*
C.1.5 Sq.m
D.3 Sq.m
Ans:B
77.Which of the following  one is best suitable for accurate measurement of distance?
A.Steel tape
B.Steel band
C.Invar tape*
D.Metallic tape
Ans:C
78.At magnetic pole the amount if dip is
A.60^@
B.90^@*
C.45^@
D.0^@
Ans:B
79.In steep and broken ground the most suitable method of contouring is
A.By cross section
B.By squares
C.By spot leveling
D.By tachometer*
Ans:D
80.--------method is used for plotting the distance and inaccessible objects
A.Radiation
B.Resection
C.Two point problem
D.Intersection*
Ans:D
81.The overlapping distance recommended for asbestos cement sheet roofing,along the length of the sheet is
A.15 cm*
B.30 cm
C.50 cm
D.40 cm
Ans:A
82.Area of a circle whose radius is ‘r’is given by
A.4/3 pir(3)
B.3/4 pir(3)
C.2 pir
D.pir(2)*
Ans:D
83.Sin 90^@=-----
A.0
B.1*
C.Square root of 3/2
D.1/2
Ans:B
84.Area is expressed in --------units
A.Square units*
B.Cubic Units
C.Liters
D.Gallon
Ans:A
85.Volume of bucket is given by
A.4/3 pir^(3)
B.pir^(2)h
C.pir(R^(2)-r^(2))*
D.None of these
Ans:C
86.Area of equilateral triangle is
A.Square root of ¾ ‘S^(2)’*
B.b/4 Square root of’4a^(2)-b^(2)’
C.1/2 (a+b)
D.h/2’(n_(1)+b_(2))’
Ans:A
87.A channel which is designed to irrigate all the year round is called
A.None perennial canal
B.Ghat-fed canal
C.perennial canal*
D.Inundation canal
Ans:C
88.The rocks which are deposited in layers and can be easily split along such layers is known as
A.Aqueous rocks
B.Basalt
C.Metamorphic rocks
D.Sedimentary rocks*
Ans:D
89.The specific gravity of water is taken as
A.0.001
B.0.01
C.0.1
D.1*
Ans:D
90.A manometer is used to measure
A.Atmospheric pressure
B.Pressure in pipes and channels*
C.Pressure in venturimeter
D.Difference of pressures between two points in a pipe
Ans:B
91.The product of mass ans acceleration of flowing liquid is called
A.Inertia force*
B.Viscous force
C.Gravity force
D.Pressure force
Ans:A
92.The relation between duty(D)in hectares/cumec delta in meters and base period B in days is
A.delta=8.64 B/D
B.delta=86.4 B/D*
C.864 B/D
D.delta=8640 B/D
Ans:B
93.When the drain is over the canal the structure provided is known as
A.Aqueduct
B.Syphon aqueduct
C.Canal siphon
D.Super passage*
Ans:D
94.The fall of moisture from the atmosphere to the earth surface in any form is called
A.Evaporation
B.Transpiration
C.Precipitation*
D.None of these
Ans:C
95.The Indian Road Congress(I.R.C)was set up in
A.1930
B.1934*
C.1948
D.1956
Ans:B
96.The top of the ground on which the foundation of road rests is called
A.Sub-grade*
B.Soling
C.Base
D.Wearing layer
Ans:A
97.In a flat arch,the skew back is made to rest in an inclined position so as to make an angle of --------with springing line
A.30^@
B.40@
C.50^@
D.60^@*
Ans:D
98.The lowest part of a structure which transmits the load to the soil is known as
A.Super structure
B.Plinth
C.Foundation*
D.Basement
Ans:C
99.The most important tool used for brick masonry is
A.Brick hammer
B.Trowel*
C.Spirit level
D.Line and pin
Ans:B
100.The under surface f an arch is called
A.Soffit
B.Back
C.Haunch
D.Intrados*
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email