12 July 2016

// // Leave a Comment

ACCOUNTS MANAGER,APEX CO-OPERATIVE SOCIETIES 18-12-2013

ACCOUNTS MANAGER,APEX CO-OPERATIVE SOCIETIES
EXAM DATE:18-12-2013
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Depreciation is included as a cost in which of the following techniques:
A.Accounting rate of return*
B.Net Present Value
C.Internal rate of return
D.None of the above
Ans:A

2.IRR would favour project proposals which have:
A.Heavy cash inflows in the early stages of the Project*
B.Evenly distributed cash flows throughout the project
C.Heavy cash inflows at later stages of the project
D.None of the above
Ans:A
3.Multiple IRRs are obtained when:
A.Cash flows in the early stages of the project expected cash flows during the later stages
B.Cash flows reverse their signs during the project*
C.Cash flows are uneven
D.None of the above
Ans:B
4.The largest provider of short term credit for a business is:
A.Banks
B.Suppliers to the firm*
C.Commercial paper
D.None of the above
Ans:B
5.Venture capital finance:
A.Provides finance to high risky venture
B.Provides support in the form of management expertise
C.Provides basically equity finance
D.All the above*
Ans:D
6.The term SPV is associated with:
A.Venture capital assistance
B.Loan syndication
C.Securitisation process*
D.Capital budgeting
Ans:C
7.When a firm advises its customers to mail their payments to special post office collection centres the system is known as:
A.Concentration banking
B.Lock box system*
C.Online banking
D.Playing the float
Ans:B
8.Net working capital is financed out of:
A.Long  term funds*
B.Short term funds
C.Creditors and Bills payable
D.All the above
Ans:A
9.Main objective of financial management is:
A.Profit maximization
B.Revenue maximization
C.Capital maximization
D.Wealth maximization*
Ans:D
10.McGregor calls the scientific management approach as:
A.Theory ‘Y’
B.Management by exception
C.Theory ’x’*
D.None of the above
Ans:C
11.The father of Human relations school of management thought:
A.Henry fayol
B.F.W.Taylor
C.Elton Mayo*
D.McGregor
Ans:C
12.The formula to indicate the principal function of management as given by Gullick:
A.PODSCORB*
B.PODSME
C.PODSCOM
D.POSDCOB
Ans:A
13.The number of subordinates a manager can effectively manage is known as:
A.Efficient management
B.Span of control*
C.Unity of command
D.Balance
Ans:B
14.The process of grouping activities into units for the purpose of administration is known as:
A.Organisation
B.Coordination
C.Departmentation*
D.Divisionalisation
Ans:C
15.The process of dividing the job is known as:
A.Staffing
B.Delegation*
C.Decentralisation
D.Departmentation
Ans:B
16.Elements of scientific management does not include:
A.Standardisation
B.Work study
C.Scientific selection and placement
D.Division of work*
Ans:D
17.Two factor theory is associated with:
A.Leadership
B.Organisation
C.Morale
D.Motivation*
Ans:D
18.’Espirit de corps’principles of management states that:
A.There is need for team work*
B.Labour turnover should be minimized
C.Discipline should be maintained
D.There should be only one superior for a subordinate
Ans:A
19.Expectancy theory of motivation is given by:
A.Herzberg
B.Vroom*
C.Peter and Lawler
D.Maslow
Ans:B
20.Which of the following organization is the oldest?
A.Line*
B.Line and staff
C.Functional
D.Committee
Ans:A
21.Outgoing partner is compensated for parting with firm’s future profits in favour of remaining partners.In what ratio does the remaining contribute to such compensation amount?
A.Gaining ratio*
B.Capital ratio
C.Sacrificing ratio
D.Profit sharing ratio
Ans:A
22.Business man brings in money to start business.The basic concept involved in recording the transaction is:
A.Going concern
B.Periodicity
C.Business Entity*
D.Matching
Ans:C
23.Principle book of recording transation is:
A.Original entry
B.Ledger*
C.Journal
D.Sub divisional journal
Ans:B
24.Real account always indicates:
A.Credit balance
B.Debit balance*
C.NIL balance
D.Any balance
Ans:B
25.Closing stock shown inside the trial balance is:
A.Credited to trading a/c
B.Debited to Profit and Loss a/c
C.Shown in the asset side of Balance sheet*
D.Not considered in the final accounts
Ans:C
26.A credit not is prepared by the business:
A.When goods are taken back from the customer*
B.When goods are returned to suppliers
C.When a/c is to be credited
D.None of the above
Ans:A
27.Which of the following is not part of the balance sheet?
A.Fixtures and Fittings
B.Stock of stationery
C.Unpaid salaries
D.Contingent liability*
Ans:D
28.Wages incurred for erection of machinery is debited to wages a/c.This is an error of:
A.Commission
B.Omission
C.Principle*
D.Posting
Ans:C
29.A company can make further issue of shares to:
A.Public
B.Financial Institutions
C.Debenture holders
D.Existing share holders*
Ans:D
30.Which meeting is held once during the life time of the company?
A.Statutory meeting*
B.Annual general meeting
C.Extra ordinary meeting
D.Creditors meeting
Ans:A
31.Profit on reissue of forfeited shares is transferred to:
A.Profit and loss a/c
B.Capital Reserve a/c*
C.Share capital a/c
D.General reserve a/c
Ans:B
32.Unclaimed dividend is shown in the balance sheet of a company under the head:
A.Current liabilities*
B.Current assets
C.Provisions
D.Reserve and Surplus
Ans:A
33.Which of the following is not a capital reserve?
A.Profits prior to incorporation
B.Dividend equalization reserve*
C.Profit on sale of fixed assets
D.All the above
Ans:B
34.14 Banks were nationalized in the year:
A.1965
B.1982
C.1967
D.1969*
Ans:D
35.Banks which will be established as public limited companies in the private sector is:
A.Rural Banks
B.Gramin Banks
C.Local Area Banks*
D.None of these
Ans:C
36.Inter Bank Transfer System on Real Time Basis is known as:
A.RIGS*
B.CBS
C.EDI
D.Real Time Transfer
Ans:A
37.Selective Credit controls are meant:
A.To regulate credit to specific purposes or specific branches of our economy*
B.To make selective changes in the statutory liquid ratio
C.To increase or decrease the cash reserve ratio
D.All of these
Ans:A
38.A bank a/c with nil balance or very loss minimum balance is called:
A.Current a/c
B.Credit a/c
C.No frills a/c*
D.None of these
Ans:C
39.The Act which facilitated the entry of private sector into life and non life insurance:
A.Insurance Act
B.IRDA Act*
C.LIC Act
D.None of the above
Ans:B
40.What is TRAI?
A.Telecom Regulation Act of India
B.Trade Regulation Act of India
C.Telecom Recognition Authority of India
D.Telecommunication Regulatory Authority of India*
Ans:D
41.The basic nature of Indian Economy:
A.Capitalistic
B.Democratic
C.Socialistic
D.Mixed*
Ans:D
42.The Competition Act 2002 was passed replacing:
A.Banking Regulation Act
B.Sale of Goods Act
C.MRTP Act*
D.None of the above
Ans:C
43.The term EMR is associated with:
A.IRDA
B.GATT
C.The patents ACT*
D.FEMA
Ans:C
44.In new Industrial policy specially empowered board is created for expeditious clearance of foreign investment proposals:
A.FIPB*
B.FDI
C.FIB
D.FEMA
Ans:A
45.Co-operative and public companies are similar in respect of:
A.The liability of members
B.The minimum number of members required for registration
C.The maximum number of members*
D.Method of distribution of profit
Ans:C
46.Profits earned by a co-operative society are distributed:
A.To members in the ratio of capital held by them
B.To members in the ratio of purchases made by them
C.By providing a nominal rate of interest on capital contribution of members and remaining in the ratio of purchase made by members*
D.By declaring dividend at a specific rate and remaining transferring to general reserve
Ans:C
47.Trading in a consumers co-operative store is:
A.On cash basis only*
B.On cash basis for non members and credit facilities for members
C.Credit for members and non members
D.Cash for members
Ans:A
48.The minimum number of members required to register a co-operative society is to:
A.Two
B.Seven
C.Ten*
D.Twenty
Ans:C
49.The basic objective of a co-operative society is to:
A.Earn profits
B.Organise some essential service for the benefit of its members*
C.Organise some essential service for the community at large
D.Arrange for enough quality goods for the community at large
Ans:B
50.An Apex development bank for agriculture and rural development:
A.State co-operative bank
B.Agricultural banks
C.National bank for agricultural and rural development*
D.National bank for agricultural and land development
Ans:C
51.The co-operative movement was started in the year:
A.1964
B.1969
C.1909
D.1904*
Ans:D
52.An organization set up with the objective to promote co-operative marketing of agricultural produce to benefit  the farmers:
A.Marketfed
B.Agrifed
C.NAFED*
D.NABARD
Ans:C
53.The father of India’s white revolution:
A.Varghese Kurien*
B.Lal Bahadur Sastri
C.Amrita Patel
D.None of the above
Ans:A
54.Audit of co-operative societies are conducted:
A.Only by chartered accountant
B.Only by members
C.By cost accountant/chartered accountant
D.By the departmental officers/chartered accountant*
Ans:D
55.The chairman of NABARD:
A.Prakash Bakshi*
B.R.K.Singh
C.Umesh Chandra Saranghi
D.Rakesh Singh
Ans:A
56.Who among the following benefits most form inflation:
A.Creditors
B.Debtors*
C.Pensioners
D.SB a/c holders
Ans:B
57.Accounting for depreciation is dealt in:
A.AS 10
B.AS 14
C.AS 13
D.AS 6*
Ans:D
58.The term depletion is used in relation to:
A.Fixed assets
B.Current assets
C.Intangible assets
D.Wasting assets*
Ans:D
59.Share capital of a company may be reduced by:
A.Board resolution
B.Special resolution*
C.Ordinary resolution
D.Obtaining permission from board
Ans:B
60.Which of the following is not a feature of co-operative society?
A.Open membership
B.One share one vote*
C.One man one vote
D.Cash transactions
Ans:B
61.Which of the following is not a DOS command?
A.cd
B.md
C.rd
D.ed*
Ans:D
62.Which of the following is a page printer?
A.Drum printer
B.Dot matrix printer
C.Inkjet printer
D.Laser printer*
Ans:D
63.Which of the following is an invalid option in Change Case of MS Word?
A.Word case*
B.Sentence case
C.Lower case
D.Upper case
Ans:A
64.Footnotes are created using -----------menu in MS Word
A.Insert
B.Page layout
C.References*
D.Review
Ans:C
65.Which of the following protocol is not associated with e-mail?
A.IMAP
B.IMTP*
C.SMTP
D.POP
Ans:B
66.Identify the program that is not used in search engines:
A.Crawlers
B.Spiders
C.Robots
D.Wikis*
Ans:D
67.Which of the following option does not belong to what-if Analysis of Excel?
A.Data table
B.Group*
C.Goal seek
D.Scenario Manager
Ans:B
68.Which of the following is a financial  function in Excel?
A.PROPER
B.EOMONTH
C.DB*
D.FLOOR
Ans:C
69.Record Narration is used in ----------software
A.MS Word
B.MS Excel
C.MS Powerpoint*
D.Netscape Navigator
Ans:C
70.Choose the invalid Select option in MS Powerpoint
A.Select ALL
B.Select Characters*
C.Select Objects
D.Select Pane
Ans:B
71.-------is used to show mapped network drives
A.Internet Explorer
B.Windows Explorer*
C.Programming menu
D.Control Panel
Ans:B
72.Which of the following does not belongs to Proofing of Excel?
A.Illustrations*
B.Research
C.Thesaurus
D.Translate
Ans:A
73.Select the invalid rotate option in Paint:
A.Rotate left 900
B.Rotate 1800
C.Rotate 2700*
D.Flip vertical
Ans:C
74.One of the following is not a ROM:
A.EROM*
B.EPROM
C.EEPROM
D.PROM
Ans:A
75.Which option is used to create a large capital letter at the beginning of a paragraph in MS Word?
A.Drop Cap*
B.Capital Word
C.Paragraph case
D.None of these
Ans:A
76.Choose the wrong option in insert group of Wordpad:
A.Picture
B.Table*
C.Date and Time
D.Insert object
Ans:B
77.Which of the following is not a valid presentation view?
A.Slide show
B.Slide master
C.Slide sorter
D.Slide page*
Ans:D
78.Which of the following is not an optical disk?
A.CD
B.DVD
C.Floppy disk*
D.Blue Ray
Ans:C
79.Which of the following is not used a TLD in internet?
A.Mil
B.Int
C.Coop
D.Corp*
Ans:D
80.Choose the invalid transfer protocol:
A.htps*
B.http
C.https
D.shttp
Ans:A
81.Which of the following is not tributaires of river Ganga?
A.Champal
B.yamuna
C.Sone
D.Sutlej*
Ans:D
82.The study of rocks is called:
A.Pedology
B.Geology
C.Petrology*
D.Anthropology
Ans:C
83.Who is known as Bharata kesari?
A.K.Kelappan
B.Sree  Narayana Guru
C.Mannathu Padmanabhan*
D.Ayyankali
Ans:C
84.Point bars are depositional land foms of:
A.Running water*
B.Wind
C.Glaciers
D.Waves
Ans:A
85.Who is called father of Indian unrest?
A.Tantia Tope
B.Bipan Chandrapal
C.Balagangadhara Tilak*
D.Bhagat Singh
Ans:C
86.The department of planning and development was established by the Government of India in:
A.1940
B.1944*
C.1947
D.1950
Ans:B
87.Who introduced Economic Drain Theory?
A.Adam Smith
B.Visweswaraiah
C.Dadabhai Naoroji*
D.Rathan Tata
Ans:C
88.Which year is called the “Year of Divide”in Indian population?
A.1951
B.1963
C.1921*
D.1971
Ans:C
89.India adopted five year plan from:
A.USA
B.USSR*
C.UK
D.Germany
Ans:B
90.Who is regarded as the mother of Indian Revolution?
A.Rani Lakshmi Bhai
B.Hasrath Beegum
C.Sarojini Naidu
D.Madam Bhikaji Cama*
Ans:D
91.Padmanabhapuram Palace is situated in which district?
A.Trivandrum
B.Kollam
C.Kanyakumari*
D.Madurai
Ans:C
92.Who was the volunteer captain of Guruvayur Sathyagraha?
A.K.Kelappan
B.Mannathu Padmanabhan
C.Dr.Palpu
D.A.K.Gopalan*
Ans:D
93.Chattampi Swamikal attained Nirvana at Panmana in:
A.1920
B.1928
C.1924*
D.1921
Ans:C
94.Real name of Rani Lakshmibhai:
A.Manikarnika*
B.Meghavarnika
C.Meerabhai
D.Ritukarnika
Ans:A
95.Quit India movement started during the vicroyality of:
A.Lord Wavel
B.Lord Wellington
C.Lord Mountbatten
D.Lord Lintithgo*
Ans:D
96.Who was the first Indian elected to British Parliament?
A.Surendranatha Banerji
B.Gopala Krishna Gokhale
C.Balagangadharan Tilak
D.Dadabhai Naorojei*
Ans:D
97.Who is the founder of Now Jawan Bharath Sabha?
A.Gandhiji
B.Tilak
C.Bhagat Singh*
D.Chitaranjan Das
Ans:C
98.Safety valve theory related to the formation of:
A.Indian National Congress*
B.Muslim League
C.Swarajist Party
D.HRSA
Ans:A
99.When the sun,moon and earth are at right angle the tide formed is called as:
A.Spring tide
B.Neap tide*
C.Tidal current
D.Surge
Ans:B
100.The unit measurement of atmospheric pressure is:
A.kb
B.mb*
C.ml
D.isobars
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email